Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543658 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1245 poslato: April 04, 2015, 21:07:44 »
Ne čekaj više.

Koliko ja vidim, pčele jedva izlaze i guraju se na letu. Da je leto neodgovarajuće možeš videti i po tome što pčele izlaze "uz nastavak" (kao pri grabeži).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #1246 poslato: April 04, 2015, 21:15:21 »
Slazem se Dragane zapravo potpuno ste u pravu zajednice se razvijaju a leta neprohodna.Za ove zimske aprilske dane koji se planiraju narednih dana mozda i nije problem ali prvi sledeći ću im otvoriti i osloboditi taman onoliko koliko im treba a da ga pritom pokrivaju dovoljnim brojem strazarica..Na kraju ko zna koliko mi je natovarenih pcela tako zbog guzve palo ovih dana pored kosnice.A zemlja hladna  :(

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1247 poslato: April 04, 2015, 22:13:55 »
Bravo Darko! Odličan snimak.
Ako ovako rade samo 3 do 4 sata tada unesu oko 10.000 tovara. Na poletaljki se vidi da je snaga prikazane zajednice odlična za ovo doba godine i da će ova zajednica sigurno da se razvije do maksimuma do bagremove paše. Ovakva zajednica sada sigurno ima preko 20.000 radiličkih ćelija legla.
Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #1248 poslato: April 04, 2015, 23:07:38 »
Hvala,Vojo ne bih da preterujem ali bilo je i trenutaka kada ni jedna pčela povratnica u kosnicu nije bila bez tovara na sebi a  to je po svemu jos jači utisak ostavilo na mene pa je to trebalo i zabeleziti  ali prošlog utorka (s tim sto tada nisam bio u prilici,tako da ostaje da mi samo verujete na reč :) )...Još samo da nam ovo vreme-nevreme narednih par dana ne uspori zajednice i biće to sve mozda cak i preko očekivanja!  :) Mislim da je maslačak ovog proleća bio najveći prijatelj pčela pa samim tim i pčelara jer danas su sve livade bar u mom kraju bile bukvalno zute od njega jednostavno nije se moglo zgaziti od otvorenih cvetića i da na nekom od njih  nije bilo pčele...Priroda se izgleda svojski potrudila da ovo što nas čeka od zahlađenja na neki način "kompenzira"izdasnoscu poljskog prolećnog cveća :) Šteta za dzenariku baš jako i lepo miriše ali ne znam koliko su to uspele  i "otele" je od ove svezine(a kod mene u kraju je bas ima)...

Van mreže Mario Pudrlja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
« Odgovor #1249 poslato: April 04, 2015, 23:24:57 »
ooooo Darko bravo - rade ko lude!
Kao što reče Dragan ometaš saobraćaj kolika je gužva.
Ne mogu da vjerujem, kakvo je vrijeme kod tebe, kakve su temperature i režim kiša?

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #1250 poslato: April 04, 2015, 23:49:18 »
Trude se,one se ne zale na vreme kao ja...Nazalost Mario ovo je svega nekoliko dana  ako skupimo moze se reći da je od prošlog utorka do danas bilo 2,5-3 dana gde su pčele mogle normalno i potpuno da opšte sa prirodom. Pčelinjak je pozicioniran tako da imaju zaista dosta sunca pa cak i u toku dana kada ga malo ima da  mogu maksimalno da ga "iskoriste"i uhvate svaki zrak.Sto se temperatura i rasporeda padavina tiče najave su takve da sutra i prekosutra,utorak cak i po koju pahulju mozda vidimo osim kise i temperature do 7,8stepeni ali ono sto ohrabruje je to da od srede najavljuju ponovo sve vise sunca i iz dana u dan po malo toplije.Voćnjaci su napupeli(bar moji) tu ne računam ove dzenarike to su kod nas vise "vrzine"očekujem da će jedina korist od ovog zahlađenja biti to što će odloziti otvaranje cvetova šljiva i dr.voća e sad za jutarnje mrazeve videćemo šta će biti...Sve u svemu valjda ćemo od sledećeg vikenda svi videti kako proleće izgleda i u zbilji a ne samo na kalendaru :)

Kakva je situacija kod tebe?

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #1251 poslato: April 18, 2015, 21:23:16 »
Pisem sa mobilnog ovde na Cemerniku pada kisa posle nekoliko izuzetno lepih dana u kojima su pcele iznenadile i prevazisle sva moja ocekivanja. Iako dzanarika jos nije krenula da cveta sve je puno novog nektara i polena a ono sto najvise cveta je vrba komsija kaze da je zovu Iva drvo pravo a cvetovi su u svim fazama otvaranja pcele se vracaju potpuno zute od polena. Slike su kod Dragana Djordjevica mozda ih okaci ako bude dobre volje.e

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
« Odgovor #1252 poslato: April 19, 2015, 00:25:47 »
Pisem sa mobilnog ovde na Cemerniku pada kisa posle nekoliko izuzetno lepih dana u kojima su pcele iznenadile i prevazisle sva moja ocekivanja. Iako dzanarika jos nije krenula da cveta sve je puno novog nektara i polena a ono sto najvise cveta je vrba komsija kaze da je zovu Iva drvo pravo a cvetovi su u svim fazama otvaranja pcele se vracaju potpuno zute od polena. Slike su kod Dragana Djordjevica mozda ih okaci ako bude dobre volje.e

Ива или Маца,планински багрем,дрво које у неколико лепих дана на планини заменило хранилице и сирупирање код мене
рамови су пуни свежег нектара од Иве,па сам до сада само једном дао по 2дл сируп,одлична медоноша,ал јој треба лепо време!~

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #1253 poslato: April 19, 2015, 00:28:17 »
Благоја, драго ми је да је и код тебе коначно лепо кренуло. Срећно и медно!
Поздрав  :)

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
« Odgovor #1254 poslato: April 19, 2015, 10:51:25 »
Благоја, драго ми је да је и код тебе коначно лепо кренуло. Срећно и медно!
Поздрав  :)
Хвала Драгане!
У петак био на пчелињак,отворио неколико друштва онако да видим како се развој одвија,изненадио сам се колико има свежег нектара
од иве,другу неку медоношу у ово време нема код мене,тако да спремљен шеќер чека за сирупирање кад загусти!
Ове године,друштва нисам уопште утопљавао,нит фолију стављао,нисам ни рамове са медом до сада отклапао за проширење,све су то оне саме урадиле
и некако баш ми је по вољи,друштва се развијају природним током,видеќемо како ќе бити даље,ако загусти ту је шеќер да се интервенише!

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #1255 poslato: April 19, 2015, 17:09:03 »
Данас сам прегледао једну РВ која је прешла 15 рамова легла и ушла у ројеви нагон. Матичњаци су тек залежени (јаје у њима стоји усправно) и нису сви залежени. Извадио сам јој 3 рама са медом и додао сатне основе уместо њих да их граде ако буду хтеле.
Већина осталих РВ има око 9 рамова легла.
Да ли се ројеви нагон може прекинути пребацивањем пар или неколико рамова у слабија друштва или да је једноставно разројим?
Имате ли неки предлог?
Поздрав.

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #1256 poslato: April 19, 2015, 18:44:42 »
Verovatno je i kod mene slicna situacija jer sam ja jos prosle nedelje imao kosnice koje su potpuno zalezene bez prostora ako zamena mesta nastavcima tu nesto nije promenila.Jos ako su imale unos a imale su zbog lepog vremena ovo o čemu piše Nikola uopste ne cudi..Meni je najveći problem dodavanje trećeg nastavka jer nemam izgrađene ramove za njega.A da im je tesno bilo jos pre nedelju dana to se videlo...

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #1257 poslato: April 19, 2015, 19:11:36 »
Meni je najveći
problem dodavanje trećeg
nastavka jer nemam
izgrađene ramove za
njega.A da im je tesno bilo
jos pre nedelju dana to se
videlo... Pa dodaj im treći nastavak.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #1258 poslato: April 19, 2015, 20:57:38 »
Ta Iva je kod mene u vise faza - negde je kao pupoljak negde kao mali cicak ali zelen a negde kao cicak zut i pun polena. Preklopice se sa dzanarikom koja je otvorila prve cvetove a jutrosnji sneg je do podneva smenilo sunce i masovan izlazak pcela ali na zemlju i travu gde su trazile vodu. Sa najavom lepog vremena bice ovo ok razvoj.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1259 poslato: April 20, 2015, 09:23:24 »
Darko:
Citat
Meni je najveći problem dodavanje trećeg nastavka jer nemam izgrađene ramove za njega.A da im je tesno bilo jos pre nedelju dana to se videlo...

Pa, kakav je to problem? Možda ti je to i prednost (lakše borbisanje sa rojenjem).
Rotiranje nastavaka je sigurno pomoglo i potrebno je sada vidjeti situaciju pa ako su baš za trećeg nastavka, dodati im ga.
Ako te buni problem satnih osnova, nema tu problema jer nećeš dodati treći nastavak u kojem je svih 10 ramova sa satnom osnovom, nego dvije-tri  satne u P1, dvije-tri u P2 i ostatak P3 uz prevješeno leglo iz P1 i P2 u P3. Ja bih tako, tako sam uvijek radio i zvao to: prošarati nastavke.

Pozdrav, svako dobro!