Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1542965 puta)

0 Članovi i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Julijan Cordas

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: kucura
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1215 poslato: Mart 27, 2015, 15:12:29 »
Vojo u svom zadnjem postu u ovoj temi kaze da ce pcele same zameniti maticu trutusu u jednoj njegovoj kosnici.Pitanje je da li to one uvek cine ili ti Vojo po necemu to znas da ce one smeniti trutusu.

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #1216 poslato: Mart 27, 2015, 22:57:28 »
Darko, ima tu i većih majstora od mene pa nek i oni kažu, ali ja tu ne bih ništa rotirao, nego u ovim danima zahlađenja bih im davao 2-3 dl toplog (mlakog) sirupa, med i polen imaš u košnici a vodu dobiju kroz sirup 1-1 i imaju sve što im treba za ishranu legla, i sve tako do ponovnog unosa nektara, a kad budu došle na 8-9 ramova legla ja bih spustio jedno četiri rama starijeg poklopljenog legla u nastavak ispod, ostalo leglo koncentrisao iznad ovog pomenutog i okolo dao prazne ramove i satne osnove da matica i dalje radi u najgornjem nastavku, pa tek nakon toga kad dođu na onih 12-13 ramova legla spuštao maticu dole i ograničavao je.

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #1217 poslato: Mart 27, 2015, 23:20:59 »
Hvala Dragane na savetu hajde onda da  sačekamo da se oglase svi majstori sa foruma pa da "ukrademo"još neki savet i iskustvo pa od svih po malo ...Slazem se da je toplota legla presudna i da se to trenutno  moze obezbediti najbolje u gornjem nastavku do god to moze(doduse matica je i sama to tako odlučila da se gore siri i ako dole ima sigurno vise praznih da ne kazem slobodnijih ramova)...U svakom slučaju koristan savet i jos jednom veliko hvala!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1218 poslato: Mart 28, 2015, 19:58:59 »
Ne boj se kolega Darko za taj "višak meda". Ne znam koliko je to preostalo meda da bi ga sada nazvali viškom. Mislim da je u ovom periodu sve preko 12-13 kilograma meda u košnicama višak i da ga možemo prebaciti u zajednice kojim nedostaje.

U pčelarenju Rodnom Vojom tokom proleća koristim metod izjednačavanja količine hrane u košnicama, međutim ove godine zbog velikog kašnjenja proleća nisam siguran da ću to uspeti. Vreme je dosta hladno, makar kod mene, (juče 12 danas 10) i izuzetno vetrovito tako da ne postoje uslovi za rad oko pčela a istovremeno pčele veoma malo opšte sa prirodom. Unos polena je veoma mali pa zato još nisam ni krenuo sa prihranom.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže dragi milic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: bozevac
« Odgovor #1219 poslato: Mart 28, 2015, 20:20:18 »
Vojo ja sam juce imao na drugom forumu nesuglasice oko proletnje prihrane.Ja pocinjem sa prihranom kad pocne jaci unos polena i potrosim otprilike po 5 kg secera po kosnici pa me zanima tvoje misljenje jer sam cuo i misljenja da kad pocne dzanarika da cveta ne treba prihranjivati. pOZDRAV

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #1220 poslato: Mart 28, 2015, 20:33:19 »
Hvala Vojo ipak ja da ne otvaram dok ne otopli...i ovde pod Kosmajem je vreme uzasno kisa,vetar ma potop dzenarike će ova kisa potpuno ubiti i ono prolećnog poljskog cveća sa kog je krenuo unos polena će sprati i prekinuti :(

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1221 poslato: Mart 28, 2015, 22:22:26 »
Vojo ja sam juce imao na drugom forumu nesuglasice oko proletnje prihrane.Ja pocinjem sa prihranom kad pocne jaci unos polena i potrosim otprilike po 5 kg secera po kosnici pa me zanima tvoje misljenje jer sam cuo i misljenja da kad pocne dzanarika da cveta ne treba prihranjivati. pOZDRAV
Kolega Dragi, ne treba prihranjivati ako na nekom terenu ona medi, ako ima puno džanarike i ako je vreme toplo pa je pčele iskoriste. U mom kraju džanarika vrlo slabo medi i u najpovoljnijim uslovima a i nema je mnogo, tako da nikada nisam doživeo da zabeli saće od nje.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Mladen Gajic

• Član foruma
  • sutra moze biti kasno . zato uradi danas.
  • Lokacija pčelinjaka: Italia PD
« Odgovor #1222 poslato: Mart 29, 2015, 22:38:19 »
Kolege negde sam procitao da prihranjevanjem sirupom 1:1 ili druga razmera utice na kristalizaciju meda dali je to tacno ili ne sta vi mislite ?

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #1223 poslato: Mart 29, 2015, 23:04:15 »
NE "sirup" ili ti otopina belog secera u razmeri 1:1 sa vodom zaparavo beli šećer=saharoza ...Dok u medu ustvari visok sadržaj glukoze vremenom uslovljava pojavu kristalizacije(dakle dve različite komponente). U medu se formiraju sitni kristali pravilnog oblika. Ovo je potpuno prirodan proces koji ne utiče na smanjenje hranljive i biološke vrednosti meda. Naprotiv, kristalizacija je dokaz prirodnosti, jer falsifikovan med ne podleže ovom procesu.Dakle saberi oduzmi prihrana kao podsticaj razvoju legla sirupom u pomenutoj razmeri  se ne moze dovesti u vezu sa kristalizacijom izvrcanog meda nakon pase .Na kraju danas i imamo skoro pa potpuno odvojene nastavke i polunastavke tj plodista od medista tako da neretko nema čak ni fizičkog dodira.Svakako ima i iskusnijih ovde pa neka napišu još koji red na ovu temu...  :)

Van mreže dragi milic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: bozevac
« Odgovor #1224 poslato: Mart 29, 2015, 23:11:40 »
Vojo kod mene je problem sto mi je pola pcelinjaka u polju gde ima malo dzanarike i malo trna i do bagrema nema nikakvog voca pa sam prinudjen da ih prihranjujem .Pozdrav

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1225 poslato: Mart 29, 2015, 23:55:51 »
Kolege negde sam procitao da prihranjevanjem sirupom 1:1 ili druga razmera utice na kristalizaciju meda dali je to tacno ili ne sta vi mislite ?

Prihranjivanje nema nikakve veze sa medom. Cilj prolećne prihrane je brzi razvoj legla i potrošnja postojećih zaliha meda a nikako povećanje zaliha meda.

Pozdrav svima..

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1226 poslato: Mart 30, 2015, 00:00:50 »
Vojo kod mene je problem sto mi je pola pcelinjaka u polju gde ima malo dzanarike i malo trna i do bagrema nema nikakvog voca pa sam prinudjen da ih prihranjujem .Pozdrav
U ovakvim uslovima kada u vreme prolećnog razvoja nema dovoljno nektara a pčele obezbeđuju polen obavezna je prihrana sirupom.
Pored sirupa one veoma brzo potroše i veliku količinu meda.

Pozdrav svima...

Три века испред света...

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
« Odgovor #1227 poslato: Mart 30, 2015, 08:59:28 »

Može li se znati gdje si pročitao da i ja pročitam?

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1228 poslato: Mart 30, 2015, 09:03:36 »
Darko:
Citat
danas i imamo skoro pa potpuno odvojene nastavke i polunastavke tj plodista od medista tako da neretko nema čak ni fizičkog dodira.

Nije važan fizički dodir, nego prostor u koji mogu doći pčele, a mogu doći i u plodišta i u medišta.
A šta tačno znači ovo "nema čak ni fizičkog dodira"?
A prevješavanje? A prenošenje hrane od strane pčela tamo gdje one to žele?

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1229 poslato: Mart 30, 2015, 09:06:18 »
Vojo:
Citat
Cilj prolećne prihrane je brzi razvoj legla i potrošnja postojećih zaliha meda

Pošto znam da ti zazimiš i sa više od 20 kg, mogu li se proljetna prihrana i šećer zaboraviti?

Pozdrav, svako dobro!