Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1544182 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1530 poslato: April 02, 2016, 07:15:24 »
Darko, kod mene ista situacija.... A vreme i voće su lepo počele da iskorišćavaju.

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #1531 poslato: April 02, 2016, 09:55:15 »
Fino samo da se ovo lepo vreme produzi i ustali a pogotovo ove noćne i jutarnje temperature iznivelisu..

Van mreže Dejan Đukić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Brčko-Ražljevo
« Odgovor #1532 poslato: April 05, 2016, 21:44:13 »
Dejane probaj u Bijeljini kod Duska.
Tel.065/539-427
Hvala kolega,probacu svakako !
P.Z. "Matica" Banjaluka.
85 feninga komad.
Poz...
Hvala Kolega na informaciji !

pozz svima

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1533 poslato: April 06, 2016, 00:28:06 »
Чика Војо, постоје ли искуства или сазнања како плантажа ораха утиче на пчеле у њиховој непосредној близини?
Колега Гого,
Ораси лоше утичу на живот пчела. Постављање кошница у плантажу ораха није препоручљиво.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #1534 poslato: April 17, 2016, 14:08:51 »
Nažalost nemam košnice RV ali sam prošle god preporučio svom prijatelju da krene u svet pčelarstva sa ovim košnicama. Zazimljene su na dva nastavka od toga gornji tj drugi skoro pun meda. Hranjene stimulativno ovog proleća. Pre dvadesetak dana zamenjena mesta nastavcima. Trebalo je još pre sedam dana dodati treći nastavak ali nije. Uradili smo to danas. Kada sam otvorio košnicu skoro da neverujem svojim očima. U drugom nastavku nešto malo zatvorenog legla na središnjim ramovima ostalo med. Znaci najmanje 8 ramova meda koji je zatvoren 40%. Košnica kipi od pčela. Dodat treći nastavak. U plodište dodate 4 satne osnove. Iako nije ništa naročito rađeno oko njih ovu količinu meda nisam očekivao ni u snu.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #1535 poslato: April 17, 2016, 20:11:50 »
Nažalost nemam košnice RV ali sam prošle god preporučio svom prijatelju da krene u svet pčelarstva sa ovim košnicama. Zazimljene su na dva nastavka od toga gornji tj drugi skoro pun meda. Hranjene stimulativno ovog proleća. Pre dvadesetak dana zamenjena mesta nastavcima. Trebalo je još pre sedam dana dodati treći nastavak ali nije. Uradili smo to danas. Kada sam otvorio košnicu skoro da neverujem svojim očima. U drugom nastavku nešto malo zatvorenog legla na središnjim ramovima ostalo med. Znaci najmanje 8 ramova meda koji je zatvoren 40%. Košnica kipi od pčela. Dodat treći nastavak. U plodište dodate 4 satne osnove. Iako nije ništa naročito rađeno oko njih ovu količinu meda nisam očekivao ni u snu.
Ja sam o ovome pisao prošle godine ali malo ko me shvatio ozbiljno. Nema prevešavanja ramova, samo rotiraš nastavke. Što se tiče količine legla, ništa manje nego u LR-u ali zato ima više meda. Pčelarim stacionarno i nikad nisam iz LR vadio med posle bagrema a prošle godine iz RV bilo je vrcanje ali samo iz RV a LR jedva imale za sebe.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1536 poslato: April 17, 2016, 22:25:15 »
Nisam napravio slike. Uslikaću kroz sedam dana kada je planirano da se izvrca med. Očigledno da teorija koja kaže: med ne donosi košnica nego pčele , pada u vodu. Imam uvid na pčelinjak od 50 lr košnica i po teoriji verovatnoće trebalo bi da od tih 50 barem par komada budu kao ove RV ali nisu im ni do kolena. U čemu je kvaka nemam pojma.

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1537 poslato: April 17, 2016, 22:40:26 »
Miroslave, molim te, kako i gde dodaješ taj treći nastavak. Malo detaljnije. Hvala.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1538 poslato: April 18, 2016, 06:50:51 »
Dušane jednostavno je. Maticu sa nastavkom u kom je bila na podnjaču. Iz tog nastavka uzeto četri rama sa zatvorenim leglom i dodate satne osnove. Taj treći novi preko matične rešetke sa četri rama legla i šest so a ovaj nastavak u kom je med na vrh. Možda može i drugačije i bolje ali ja nemam neko iskustvo sa RV. Tu su kolege sa višegodišnjim stažom pa će reći šta i kako. 

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
« Odgovor #1539 poslato: April 18, 2016, 12:58:31 »
Nisam napravio slike. Uslikaću kroz sedam dana kada je planirano da se izvrca med. Očigledno da teorija koja kaže: med ne donosi košnica nego pčele , pada u vodu. Imam uvid na pčelinjak od 50 lr košnica i po teoriji verovatnoće trebalo bi da od tih 50 barem par komada budu kao ove RV ali nisu im ni do kolena. U čemu je kvaka nemam pojma.
Miroslave, kvaka je u tome da, mala porodica sa malo potražnje a sa istim primanjem, više uštedi nego obrnuto. Oću reći da LR širi leglo nekontrolisano i to leglo troši hranu a kod RV toga nema. Ja kažem da što manje gladnih usta, to više meda za mene. Kod mene je isti slučaj, RV ima višak a LR jedva a možda ću morati i da pomažem.

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #1540 poslato: April 18, 2016, 17:04:34 »
Jano Supek:"...što manje gladnih usta..."

Jano, meni treba što više "gladnih usta".
Imam dve RV. Jednu teram da mi donese što više meda a drugu želim da razrojim, da što više umnožim. Prema tome treba mi što više legla.
E, tu bih voleo da čujem neki savet, predlog.
Imam priliku, da naručim matičnjake, od poznatog odgaivača matica.
Ram hrane (med+polen) + ram legla, sve sa pripadajućim pčelama + ram s.o.
Da li je dovoljan jedan ram legla?
Prihrana u prvim danima se podrazumeva, mada će u to vreme bagrem da procveta.
Pozdrav.

Van mreže janko bizic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: vrdnik
« Odgovor #1541 poslato: April 18, 2016, 20:17:09 »
DUSANE, procitaj temu Proljetni razvoj pcelinje zajednice  U rv kosnici.Tu su ti opisani svi postupci u preporucenoj tehnici i provereno daju rezultate.Ovo ti preporucujem da ne improviziras i ne iprobavas razne varijante.Sretno i medno tebi i ostalim kolegama.

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #1542 poslato: April 18, 2016, 20:25:47 »
DUSANE, procitaj temu Proljetni razvoj pcelinje zajednice  U rv kosnici.Tu su ti opisani svi postupci u preporucenoj tehnici i provereno daju rezultate.Ovo ti preporucujem da ne improviziras i ne iprobavas razne varijante.Sretno i medno tebi i ostalim kolegama.

Hvala Janko, nego mislio sam da malo proćaskamo, da iznesu kolege neka svoja najnovija lična iskustva -  sad je aktuelno...
Svakako ću pročitati temu.
Pozdrav.   

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
« Odgovor #1543 poslato: April 18, 2016, 20:26:10 »
Jano Supek:"...što manje gladnih usta..."

Jano, meni treba što više "gladnih usta".
Imam dve RV. Jednu teram da mi donese što više meda a drugu želim da razrojim, da što više umnožim. Prema tome treba mi što više legla.
E, tu bih voleo da čujem neki savet, predlog.
Imam priliku, da naručim matičnjake, od poznatog odgaivača matica.
Ram hrane (med+polen) + ram legla, sve sa pripadajućim pčelama + ram s.o.
Da li je dovoljan jedan ram legla?
Prihrana u prvim danima se podrazumeva, mada će u to vreme bagrem da procveta.
Pozdrav.
Sve sad zavisi ko šta želi. Ja planiram RV da razrojim tako što ću uzeti ceo drugi nastavak sa svim leglom u njemu i postojećom pčelom i odneti najmanje 3km dalje a sutradan dodati zreo matičnjak. Problem je samo što sam matičnjake naručio za 20 maj a dali ću uspeti da održim društva da se ne roje, videćemo.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #1544 poslato: April 18, 2016, 21:03:28 »
Dosta je i ta tri rama uz stalnu prihranu.... A ako drustva krenu da se roje bar ces kolega ustedeti na ceni maticnjaka.

A sto se tece prolecnog razvoja imam priliku da pratim moj i jos jedan pcelinjak na dva km rastojanja - oba ja oformio samo sto je taj drugi dobro prihranjen u avgustu pri tretmanu mravljom- male porcije ali bi ceo nastavak hrane - mom sam uzeo deo meda i ne prihranjujem - moj zaostaje 30% u razvoju ove godine ce u avgustu morati da bude svaka kosnica puna hrane to je osnov prolecnog razvoja najzad mi jasno....