Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543717 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1305 poslato: Maj 09, 2015, 22:51:49 »
Aj ovako - ko nko hoce da ima ramove sa sacem koje pcele same rade bez SO to nije NIKAKAV problem - problem je sto se mora prihvatiti odredjen broj trutova i menjati filozofija pcelarenja po tom pitanju bez obzira gde covek pcelari - i gradnja saca bez SO nema NIKAKVE veze sa eko pcelarenjem ili kako se vec neko izrazava.

Znaci ako se hoce sace a bez SO - ovo pricam za RV - posle ogranicavanja matice u plodisnom nastavku u medisni stavite prazan ram sa trakicom voska i sve dok ima unosa pcele ce graditi taj ram radilickim sacem i smestati med. Po vrcanju meda imate ram koji moze u plodiste jer je cisto radilicko.

Drugi nacin je da oformite nukleuse - jedan nastavak RV sa 10 ramova saca bilo kakvog i onda kad se dooobro napuni pcelama svedete na npr 4 rama saca i ubacite 2 prazna rama sa trakicama voska izmedju tih 4 ali ne jedan do drugog i ostatak praznog prostora ogranicite nekim daskama - znaci imate 6-ramni nukleus. Svo vreme ce vam uglavnom raditi radilicko sace - cim napravi dva rama vadite ih i stavljate nove i tako redom - na kraju sezone od vise takvih nukleusa spremite jedno drustvo i zazimite ga.

U ovom postupku mozete i secer koristiti to na nacin izgradnje rama nema veze - moze samo da ga ubrza. Necete dobiti sace pravilno kao sa SO ali ima tu neke logike - razlicite velicine celija od satonose do dna rama razlicita orjentacija i ugao pod kojim ide - ima tu neke logike.

A bagremov med iz Vojvodine ili Sumadije kao i lipov ce biti cist onoliko koliko je pcelar bio pazljiv u izboru sredstava za tretmane protiv raznih bolestina - ali ako prati savete "najvecih" strucnjaka Srbije da koristi npr antibiotike dzaba mu prirpdno sace..

Van mreže Bojan Belinsan

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: kikinda
« Odgovor #1306 poslato: Maj 10, 2015, 01:14:18 »
Zahvaljujem na iscrpnim odgovorima kolega Stankovicu.
Pretpostavljam da nema nikakve razlike izmedju bagremovog meda u Vojvodini i Sumadiji. Jedino sto u mom okruzenju bagremova stabla na prste mogu nabrojati :( tako da od bagrema, gotovo da nema nista.
Termin "ekoloski" sam, evidentno, pogresno upotrebio. Mislio sam na pcelinje pase na kulturama koje se ne kontaminiraju raznim otrovima. To je izvodljivo u nekoj sumi daleko od vocnjaka i parcela sa ratarskim kulturama. U Vojvodini ce se takvo okruzenje tesko naci. U mojoj okolini je tako nesto nemoguce. Nemam mogucnosti i sredstava da pcelinjak selim na velike udaljenosti. To mi je-sto mi je. Na meni je da date uslove sto bolje iskoristim.
Koliko sam ukapirao u mom regionu se sve svodi na uljanu repicu(koju sam ove godine propustio) i suncokret. Cenim, ovako laicki, da su to dve jake i dosta pouzdane pase. Ako se poredim sa mestima gde se sve svodi na bagrem, cini mi se da sam u dobroj poziciji.
Ako bih uspeo da savladam tehniku pcelarenja bez satnih osnova resio bih dva velika problema-rizik od upotrebe SO loseg kvaliteta i usteda novca(troskovi za kupovinu SO za mene nisu zanemarljivi)
Zamolio bih vas kolega Stankovicu da postavite sliku rama sa trakicom voska. Odgledao sam klip gde se vidi da spricem istiskujete liniju voska na satonosu. Da li je to to?
HVALA jos jednom

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1307 poslato: Maj 11, 2015, 09:00:50 »
Da to je to samo treba proveriti gde grade - pocnu ponekad sa ivice satonose. Tada taj sat treba odseci do satonose i zalepiti tacno po sredini iste.

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
« Odgovor #1308 poslato: Maj 11, 2015, 09:52:45 »
Bojan pita:
Citat
Ukoliko bih sada nasao neki roj na drvetu i ubacio ga u kosnicu sa praznim ramovima, sta bi se desilo?

Desila bi se najljepša prirodna gradnja, samo što je razlika u tome da li su ramovi potpuno prazni ili je s donje strane satonoša na njih učvršćena starter-trakica ili starter-saće (prirodni jezičci saća koje mnogi zgužvaju i pretapaju, a ja skidam i čuvam te koristim po potrebi, a pošteno je i ljudski reći da me ovome poučio Brnda; do Brndinog savjeta koristio sam samo starter-trakice).

I opet slično pita:
Citat
Tako da... ako je moguce pcelariti RV kosnicama u Vojvodini bez upotrebe SO, to bih zeleo da probam

Da, moguće je, ovo ne mislim, nego odgovorno tvrdim i spreman sam nadoknaditi svaku štetu ako je bude, a ne može je biti ako se ispravno radi.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1309 poslato: Maj 11, 2015, 10:00:04 »
Miodrag S:

Citat
ali ima tu neke logike - razlicite velicine celija od satonose do dna rama razlicita orjentacija i ugao pod kojim ide - ima tu neke logike.

I na satnim osnovama su različite veličine ćelija kao i uglovi: gornje zakošene (medišne), prelazne i radiličke. Zar to već nisi vidio? Naravno da postoje i matične i trutovske.

Pozdrav, svako dobro!

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1310 poslato: Maj 11, 2015, 11:53:27 »
Tacno tako Esade lepo si to rekao svaka cast - zato sad svako prst na celo i da se zapita koji moj (tvoj njihov ili ciji vec) ce u kosnicama SO sa ko zna koliko hemije i parafina kad pcele po sili prirode ili Bozijeg nauma grade kako treba a ne kako je covek zamislio?

Zbog ljudske sujete ili neceg drugog - mozda radi prelivanja viska vrednosti koji ostvari vredan pcelar u privatnu akumulaciju? (gde ste Markse i prijatelji .... )

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1311 poslato: Maj 11, 2015, 13:01:06 »
Tacno tako Esade lepo si to rekao svaka cast - zato sad svako prst na celo i da se zapita koji moj (tvoj njihov ili ciji vec) ce u kosnicama SO sa ko zna koliko hemije i parafina kad pcele po sili prirode ili Bozijeg nauma grade kako treba a ne kako je covek zamislio?

Zbog ljudske sujete ili neceg drugog - mozda radi prelivanja viska vrednosti koji ostvari vredan pcelar u privatnu akumulaciju? (gde ste Markse i prijatelji .... )

Ne trebam ti reći da se slažem u pogledu satnih osnova jer sam ja to već davno govorio, pokazivao, postavljao slike, navodio konkretne primjere sa konkretnim pčelinjacima i imenima i prodavača i kupaca i sl., no profesionalcima, koji su puno uložili u pčelarstvo, potrebna je satna osnova i tu ih razumijem, ali se ne bi trebali dati praviti budalama od strane proizvođača koji od pčelara kupuju vosak da bi ga pokvarili i zaradili. Već sam više puta ponovio da i za to ima lijeka: daš svoj vosak za izradu. Ako nemaš dovoljno, skupi nas se nekolicina, izvagamo, izradi nam osnove, a mi između sebe razvagamo. Uostalom, svako sam za sebe bira i odlučuje isto kao što čuva ili ne čuva obraz i dušu.

Dalje, nikad lično ne bih profesionalcu, koji je puno uložio u pčelarstvo, tukao luk nad glavom da se okane satnih osnova, liječenja i sl., jer čovjek radi zbog zarade i tu nema ništa loše. Sve se može dobro ako je dobar čovjek u pitanju. Hobista i istraživač nešto su drugo pa to treba odvojiti od profesionalizma. No, valja znati da mnogi pismeni istraživači stavljaju ispred sebe "štit": EKO i prirodno, pa drže predavanja, pišu i prodaju knjige, a onda odjednom ponude "najnovije" matice u vrijednosti dobre prvoklasne krave.

Pozdrav, svako dobro!

P.S.
Jah, umalo zaboravih, meni se onaj tvoj i Draganov video nimalo ne sviđa. Valjda to imam pravo reći.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1312 poslato: Maj 11, 2015, 13:16:04 »
Bojane, evo kako ja stavljam starter-saće:

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #1313 poslato: Maj 11, 2015, 18:30:33 »
Esade,da li ti to drzis jedno drustvo na poklopcu drugog.Sta se desava kad onom donjem dodajes nastavak,automatski podignes leto gornjem na vecu visinu..

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1314 poslato: Maj 11, 2015, 20:11:30 »
Nista ne brini Esade u julu ide epizoda br 2 pa ce mo se valjda popraviti i evo ko oni na tv kad najavljuju sta ce se gledati u vestima tog dana i ja da najavim - znaci u broju dva skidanje meda pocetkom juna razrojavanje - dupliranje pcelinjaka REV kombinacije do pocetka avgusta sa nadom u nesto livadskog meda i pocetkoma avgusta razrojavanje ponovo da bih uzimljavao pola pcelinjaka na dva RV nastavka a pola na jednom RV i EV nastavku iznad. Pozdrav ce biti primeren uspehu pcelarske elite u ovoj godini.

PS: izgleda da cu morati da dokazujem -videcemo sa kakvim uspehom - da se moze profesionalno pcelariti i bez SO jer ja od pre mesec dana imam samo taj posao.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1315 poslato: Maj 12, 2015, 09:26:41 »
Esade,da li ti to drzis jedno drustvo na poklopcu drugog.Sta se desava kad onom donjem dodajes nastavak,automatski podignes leto gornjem na vecu visinu..

Uh, kud ćeš me to piteti (šalim se)?

Ja sam uvijek pokušavao raditi sistematski: uveče isplaniram, ujutro startam, no NIKAD nije išlo prema planu jer to tako i ne može. Zato ja kažem da kod pčelara najviše cijenim SNALAŽLJIVOST u kritičnom trenutku. Dakle, ja se prilagođavam situaciji pa bude i nukleusa, i oplodnjaka, idvojnih, i dvomatičnih, i višematičnih i svega onoga što je svakog iole iskusnog pčlelara susrelo kao određeni problem na ščelinjaku.

Sad konkretno.
Ako si u stisci sa prostorom, zašto krov jednog ne iskoristiti za postolje drugog (novog) društva/roja? Ako su leta okrugla, to ne predstavlja nikakav problem. Primjer: donjem društvu dodaješ PN. Gornjem samo  spužvom začepiš bivše leto, a otvoriš isto takvo okruglo leto na PN-u ispod. Jesam li jasan? No, i da nije ovako kako sam rekao, pčele se začas snađu. Ispočetka malo kruže, čini se da lutaju, pa pužu i - nađu svoju majki, a već sutra: sve uredu.

Ona slika što sam je juče postavio pokazuje roj (čini mi se da je bio drugenac, imam zapisano), a u ruci držim RV ram na koji sam ugradio zaperak prirodnog saća, a zarad jasnoće, pčele su mi već 99 % na prirodnom saću, samo što ja smanjujem broj zajednica i definitivno se vraćam na nivo pčelar-hobista jer životne daće i nedfaće ipak sve diktiraju.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1316 poslato: Maj 12, 2015, 09:36:23 »
Nista ne brini Esade u julu ide epizoda br 2 pa ce mo se valjda popraviti i evo ko oni na tv kad najavljuju sta ce se gledati u vestima tog dana i ja da najavim - znaci u broju dva skidanje meda pocetkom juna razrojavanje - dupliranje pcelinjaka REV kombinacije do pocetka avgusta sa nadom u nesto livadskog meda i pocetkoma avgusta razrojavanje ponovo da bih uzimljavao pola pcelinjaka na dva RV nastavka a pola na jednom RV i EV nastavku iznad. Pozdrav ce biti primeren uspehu pcelarske elite u ovoj godini.

PS: izgleda da cu morati da dokazujem -videcemo sa kakvim uspehom - da se moze profesionalno pcelariti i bez SO jer ja od pre mesec dana imam samo taj posao.

Prije svega, želim ti što i svakom i što i samom sebi - da uspiješ. Ja nijednom pčelaru ne mogu i neću poželjeti nešto ružno, to je sigurno.

Da ne dođe do pogrešnog tumačenja oko onog videa, jednu trunčicu ću pojasniti.
Ne sviđa mi se što rukama trpaš i stiskaš saće s medom (pretpostavljam, ti ćeš reći da je to med samo za tebe); i nikako mi se ne sviđa onaj "pozdrav" na kraju. Znaš, ipak mi se činiš kao ozbiljan čova u godinama. Jer, neće onaj video vidjeti dvojica-trojica, ono je javan video. Možda imamo slično ili i isto mišljenje o onoj dvojici, ali treba ih nadrasti kulturom, a to zaista nije teško.
Nadam se da te nisam uvrijedio i da te ni ovo neće uvrijediti jer ja volim iskrenost i istinu.

Pozdrav, svako dobro!

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1317 poslato: Maj 12, 2015, 10:21:27 »
A jes med bio samo za mene posto volim da kuvam dobar deo poslova oko toga radim sam i u Beogradu i na selu a koliko stvari sam rukama odradio - oko kuvanja pa nikom nista do sada higijena je nesto na sta sam odavno naviko iako mi ide na zivce ...

A pozdrav - bice da ne znas moju prepisku sa Dr. Prof. Stanimirovicem i Dr. Zivadinovicem pa ti je tesko shvatiti to sto je receno a i svakako treba ljudi da vide kao i predavanja na terenu gde se promovisu i guraju sredstva i zakonom zabranjena uz istovremeno naglasavanje ko ih proizvodi i da slucajno ne pomesaju nazive sredstava vec upravo to i to ...

A da sam ozbiljan - odakle ti to pa ko jos ozbiljan ide na planinu na 1000 mnv da pcelari i da mu to jos bude osnovno zanimanje a bez SO, zica hemije ... Pa da bi to radio covek mora da bude skroz neozbiljan ili da opovrgava 200 g. pcelarske profesionalne prakse i misljenja mnogih Dr. Prof. kao i pcelara koji to imaju sve u malom prstu... a sve to bez dana iskustva i vidjenja sa pcelama na dan kada sam ih uzeo pre dve godine...

A gledajuci sliku koju si postavio evo jedne od 26.6.2014. god.

Beli luk u pozadini je protiv uroka raznih idolopoklonika i vraceva ...

PS: i sve to sa RV kosnicom oko koje sam se dobro napisao 2012. g. na SPOS forumu - tek posle jedno 6 meseci pisanja jedan gospodin je shvatio da ja ustvari uopste nemam pcela ni kosnice i da tek treba da ih nabavim. Pozz

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1318 poslato: Maj 12, 2015, 12:50:11 »
Miodrag:
Citat
A pozdrav - bice da ne znas moju prepisku sa Dr. Prof. Stanimirovicem i Dr. Zivadinovicem pa ti je tesko shvatiti to sto je receno a i svakako treba ljudi da vide kao i predavanja na terenu gde se promovisu i guraju sredstva i zakonom zabranjena uz istovremeno naglasavanje ko ih proizvodi i da slucajno ne pomesaju nazive sredstava vec upravo to i to ...

Ne znam za konkretnu prepisku, ali pretpostavljam, jer i ja sam imao prepisku i dio toga sam, čini mi se, napisao ovdje u temi o SPOS-u, pa ga to dođe na isto. No, opet ostajem pri rečenom, mogao si, brate, bez onog pozdrava, a ti kako hoćeš.

Veliš:
Citat
Pa da bi to radio covek mora da bude skroz neozbiljan ili da opovrgava 200 g. pcelarske profesionalne prakse i misljenja mnogih Dr. Prof. kao i pcelara koji to imaju sve u malom prstu... a sve to bez dana iskustva i vidjenja sa pcelama na dan kada sam ih uzeo pre dve godine...

Ozbiljan ili ne, to je tvoja privatna stvar (ima tu, vidim, i šale), a svakako sam siguran da nećeš osporiti onih spomenutih "200 g."

Ne odgovori ti meni na pitanje o ćelijama, evo mojih slika da te malo podsjetim

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Bojan Belinsan

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: kikinda
« Odgovor #1319 poslato: Maj 12, 2015, 13:24:15 »
Jedno pitanje, kolega Jusicu...
Da li su celije radilickog saca iste velicine kao i celije koje su pcele izgradile na satnim osnovama?