Povodom Sinisinog komentara, ja sam proslog vikenda izvrcao preko 50.kg. medljike iz cetiri cetvorospratne RV. Tacnije, od cetiri nastavka(plodiste ispod MR i tri medisna nastavka) jedan je bio pun(zatvoreni ramovi meda) i ostala dva medisna nastavka sa po 6-7 ramova manje zatvorenog meda medljike. Od 27. pcelinjh zajednica, koliko imam u pcelinjaku, 10 su DB a medju njima su i tri ove godine uhvacena roja(dva u RV I jedan u DB). Dodao bi da sam u pcelinjaku imao i tri bezmatka, sto sam primetio krajem jula i pocetkom avgusta a uspesno sam ih sanirao dodavanjem oplodjenih matica i sada normalno funkcionisu. Iz ostalih RV mogao sam da izvadim sigurno po pola nastavka medljike ali kako sam njima davao po litar do litar ipo sirupa da im u toku zime ne bi samo medljika bila na raspolaganju, taj med nisam hteo da vrcam. Iz istog razloga, nameravam da ovog vikenda svim PZ dam po par litara sirupa sa nozevojom. Takodje mogu da kazem da su mi i PZ u DB kosnicama dosta jake, sa dosta meda ali kako sa njih nisam jos skinuo polu nastavke, nadajuci se da i one mogu u njih da skupe nesto medljike, to se nije desilo. Polunastavci su na njima prazni. Znaci, mogao sam, odnosno u ovom perodu vrcao sam med samo iz RV kosnica.
Kako u mom kraju gde mi je pcelinjak, ima nekoliko ozbilnih pcelara sa po sto i vise kosnica a svi oni pcelare sa DB i LR kosnicama, niko od njih nije imao da sada, u ovom peridu vrca med a svima su im PZ u dobrom stanj i sa dosta hrane-meda.
Dodao bi i ovo: zbog obaveza na poslu, jer jos radim, na pcelinjaku sam samo vikendom. Nakon bagremove pase izvrcao sam preko 600.kg meda iz 19. kosnica a da sam u aprilu i maju bio vise prisutan u pcelinjaku, prinos bi bio mnogo veci. Naime, iz moje 24. PZ pustilo je se sigurno preko cetrdeset rojeva. Petnajest rojeva sam uhvatio(od kojih sam tri zadrzao za sebe a 12. poklonio komsijama i pcelarima koji su imali gde da ih smeste) a jos pet-sest su videle komsije kako su otisli. Pcelarim stacionarno, dok pomenuti pcelari odredjen broj kosnica seli na druge pase.
Neznam koliko sam bio jasan ali da RV dodam i elemente EV i dobijem REV, krenem u selidbu na jos neku pasu(kako nameravam) i naravno da bude povoljnih pasnih prilika a zdravlje posluzi, mislim da bi imao cime da se pohvalim i da drugima srdacno i dobronamerno preporucim RodnaEkoVoja sistem pcelarenja.
Pozdrav svima
Milosav