Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543597 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1620 poslato: Avgust 03, 2016, 21:41:55 »
Sada najzad mogu da kažem da RV je ZAKON! Neka se neljute svi drugi koji nemaju RV. Danas sam završio oduzimanje meda. Oduzimao sam samo iz RV. Od 18 RV izvrcao sam oko 450kg meda i njima ostavio po pun nastavak. LR+Farar su donele za sebe a za mene ništa. Definitivno prelazim na RV. Ako se ovakve godine budu češće ponavljale, RV će biti košnica našeg podneblja i zato ja krećem na vreme.

Van mreže Jan Durgala

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: padina 111m
« Odgovor #1621 poslato: Avgust 05, 2016, 21:15:15 »
slazem se sa kolegom

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1622 poslato: Avgust 05, 2016, 21:50:30 »
Ove godine sam postavio 2 RV sa rojevima iz 5. mjeseca. Društva su se solidno razvila i izgradila 3 nastavka iz satnih osnova. Jedno je donijelo cijeli nastavak meda tako da će imati za zimu dok ću drugo morati malo podebljati sirupom. Na godinu si planiram nabaviti još 3 RV košnice pa da onda mogu usporediti sa LR koje budu na stacionaru. Ako se stvarno pokažu bolje (nemam razloga za sumnju) kontejner koji imam ću preurediti za 32 RV i na taj način ujedno dobiti i nešto prostora u hodniku. Za sada sam zadovoljan sa radom ove dvije.

Van mreže Никола Михајловић

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Тесовиште
« Odgovor #1623 poslato: Avgust 05, 2016, 22:07:16 »
Да се представим ја сам Никола Михајловић професор биологије из Врања. Пре месец дана сам купио 3 пчелиња  друштва  у ЛР кошницама. Пошто немам никаквог искуства помоћ сам потражио од пчелара од кога сам купио пчеле и он ми је помогао да их средимо за зиму. Додатну помоћ сам потражио на интернету и тако дошао до овог форума који ме прилично заинтересовао а пре свега кшница РВ и препарати нозевој и брстивар. Немам искуства али имам неки осећај да би кошница РВ била пун погодак за мене, људи у мојој околини нису баш сигурни да је то добар избор, па сам принуђен да вас замолим за помоћ. Ја желим да пређем на РВ и да максимално повећам број друштава следеће године, па ме сад занима шта би требао да урадим следеће године да постигнем овај циљ? Пуно поздрав

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #1624 poslato: Avgust 06, 2016, 17:12:12 »
Nikola,
jako je dobro što si nastavnik biologije. To će ti, zasigurno, pomoći da shvatiš karakteristike RV košnice i njenu kompatibilnost sa potrebama naše, domaće pčele. U stvari, rekao bih da si to već shvatio i da ti samo nedostaje da to i uživo vidiš...
A kad vidiš, biće ti jasno o čemu pišu kolege, koje su pored ajd' zdravo sezone, imale medobranje...

Poseban je problem što se u akademskim krugovima i medju "najboljim pčelarima Srbije" RV i EV ne smeju ni pomenuti, pa čak ni u negativnom kontekstu ( valjda zato jer bi se te negativne osobine morale dokazati). Srešćeš i ovde i na drugim forumima  kolege, koji se podsmevaju "ovim malim, plitkim ramovima", a uz put im nije nikakav problem da na svojim košnicama koriste poluramove, hahaha.

I meni su, proletos, na jednom kursu pčelarenja preporučili LR, kao najbolju košnicu, pomenuli su pološku, Farar, DB i AŽ, a ove Vojine kao da ne postoje. Nadjoh i njih i ovaj forum uz sveznajućeg Googleta, kod Voje videh uživo kako to funkcioniše i naproleće se već proširujem sa RV košnicama.

Srećno ti bilo u pčelarenju, što i sebi želim  :D

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1625 poslato: Avgust 06, 2016, 20:36:47 »
Sada najzad mogu da kažem da RV je ZAKON! Neka se neljute svi drugi koji nemaju RV. Danas sam završio oduzimanje meda. Oduzimao sam samo iz RV. Od 18 RV izvrcao sam oko 450kg meda i njima ostavio po pun nastavak. LR+Farar su donele za sebe a za mene ništa. Definitivno prelazim na RV. Ako se ovakve godine budu češće ponavljale, RV će biti košnica našeg podneblja i zato ja krećem na vreme.

Kada ovo kaže neko ko pčelari dvadesetak godina i neko ko godinama radi sa pedesetak LR košnica a od pre nekoliko godina u pčelinjak uvodi i RV košnice i poredi ih na istom pčelinjaku u istim uslovima pčelarenja onda to ima svoju težinu...

Slična su iskustva i mnogih drugih pčelara.

Hvala Jano na iskrenom izveštaju...

Pozdrav dragim prijateljima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #1626 poslato: Avgust 06, 2016, 20:40:55 »
Хвала Нешо на лепим жељама :)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1627 poslato: Avgust 07, 2016, 17:11:25 »
Да се представим ја сам Никола Михајловић професор биологије из Врања. Пре месец дана сам купио 3 пчелиња  друштва  у ЛР кошницама. Пошто немам никаквог искуства помоћ сам потражио од пчелара од кога сам купио пчеле и он ми је помогао да их средимо за зиму. Додатну помоћ сам потражио на интернету и тако дошао до овог форума који ме прилично заинтересовао а пре свега кшница РВ и препарати нозевој и брстивар. Немам искуства али имам неки осећај да би кошница РВ била пун погодак за мене, људи у мојој околини нису баш сигурни да је то добар избор, па сам принуђен да вас замолим за помоћ. Ја желим да пређем на РВ и да максимално повећам број друштава следеће године, па ме сад занима шта би требао да урадим следеће године да постигнем овај циљ? Пуно поздрав

Добро нам дошао колега Никола..
Верујем да те осећај неће преварити и да ћеш бити задовољан са РВ кошницама на које си се одлучио за проширење пчелињака.

Свакако да можеш рачунати на нашу саветодавну помоћ која ти је за сада најпотребнија..
Од тебе самог и твојих могућности зависи брзина преласка на РВ и повећање броја друштава..

Долазили су ми пчелари из Врања по кошнице и ројеве у Ново Милошево... Много пчелара из Ниша је такође долазило код мене по кошнице и ројеве..
Ако имаш могућност за сопствену производњу кошница онда овде на форуму имаш све потребне нацрте и нас да ти сваку недоумицу разјаснимо.. Ако желиш да започнеш сам да производиш ројеве то ти никако не бих саветовао јер немаш довољно искуства за такав подухват.. То долази на ред тек у неком каснијем периоду када се савладају прве степенице и почетничке муке...

за сада бих ти препоручио да прочиташ неколико тема о Родној Воји и да средиш утиске, сагледаш своје могућности и направиш планове.

На правом си путу и желим ти сваки успех.. Рачунај на нашу свестрану и свесрдну помоћ...

Поздрав драгим пријатељима....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #1628 poslato: Avgust 07, 2016, 19:27:11 »
Srešćeš i ovde i na drugim forumima  kolege, koji se podsmevaju "ovim malim, plitkim ramovima", a uz put im nije nikakav problem da na svojim košnicama koriste poluramove, hahaha.
Mislio sam na polunastavke, naravno...

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #1629 poslato: Avgust 08, 2016, 12:46:46 »
Хвала Војо на топлој добродошлици. Нисам знао да у Врању има пчелара који пчеларе са РВ, за почетак покушаћу да их нађем. Што се тиче производње имам неки абрихтер па можда и покушам нешто да направим али за почетак планирам да купим неколико, једино ме брине то што сам негде прочитао а и чуо од неких пчелара да се дешавало да кошнице које ради господин Ајдиновић нису баш квалитетно урађене. Пуно поздрава

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1630 poslato: Avgust 08, 2016, 14:18:22 »
Колега Никола, ја са Ајдиновићем немам никаквог контакта већ 5-6 година. Мислим да он нема никакву производњу и да је мајстор који је радио за њега РВ и ЕВ кошнице још пре годину две отишао са породицом за Немачку.

Када ти затреба било шта од кошница јави на ПП а имаш и мој телефон исод сваке моје слике на форуму...

Поздрав и још једном срећан почетак..

Три века испред света...

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #1631 poslato: Avgust 08, 2016, 21:22:59 »
Хвала још једном! Јављам се обавезно. Пуно поздрава са југа!!!

Van mreže Bosko Kolarevic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Padinska Skela
« Odgovor #1632 poslato: Avgust 16, 2016, 22:03:52 »
Pozdrav postovane kolege.
Ja samo da se javim i da podelim sa Vama moje pocetnicko iskustvo sa pcelama.Naime,krajem marta sam kupio prvih 8 LR kosnica i u njih ubacio mlade ovogodisnje matice,a iz jedne vec oformljene kosnice sam ubacio pcele,legla i med(greska,al sta da se radi kad slusam nekoga ko ne zna,a ja znam jos manje).Kako bilo,kosnice su se do sada razvile lepo i mislim da su spremne za zazimljavanje.U medjuvremenu sam procitao clanak o RV kosnici i kupio sam dve kosnice i jednu EV kosnicu,za svaki slucaj,a to mi se i te kako isplatilo.U maju sam uhvatio dva prirodna roja i ubacio ih u RV kosnice.Bile su u samo jednom nastavku i krenule su da se razvijaju sa ramovima na koje sam postavio samo dva santimetra plasticna satne osnove premazane cistim voskom.Posle dva meseca svi ramovi su bili vec izvuceni do kraja i popunjeni sa leglom i medom.Na suncokretu sam im dodao po jedan nastavak,takodje sa po dva santimetra plasticne satne osnove i danasnjim pregledom sam video da su i njih popunile kompletno i sada imam kolicinski vise meda u RV kosnici nego u bilo kojoj drugoj LR,bz obzira da li je na jedan ili dva nastavka.Moj komentar za RV kosnicu je da je neuporedivo bolja u odnosu na LR,ne samo zbog meda,vec i zbog velicine pcela i rasporeda koji prave pcele u kosnici i zbog mnogo lakseg rukovanja sa nastavcima i u opste zbog svega.Pozdrav za gospodina Voju i njegov izum.Da se kojim slucajem neki pcelari ne bi uvredili,nisam kudio druge vrste kosnica,samo sam dao poredjenje sa mog pcelinjaka.Nadam se lepom prezimljavanju i sledece godine definitivno uzimam jos RV kosnica.
Pozdrav svima.

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1633 poslato: Avgust 25, 2016, 22:01:01 »
Od dvije RV košnice koje sam formirao od majskih rojeva jedna koja je bila najjača mi se izronila! Imao sam smrtni slučaj u porodici i nisam bio 20ak dana na stacionaru, kad sam došao imam šta vidjeti 15ak izleženih matičnjaka i upola manje pčele. Sad razmišljam šta da napravim sa tom košnicom. Kasno mi je da čekam da se matice oplode i pronesu (pitanje i kakvog bi kvaliteta bile).  Dali bi bilo pametno da prazan RV nastavak prebacim na mjesto jednog LR nukleusa i pretresem u njega sve pčele pa kad zaleže vratiti ga na  ostala dva RV nastavka?

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1634 poslato: Avgust 25, 2016, 23:27:13 »
Od dvije RV košnice koje sam formirao od majskih rojeva jedna koja je bila najjača mi se izronila! Imao sam smrtni slučaj u porodici i nisam bio 20ak dana na stacionaru, kad sam došao imam šta vidjeti 15ak izleženih matičnjaka i upola manje pčele. Sad razmišljam šta da napravim sa tom košnicom. Kasno mi je da čekam da se matice oplode i pronesu (pitanje i kakvog bi kvaliteta bile).  Dali bi bilo pametno da prazan RV nastavak prebacim na mjesto jednog LR nukleusa i pretresem u njega sve pčele pa kad zaleže vratiti ga na  ostala dva RV nastavka?
Anto, možda ideja...
U ovom slučaju dole je Brndin nukleus, pa preko špera, na kome je odgovarajući otvor...gore je RV.