Drage kolege,
Dugo se nisam javljao na forumu pa evo da podjelim sa vama šta me muči ovih dana.
Neke kolege će se sjetiti mog početka i muka sa prvim košnicama. Jedna koju sam spasio je prezimila i razvila se odlično.
Prije par dana se izrojila i dobio sam prirodni roj ali to nije ono o čemu sam htio da pišem.
Naime, od samog početka imam veliku želju da probam pčelarenje sa RV košnicama. Na žalost to do sada nisam bio u mogućnosti.
Čitao sam ranije ovdje na forumu dosta o vojinim košnicama i kako vrijeme prolazi vidim da se RV održala u upotrebi kod mnogih kolega što je za pohvalu.
Neki je pljuju a neki hvale i jasno mi je da će to tako biti uvjek. Ja kao hobi pčelar sam se prilično zaljubio u ovo što radim. A radim onoliko koliko mi obaveze dozvoljavaju.
Kao pčelaru početniku su mi savjetovali prije svega da mnogo čitam. Pročitao sam izvjesnu literaturu i vraćam se povremeno na pročitano štivo da se podsjetim i da osvježim znanje.
Kako se ja bavim ovim zanimanjem prije svega iz razonode i ljubavi prema pčelama mene ne muče ograničeni finansijski gubitci jer svaki hobi košta pa tako mora i ovaj.
Iz tog razloga ja sebi mogu da dozvolim da malo i pogriješim jer i na greškama se uči. Volim da eksperimentišem pa i ako je ponekad na moju štetu neka je, nije mi žao.
E sada ono što me frustrira i nervira u vezi sa RV košnicom jeste više stvari. Sve su po meni uzročno-posledično vezane za jednu osnovnu stvar.
Savjet drugih pčelara je uvjek bio da čitam. To mi je jasno kao elementarna stvar. Problem koji nastaje sa RV košnicom je taj da ni poslije toliko priče o njoj ja kao početnik
a vjerujem i drugi, još uvjek čekam svoj primjerak štampane knjige. Znam da je ovo po ko zna po koji put da se ponavlja isto pitanje ali ljudi ima li te knjige uskoro?
Danas zovem jednog lokalnog prodavca pčelarske opreme i pitam da li ima RV košnice. Biće rojeva pa da uselim dva komada kontam ja.
Čovjek mi na prvu poče priču kao, ma znaš, ja sam radio nekim ljudima te košnice, nije to, znaš, nisu se pokazale kao isplative, ovo, ono, itd...
Koliko ja vidim sve se na kraju svelo na jedan problem a i meni je to sada osnovna muka. Treba nam jedna kvalitetna knjiga o pčelarenju sa RV košnicama koja bi doprinjela popularizaciji košnice
i edukaciji ljudi. Koliko ja mogu da shvatim iz priča ljudi koji tvrde da košnica ne valja, glavni problem je što ljudi neznaju da rade sa njom pa primjenjuju sistem rada sa drugim košnica na
nju i prave greške uslijed čega izostaju rezultati pa se loš glas prenosi dalje.
Ja lično kao početnik u pčelarstvu uopšte sam jako zbunjen i moram da potrošim mnogo vremena na traženje informacija na forumima koje su često u suprotnosti na različitim mjestima.
Posledično nedostatku literature nastaju ostali problemi. Pronosi se loš glas a samim tim popularnost košnice nije na zavidnom nivou bar ovdje kod mene. Uslijed toga neophodna oprema
za košnicu je nedostupna jer niko je ne drži u prodavnicama pa to dodatno otežava nama koji želimo da probamo RV košnicu.
Ja sam za sada osuđen na LR košnicu jer sve što treba za nju ima da se kupi bilo gdje a kada pitam za RV svi me onako čudno gledaju.
Znači, KNJIGA, KNJIGA, KNJIGA...?
Nisam dugo pisao pa sam to malo nadoknadio dužinom pisma. Valjda nećete zamjeriti.
Veliki pozdrav!