Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543781 puta)

0 Članovi i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
    • www.parketarski-radovi.rs
  • Lokacija pčelinjaka: Bukulja
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1350 poslato: Jun 09, 2015, 21:27:49 »
Postovane kolege, ovom prilikom zelim, u moje ime i u ime mog mentora Ante Bosnjaka, da iznesem jednu cinjenicu za "nevjerne Tome" koji kazu da RV ram ne moze biti tezak 2500gr

Ovaj je imao 2750 gr

Pozdrav

Van mreže Zoran Akik

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Batajnica
« Odgovor #1351 poslato: Jun 10, 2015, 12:31:31 »
Моје искуство са РВ кошницом
Пробавајући 2014. године  да населим две РВ кошнице, почетком јуна, у празне ЛР рамове, везујем РВ рамове са сатном основом и убацијем у ЛР кошнице на изградњу и залегање. Након повратка кући крајем јуна, затичем кошнице ослабљене од грабежи и без матица. Купујем две матице, које обе кошнице прихватају. и уз лагану прихрану покушавам да их опоравим. Почетком августа, у време док сам био на послу, поново долази до грабежи, који сам једва зауставио, а резултат је био једно потпуно унуштено друштво, а у другом је остало за две шаке пчела, легла на једном РВ раму обострано, пречника око 10 cm и матица.
Пада одлука 10. августа, пресељавам четири изграђена РВ рама у РВ кошницу, са матицом и мало преосталих пчела и леглом. Почињем интезивно да их прихрањујем са сирупом 1:1 у који додајем нозевој. лето сужавам да могу само две пчеле проћи и почињем да редовно третирам брстиваром. Друштво у РВ кошници се полако опоравља, додајем му постепено, раније делимично изграђене рамове. До краја октобра, а узимајући у обзир срећне временске околоности, друштво се опоравља и на девет рамова, у шест улица, у једном наставку улази у зиму.
У дане када су правиле прочисни лет, кроз жичану мрежу на хранилици котролишем стање друштва и благо прскам нозевојем, као превентиву против ноземе. Како су сваки пут пчеле у великом броју биле на сатоношама испод хранилице, прибојавао сам се да ће остати без хране и поред тога што су на бочним рамовима били видљиви венци меда. Из страха да друштво не угине од глади, крајем фебруара 2015. године додајем погачу, коју сам сам припремио. На крају израде погаче, умесио сам остатак жалфије и ртањског чаја, који су остали након цеђења нозевоја. Погачу додајем преко жице на хранилици, а остатке чаја проналазим у подњачи. При првом прегледу додајем десети рам са СО на изградњу. Почетком априла, при прегледу примећујем све улице пуне пчела и 5 рамова добро залежених, После недељу дана, примећујем да су на неким рамовима повучени звончићи. Да би избегао њихову даљу изградњу и залегање, додајем један ЕВ наставак са осам рамова са СО, на постојећи РВ, а у средишњи простор дижем два РВ рама са леглом, који се сада протежу кроз оба наставка и обезбеђују да пчеле пређу у горњи наставак. Због овога би требао да наставим писање у делу за РЕВ, али ћу своје искуство завршити у овом делу. ЕВ наставак сам додао, да би пчеле у случају захлађења имале шансе да одрже температуру у кошници. Када је почела интезивна изградња ЕВ рамова, РВ рамове враћам на своје место, а додајем преостале ЕВ рамове. Након пар дана, изнад ЕВ наставка, додајем РВ наставак са сатним основама, уз превешавање дела рамова са леглом и храном из првог наставка у горњи наставак и блокадом матице решетком у првом наставку. При томе добри временски услови и цветање воћа у околини, које није пратило прскање у цвету, као претходних година, дали су фантастичан (буран) развој овог друштва. У горњем РВ наставку појављују се изграђени и затворени матичњаци. Повремено, са размаком од четити дана, преко листића задимим са брстиваром.
Усмеравам се на завршне припреме за разројавање, у кошнице које сам током зиме припремао.
За Ђурђевдан у крају почиње да цвета багрем. Планирам 16. маја да извршим насељавање нових кошница, јер након једног до два  дана очекивано је излегање младих матица.
Завршне припреме 15.-ог, прекида кумов позив, са молбом да скинем рој, који се ухватио на његовом плацу за грану шљиве.
Како кум није дугме, једна од кошница планираних за разројавање, одлази за рој који је скинут са шљиве, након чега и кум постаје пчелар, барем како се изјаснио. Нека му је са срећом и медно још ове године, јер је рој био баш добар.
Пошто планирано разројавање није урађено 16.-ог, остало је то да урадим уз помоћ старијег сина следећег дана.
Тако 17. ујутру, уз максимално ангажовање сина, јер је моје здравствено стање било лошије од предходних дана, почињемо размештање кошница. Док теку припремни радови, у простор где сам био, долази видно весело дете и изговара, МИСЛИМ ДА СЕ КОШНИЦА РОЈИ.
Када сам изашао напоље, имам шта видети. Све што сам прочитао у књигама и на форумима, како се дешава ројење, одиграло се пред нашим очима.   
Појава браде на кошници, затим полетање великог броја пчела, које се као стуб дижу вертикално, а онда када су се скупиле све које су биле планиране за рој, исти креће и на моју срећу качи се за грану дрвета у дворишту. Почетни страх да ће рој отићи, заменила је радост јер сам знао да је сада мој. Скидам га са дрвета и насељавам у једну од припремљених кошница. Преостале пчеле у основној кошници делим, поштујући правило, минимум два рама са леглом, један са пергом и један са медом. При томе, у свако ново друштво ушло је минимум два затворена матичњака.
Како је број затворених матичњака био велики, 17.-ог сам се запањио, тако што сам у пањ, који сам дубио од јесени, стресао пчеле са два рама и убацио два лепа затворена матичњака, која сам исекао на рамовима, код којих су радилице око матичњака већ биле излежене. 
Биланс: два јака друштва на већ два РВ наставка, једно осредње јачине на једном РВ наставку, два нуклеуса у ЕВ наставцима и један пањ.
Ако као јака друштва буду спремни за зиму, бићу презадовољан, а од ова два већ јака можда буде и нешто меда за моје друштво и ове године.

Ко хоће нека верује у написано, а од мене све речи хвале Воји за његове изуме, јер од једног друштва (које је било за Богу плакати) са почетка августа прошле године, уз коришћење Нозевоја и Брстивара направио сам већ наведено, а и кума пчелара као друштво.

Поздрав од Акик Зорана   
« Poslednja izmena: Jun 10, 2015, 12:59:59 od strane Zoran Akik »

Van mreže Bojan Belinsan

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: kikinda
« Odgovor #1352 poslato: Jun 10, 2015, 14:51:09 »
Odlican tekst, Zorane
Svaka cast
Sretno i medno :)

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #1353 poslato: Jun 11, 2015, 08:35:20 »

Зоране баш лепа прича, Питаш се да ли ће мо Ти веровати ? Одговорио бих Ти питањем а зашто не ?  Све је добро што се добро заврши. Код тебе баш тако. Срећно и медно Ти било.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1354 poslato: Jul 12, 2015, 16:24:33 »
Ove godine 19 kg bagrema u proseku,ali da napomenem da sam ostavio poprilicno u kosnici, jer nameravam za par dana da dupliram broj kosnica, pa cu ih razrojavati. Nije mi med primarna stvar ove i naredne 2-3 godine, nego povecanje pcelinjaka.U svakom slucaju veoma sam zadovoljan.

Pozdrav svima

Bravo Dragane prijatelju. Čestitam ti na odličnom uspehu i nameri da proširiš pčelinjak. ja ove godine nisam imao sreće sa izborom lokacije za bagrem i na terenu gde sam bio ove godine nije bilo nekih pohvalnih rezultata.

Imam i jedno više nego interesantno iskustvo koje govori o rojenju pčelinjih zajednica u RV košnicama.

Ostavo sam ograničene zajednice u 1 RV nastavak i nisam ih otvarao od ograničavanja matica na jedan nastavak pred bagremovu pašu i narednih celih 60 dana. Od 56 ostavljenih zajednica samo 5 se rojilo.
51 zajednica se nije rojila i ako su sve bile ograničena na 1 RV nastavak.

Tokom tih 60 dana nisam nikada podigao ni jedan ram iz plodišta u medište zapravo samo jednom sam došao da ih obiđem i tada za par minuta otvorio samo dve košnice.

OVO POTVRĐUJE MOJU ODAVNO IZREČENU TVRDNJU DA OGRANIČAVANJEM ZAJEDNICA NA MANJI PLODIŠNI PROSTOR SMANJUJEMO MOGUĆNOST ROJENJA!

Pozdrav svima... 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #1355 poslato: Jul 12, 2015, 22:41:53 »
   Formirao sam jedan roj u kojem sam umesto matice stavio  prinudne matičnjaike.Matica je pronela pre 4-5 dana .Može li roj da se uzimi i uspešno pregura zimu u samo jednom RV nastavku.Pomenuti rojčić bih po potrebi pojačao zatvorenim leglom i dodao bih mu neophodnu količinu hrane.
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1356 poslato: Jul 12, 2015, 23:21:35 »
   Formirao sam jedan roj u kojem sam umesto matice stavio  prinudne matičnjaike.Matica je pronela pre 4-5 dana .Može li roj da se uzimi i uspešno pregura zimu u samo jednom RV nastavku.Pomenuti rojčić bih po potrebi pojačao zatvorenim leglom i dodao bih mu neophodnu količinu hrane.
Ako se zajednica bude prihranjivala i ako matica brzo pronese svakako da može da razvije 4-5 ramova legla iz kojih će izaći dovoljno pčela za uspešno prezimljavanje. Veoma je bitno da tokom ovog perioda zajednica ne oskudeva sa hranom i da se redovno prihranjuje.
Zazimljene zajednice u RV košnicama i sa 10-ak kg meda-hrane sasvim bezbedno zimuju.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #1357 poslato: Jul 12, 2015, 23:24:06 »
Ja sam prosle godine uzimio 4 roja u jednom nastavku i bez dodavanja pogaca bez problema je izasao iz zime. Jedan nastavak ako ima hrane bez problema izgura od septembra do aprila kad kod mene pocinje znacajnija pasa.

Medjutim pre mesec dana sa oformio desetak rojeva od kojih su dva bila sa svih deset ramova saca i velikom kolicinom legla ali sa samo dva rama hrane. E oni nisu izdrzali zahladjenje pre ovog toplog talasa a kako ne dajem ni sirup zatekao sam dva roja na podnjaci - mnogo pcela je bilo u celijama saca. Sve sto im je trebalo je bilo pola litra do litar sirupa ali to je prvi gubitak koji sam imao za 3 godine.

Jedan nastavak pun hrane i bez problema cekas prolece ali ako ubacis pogacu u januaru ode ti trud jer ces morati to da radis do aprila ...

PS: Eto dobio si dva slicna odgovora ...

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
    • www.parketarski-radovi.rs
  • Lokacija pčelinjaka: Bukulja
« Odgovor #1358 poslato: Jul 13, 2015, 10:57:31 »
Ove godine 19 kg bagrema u proseku,ali da napomenem da sam ostavio poprilicno u kosnici, jer nameravam za par dana da dupliram broj kosnica, pa cu ih razrojavati. Nije mi med primarna stvar ove i naredne 2-3 godine, nego povecanje pcelinjaka.U svakom slucaju veoma sam zadovoljan.

Pozdrav svima

Bravo Dragane prijatelju. Čestitam ti na odličnom uspehu i nameri da proširiš pčelinjak. ja ove godine nisam imao sreće sa izborom lokacije za bagrem i na terenu gde sam bio ove godine nije bilo nekih pohvalnih rezultata.

Imam i jedno više nego interesantno iskustvo koje govori o rojenju pčelinjih zajednica u RV košnicama.

Ostavo sam ograničene zajednice u 1 RV nastavak i nisam ih otvarao od ograničavanja matica na jedan nastavak pred bagremovu pašu i narednih celih 60 dana. Od 56 ostavljenih zajednica samo 5 se rojilo.
51 zajednica se nije rojila i ako su sve bile ograničena na 1 RV nastavak.

Tokom tih 60 dana nisam nikada podigao ni jedan ram iz plodišta u medište zapravo samo jednom sam došao da ih obiđem i tada za par minuta otvorio samo dve košnice.

OVO POTVRĐUJE MOJU ODAVNO IZREČENU TVRDNJU DA OGRANIČAVANJEM ZAJEDNICA NA MANJI PLODIŠNI PROSTOR SMANJUJEMO MOGUĆNOST ROJENJA!

Pozdrav svima... 

Vojo ovu poruku si napisao 9. Juna, a meni se pojavila tek juce. Ne znam kako to? Da li se jos nekome desilo slicno?

Sve sto im je trebalo je bilo pola litra do litar sirupa

Kolega Miodraze nadam se da Vi niste znali da njima fali toliko malo, jer ne verujem da biste dozvolili da pcele gladuju ako im je za spas bilo dovoljno 1kg meda i 1l vode

Pozdrav za sve

Van mreže Zoran Ilinčić

• Član foruma
« Odgovor #1359 poslato: Jul 13, 2015, 11:40:41 »
Jedan nastavak pun hrane i bez problema cekas prolece ali ako ubacis pogacu u januaru ode ti trud jer ces morati to da radis do aprila ...
Miodraže, na kom mjestu se nalazi taj nastavak pun hrane, iznad ili ispod plodišta? Kada ga postaviš u konfiguraciju za zimovanje, u kom vremenskom periodu (bez diranja do proljeća)?

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1360 poslato: Jul 13, 2015, 18:24:27 »
Vise od deset ili vise dana je bilo bez izlaza kisa hladno a jun mesec a sedam stepeni - mozda i svih 7 ramova legla i gomila pcela. Nisam ih otvarao bile zadnja i druga otpozadi a izmedju jedna na 3 nastavka dok dodjem do njih vec sam bio mokar otvarao roj koji je bio na 5 ramova saca a prvi u redu. Taj roj izgurao bez problema a ova dva otisla. Da sam i jednog trenutka posumnjao dodao bih ram sa medom to je bio najmanjio problem.

Taj jedan nastava sa hranom - ne pricam o konfiguraciji od dva ili tri nastavka za zimovanje vec je rec o zimovanju u samo jednom nastavku - znaci podnjaca nastavak krov nista drugo. Sve dok ne pokrenu leglo potrosnja je minimalna cak se ni ne primeti. A koliko osam ramova meda mogu da budu teski to je jednostavno zakljuciti. Ove godine planiram bar dvadeset u konfiguraciji RV+EV i nista vise... te sa jednim nastavkom sam postavljao u septembru prvo otvaranje 5 decembar zbog oksalne i onda mart mesec da se vidi sta je i kako je. Posle samo treba imati izgradjeno sace sto je kod mene uvek problem...

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1361 poslato: Jul 13, 2015, 18:25:20 »
Vise od deset ili vise dana je bilo bez izlaza kisa hladno a jun mesec a sedam stepeni - mozda i svih 7 ramova legla i gomila pcela. Nisam ih otvarao bile zadnja i druga otpozadi a izmedju jedna na 3 nastavka dok dodjem do njih vec sam bio mokar otvarao roj koji je bio na 5 ramova saca a prvi u redu. Taj roj izgurao bez problema a ova dva otisla. Da sam i jednog trenutka posumnjao dodao bih ram sa medom to je bio najmanjio problem. Jos jedna skola - ako otvaras krenes redom pa do kraja svaka je prica za sebe ...

Taj jedan nastava sa hranom - ne pricam o konfiguraciji od dva ili tri nastavka za zimovanje vec je rec o zimovanju u samo jednom nastavku - znaci podnjaca nastavak krov nista drugo. Sve dok ne pokrenu leglo potrosnja je minimalna cak se ni ne primeti. A koliko osam ramova meda mogu da budu teski to je jednostavno zakljuciti. Ove godine planiram bar dvadeset u konfiguraciji RV+EV i nista vise... te sa jednim nastavkom sam postavljao u septembru prvo otvaranje 5 decembar zbog oksalne i onda mart mesec da se vidi sta je i kako je. Posle samo treba imati izgradjeno sace sto je kod mene uvek problem...

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #1362 poslato: Jul 14, 2015, 00:07:26 »
Da li je kasno ogranicavati maticu MR u ovom periodu godine ako nema znacajnijeg unosa i pase?Ili je jos uvek rano pustiti je da slobodno leglo rasiri i u drugom nastavku...?Tj.kolika je objektivno mogućnost rojevog nagona u ovom periodu sezone...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1363 poslato: Jul 14, 2015, 01:30:51 »
Dragan:"Vojo ovu poruku si napisao 9. Juna, a meni se pojavila tek juce. Ne znam kako to? Da li se jos nekome desilo slicno?"
Dragane kao što i piše iznad citata poruku sam citirao i odgovorio 12.jula.

Da li je kasno ogranicavati maticu MR u ovom periodu godine ako nema znacajnijeg unosa i pase?Ili je jos uvek rano pustiti je da slobodno leglo rasiri i u drugom nastavku...?Tj.kolika je objektivno mogućnost rojevog nagona u ovom periodu sezone...
Kolega Darko,
Bolje je ograničiti je ako nije ograničena i omogućiti pčelama da prikupe malo više meda za zimovanje. Nema potrebe stvarati veliko leglo koje će ionako biti prepolovljeno i mnoge izležene pčele odbačene.
Rano je skidati matičnu rešetku sa prvog nastavka. Mislim da to ne treba raditi pre kraja avgusta. Na planinama to verovatno može biti oko dve nedelje ranije.
Pozdrav svima.

Три века испред света...

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #1364 poslato: Jul 14, 2015, 10:23:04 »
Hvala na odgovoru,nista mi drugo ne preostaje nego da poslusam savet.Ono sto sam mogao da primetim jeste da je u nasem kraju trenutno  vrlo mali unos ili da ga gotovo uopšte i nema.