Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543656 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Mario Pudrlja

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1230 poslato: Mart 30, 2015, 10:29:00 »
Vojo kod mene je problem sto mi je pola pcelinjaka u polju gde ima malo dzanarike i malo trna i do bagrema nema nikakvog voca pa sam prinudjen da ih prihranjujem .Pozdrav
U ovakvim uslovima kada u vreme prolećnog razvoja nema dovoljno nektara a pčele obezbeđuju polen obavezna je prihrana sirupom.
Pored sirupa one veoma brzo potroše i veliku količinu meda.

Pozdrav svima...
Znači Vojo iako imamo dovoljne zalihe meda preporučujete prihranjivanje sirupom (koji odnos i da li da se doda i Nozevoj unutra?)
Kojom količinom da se prihrani i u koliko navrata?
@Darko - Ne preostaje nam ništa drugo nego ostaviti maticu i pčele u drugom nastavku i pratiti razvoj situacije.

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #1231 poslato: Mart 30, 2015, 11:22:42 »
@Mario bas tako sam i ja razumeo gornji nastavak jer im je toplota i dalje neophodna..a sto se tiče prihrane sirupom Voja je bio krajnje jasan DA+Nozevoj se podrazumeva(bar kod mene) nego se ja plašim hladnih noći još za sirup a i realno "žabe još nisu  prokreketale"a kako stoje stvari s prognozom neće skorije :) :D šala i veliki pozdrav za našeg mentora Voju i ostale kolege!

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #1232 poslato: Mart 30, 2015, 11:35:46 »
Stimulativna prihrana= 2-3 dl sirupa 1:1 svako drugo veče....biraj kad su toplije noći...ili sipaj topliji (ne previše) sirup....

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #1233 poslato: Mart 30, 2015, 11:47:33 »
E upravo to @Borise,koja je to orijentaciono neka donja temperatura noćna ispod koje ne bi trebalo dodavati uveče sirup,stim sto sam ja misljenja da će one tih 300tinak ml(mlakog sirupa) potrositi već kasno s večeri tako da svezina noći ne bi ni trebala ni da utiče na iskorisćenost.Al opet da pitam i zbog sebe a i drugih?Koliko dugo tih 300ml svako drugo vece da li samo dok je ovo lose vreme i sl?Ili je već to stvar individualne procene snage drustva unosa i sl...Realno meni bas pčelinjak i nije blizu ali to je sad već moj problem da ne zamaram ljude...

Van mreže Mario Pudrlja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
« Odgovor #1234 poslato: Mart 30, 2015, 12:20:36 »
Koliko Nozevoja na tih 2-3dcl?

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #1235 poslato: Mart 30, 2015, 12:25:30 »
2%

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1236 poslato: Mart 30, 2015, 19:34:36 »
Vojo:
Citat
Cilj prolećne prihrane je brzi razvoj legla i potrošnja postojećih zaliha meda

Pošto znam da ti zazimiš i sa više od 20 kg, mogu li se proljetna prihrana i šećer zaboraviti?

Pozdrav, svako dobro!
Esko prijatelju,
Kod mene u Banatu na severu Srbije voće ne medi ili vrlo slabo medi i do početka cvetanja uljane repice prihrana retkim sirupom je obavezna. Time se pčelama obezbeđuje i topla voda (+ Nozevoj)  koja im je potrebna za brzu potrošnju meda.
Može i bez prihrane ali je velika razlika u razvoju između prihranjivanih i neprihranjivanih zajednica.
Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1237 poslato: Mart 30, 2015, 19:43:41 »
Mario; "Znači Vojo iako imamo dovoljne zalihe meda preporučujete prihranjivanje sirupom (koji odnos i da li da se doda i Nozevoj unutra?)
Kojom količinom da se prihrani i u koliko navrata?"

Kolega Mario, već sam u prethodnom postu odgovorio na isti deo pitanja. Što je veća količina zaostalog meda to je veća potreba za prihranjivanjem. Dodaje se 0.5 litara sirupa svaki drugi dan +2% Nozevoja.
Prihrana se vrši dok ne dođe do obilnijeg unosa nektara. Na trenima na kojim pčele unose dovoljne količine nektara nema potrebe za prihranjivanjem.
Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1238 poslato: Mart 31, 2015, 21:00:00 »
Danas sam mislio početi prolećnu prihranu pčelinjih zajednica ali zbog jakog vetra i najave zahlađenja ovaj postupak sam odložio za nekoliko dana(ili ko zna koliko). Kod mene je danas bilo oko 13 stepeni ali jako vetrovito pa pčele ni danas nisu mogle da valjano koriste džanariku koja se otvorila od pre par dana. Predveče u obilasku pčelinjaka iza i oko košnica sam našao mnogo pčela sa polenom na nogicama, skupljene u gomilice ili samostalne, koje je hladan vetar oborio i koje nisu uspele da dođu do svojih zajednica. Sreća pa nisam počeo sa prihranom još ranije, sada bi ovo bilo još izraženije. Pozdrav svima...

Три века испред света...

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #1239 poslato: April 01, 2015, 20:19:48 »
Koliko sam razumeo Vojo preporuka za sve kolege je da se obustavi prihrana sirupom(ko je započeo),sta da radimo ako se ovo nevreme tj.niske temperature oduze?A po prognozama i najavama ovako će se zadrzati najmanje do 10 aprila...Koliko će se to i u kojoj meri odraziti na razvoj pcelinjih zajednica i da li ih to moze ugroziti?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1240 poslato: April 01, 2015, 21:09:07 »
Upravo tako Darko.
Sve prihrane treba obustaviti a ja hvala Bogu nisam ni počeo. Sirup tera pčele na veću aktivnost i pčele usled prihrane naglo prošire leglo koje se sada usled lošeg vremena i neizlaska pčela iz košnica to jest u uslovima bez unosa svežeg polena sigurno neće kvalitetno odgajati. Pored svega na prošireno leglo potrošiće se mnogo energije to jest istopiće se velika količina meda.O iscrpljivanju i trošenju zimskih pčela da se i ne govori.
Rešenja u ovom momentu nema. Rešenje se rešavalo tokom avgusta i septembra prvilnom procenom potrebne količine hrane za zimovanje i prolećni razvoj a sve u odnosu na snagu pčelinjih zajednica.  Pozdrav svima...

Три века испред света...

Van mreže Slavisa Petrovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zvornik
« Odgovor #1241 poslato: April 01, 2015, 21:21:52 »
Upravo tako Darko.
Sve prihrane treba obustaviti a ja hvala Bogu nisam ni počeo. Sirup tera pčele na veću aktivnost i pčele usled prihrane naglo prošire leglo koje se sada usled lošeg vremena i neizlaska pčela iz košnica to jest u uslovima bez unosa svežeg polena sigurno neće kvalitetno odgajati. Pored svega na prošireno leglo potrošiće se mnogo energije to jest istopiće se velika količina meda.O iscrpljivanju i trošenju zimskih pčela da se i ne govori.
Rešenja u ovom momentu nema. Rešenje se rešavalo tokom avgusta i septembra prvilnom procenom potrebne količine hrane za zimovanje i prolećni razvoj a sve u odnosu na snagu pčelinjih zajednica.  Pozdrav svima...

U jednoj recenicu stalo sve, kakao je prosto pcelarstvo kada te u njega uvode majstori svog zanata, koji hoce i znaju da prenesu svoje znanje. Pocetnici ovu recenicu dobro da zapamte.

Sta smo radili krajem proslog leta i jeseni sada se vide rezultati...
Razlika izmedju pčelinjeg i ljudskog društva je u odnosu broja radilica i trutova.

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #1242 poslato: April 04, 2015, 14:49:30 »
Danas se bas vredno radilo...

« Poslednja izmena: April 04, 2015, 14:54:01 od strane Global Moderator 3 »

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #1243 poslato: April 04, 2015, 18:56:02 »
Proširo to leto. Ometaš "saobraćaj"  :)

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #1244 poslato: April 04, 2015, 20:51:19 »
Vala bas Dragane  ;) , istina cekam da  osim kalendarskog dođe i vremenski proleće!pa da "saobraćaj" nastavi da se odvija potpuno nesmetano..  :)