Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1544300 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1500 poslato: Februar 23, 2016, 20:02:51 »
U 29 kosnica od 29 imama leglo vidjeno u proslu subotu sve su na 2-4 rama zatvoreno povrsine od pola sake na vise a otvoreno koliko ocete. Nema mikroklime kosnice koja moze da promeni prirodni uticaj ovih vrmenskih promena. Mnogo je vaznije da se tome prilagodi i reaguje nego da se ceka nesto sto mozda nece doci ili vec traje.

Nisam davao pogace otvorena sirom leta planina tako da evo prognoziram da ce se cela sezona zavrsiti krajem JUNA, razrojavanje u aprilu, zazimljavanje i mucenje sa susom do sledeceg novembra. To je neka moja projekcija i predvidjanje na kojima baziram posao...

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
« Odgovor #1501 poslato: Februar 23, 2016, 20:38:06 »
Sve isto kao kod Miodraga,čak i broj košnica,jedna gore dole,ali viđeno danas.
Predviđanja,nemam pojma,šta će biti biće.
Još jedna luda godina... :)
Spreman sam ,a i one su za sve opcije.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #1502 poslato: Februar 23, 2016, 22:12:37 »
Iz ovog vaseg posta zakljucujem da moram jos puno uciti o pcelarstvu, a posebno o tehnologiji pcelarenja RV.
Zavirila sam na brzinu u jednu jacu zajednicu i ostala sam sokirana, jer naisla sam na sest okvira legla.
To ocito nije dobro, medutim sta je tu je.
U prosloj godini uspjela sam prebaciti nekoliko drustava iz LRa u RV, nesto sam i umjetno razrojila. Tako da sad imam 6 RV drustava na dva nastavka, 7 RV drustava zazimljenih na jednom nastavku i jos 5 LR drustava koje nisam uspjela prebaciti u RV. Dva drustva u LRu sam izgubila. To su bila dva kasnija roja koja nisam adekvatno uzimila i bila su preslaba u prevelikom prostoru, pa ih je dotukao grabez.
Uglavnom iz vaseg posta zakljucujem da tolika kolicina legla nije dobra, ali posto se jos nisam prilagodila tehnologiji pcelarenja s RV nego sam nastavila onako kako sam naucila do sada, a i zbog straha od nedostatka hrane, odlucila sam im pocetkom mjeseca dati pogace. To je vjerojatno potaklo leglo a i ovo ludo vrijeme je pripomoglo.
Sad se valja prilagoditi situaciji i biti na oprezu.
Ove godine cu pokusati koristiti vase naputke u radu s RV od ovog sto sam uspjela naci na forumu. Bilo bi lakse da ima neka brosura na jednom mjestu da se mi poetnici lakse snademo.

Lijep pozdrav

Рената, Рената... ако има толико легла то није лоше и рекао бих да сте савладали технику добро :).

С обзиром да је на вашем простору могло бити обилног уноса полена и нешто нектара, не треба да вас завара да је лоше то што има толико легла.

Али! Ако је легло на већим површинама рама, треба водити рачуна о потрошњи хране и постојећим залихама.
Шест оквира легла може бит таквог распореда да је легло у доњим деловима рама, а да су изнад легла огромни венци. То је изузетно добро. Међутим ако је легло много веће површине, водите рачуна о могућој увећаној потрошњи и могућим врло танким венцима изнад легла или чак и недостатку било какве залихе хране изнад венаца.

И да буде обилнији унос нектара, пчеле то потроше релативно брзо. Изузетак би било то да потраје јако повољно време. Тада треба знати да оно што рано дође, брзо и прође и опет се касније мође десити глад.

Пратите стање у друштвима и ако је неопходно предузмите одговарајуће мере :).

ПС

Наравно, морате имати у виду да ја не пчеларим РВ кошницом и да можда грешим, па ми не замерите  :).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Sasa Blagojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bratujevac
« Odgovor #1503 poslato: Februar 24, 2016, 21:30:50 »
danas 24 februara u negotinskoj krajini procvetala dzanarika.

Van mreže Renata Muftic

• Mladi član foruma
  • **
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija
« Odgovor #1504 poslato: Februar 25, 2016, 09:00:13 »

Renata, Renata ... ako ima toliko legla to nije loše i rekao bih da ste savladali tehniku ​​dobro :)

Dragan Šošić- slazem se s vama u svemu jer sam i ja do sada pcelarila sa LR kosnicom gdje vise legla nije na odmet. Medutim citajuci post od g. Voje zakljucila sam da u RV ne treba puno legla. Doduse treba uzeti u obzir i nadmorsku visinu i vremenske prilike, tako da ne moze svuda biti jednak razvoj. Kako kazete, sad nam preostaje jedino oprez, pracenje stanja i prilagodavanje situaciji.
Hvala !

Van mreže Rodoljub Stevanovic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ćovdin, opština Petrovac na Mlavi
« Odgovor #1505 poslato: Februar 26, 2016, 07:27:07 »
Zdravo svima na forumu. Sa ovakvim vremenskim "prilikama" ko moze znati sta je dobro. Uglavnom je dobro (bar po mom skromnom znanju) da pcele leglo pokrenu kasnije pa da stare zimske pcele sacuvaju vitalnost, a ne da se u nepovoljnim hladnim zimskim danima istorse na gajenje legla. Ovako vitalne mogu u peridou kada otopli, tj. u boljim uslovima, da neguju vitalne pcele, u vecem obimu. Sta reci za ovu godinu, kada su zimski uslovi bili sve samo ne zimski, a kada vremenske prognoze ukazuju na moguca zahladjenja sa snegom od sredine marta. Ispada da su bolji uslovi bili tokom zime. Zamolio bih iskusne kolege, a na prvom mestu Voju i Dragana da daju svoje misljenje o ovome. Da li je u uslovima tople zime, a hladnog marta i aprila (recimo) bolje za pcelinje zajednice ako leglo pokrenu i neguju rano, ili kasnije.
Pozdrav.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #1506 poslato: Februar 28, 2016, 10:42:30 »
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=02&dd=28&nav_category=12&nav_id=1101693

Malo na konto sopstvenog posta od pre neki dan iz metereoloske sluzbe ...

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1507 poslato: Februar 28, 2016, 12:08:24 »
Одговор је врло једноставан: уопште није битно када ће се појавити легло, ако то природа омогућава. То значи да је потребно имати унос полена и топло време. На временске услове не можемо утицати. Остало је теоретисање без краја и навођење неких примера* који могу бити плод потпуне случајности и среће.
Да си на форуму СПОС-а, неки ликови би ти линковали целу тему од 100-200 страница (где иначе има и пуно вербалног иживљавања појединаца која немају везе са темом), али нема потребе. Тема о којој је реч је „Tehnika pčelarenja je primerena uslovima...šta uraditi, kao i kada“.  Има понешто о 2012-тој години, када је у јануару било легла, а онда је наишао онај опаки хладни талас са највишим дневним температурама од -7 °С.

Приближно ономе што те занима је 2014-та година и моје виђење пчеларења у сличним условима.
Услови с почетка 2014-те су били такви да су „мајстори“ убацивали и сатне основе у пола фебруара или да су убацивани рамови у сред легла тамо негде половином марта, а после су се чудом чудили како је „легло пресечено“ (тачније пчеле нису давале пет пара на тај мајсторски подухвати ту ноје било „планираног“ легла) и ти рамови су ту „чучали“ без везе и половином априла и због кишног времена током дужег раздобља. Скидана су полумедишта са ДБ кошница које су пчелари акбициозно набацали на кошнице вероватно још почетком марта итд.
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=543.msg29259#msg29259

За случај који ти наводиш је занимљива ова порука у којој пишем да сам практично започео ПРВИ ПРОЛЕЋНИ ПРЕГЛЕД 27. априла. Док су многи „трљали руке“ због врло јаког развоја и разним непримереним техникама одгајали мношво пчела (које су биле вероватно јадно одгајане) и стављали полумедишта и медишта, ја сам у својој „лењости“ тек крајем априла почео први пролећни преглед. Касије се испоставило да од багрема нема ништа и успео сам да сачувам повољне залихе за оно што је уследило: вишедневна спреченост пчела да изађу из кошница услед оног „потопа“ од киша.
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=543.msg31396#msg31396

Ако би требало да одговорим дословно, односно директно, навешћу да сам свих ових зимских дана писао шта треба урадити. Било је повољних услова да се утврди и поправи стање у кошницама и обележе несигурна друштва или им се дода хране на различите начине. На основу белешки се даље поступа и углавном се повремено нешто уради код пар проблематичних друштава или се ништа не дира, ако нема потребе. Никакво приширење простора и сличне „работе“ (како је очигледно, пчеле ће саме „проширити простор“ тако што ће потрошити још хране, а уноса и нема нешто значајно потрошиће сав полен који су унеле на постојеће легло и одговарајућу количину меда из залиха). Нарочити водити рачуна о потрошњи хране! Зато и кажем да је одговор врло једноставан.

Али у сваком случају бих ти препоручио да прочиташ линковане поруке (и већину порука између те две) и да касније, када нимаш времена прочиташ целу тему „Tehnika pčelarenja je primerena uslovima...šta uraditi, kao i kada“. Писао сам још понешто и у другим темама и ако те занима отвориш мој профил и читаш (при томе прескочи оне зајебанције политичке природе и остало што је мање битно за ово о чему је реч), због оваквих или сличних порука: о наглим променама температуре или о томе што се људи не радују иако су им слабија друштва преживела дужи период зиме (има и ту бар нешто мало паметног написано).

* Нема везе са питањем, али навео бих ту као пример како се чуда доживљавају и саопшавају као нормална ствар, који је ових дана написао неко од колега на форуму СПОС-а о неком роју који се уселио у неки зид или ролетну и да је имао само две улице пчела.... онда је неким чудом одгајио 5 рамова легла 25. фебруара 2015 и има 8 улица пчела – то је податак колеге који не пчелари довољно дуго да изврши процену, али је занимљив коментар колеге са много више пчеларскг стажа како ми не помажемо пчелама када их „зазимљујемо“ и да оне све саме ураде  а ми немамо појма шта смо урадили!? Ако је тај ројчић дошао у наведено време, „математика“ може показати да није могуће да одгаји врло велики број пчела за зимске услове, које ће касније одгајити моћно друштво. Биће да су чињенице другачије: неко друштво је вршило тиху смену матице и тада се матици придружио одређен број пчела (писао сам о „изласку роја“ када се врши тиха смена матице и да матица након тог момента када изађе са групом пчела врло брзо пронесе – то није рој, већ пчеле које теже да буду уз матицу и то су они легендарни касни ројеви када им време није). Било шта може утицати да се пчеле задрже у неком повољном простору и да им се касније придружи и већина пчела тог друштва које врши тиху смену. Ово је врло могуће, ако у друштву више нема легла и пчеле пронађу место где је њихова матица. Оваква виђења „чуда“ доведу у заблуду пчеларе да је све могуће. Јесте могуће, али треба пуно више времена и идеалних услова током тог раздобља. Тако да теоретисање на основу чуда, а без осврта на чињенице може бити погрешно. Веза са твојим питањем је што ће можда неко навести да се друштва могу развити до неслућених размера иако није било довољно полена (што се иначе дешава) без обзира што су врло слаба или да ће бити неке тагедије ако дође до неког прекида легла крајем фебруара или почетком марта (С. Јевтић 2012 – медаља за глупост за месец фебруар-март 2012).

Поука овог примера је да треба имати довиљно пчела у кошници и довољно хране. А хране може недостајати с обзиром какво је време. Не верујте у чуда него пратите шта се дешава у кошницама и природи.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Лазар Шимић

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Угриновци
« Odgovor #1508 poslato: Mart 05, 2016, 21:12:52 »
Zdravo i srećno svima na forumu.umrle su mi pčele u četiri košnice .Šta da uradim sa sacem iz plodišta,ostalo mi je puno meda u medištu šta da uradim sa tim medom.Još vas jednom pozdravljam i zahvaljujem na odgovorima.

Van mreže Rodoljub Stevanovic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ćovdin, opština Petrovac na Mlavi
« Odgovor #1509 poslato: Mart 07, 2016, 08:06:48 »
Samo da se zahvalim Draganu.
Pozdrav

Van mreže Tomislav Androš

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Hrvatska - Slatina/Sopje
« Odgovor #1510 poslato: Mart 07, 2016, 11:15:06 »
Zdravo i srećno svima na forumu.umrle su mi pčele u četiri košnice .Šta da uradim sa sacem iz plodišta,ostalo mi je puno meda u medištu šta da uradim sa tim medom.Još vas jednom pozdravljam i zahvaljujem na odgovorima.

Ako je uzrok stradavanja varoa, sve sace mozes ponovno koristiti. No ako je uzrok nepoznat, med izvrcat, sace istopit i kosnice komplet sa ramama dezinficirat... Jako stare i dotrajale djelove kosnice najbolje spaliti. Poslije vrcanje meda, vrcaljku oprati i poslije poprskati sa extratom nozevoja... (Nozevoj 0.5l - destilirana voda 0.25l).
This time next year we will be millionaires!!!!!! 
Delboy Trotter   Moje predstavljanje

Van mreže Лазар Шимић

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Угриновци
« Odgovor #1511 poslato: Mart 07, 2016, 17:55:01 »
Tomislave pozdravljam te i zahvaljujem na brzom odgovoru.Početnik sam i ne znam uzrok zašto su mi pčele umrle.Pozdrav svima na forumu.

Van mreže Tomislav Androš

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Hrvatska - Slatina/Sopje
« Odgovor #1512 poslato: Mart 07, 2016, 20:25:33 »
Prateci ovaj forum vidim da je prilican broj pcelara koji koriste Vojin Brstivar i Nozevoj (koristiti prema uputama),  jako zadovoljan. Ako mozete koristite ih... Ja nisam i sad mi je jako zao ... Imao sam poprilicno zimskih gubitaka zbog loseg tretmana protiv varoe.

Ako se nezna uzrok stradavanja zajednice... Njihov med koji se izvrca koristiti samo za ljudske potrebe...
This time next year we will be millionaires!!!!!! 
Delboy Trotter   Moje predstavljanje

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1513 poslato: Mart 07, 2016, 22:55:53 »
Ако нема видљивих трагова пролива или превише плесни, може се мед страдалих заједница дати пчелама.

Треба бити опрезан и са намерним тровањем, тако да вам неко може отровати кошнице и тиме саће и мед учинити опасним. У случају овакве сумње бих проверио тако што једној заједници дам један рам и пратио дешавања.

Много се претерује са „опаким“ микроорганизмима који „једу“ пчеле. Пример је нозема церана. Не виде се трагови пролива, а пчеле нестају услед дејства микроорганизама који су уништили претходну врсту – нозему апис. Смешно! Постоји нешто што се зове плеоморфизам и то је прилагођавање микрооргаанизма постојећим променама (новонасталим условима - ph вредности средине, количине кисеоника, токсина, слободних радикала итд). У лабраторијским условима, у тачно и прецизно одређеној средини, стрептококе су увек стрептококе. Али, ако се промени ph вредност, „стреп“ бацил ће се променити у други микроб. У школи се бактерије узгајају на истој и сталној подлози. Ако су узгјане на крвном агару, при увек истом ph (7,6 – 7,8), и при сталној температури сви микроорганизми расту и развијају се на исти начин – све стрептококне бактерије су у облику лопти у низовима. Када се промене услови, мења се и облик и кажу да је нова врста микроорганизма „сатрла“ стару, а није. Плеоморфизам значи да је тело домаћина активан учесник у инфекцијама и инфективним болестима супротно од онога што су тврдили Кох и Пастер, који су веровали да је организам стерилан и да је само пасивна жртва микроба. Ово наравно користе тровачи лековима и згрћу  велику лову.
Мутација се дешава врло ретко, а пломорфизам стално. Зато је јако отежана одговарајућа класификација микроорганизама јер заговорници мономорфизма имају проблем промена и „виде“ нове микроорганизме.

Што се тиче ноземе церане, нисам је нешто приметио у „обличју“ и деловању који сервирају стручњаци. Зато, не бацајте мед у рамовима без потребе.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #1514 poslato: Mart 07, 2016, 23:38:12 »

Poslije vrcanje meda, vrcaljku oprati i poslije poprskati sa extratom nozevoja... (Nozevoj 0.5l - destilirana voda 0.25l).

[/quote]

Ne treba trošiti nozevoj ovako. Ako je do dezinfekcije vrcaljke, dovoljno je čist alkohol...