Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543710 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Nikolić Nemanja

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: grkinja
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1275 poslato: April 26, 2015, 13:58:08 »
Pozdrav. Posle jucerasnjeg pregleda i dzumbusanja(priprema za pasu) po kosnicama zateknem u jednoj kosnici 12 ramova od letvice do letvice sa leglom i jos 3 rama sa leglom na vise od polovine. Dodao sam po 3 SO u plodistima, 6 ramova izvukao( zatvoreno leglo, polen i med) u 3. nastavak sa izgradjenim ramovima.
U prvom nastavku SO dodao na drugo sesto i deveto mesto. Sva drustva su zimovala na 2 nastavka. Da li ce ovo mozda da spreci rojenje? Matica jos zaleze.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1276 poslato: April 26, 2015, 16:55:23 »
Ja navuko kompleks sto se legla tice ,svi nesto pa preko 10 ramova legla ,cak i kolege sa LR se hvale sa ramovima legla .Ja nemam iznad 7-8 i kod LR ,RV,Farar.Zato imam meda u drugom nastavku ,neki mutan kao da je medljika ili ko zna sta.Mislim  da oni oji imaju kolicinu legla preko 10 ramova lako mogu da u bagremu jure po drvecu.
Danas sam odradio deo pcelinjaka ,podigo po 2-3 rama zrelog u drugi ili treci nastavak i postavio maticne svim drustvima .Normalno umesto legla dosla je satna osnova i sva drustva bez obzira na tip kosnice su na po jednom nastavku i EV je na jednom nastavku sa otvorenim leglom.Do bagrema ce ga zatvoriti izgraditi SOi zaleci i kad krene bagrem ....

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
« Odgovor #1277 poslato: April 27, 2015, 09:00:22 »
Da li neko moze da mi kaze zasto ujutru na letu okvira MR zateknem po neku mrtvu pčelu.MR dodao sam u petak a i treći nastavak.

Ništa problematično. Prilikom rada svi mi prignječimo poneku pčelu, a tu su i stare i iznurene pčele koje umiru i sl., dakle - jednostavno pčele čiste košnicu i iz nje izbacuju sve što ne treba da bude u njoj.
Kad imadneš vremena, uzmi klupicu, sjedi ispred leta košnice pa ćeš uistinu vidjeti šta to pčele rade tokom dana: donose, iznose, čiste, čuvaju leto, stražare, provjeravaju...

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #1278 poslato: April 27, 2015, 09:28:39 »
Hvala Esade to mi je bilo bitno dakle to su samo uobicajene dnevne aktivnosti istina malo vise koriste donja leta a gornja ređe ali koriste verovatno i to ima neki svoj razlog i odgovor

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1279 poslato: April 27, 2015, 09:48:31 »
Hvala Esade to mi je bilo bitno dakle to su samo uobicajene dnevne aktivnosti istina malo vise koriste donja leta a gornja ređe ali koriste verovatno i to ima neki svoj razlog i odgovor

Naravno da će koristiti donja leta jer su na njih i naučila, a leto na H.R. je novo leto i tek kasnije mlade pčele nauče na njega, osvoje i usvoje ga te krene fin rad i na tom letu.
Nigdje nisam ni čuo niti pročitao, ali kad stavim H.R. to su od tada za mene DVA društva sa jednom maticom, a neka priča šta ko hoće (i teoretičari i praktičari).

Poslušaj me ako hoćeš: 4, 5. ili 6. dana poslije stavljanja H.R. i prevješavanja, pregledaj nastavke iznad H.R. jer obično povlače matičnjake. Do tebe je hoćeš li te matičnjake ostaviti ili porušiti.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #1280 poslato: April 27, 2015, 10:07:16 »
Hvala Esade saveti zlata vredni tako ću i uciniti taman da iskoristim prvomajske praznike jer to je nekih nedelju dana otprilike nakon stavljanja H.R i dodatka 3 nastavka prilika da vidim kako se sve to odrazilo na opste stanje drustava

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1281 poslato: April 27, 2015, 21:50:07 »
Ja navuko kompleks sto se legla tice ,svi nesto pa preko 10 ramova legla ,cak i kolege sa LR se hvale sa ramovima legla .Ja nemam iznad 7-8 i kod LR ,RV,Farar.Zato imam meda u drugom nastavku ,neki mutan kao da je medljika ili ko zna sta.Mislim  da oni oji imaju kolicinu legla preko 10 ramova lako mogu da u bagremu jure po drvecu.
Danas sam odradio deo pcelinjaka ,podigo po 2-3 rama zrelog u drugi ili treci nastavak i postavio maticne svim drustvima .Normalno umesto legla dosla je satna osnova i sva drustva bez obzira na tip kosnice su na po jednom nastavku i EV je na jednom nastavku sa otvorenim leglom.Do bagrema ce ga zatvoriti izgraditi SOi zaleci i kad krene bagrem ....

Синишу за председника СПОСа.
Када би сви овако мислили где би нам био крај.

Браво Синиша, свака ти част на овом изузетно важном коментару.

Пчелари пате за великом количином легла и за великим рамом као да је то оно што им треба, заправо као да је то оно што одговара пчелињој заједници.

Велики рамови и велика плодишта онемогућавају пчелињим заједницама да искористе пашу.
Код слабих паша заједнице са великим плодиштима и великим рамовима само рашире легло и паша просто пролети поред таквих пчелињих заједница а пчелари остану са добрим заједницама и великим леглом али без меда.

Поздрав свима....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1282 poslato: April 28, 2015, 09:29:20 »
Hvala Esade saveti zlata vredni tako ću i uciniti taman da iskoristim prvomajske praznike jer to je nekih nedelju dana otprilike nakon stavljanja H.R i dodatka 3 nastavka prilika da vidim kako se sve to odrazilo na opste stanje drustava

Nemoj se ljutiti, nemaš ni razloga za to, ali pošto vidim da početnici postavljaju stalno slična i to osnovna/temeljna pitanja bez kojih se ne može mrdnuti u pčelarstvu, preporuka svima je: imajte uza se bar jednu dobru pčelarsku knjigu u kojoj imate skoro sve odgovore. I inače, pratite literaturu i upoređujte. Dalje, na forumu već imate 99 % odgovora na vaša pitanja, dakle - tragajte i čitajte i Sretno!

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
« Odgovor #1283 poslato: April 30, 2015, 15:49:33 »
Pozdrav svima

Danas je bilo radno na mom pcelinjaku kod jedne DB kosnice sam dodao Mediste  drugoj sam dodao SO a za par dana i njoj ide mediste posto je vocna pasa jaka tj jabuka odlicno medi sto se najbolje videlo kod RV kosnica koje na skoro pa svim ramovima imaju medne vence sa jednim delom i zatvorenim medom sto me je prosto iznenadilo tj odusevilo...legla je bilo u RV kosnicama preko 10 -12 ramova sto zatvorenog sto otvorenog tako da sam danas postavio maticnu resetku i svo zatvoreno leglo prebacio u gornji nastavak a u donji nastavak dodao dve SO i dva rama sa medom i pergom i mlado otvoreno leglo i jedan prazan ram nisam nasao matice ni u jednoj kosnici tako da cu u subotu da izvrsim pregled gornjih nastavka da vidim da li ima mladog jednodnevnog  legla u gornjim nastavcima ako ga bude onda cu detaljno da potrazim maticu i da je prebacim u donji nastavak i ujedno cu da stavim i treci nastavak posto su gornji nastavci skoro pa prepuni medom...

Kod jednog drustva sam pronasao 3 maticnjaka otvorena tj mislim da su to maticnjaci posto se prvi put srecem sa njima bili su na donjim ivicama na jednom sredisnjem ramu u donjem nastavku kada sam ih porusio bili su puni mleci zato mislim da su maticnjaci ...ali me buni jer su bila samo tri obicno kazu kada je drustvo u rojevom stanju da ima preko 10-15 maticnjaka a da u tihoj smeni ima po 3-4 maticnjaka...

Ali sto se mene tice ja i onako planiram da prosirim pcelinjak upravo sa RV zajednicama pa ako je drustvo u Rojevom stanju onda cu od njega da formiram par oplodnjaka ili vec nesto da nebih jurio roj po grani ...

Sta da uradim da bih utvrdio da li ce drustvo da se izroji da li pregledom za dva dana mogu da utvrdim da li je drustvo u rojevom nagonu ili neki drugi potez da uradim...
puno pozdrava
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #1284 poslato: Maj 01, 2015, 20:56:18 »
   Danas sam pregledao RV košnicu(jedinu koju imam) sa namerom da ograničim maticu u prvi nastavak.Stanje u košnici je bilo sledeće:U trećem najgornjem nastavku u kojem je devičansko saće pčele su počele da pune saće medom,u drugom nastavku ima 8 puna rama zatvorenog legla i 2 rama meda i perge.U najdonjem prvom nastavku 2-3 rama zatvorenog legla a ostali ramovi su puni perge i malo meda.Otvorenog legla bilo je pri dnu srednjih ramova drugog nastavka.Ukratko,sve je puno zatvorenog legla i perge.Otvorenog legla skoro ni za lek.Dodao sam u prvi i drugi nastavak po dve satna osnove i podigao tri rama zatvorenog legla u treći nastavak koji sam dopunio sa dve satne osnove i devičanskog saća.Na vrh,kao četvrti nastavak ,stavio sam devičansko saće.
   Pošto u ovoj košnici ima oko dvanaest ramova zatvorenog legla i jedva jedan ram otvorenog legla da li je ovo društvo predisponirano na obavezno rojenje i pored moje intervencije dodavanjem s.o.i četvrtog nastavka.Maticu nisam pronašao.Ona je bila blokirana leglom i polenom i nije imala gde da zaleže, a u najgornji nastavak nije htela.
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
« Odgovor #1285 poslato: Maj 04, 2015, 18:25:22 »
Evo da se javim vidim da se slabo pise prepotstavljan da svi vredno rade i da nemaju vremena za pisanje ipak bagrem samo sto nije poceo da cveta...

U subotu sam izvrsio pregled gornjih nastavaka u potrazi za maticom tj jednodnevnim leglom u prvoj kosnici ga nije bilo tako da sam zakljucio da je matica u prvom nastavku ispod maticne resetke u ovom nastavku sam pronasao jedan maticnjak to je ono drustvo gde sam pre par dana pronasao 3 maticnjaka i ovaj sam porusio...
pod drugi nastavak sam podbacio nastavak sa SO ali sam iz drugog nastavka prebacio i dva rama sa zatvorenim leglom u nastavak sa SO a na njihovo mesto sam stavio SO u drugi nastavak i ovo drustvo sam ostavio na miru do bagrema koji ocekujem  oko 8-9 maja na lokaciji gde selim a kod mene ce tek oko 25 maja ..

U drugoj kosnici u drugom nastavku sam pronasao jednodnevno leglo  i krenuo u detaljan pregled u potrazi za maticom kada sam je pronasao prebacio sam je zajedno sa ramom na kojem je bila u prvi nastavak ispod maticne resetke i ovom drustvu sam dodao nastavak sa SO i ucinio isti postpak kao sa predhodnim drustvom, pregledao sam ramove nije bilo maticnjaka ...za par dana cu ponovo da proverim ovo drustvo da vidim da li nisu pcele povukle maticnjake posto sam podbacio nastavak i odaljio leglo od matice...

nadam se da sam dovoljno zaposlio pcele da se nebi rojile i da sam im napravio mesta posto su im dva nastavka bila tesna

sto se tice db kosnice u prvoj kojoj sam dodao polumediste sa SO pre par dana izvukle su vise od pola ramova i na centralnim ima i meda..
I drugoj kosnici DB sam dodao polumediste sa SO tako da se nadam da ce do bagrema da izgrade sve ramove u polumedistu posto jabuka cveta kao luda mnogi nepamte da je jabuka ovako lepo medila...
puno pozdrava
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #1286 poslato: Maj 06, 2015, 12:27:22 »
Sa pažnjom sam pratio predavanje našeg domaćina Voje u Valjevu naročito oko prolećnog razvoja i priprema za bagrem. Iako nemam rv košnice već devetoramne alpske koje imaju dosta sličnosti sa rodnim vojama primenio sam na jednom broju košnica Vojinu tehniku. Međutim onako na svoju ruku sam dodao "naletnu dasku". Tako pčele direktno usmeravam u medište i time smanjujem gužvu u plodištu. Dali sam uradio pravu stvar ili napravio grešku? I šta uopšte mislite o naletnoj dasci?
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Драган Петровић

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Годачица
« Odgovor #1287 poslato: Maj 07, 2015, 20:30:04 »
У овој теми сам прочитао да је могуће у РВ додати празан рам и да ће пчеле извући радиличке ћелије. Да напоменем да имам 33 ДБ кошнице и да се бавим пчеларством 30 година од чега 20-ак озбиљније. Прошле године сам формирао три друштва у РВ и пошто волим да истражујем пре седам дана у две РВ додао празан рам. Разочарао се !!! Све ћелије су залежене, али трутовским леглеом. >:( Ево слика... Молим објашњења од оних који имају искуства у томе. Хвала  :D

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #1288 poslato: Maj 07, 2015, 22:56:23 »
Ja u svojim košnicama ne koristim satne osnove. Slikaću vam ramove sa radiličkim saćem. Naravno da ima ramova sa trutovskim ćelijama. Pčele ih grade onoliko koliko treba a ne koliko mi smatramo da treba. To sa jednim ramom dodatim bez satne osnove znao se rezultat unapred. Da si dodao 10 praznih nebi bili svi trutovski.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Драган Петровић

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Годачица
« Odgovor #1289 poslato: Maj 08, 2015, 07:55:12 »
Којим кошницама пчеларите. Како убацујете рамове ожичене или неожичене? Ако може поред слика и неко детаљније објашњење. Хвала унапред ;D