Esade,da li ti to drzis jedno drustvo na poklopcu drugog.Sta se desava kad onom donjem dodajes nastavak,automatski podignes leto gornjem na vecu visinu..
Uh, kud ćeš me to piteti (šalim se)?
Ja sam uvijek pokušavao raditi sistematski: uveče isplaniram, ujutro startam, no NIKAD nije išlo prema planu jer to tako i ne može. Zato ja kažem da kod pčelara najviše cijenim SNALAŽLJIVOST u kritičnom trenutku. Dakle, ja se prilagođavam situaciji pa bude i nukleusa, i oplodnjaka, idvojnih, i dvomatičnih, i višematičnih i svega onoga što je svakog iole iskusnog pčlelara susrelo kao određeni problem na ščelinjaku.
Sad konkretno.
Ako si u stisci sa prostorom, zašto krov jednog ne iskoristiti za postolje drugog (novog) društva/roja? Ako su leta okrugla, to ne predstavlja nikakav problem. Primjer: donjem društvu dodaješ PN. Gornjem samo spužvom začepiš bivše leto, a otvoriš isto takvo okruglo leto na PN-u ispod. Jesam li jasan? No, i da nije ovako kako sam rekao, pčele se začas snađu. Ispočetka malo kruže, čini se da lutaju, pa pužu i - nađu svoju majki, a već sutra: sve uredu.
Ona slika što sam je juče postavio pokazuje roj (čini mi se da je bio drugenac, imam zapisano), a u ruci držim RV ram na koji sam ugradio zaperak prirodnog saća, a zarad jasnoće, pčele su mi već 99 % na prirodnom saću, samo što ja smanjujem broj zajednica i definitivno se vraćam na nivo pčelar-hobista jer životne daće i nedfaće ipak sve diktiraju.
Pozdrav, svako dobro!