Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543862 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Milan Babic

• Gost
  • *
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Beograd-Železnik
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1410 poslato: Septembar 20, 2015, 12:25:15 »
Postovani pčelari, ja sam pre 2 godine počeo sa Rodnom Vojom (pčelinjak 5 društava-Železnik), na žalost ostao sam bez svih 5 košnica, zbog krađe koja se desila početkom jula ove godine..krađa je prijavljena, ali uzalud. Od košnica ni traga ni glasa. Pozdrav Voji Brstini od Emića iz Železnika

Van mreže Marko Kek

• Stari član foruma
« Odgovor #1411 poslato: Septembar 24, 2015, 11:12:25 »
    Dana 18.09. stavio sam medišni nastavak ispod plodišnog nastavka.Nedelju dana prilikom pregleda zajednica video sam da pčele med skladište iznad legla,ispod satonoša,kao mednu kapu.Bočni ramovi su uglavnom slabo popunjeni.Hoće li pčele dopuniti i bočne ramove medom ,ili da pristupim intezivnoj prihrani.Napomenuo bih da su ramovi u medišnom nastavku, koji je sada ispod plodišnog nastavka, uglavnom popunjeni medom koji je zatvoren ,a med koji je zatvoren pčele prenose samo u krajnoj nuždi.
Milomire, zdravo

Molim te napiši zašto si prebacio medišni nastavak pun zatvorenog meda sada ispod plodišta ?
Ne razumem smisla ovog postupka jer pčele su savršeno uradile svoj posao i med skladištile baš tamo gde njima treba za zimu - stvaraju mednu kapu iznad mesta gde će da se formira zimsko klube a iznad njega pun nastavak (medište) hrane.

Pozdrav.

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #1412 poslato: Septembar 24, 2015, 17:01:04 »
Marko,ja sam medište spustio ispod plodišta dana 18.08. a u postu sam greškom napisao da sam to učinio dana 18.09.Za ovakav način
 uzimljavanja odlučio sam se nakon pročitanog posta-odgovora #40 u temi Zazimljavanje Rodne Voje.Pri ovakvom načinu uzimljavanja pčele će raditi dupli posao,prenosiće med koga su već jednom uskladištile i to samo onaj otvoran,međutim prvo leglo iduće godine započeće ponovo u tom plodišnom nastavku u kome se nalaze velike količine perge.
 Zapravo,još uvek sam u dilemi kako pripremiti pčele za bezbedno zimovanje.

Odg: Zazimljavanje Rodne Voje
« Odgovor #40 poslato: Oktobar 01, 2013, 00:22:28 » [size=78%]  [/size]
Citat: monika.dakic  Septembar 30, 2013, 22:06:07
Citat: Jano Supek  Avgust 22, 2013, 00:09:04
Nikola, prenosim samo što mi je g Voja rekao. Sve si u pravu samo što leglo ide gore a vrhnji nastavak ispod njega(sa svim medom) početkom septembra i prihrana iz dva puta po 1,5 sirupa sa nozevojm. I meni je čudno da nastavak sa leglom ide gore ali ja ću tako da odradim pa živi bili pa videli rezultate na proleće. Što se tiče RV i ja sam početnik.
posložili smo nastavke ovako: na podnici dva nastavka sa sa satnim osnovama ili praznim izgrađenim saćem, pa nastavak pun meda pa na vrh nastavak koji je bio prvi na podnici tokom ljeta-sa leglom.
 dali je to greška? jer sad citam da je g. Vojo napisao da na vrh ide med a ispod njega kao drugi nastavak leglo?
 jeli greška da je leglo na vrhu prvo pa onda med ispod njega, ako je još nije prekasno da izmjenimo mjesta nastavcima pa da leglo stavimo ispod punog nastavka meda?
 hvala

Monika, odlično ste zazimili zajednice za vaše uslove pčelarenja.
 Na podnjaču dva nastavka sa praznim ramovima to jest sa saćem i osnovama zatim plodišni nastavak u kome verovatno ima 5-6 kilograma meda i na vrh pun nastavak sa medom. Ako je zajednica normalne snage ovako nešto se samo poželeti može.

Međutim, za uslove u kojim pčelari Jano ili u mojim klimatskim uslovima gde tokom zime vrlo često pčele ostaju bez mogućnosti za pročisni izlet u trajanju i preko 100 dana i gde u martu kad krene leglo po nekad imamo i ispod -10 stepeni, gde hladni vetrovi sa Karpata donose velike štete, za nas je bolje i sigurnije da plodište podignemo na sam vrh košnice.
 Ako posle prestaka legla ili pri izlasku zadnjeg legla sredinom septembra zajednicama dodamo još po koju litru gustog lekovitog sirupa mi smo pčelama obezbedili sigurno zimovanje.

Kada se vreme ustali i pčele krajem marta krenu sa leglom, tada je poželjno onaj nastavak koji nam je tokom leta bio prvi iznad matične rešetke, podići iznad ovog plodišnog. Za kratko vreme pčele će u njemu pripremiti matici nekoliko centralnih ramova za proširenje legla. Obzirom da nam je do tog perioda (kraja marta) već počela da izlazi neka manja količina mladih pčela zajednica će vrlo brzo ztnačajno proširiti leglo u tom najgornjem toi jest najtoplijem delu košnice.

U našim klimatskim uslovima često se desi da pčele tokom cele zime nemaju mogućnosti da med iz krajnjih ramova (za RV i EV košnice to je drugi i deveti ram) prebacuju u zonu klubeta pa je stoga ova preporuka sasvim na mestu.

Pozdrav svima.....       

Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže Marko Kek

• Stari član foruma
« Odgovor #1413 poslato: Septembar 28, 2015, 12:45:18 »
Marko,ja sam medište spustio ispod plodišta dana 18.08. a u postu sam greškom napisao da sam to učinio dana 18.09.
Milomire, ovo menja (skoro) sve :) .

Pozdrav.

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
« Odgovor #1414 poslato: Oktobar 30, 2015, 17:35:11 »
Pitanje za Voju:
Dali prevješavanje legla,u tehnici pčelarenja Rodnom Vojom,pri ograničavanju matice na jedan
nastavak tokom čitave sazone,u suštini znači i proširenje plodišta, to jest skoro isto što i ograničenje na dva nastavka bez prevješavanja.Dali je to greška,pošto i sam prevješavam,koliko to utiče na rojenje i prinose ili ipak treba ostaviti  maticu ograničenu na jedan nastavak tokom čitave sezone,bez prevješavanja,ako imamo izgrađeno svo saće.Pozdrav.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1415 poslato: Novembar 01, 2015, 01:18:53 »
Pitanje za Voju:
Dali prevješavanje legla,u tehnici pčelarenja Rodnom Vojom,pri ograničavanju matice na jedan
nastavak tokom čitave sazone,u suštini znači i proširenje plodišta, to jest skoro isto što i ograničenje na dva nastavka bez prevješavanja.Dali je to greška,pošto i sam prevješavam,koliko to utiče na rojenje i prinose ili ipak treba ostaviti  maticu ograničenu na jedan nastavak tokom čitave sezone,bez prevješavanja,ako imamo izgrađeno svo saće.Pozdrav.

Ne Mićko prijatelju.

Ako nailazi neka duga i jaka paša kakva je suncokretova paša tada možemo podići 3-4 rama legla u drugi nastavak ali tada u narednim danima moramo pripaziti da pčele ne bi pokrenule rojevi nagon, što može da se desi ako naiđe neki period lošijeg vremena (kišni period ili neko zahlađenje) .

Bitno je da nam zajednice ne ostanu nezaposlene tokom juna meseca kada su dani najduži i da nam u tom periodu leglo ne pređe preko 45.000 radiličkih ćelija jer će nam nedugo zatim pčele krenuti u rojevi nagon.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Nebojša Glišić

• Član foruma
    • Divus eko
  • Lokacija pčelinjaka: Beograd
« Odgovor #1416 poslato: Novembar 10, 2015, 19:06:57 »
Sa obzirom na ovo miholjsko leto, da li je normalno da matica i dalje leže jaja na današnji dan (sreda 10.11.2015), kao što je slučaj kod mene u jednoj od košnica koja je "smšala" u poslednjih mesec dana...  evo i slika.... Evidentno je da su 3 od 9 košnica otišle u minus sa kilažom, ali su im ulice prepune pčela.... Molim za savet koliko im je potrebno meda za prezimljavanje i da li je rano za postavljanje pogača, kao rezerva...

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #1417 poslato: Novembar 10, 2015, 22:00:09 »
Јесте нормално, ако нису имале легла до сада (ако је било прекида легла). Сам си навео разлог и то је топло време. Колико видим, тек креће легло (осим ако нема на још неком раму).

Пчеле много тога одређују према условима у природи, што је и нормално. Постојало је раздобље без легла и сада би могле наставити да шире легло ако би наставило топло време дуже. Ако се погледају травњаци, јесењи маслачак је цветао скоро као пролећни. Има чак и понека цикорија (водопија) у цвету. Тако да се може рећи да има и неког уноса који може утицати на покретање легла. Колико ће то потрајати, рекох, зависи од трајања толог времена.

Прекид легла ти јасно показује да пчеле по особинама не одступају пуно од расе пчела које су прилагођене овдашњим условима и то је добро. Код мене је било занимљиво у суботу да је тек понека пчела излетала иако је било 14 °С и био је сунчан дан без ветра. Већ сутрадан на 18 °С је било масовног излетања и уноса полена. Већ постоји услов да се појави легло. До сада су обилазиле појилице у широком луку, а данас су однеле воду тако да сам доливао око 16 часова. То такође може бити показатељ да се појављује легло. Не мора вода бити потребна искључиво леглу које већ постоји, већ за припрему хране по ободу клубета која је мед разређен водом као припрема за одгој легла.

Може се и простором у кошници допринети да се појави легло. То се дешава када је обим кошнице много већи од потребног (то би могао бити разлог и дуготрајнијег задржавања јесењег легла и тиме и увећане потрошње). Пчеле на повећан простор одговарају одгојем легла да би „освојиле“ простор. Додатни проблем овоме је ако је плодиште кошнице са три тела у првом и пчеламе приморају да се приближавају повољнијим условима према таваници. Нешто мало уноса је доприносило томе да се легло одржава, али да се на рачун постојања легла троше залихе. Иако Воја препоручује зазимљавање на три тела, ја и даље за РВ кошницу препоручујем два наставка и то је потруно довољно. Само што је на два тела требало свести давно, крајем лета. Наравно, не знам на колико тела су зазимљене твоје кошнице и ово наводим као општи став.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Nebojša Glišić

• Član foruma
    • Divus eko
  • Lokacija pčelinjaka: Beograd
« Odgovor #1418 poslato: Novembar 11, 2015, 10:28:38 »
Na dva nastavka su i sa pćelarom od kojeg sam kupio košnice u avgustu,  juče sam ih obilazio i on mi kaže da je stanje u njima super, jedino što u ovoj jednoj i dalje matica zaleže u ovo vreme, ali kaže da i to nije problem i da zbog prevelike  potrošnje hrane odmah da stavim za svaki slučaj po jednu pogaču, pa da kontrolišem šta se dešava kasnije. Inače u ponedeljak sam sa rođakom preseljavao njegov pčelinjak sa suncokreta iz šire okoline Beograda i videli smo da pčele unose veliku količinu polena u košnice, da li sa slačice ili čega već i evo i tih slika...

Da ne zaboravim, ovo su podatci sa merenja otkad su kod mene:
       12.09.15   20.09.15       razl        30.09.15     raz           06.10.15   01.11.15   razlika

1           22,35     24,60        2,25        27,20        2,60              ----        28,90     1,70
2           23,30     25,30        2,00        29,10        3,80              ----        30,40     1,30
3           21,20     25,85        4,65        27,00        1,15               ----       29,40      2,40
4           19,20     21,40        2,2         24,70         3,30             25,60     23,25      -2,35
5           22,70     25,00        2,7         26,20         1,20               ----       27,85    1,65
6           24,20     26,20        2,0         28,50         2,30               ----       29,00    0,50
7           20,00     19,80       -0,4         15,50        -4,30                xxxxx    xxxxxx   xxxx
8           21,20     23,40        2,2         25,30          1,90               ----       24,20   -0,90 ( u njoj pronađeno leglo)
9           20,60     23,00        2,4         27,30          3,30               ----       28,75    1,45
10         22,80     25,15        2,35        26,75          1,60              ----       25,80   -0,95

Da li se slažete sa savetom da im stavim po pogaču sad ili kasnije i ako je kasnije, kad kasnije....

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1419 poslato: Novembar 11, 2015, 11:42:17 »
Према сликама у твојој претходној поруци (слика 4), види се да има довољно хране. Колико има хране на раму на којем је легло и где се налази тај рам? Ако има мало хране и налази се у горњем наставку, требало би једноставно склонити рамове са мало хране. Они се налазе обично у средини. Рам са мало хране је када имаш на њему врло танак венац (1-2 цм).

Ако је тај рам на којем су јаја као што је рам на слици 4 и налази се у средини онда не дираш ништа. Бочно би требало да су пунији рамови. Када у средини има толики венац онда бочно има више. Али, ако је то нпр. претпоследњи рам онда су венци у средини тањи. Онда би то било недовољно за зимовање.

Како би то требало изгледати имаш у овој поруци на слици. Боље је препаковати коницу овако него додаваи погаче. Ако преслажеш кошницу торади после подне. При оваквим температурама можеш почети неге око 16 – 16:30. Тада се пчеле већ смире и не би требало да нападају туђице. Услов је да ниси већ радио неке друге и мало подстакао пчеле да траже мед у другим кошницама.
Ако решиш да преслажеш кошницу према обрасцу на слици (то је једноставан и брз посао), то мало легла може бити и у првом наставку (уз услов да је венац напред пробијен или врло танак – ако доле ставиш легло са јаким венцем а топло је, пчеле ће преносити нешто меда доле и то баш није добро). Ако је рам са леглом као што је то на слици 4 (твоја претходна порука), онда мора бити у средини горњег наставка. Клубе се тада успоставља у оба наставка, са већиим делом пчела у доњем наставку, јер пчеле штите од продора хладнијег ваздуха и с обзиром да захватају и други наставак, немаш проблема са преласком клубета горе. Мање рамова (као што је то на скици) и мало хране у првом наставку не омогућава да клубе остане доле.

Додавање погаче је најгора могућност. Шта значи то додати им по једну погачу. Додати по једну погачу друштвима која имају довољно хране нема везе са животом. Тежи се да легло не крене (или да га има што мање), а додати погачу!? Колико дуго има пчеле тај колега што ти то предлаже? Ако сада додаје погаче,а има довољно меда он не зна да пчелари и заборави тако нешто. Ако нема довољно меда сада, опет лоше пчелари (зашто то није раније средио). Увек је боље пресложити проблематичне кошнице (према скици коју сам приложио) него трпати погаче.

Чак и да мораш да пресложиш тако да буде 5 рамова у доњем наставку, са понешто хране и 5 пуних у другом наставку, решио си проблем зазимљавања (преграда у другом наставку је обавезна и лако се направи од лесонита). Једноставно израчунај колико месечно троше и биће ти све јасно (зимска потрошња се креће око 1 кг месечно). Тако да би некакво прихрањивање било потребно тек у марту или чак и не треба прихрањивати ако време буде повољно. Реч је о кошницама које имају сумњиве количине хране и њих реба преслагати, тако да је то мали посао.

ПС

Лето током зиме не сме бити мало (као што је то нпр. лето на слици где се виде пчеле са поленом).  То лето је око 5-6 см и то је мало током зиме. Сада, док је топло може да буде такво лето, али када већ крене стабилно хладније време, лето је боље да буде и целом ширином кошнице и мале висине (5 мм) него да буде мало лето. То се једноставно реши лимом који се ккористи за опшивање крова (лим око 0,4 мм алуминијум, односне нека легура). Савије се лим и завуче тако да га наставак притиска. Како је савијен, спречава улазак глодара јер при покушају да уђу гурају га према унутра.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Djordjevic

• Stari član foruma
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
« Odgovor #1420 poslato: Novembar 12, 2015, 19:07:23 »
Nebojša, kratak i precizan odgovor, bez neke filozofije: STAVI POGAČU DA TE GLAVA NE BOLI!
  Drugi nefilozofski odgovor je: ako imaš mogućnosti dodaj malo meda kao prihranu. Bar 1kg. I NE BOLI TE GLAVA.

Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1421 poslato: Novembar 12, 2015, 22:43:50 »
"Одличан" савет Драгане. Када се пчелари навикну да раде са погачама, увек се некако мед негде „изгуби“ из кошнице са врло очекиваном "техничком" радњом – додаћемо погаче и све ће бити у реду.

Редовна техника тада буде да се крајем лета и у јесен чека да пчеле "однекуд" донесу зимницу и тиме се прескаче могућа корекција прихраном на време. Опет се ослања на могућност да се може додати погача.

И тако целе зиме.

Наравно, свако ради како мисли да је добро (само је питање како мисли). По овом топлијем времену је јако „безбедно“ додати мед. Нема ту филизофије, може доћи до грабежи.

Погаче и "лекови" су будућност пчелрства.

ПС

Искрено, нисам знао да је филозофија знати пресложити кошницу да зимује на свом меду. Записаћу да не заборавим.

Van mreže Milojko Vasic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bajina Basta
« Odgovor #1422 poslato: Novembar 12, 2015, 23:39:43 »
Vidi se da nisi citao skriptu ::)

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1423 poslato: Novembar 12, 2015, 23:41:18 »
Ко, ја или Драган Ђ.  :)

Van mreže Dragan Djordjevic

• Stari član foruma
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
« Odgovor #1424 poslato: Novembar 13, 2015, 04:30:20 »
Ha ha ha... i bre kakvi ste ;)
 Najveći problem je psiha pčelar, onaj strah da nije učinjeno sve baš kako treba kada je trebalo, a i kada jeste opet strah :).
  Da vas sve ne boli glava ili da imate manje zimskih trzavica... dodajte ili med ili pogaču. Leglo je i onako krenulo... Tu se više ništa ne može. A pčela će da presloži med u RV kako njoj odgovara.
 Pozzzzz kolege po žaokama. :D
Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.