Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543913 puta)

0 Članovi i 12 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Ranko Mačinkovič

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Nožičko i Ilićani opština Srbac
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1440 poslato: Novembar 24, 2015, 12:16:09 »
Pošto je na mom području do 20.11. trajalo miholjsko ljeto i dnevne temperature su dostizale i do 25 stepeni u svim zajednicama su matice zalijegale jaja tako da u pregledanim bilo je na dva središnja rama zatvorenog legla za oko pola dlana,postavljam pitanje kolegama za mišljenje kad u ovakvim uslovima tretirati zajednice oksalnom kiselinom?

Lijep pozdrav za sve pčelare..

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #1441 poslato: Novembar 24, 2015, 12:59:06 »

Свуда је михољско лето трајало до 20.новембра. Оксалну радимо стандарно почетком децембра. Овога пута мало помери па уради другог викенда децембра а то су 12 - 13. у месецу. Онда си сигуран да легла нема. Чак и да је залегла задњег лепог дана ( 20.новембар ) и да је очувала то легло у шта не верујем ових датума легла нећеш имати.

Van mreže Mario Pudrlja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
« Odgovor #1442 poslato: Novembar 25, 2015, 09:46:39 »
Ja sam tretirao Bee Vitalom u kome ima oksalne početkom 11 mjeseca dok su još temperature bile visoke.
Greška znam, ali toliko su me uplašili ovi pčelari ''trovači'' da ih tako nazovem koji su u tom trenutku radili 4-ti tretman dimljenjem onim papiricima na koji stavljaju  ne znam šta, uglavnom mislim ništa dobro.
Sad me zanima da li da ponovim tretman sad u 12 mjesecu i kolika temeperatura mora biti da bi to radio.
Također me zanima kako to raditi u košnici koja je uzimljena na 3 nastavka a pčele su u drugom? Hrana je u trećem, a to sam ustanovio prilikom zadnjeg tretmana kad sam skinuo treći nastavak pošto je u njemu bilo jao malo pčela. Tada sam tretirao drugi i treći nastavak.

Van mreže milosav moretic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Jelenac (opstina Topola)
« Odgovor #1443 poslato: Novembar 30, 2015, 10:44:46 »
Mario, kako ja to radim: ako mi pcele nisu u dovoljnoj meri presle u treci(ako imam tri nastavka), odnosno cetvrti(ako kosnicu drzim na cetiri nastavka) onda taj nastavak zadignem sa zadnje strane(ostaje oslonjen prednjom stranom na nastavak ispod) i izvrsim tretiranje oksalnom po ulicama sa pcelama. Inace, ja moje RV drzim sa istim brojem nastavaka tokom cele godine, s tim sto ih u aprilu pakujem u formaciju za pasu a u septembru(zavisi, oktobru) u formaciju za zimovanje. U prolece spustam plodiste na podnjacu i ogranicavaam ga MR, onda drugo plodiste pa medisni nastavci a u jesen, MR ide na podnjacu, pa medisni nastavci, plodiste I i na kraju uglavnom puno sa medom II plodiste. MR mi zimi sluzi kao zastita od nezeljenih posetioca kosnici a leto na MR zatvaram sa sundjerom. Posto nisam imao velika opadanja varoe pocetkom jeseni(6o-70 opalih varoa smo u par drustava, u ostalim 15-30), tretman oksalnom cu primeniti sredinom decembra.
Pozdrav svima

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1444 poslato: Decembar 01, 2015, 15:28:47 »
Данас сам обишао пчелињак и на температури око 6-7 степени при облачном времену отворио 7-8 кошница са зазимљеним заједницама без неког великог разлога, мада немам никакве бојазни о томе како ће пчеле зимовати. Хтео сам само да погледам где се налази клубе и у колико случајно одабраних кошница пчеле, заправо пчелиње клубе захвата други и трећи а колико трећи наставак. Отварао сам само заједнице које су зазимљене у три наставка.

У свим отвореним и контролисаним кошницама клубе је захватало други и трећи наставак.    :D

Ни у једној заједници клубе није захватало само горњи трећи наставак и ни у једној кошници клубе није захватало само други наставак..  :D Знају пчелице шта раде..

У неким кошницама је клубе у средини у неким мало више лево а у неким мало више напред али то углавном зависи од почетног формирања пчелињег гнезда и положаја последњег легла које је изашло (углавном током септембра) као и распореда тамног саћа у плодишту.  8)

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1445 poslato: Decembar 01, 2015, 17:57:41 »
Danas zavrseno tretiranje u kontejneru,RV sve u trecem nastavku teske kao tuc.Klube kad se razdvoje nastavci vidi se da se zakacilo za treci nastavak,bice dobro meda ima bez obzira na toplo vreme.
Sto rece Voja one se same nameste ne treba ih specijalno zazimljavati ,same one naprave kapu od meda.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1446 poslato: Decembar 05, 2015, 14:13:35 »
http://i.imgur.com/rlmpdio.jpg
Pčelarenje Rodnom Vojom

Danas na pcelinjaku podigo poklopac da vidim da li uzimaju med koji sam stavio u kesi iznad satonosa i ....

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #1447 poslato: Decembar 05, 2015, 14:20:51 »
Синиша,
Да ли је ова кошница на фотографији рв?

Поздрав  :)

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1448 poslato: Decembar 05, 2015, 15:05:18 »
Zazimio sam dve RV. (majski, prirodni rojevi). Razvili su se na dva nastavka i tad sam se dvoumijo dali da proširim i na treći...Ostali su na dva nastavka, ali puni kao tučak. Nastavke sam ukrstio.
Moje pitanje: kako ide prvi nastavak - na toplo ili na hladno? Ako može i malo obrazloženje, stim u vezi.
Hvala.
Svako dobro.

« Odgovor #1449 poslato: Decembar 05, 2015, 15:47:19 »
Дуле,
Рв узимљена на два наставка, одлично презими. Што се тиче потребне хране, и један пун рв наставак хране је сасвим довољан, све преко тога, једноставно није потребно. Пчелама требају празнији (и празни) рамови у другом (првом на подњачи) наставку, поготову у средини тог наставка. Први наставак на подњачи, увек треба да стоји на "хладно", (бочне стране рама окренуте према лету) без обзира на годишње доба, такав положај рамова омогућава добар проток (измену) ваздуха у кошници.

Поздрав  :)

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #1450 poslato: Decembar 06, 2015, 11:30:52 »
Evo i jedno pocetnicko pitanje,ako imamo tri nastavka pre zazimljaanja i gornji nastavak postavljamo na hladno sta biva i kako se postavlja u odnsu na njega prvi nastavak koji je do tada bio na hladno?

« Odgovor #1451 poslato: Decembar 06, 2015, 21:11:55 »
Колега Зоране,
У току сезоне на подњачи рв кошнице, стоји први наставак (плодиште) који је ограничен матичном решетком. Приликом зазимљавања наших кошница, доносимо одлуку како ћемо поставити (пресложити) наставке.
Ту нашу одлуку доносимо на основу више параметара које разматрамо, а првенствено на основу природних услова који владају на терену на коме нам се налази пчелињак. На пример, ако очекујемо оштре и дуге зиме, боље је тај плодишни наставак подићи на врх кошнице, тада ће он бити трећи по реду.

На ту нашу одлуку могу утицати и наши планови које имамо на пролеће, количина хране у кошници, опште стање друштава приликом зазимљавања, присуство осица и стршљенова на и око пчелињака у време зазимљавања, итд.
Све ове и сличне ситуације треба узети у обзир приликом зазимљавања наших кошница, и одабрати ону конфигурацију која нашим пчелама пружа најбоље услове за безбедно зимовање, као и најбоље услове за бурни развој са пролећа. То је што се тиче саме позиције плодишног наставка приликом постављања кошница у зимску конфигурацију.

Први наставак на подњачи увек треба да буде окренут на "хладно", без обзира да ли је он плодишни или не. Следећи се ставља на топло, следећи на хладно и тако редом. То важи и за бивши плодишни наставак при зазимљавању. Ако буде други, биће на топло, ако је трећи, онда се ставља на хладно.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #1452 poslato: Decembar 06, 2015, 22:13:39 »
Hvala Dagane,ja sam mislio  ako okrenem taj plodisni na toplo da cu poremetiti neki njihov raspored unutra.

Van mreže Goran Arsić

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Rsavci
« Odgovor #1453 poslato: Decembar 11, 2015, 20:53:16 »
Evo i mene. Rodna Voja će mi biti preokupacija od proleća. Pratim, kradem cake.....

« Odgovor #1454 poslato: Decembar 12, 2015, 15:23:20 »
Мудра одлука Горане, само напред. Ако нешто треба, ту су колеге да помогну.

Поздрав за Рсавце и Врњачку Бању  :)