Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1542985 puta)

0 Članovi i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1185 poslato: Mart 10, 2015, 09:03:31 »
Mladen:
Citat
dali ima neko iskustvo i kako li ce se ove pcele ponasati u rv i dali je veliki minus zbog nadmorske visine

Ponašaće se kao i u svakoj drugoj košnici (+ -), samo što će se u RV brže razvijati i "penjati" uvis. Nadmorska visina je takva kakva jeste i ti se njoj prilagođavaš. Jedini "problem" biće buran razvoj sa konstantno puno legla, pa ćeš morati pripaziti oko ograničavanja. Po meni, talijanka je skoro pa nezaustavljiva u štancanju legla, ali je kod mene dobro čuvala leto, donosila i  sama hranila svoje leglo, a ako navrijeme ograničiš, dat će meda kao i druge.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1186 poslato: Mart 10, 2015, 09:36:12 »
Eso prijatelju, italijanska rada pčela do kasno u jesen širi leglo i zbog toga slabije zimuje. Omogućava brže širenje varoe i smanjuje zimske zalihe hrane. U proleće ranije kreće sa leglom i treba joj ostaviti mnogo više hrane i sobom nosi mnogo drugih nepovoljnih efekata pa mislim da uopšte nije ni približno korisna kao naša krajinska rasa pčela koja se uglavnom prostire od Urala do Alpa.
RV košnice su se posebno dobro pokazale u pčelarenju na većim nadmorskim visinama.Postižu fantastične rezultate i u nižim predelima a na većim nadmorskim visinama su spas za pčelinje zajednice. Pozdrav svima..
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
« Odgovor #1187 poslato: Mart 10, 2015, 18:56:33 »
Eso prijatelju, italijanska rada pčela do kasno u jesen širi leglo i zbog toga slabije zimuje. Omogućava brže širenje varoe i smanjuje zimske zalihe hrane. U proleće ranije kreće sa leglom i treba joj ostaviti mnogo više hrane i sobom nosi mnogo drugih nepovoljnih efekata pa mislim da uopšte nije ni približno korisna kao naša krajinska rasa pčela koja se uglavnom prostire od Urala do Alpa.
RV košnice su se posebno dobro pokazale u pčelarenju na većim nadmorskim visinama.Postižu fantastične rezultate i u nižim predelima a na većim nadmorskim visinama su spas za pčelinje zajednice. Pozdrav svima..
Потписујем!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1188 poslato: Mart 10, 2015, 21:18:45 »

Kako ono kažu: "Svako vrijeme nosi svoje breme!", pa tako i ova rasa traži nešto drukčiji pristup.
Imaš li je ti? Ja imam i nju i bastard - zanimljivo, baš zanimljivo.
Čuo si i za buckfast. Nikako se je ne mogu dokopati, a volio bih i to vidjeti jer, jedno je priča, a drugo lični doživljaj.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1189 poslato: Mart 10, 2015, 21:19:44 »
Blagoja:
Citat
Потписујем!

Jesi li probao pa potpisuješ iz iskustva ili...?

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
« Odgovor #1190 poslato: Mart 10, 2015, 23:54:36 »
Blagoja:
Citat
Потписујем!

Jesi li probao pa potpisuješ iz iskustva ili...?

Pozdrav, svako dobro!
Наравно,увек све што пишем ,пишем из свог искуства,никада нисам писао оно што сам прочитао!
А нарочито је ligusstica погубна за нас брдске пчеларе,уверио се сам,и још не могу да скроз уништим њен ген на пчелињаку,веќ 4-5 година увек нека матица изаѓе на таљанку!

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #1191 poslato: Mart 11, 2015, 08:28:09 »
U 6 ujutro na 1000 mnv krece napolje  a zavrsava kad pocne mrak da pada video i uverio se i Dragan Djordjevic kod mene na pcelinjaku a sposobna je da za 5-6 dana kad krene cvetanje voca u prolece da izgradi ceo nastavak i krene u rojenje pa zato treba obratiti paznju na blagovremeno prosirenje.

I da ostadoh uskracen za odgovor od iskusnijih na temi zimski gubici - zasto se kod zimskih gubitaka kaze da je cesto pcela kod naglih zahladjenja (kao ovo sada) ostala na leglu i uginula od gladi a na drugim mestima se moze procitati da kod zahladjenja (ne uvek zimi) pcela ocisti leglo ili dodje i do kanibalizma jer nema dovoljno hrane? Pitanje je odakle ta razlika u vidjenju - mozda pcela napusta leglo i zimi ako nema hrane iduci za istom...

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1192 poslato: Mart 11, 2015, 09:38:47 »
Miodrag S.:
Citat
I da ostadoh uskracen za odgovor od iskusnijih na temi zimski gubici - zasto se kod zimskih gubitaka kaze da je cesto pcela kod naglih zahladjenja (kao ovo sada) ostala na leglu i uginula od gladi a na drugim mestima se moze procitati da kod zahladjenja (ne uvek zimi) pcela ocisti leglo ili dodje i do kanibalizma jer nema dovoljno hrane? Pitanje je odakle ta razlika u vidjenju - mozda pcela napusta leglo i zimi ako nema hrane iduci za istom...

Ne uzurpiraj ovu temu (šala mala), čekaj dok se otpetlja ona o zimskim gubicima. Ako ti je mrsko čekati, odgovor se krije u tvojim riječima u zagradi: "(ne uvek zimi)"

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1193 poslato: Mart 12, 2015, 20:39:09 »
Pre tri-četiri dana brat i ja otvorimo 4 košnice na jednom pčelinjaku u ataru (samo traktorom se do njih može doći ili pešice kako smo i došli jer nemamo traktor) i imamo šta da vidimo. U proseku u košnicama ima po 2 rama legla sa ukupno oko 3000-4000 radiličkih ćelija na oba rama ukupno. U košnicama je ostalo od 10 gde ima manje do 15-16 kilograma meda u jačim i težim košnicama.
Hvala Bogu pčele još nisu značajnije pokrenule leglo i prezadovoljni smo zdravstvenim stanjem, količinom pčela i količinom hrane u košnicama. Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #1194 poslato: Mart 13, 2015, 17:11:45 »
Урадио сам једну малу табелу са графиконом у којој можете уписивати број рамова са леглом. У табелу унесете број затечених рамова легла приликом прегледа, а ти подаци ће се аутоматски појавити у графикону изнад табеле.
Датуме можете мењати у табели, а у графикону ће се променити сами.
Табелом је предвиђено 3 прегледа за месец март, то се наравно може променити. Ја сам табелу радио према мом пчелињаку и са њом пратим рад својих матица током године. За друге месеце само ту табелу прекопирате и промените дане прегледа према вашем ритму рада.
Поставићу ту табелу овде, па ако Вам је занимљива, слободно је скините и са срећом да је користите.
Та моја табелица и није нека лепота, али завршава посао. Жеља ми је да помогнем мало млађим колегама и да им овај наш лепи посао учиним мало лакшим, прегледнијим и занимљивијим.

Поздрав свима  :)

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1195 poslato: Mart 13, 2015, 17:38:51 »
Dragane, ja sam đak, starog kova ali ove stvari me oduševljavaju (tabelarni prikazi...). Još samo da ja to "provalim", što bi rekli ovi mlađi  :D . Hvala ti.
Pozdrav.

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #1196 poslato: Mart 13, 2015, 17:42:05 »
Богу хвала, пријатељу.
Само опуштено, није то ништа тешко. Поздрав  :)

Van mreže Emir Mekanić

• Napredni član foruma
  • http://www.medenko.com.ba/
    • http://www.medenko.com.ba/
  • Lokacija pčelinjaka: Zenica-Bratunac-Milići
« Odgovor #1197 poslato: Mart 15, 2015, 19:48:33 »
Moje prvo proljeće sa RV košnicama. Uzimljene na dva nastavka. Slijedi proljetni razvoj. Za ovu sezonu pripremljeno novih 30 košnica , uz Vojinu dozvolu, za naseliti.  Kakva su iskustva sa proizvodnjom matične mliječi i matica u ovim košnicama?

Van mreže Marko Milić

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Danilovgrad(Zagorak)-Nikšić(Golija)
« Odgovor #1198 poslato: Mart 16, 2015, 21:38:03 »
Gospodine Vojo, pčelarim već 5 godina sa DB košnicama. Ove godine imam u planu nabaviti i nekolke LR i RV košnice. Zanima me razlika izmedju RV i Eko Voje (dimenzije...).

Van mreže Marko Milić

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Danilovgrad(Zagorak)-Nikšić(Golija)
« Odgovor #1199 poslato: Mart 16, 2015, 21:39:43 »
Želim ma pčelinjaku još par LR i RV košnica radi eksperimentisanja. Pa koja se najbolje pokaže...