Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543563 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1635 poslato: Avgust 25, 2016, 23:34:59 »
Od dvije RV košnice koje sam formirao od majskih rojeva jedna koja je bila najjača mi se izronila! Imao sam smrtni slučaj u porodici i nisam bio 20ak dana na stacionaru, kad sam došao imam šta vidjeti 15ak izleženih matičnjaka i upola manje pčele. Sad razmišljam šta da napravim sa tom košnicom. Kasno mi je da čekam da se matice oplode i pronesu (pitanje i kakvog bi kvaliteta bile).  Dali bi bilo pametno da prazan RV nastavak prebacim na mjesto jednog LR nukleusa i pretresem u njega sve pčele pa kad zaleže vratiti ga na  ostala dva RV nastavka?

Анто пријатељу,
мислим да још није касно за парење матица  и да још увек имамо доста трутова који обезбеђују квалитетно парење матица..
Важно је да имамо температуре изнад 25 степени а то управо имамо у целом региону...

Према томе предлажем ти да (привремено) оставиш заједнице да се саме побрину о својој будућности а ако нешто запне са парењем да тек тада реагујеш.. Пусти матице-матицу (верујем да су већ извршиле селекцију преосталих матица и изабрале једну за коју мисле да им је најбоља) две недеље а ако се не спари и ако не буде новог легла онда заједници додај евентуално нову спарену матицу..

То је неки мој предлог а ти пријатељу ради како мислиш да је најбоље..  :)

Ево стигао је Дулетов одговор па бирај..  :)

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dejan Đukić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Brčko-Ražljevo
« Odgovor #1636 poslato: Avgust 27, 2016, 21:37:49 »
Pozdrav kolege interesuje misljenje, Vojo tvoje narocito jer si upucen u situaciju, imam 5 rojeva u 5 rv kosnica sa mladim maticama koje su pronijele polovinom jula, u dogovoru sa vojom sam odlucio da svaki dan prihranjujem drustva po 0.6-7 l svaki dan da izgrade so i da se leglo prosiri pa da zazimim svih 5 komada medjutim zbog posla i drugih razloga bio sam onemogucen da pridjem pcelinjaku 20 dana, danas sam pregledao te rojeve i situacija je sledeca: 2 roja imaju po 4 rama legla jedno 2 i po rama jedno 3 i po i jedno 4 i po rama, bitno je istaci da svako od njih ima po 4 rama SO koje nisu ni pipnule i sve su na 4-5 ulica pcela, jasno mi je da to zimovati ne moze samo me interesuje sta da uradim kako da ih spojim kontam napravit od tih 5 jaaako mrsavih 2 vrhunska samo ne znam sta na koji nacin, znam ja sve fazone sa novinama spajanjem itd ali interesuje me kako ?!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1637 poslato: Avgust 28, 2016, 04:00:31 »
Pozdrav kolege interesuje misljenje, Vojo tvoje narocito jer si upucen u situaciju, imam 5 rojeva u 5 rv kosnica sa mladim maticama koje su pronijele polovinom jula, u dogovoru sa vojom sam odlucio da svaki dan prihranjujem drustva po 0.6-7 l svaki dan da izgrade so i da se leglo prosiri pa da zazimim svih 5 komada medjutim zbog posla i drugih razloga bio sam onemogucen da pridjem pcelinjaku 20 dana, danas sam pregledao te rojeve i situacija je sledeca: 2 roja imaju po 4 rama legla jedno 2 i po rama jedno 3 i po i jedno 4 i po rama, bitno je istaci da svako od njih ima po 4 rama SO koje nisu ni pipnule i sve su na 4-5 ulica pcela, jasno mi je da to zimovati ne moze samo me interesuje sta da uradim kako da ih spojim kontam napravit od tih 5 jaaako mrsavih 2 vrhunska samo ne znam sta na koji nacin, znam ja sve fazone sa novinama spajanjem itd ali interesuje me kako ?!

Дејо пријатељу,
немој ништа да спајаш, остави те ројеве до средине септембра а онда прихрањуј са густим лековитим сирупом.

Ако ти ројеви однесу за 5 дана 5 литара густог лековитог сирупа са Нозевојом (густи лековити сируп= 3 кг.шећера+2 литра воде + 2% Нозевој) или сваки дан по један литар сирупа остави их и сваки би требао презимети.

До багремове паше је доста далеко а код тебе у близини Саве и најслабији ројеви ако су здрави могу у РВ кошницама стићи до средње развијених заједница. Мислим да је то најоптималније решење..

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Dejan Đukić

• Stari član foruma
« Odgovor #1638 poslato: Avgust 28, 2016, 11:27:13 »
Vojo da li da im sad sipam sirup? 1:1 ? Da li da im dajem? Ako sredinom septembra neko od njih ne odnese tih 5 litara gustog sirupa da li onda da spajam? Lijep pozdrav

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1639 poslato: Avgust 28, 2016, 11:57:53 »
Pratim.  :D
Poydrav.

Van mreže Dejan Đukić

• Stari član foruma
« Odgovor #1640 poslato: Avgust 28, 2016, 13:12:59 »
Moram napomenut samo 5-6 ramova izgradjenih imaju ostalih 4 su samo SO koje nisu ni pipnule

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1641 poslato: Avgust 28, 2016, 17:45:55 »
Vojo da li da im sad sipam sirup? 1:1 ? Da li da im dajem? Ako sredinom septembra neko od njih ne odnese tih 5 litara gustog sirupa da li onda da spajam? Lijep pozdrav

Ја их не бих сада прихрањивао даље него бих сачекао да смање легло и тек онда средином септембра бих додао сируп.
Ако тада - средином септембра заједница однесе сваки дан по литар сирупа и тако однесе за пет дана сваки дан по један литар таква заједница сигурно презимљава.  ;)

Pratim.  :D
Poydrav.

И треба да пратимо једни друге чика Дуле. И ја учим по нешто од млађих, по нешто од старијих и стално по мало допуњујем архиву.  :D

Moram napomenut samo 5-6 ramova izgradjenih imaju ostalih 4 su samo SO koje nisu ni pipnule

Разумео сам Дејо, све је јасно...  :)

Три века испред света...

Van mreže Dejan Đukić

• Stari član foruma
« Odgovor #1642 poslato: Avgust 28, 2016, 19:12:35 »
Hvala Vojo do neba, zanimalo me da li trebam prihranjivat prije tog gustog sirupa :) u slucaju da neki roj ne ispostuje normu onda trebam da odlucim s kojim rojem da spojim ,jedno drustvo obezmaticim na 6-7 sati i preko novina ih spojim :) nadam se da nece biti potrebe za tim. Pozdrav svima :)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1643 poslato: Avgust 28, 2016, 20:44:51 »
Млади пчелари знају и да погреше у процени снаге заједнице а надам се драги наш Дејо да си нам правилно навео снагу друштава и да ће ти сва друштва бити у стању да однесу поменуту количину лековитог сирупа. Ако неко друштво не буде носило није касно за спајање.

Поздрав за све драге пријатеље и посетиоце форума...

Три века испред света...

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1644 poslato: Avgust 28, 2016, 20:46:48 »
Citat: Vojo Brstina

Ја их не бих сада прихрањивао даље него бих сачекао да смање легло и тек онда средином септембра бих додао сируп.
Ако тада - средином септембра заједница однесе сваки дан по литар сирупа и тако однесе за пет дана сваки дан по један литар таква заједница сигурно презимљава.  ;)
Gosp. Vojo, koliko je pametno čekati 10. mjesec da se krene u prihranu tekućim sirupom? Što ako zahladi i pčele ne uspiju preraditi taj sirup pa se sirup i ukiseli. Ja sam svoja društva sva pregledao i napravio tablicu koliko kojoj treba hrane. Društvima kojima treba možda koja kila dajem u standardnim hranilicama od 7dcl a onima kojima treba više od 7 kg dajem po 3L.
Za 10. mjesec ću ostaviti eventualno spajanja društava aku budu preslaba.
Doduše mlad sam pčelar po stažu, možda ipak griješim.
Pozdrav!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1645 poslato: Avgust 28, 2016, 20:50:18 »
Анто пријатељу ја наводим септембар то јест девети месец. У то време имамо још доста полена и сасвим је безбедно давати сируп. Посебне је велике важности што пчеле прерађену храну лагерују тамо где излази последње легло то јест у зону зимовања пчелињег клубета.

Три века испред света...

Van mreže Dejan Đukić

• Stari član foruma
« Odgovor #1646 poslato: Avgust 28, 2016, 21:00:26 »
Hvala Vojo jos jednom do neba!

Pozdrav

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #1647 poslato: Avgust 28, 2016, 22:26:59 »
Meni je jasno kod srednjih i jakih drustava,ostaviti pun nastavak, ali sta je neki optimum kod ovih mojih rojeva(bili su paketni). Od cega zavisi koliko je dovoljno,broja zaposednutih ulica ili necega drugog. Ja sam mojima vec dao po 5 l sirupa u odnosu 5:3 naravno,dodavan nozevoj. Razmisljam da ih ostvim do 10 sep, i onda po nekoj proceni odradim jos prihranjivanja, one i sada nesto unose,mislim korove sa njiva.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1648 poslato: Avgust 29, 2016, 01:35:41 »
Зоко пријатељу, колико ће које друштво добити сирупа зависи од распореда и количине хране у кошници а у односу на снагу заједнице.
Све то треба да је усклађено. У РВ кошницама које имају одговарајућу дужину рамова прилагођену величини клубета наше расе пчела али и одговарајућу висину рамова пчеле се скоро саме зазиме. Наше је да извршимо проверу количине хране и процену потребне количине за безбедно зимовање и пролећни развој и наравно да на време додамо ту количину.

Три века испред света...

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #1649 poslato: Avgust 29, 2016, 13:10:09 »
Hvala Vojo,mani je bitno da su napredovale i da su sve u redu,brstivar redovno stavljan od starta,u principu su redovno menjane trake tokom dva meseca, sada je herba unutra, Pase su imale (malina i suncokret),uradjena prihrana sa dodatkom nozevoja,sada samo poneki pregled,da sebe zadovoljim,do oksalne...