Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543571 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1650 poslato: Avgust 29, 2016, 20:04:14 »
Prve godine sa imao jedan roj koji je bio na samo 6 ramova od kojih 3 nisu bili izgradjeni do kraja lepo je prezimilo u samo tom jednom nastavku iako nisam mislio da ce docekati prolece. Sad svake godine imam po neki roj koji je u jednom nastavku na podnjaci i do sada su lepo prezimljavali. Ove godine ce ih biti i vise - skoro 15 komada mozda cu im podbaciti nastavak sa 3-4 rama saca na podnjacu a mozda i ne.

Sest ramova saca po mom iskustvu omogucavaju solidno prezimljavanje...

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #1651 poslato: Avgust 29, 2016, 20:57:39 »
 Sličan slučaj dva društva u RV su mi takođe zimovala u jednom telu na podnjači sa po 10 ramova i bez ikakvog problema prezimela i zaostatka uhvatila priključak u prolećnom razvoju i ako sam za jedno od njih bio u fazonu kako mu Bog da...

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #1652 poslato: Avgust 29, 2016, 21:11:57 »
Kolege,koliko meda za zimovanje je neophodno u takvim situacijama,meni je to najvece opterecenje.

Van mreže Dejan Đukić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Brčko-Ražljevo
« Odgovor #1653 poslato: Avgust 29, 2016, 22:42:14 »
Kolega Vojo kaze da je u dovoljno od 10 do 15 kg meda, racunaj 15 i to ti je u prevodu od mogucih 10 ramova u jednom nastavku neka u prosjeku od svakog rama imaju dvije trecine  2 trecine meda tj da ti jedan nastavak bude sa dvije trecine ispunjen medom.. Ovo vazi naravno za zajednice koje su na jednom nastavku i da pcele ima na svakom ramu, ako nisam u pravu neka me neko od kolega ispravi..

Lijep pozdrav

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #1654 poslato: Avgust 30, 2016, 08:18:05 »

Ипак је мало другачије Дејане. Без обзира на снагу у току године пчелиње друштво у зиму улази са приближно истим бројем пчела. Теорија каже да је за нашу расу пчела то између 10 - 15 хиљада и то је тачно. У пракси је то најчешће око 12-13 хиљада пчела. Клубе најчешће направе по средини и оно по правилу обухвата 6.рамова . Ови рамови нису и не могу бити напуњени медом. Могу имати само медне венце и мед по крајевима са стране. Најбоље је да су ови рамови стари , црни из којих су се излегле више генерација пчела јер су најтоплији. Рамови са страке ( први и други , односно девети и десети ) могу бити пуни меда . Тај мед ће пчеле по потребу преносити ближе клубету како време буде измицало. У та три четири рама са стране већ можеш имати 7 - 8 килограма меда ( добро напуњен РВ рам у себи има око 2. килограма меда). Овако распоређено РВ друштво у једном наставку без проблема има око тих 15 - ак килограма хране и нема никаквих проблема са презимљавањем.
                            Ако имаш довољно наставака РВ или ЕВ свеједно подбаци га испод овог наставка са пчелама. У тај доњи наставак стави рамове са сатним основама и њега постави на хладно ( рамови окренути према лету ). Горњи наставак са пчелама стави на топло ( рамови паралелни са летом ).
                            Ако ти клубе случајно оде у страну ( нпр .обухвата од другог до седмог рама ) врати га у средину тако што ћеј једноставно рам са медом са суротне стране пребацити са друге стране клубета. Ако се оваква ситуација догоди ја ово поправим почетком децембра када радим оксалну киселину.Током зиме не чачкам по кошницама мада свремена на време бацим поглед преко збег хранилице по лепом времену.
                            Још нешто да не заборавим. Био си код мене у Радовању и видео место где ми је пчелињак. Понекад током зиме зна да се задржи магла је је то ипак на ободу шуме. Прве године сам пчеле зазимео на по 10.рамова и појавила ми се буђ на крајњим рамовима. Од тада их обавезно зазимљавам на по девет рамова. Први и девети мало одмакнем од зидова тако да имају вентилацију у том делу. Од тада тих прблема више никада нисам имао.
                            Поздрав пријатељу и јави на колико си кошница стао ове године.

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #1655 poslato: Avgust 30, 2016, 10:29:20 »
@Goran je sve to tako lepo i detaljno objasnio  da nema tu šta više mnogo da se doda...

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #1656 poslato: Avgust 31, 2016, 11:47:29 »
Dejane i Vojo, ja bih te rojeve prihranjivao svakodnevno malim količinama sirupa, to ih podstiče na intenzivnije sakupljanje polena, i na povećanje legla dok je još ovako toplo vreme, bojim se da tamo nema dovoljno pčela i da neće biti ni dovoljno zimskih pčela, šta može roj koji sad ima dvaipo rama legla.
Drugo, preporučio bih, ako rojevi nisu dovoljno razvijeni za samostalno zimovanje, zazimljavanje po dva roja u jednoj košnici, pregrađenoj po sredini, tada se pčele uhvate u klube na sredini košnice, sa obe strane pregrade, ponašaju se kao jedno jako društvo u koje je uvučena pregrada, međusobno se greju a na proleće eksplodiraju.

Van mreže milosav moretic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Jelenac (opstina Topola)
« Odgovor #1657 poslato: Septembar 01, 2016, 11:28:43 »
 Licno mislim da je Dragan u pravu, mada pretpostavljam da jos ima vremena da se slabija drustva uz stimulativnu prehranu dovedu u stanje da uspesno prezime, jer, kako meterolozi prognoziraju bice jos lepog vremena a i polenske pase. Normalno, to zahteva i cesce prisustvo na pcelinjaku.
 Sto se tice varijante da dva drustva prezime u jednom nastavku, misljenja sam da prednju stranu nastavka(polovinu) i poletnu dasku na podnjaci treba uciniti takvom da se razlikuju u boji(barem za jeda period).
Pozdrav iz Sumadije

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1658 poslato: Septembar 05, 2016, 08:23:33 »
Citat: Vojo Brstina link

Анто пријатељу,
мислим да још није касно за парење матица  и да још увек имамо доста трутова који обезбеђују квалитетно парење матица..
Важно је да имамо температуре изнад 25 степени а то управо имамо у целом региону...

Према томе предлажем ти да (привремено) оставиш заједнице да се саме побрину о својој будућности а ако нешто запне са парењем да тек тада реагујеш.. Пусти матице-матицу (верујем да су већ извршиле селекцију преосталих матица и изабрале једну за коју мисле да им је најбоља) две недеље а ако се не спари и ако не буде новог легла онда заједници додај евентуално нову спарену матицу..
Ostavio sam je kao što si i predložio, neki dan provjerim - leglo na 4 okvira :)
Zanima me za iduću godinu, ostaviti plodište na 1 nastavak pa svako malo prevješavati ili mu dati odmah 2 nastavka za plodište a 2 za medišta?

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1659 poslato: Septembar 05, 2016, 13:47:02 »
Potrebna hitno pomoc - kasni rojevi trutova vise nema dve mlade matice sam likvidirao a u dva drustva sam bio siguran da nema matica - i dalje verujem u to. Problem je u sledecem - pregledam ta dva drustva juce da bih im veceras dodao nastavak sa maticom i sta vidim - u jednom na pola rama saca zalegnuto desetak celija i 3-4 maticnjaka. Nista vise nije zalezeno. Taj ram ceo izbacim a danas pri pregledu vidim pet sest pocetaka maticnjaka koji su zalegnuti sa po jednim jajetom a u jednom tri. Ni jedna celija nije zalegnuta ni trutovska ni radilicka pregledao ram po ram skoro 45 min.

Drugo drustvo bez matice - samo jedan pocetak maticnjaka u njemu jedno jaje i nista vise - nema u drugim casicama nicega nit je koja celija zalegnuta.

Sta da radim sa ta dva drustva? da li je moguce da kradu jaja iz drugih kosnica ili postoje lazne matice ali zasto povlace maticnjake?

Van mreže Predrag Ivanković

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #1660 poslato: Septembar 05, 2016, 17:51:51 »
Lazne matice

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #1661 poslato: Septembar 05, 2016, 20:38:07 »
Potrebna hitno pomoc - kasni rojevi trutova vise nema dve mlade matice sam likvidirao
Bože, šta su tako strašno uradile? :)
Citat
a u dva drustva sam bio siguran da nema matica - i dalje verujem u to. Problem je u sledecem - pregledam ta dva drustva juce da bih im veceras dodao nastavak sa maticom i sta vidim - u jednom na pola rama saca zalegnuto desetak celija i 3-4 maticnjaka. Nista vise nije zalezeno. Taj ram ceo izbacim a danas pri pregledu vidim pet sest pocetaka maticnjaka koji su zalegnuti sa po jednim jajetom a u jednom tri. Ni jedna celija nije zalegnuta ni trutovska ni radilicka pregledao ram po ram skoro 45 min.

Drugo drustvo bez matice - samo jedan pocetak maticnjaka u njemu jedno jaje i nista vise - nema u drugim casicama nicega nit je koja celija zalegnuta.

Sta da radim sa ta dva drustva? da li je moguce da kradu jaja iz drugih kosnica ili postoje lazne matice ali zasto povlace maticnjake?
Kažu naučnici: Lažne matice zaležu relativno intenzivno, po više jaja u jednu ćeliju, a ta se jaja nalaze na bočnim stranicama ćelije, a ne na dnu, zbog kratke guze.

Jesi li siguran da u tim društvima nemaš matice? Da nisu iz nekih razloga ( ili zbog datuma ) prestale da ih hrane mlečom, pa su zasušile?  Čudno je da nisu na vreme izvukle matičnjake, dok je još bilo mladog legla...
Ako kradu jaja, onda sam pre neki dan, lapsusom ( odvalom ) pogodio da i pčelice male presadjuju larvice, hahahaha

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1662 poslato: Septembar 05, 2016, 21:20:40 »
Bili su u njima pre dvadeset i vise dana maticnjaci izlegle se matice ali bilo dosta pcelarica hrane imaju jednostavno nema matica... Popodne kad sam gledao vidim da prave "maticnjake" sa polenom znaci da su lazne matice a nije nista strasno nego sam danas mislio da zavrsim sve na pcelinjaku pa da radim druge stvari ovo mi doslo ko iznenadjenje jer su ta dva drustva bila vidjena za spajanje... U svakom slucaju hvala a to me i buni - jaja su prilicno lepo polozena na dno celija ni jedno nije bocno. Ono sto mi nije jasno - u jednom drustvu su povukle prave maticnjake ne na polenu vec je mlec unutra i pitanje za to drustvo je - zasto to rade?

Van mreže milosav moretic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Jelenac (opstina Topola)
« Odgovor #1663 poslato: Septembar 08, 2016, 15:29:51 »
 Godina cudna, naopaka! Vise i neznam koliko sam imao drustava sa maticama trutusama i laznim maticama? Ove godine sam prvi put nasao maticu trutusu a i pojedini rojevi su mi tihom smenom menjali matice. Kupio sam 9. sparenih matica i 6. maticnjaka!
 Proslog vikenda sam spojio dva drustva sa dva roja, zeleci da ih pojacam pred zimu(u jednom sam nasao maticu trutusu i odstranio je a onda nakon nekoliko sati to drustvo preko novine spojio sa jednim rojem a u drugom, posto nisam mogao da nadjem trutusu, istresao, bacio na "post" i posle 48.sati preko novine spojio sa jednim drugim rojem). Juce sam isao specijalno na pcelinjak da prekontrolisem i za sada je sve u redu. Vikend pcelar sam pa sve sto imam, odradjujem vikendom.
 Pisao je Brnda o "Cudnom ponasanju PZ u odredjenim periodima?

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1664 poslato: Septembar 11, 2016, 20:28:20 »
U dva drustva gde su povlacila maticnjake i imalo po dva tri jajeta su matice pronele - jednostavno ih nisam dirao da vidim sta ce biti sipao sam im po malo meda i vode i sad su ok. Trece drustvo sam veceras spojio preko hartije sa jednim EV nukleusom u kome je matica ok. Bice da im mir i tisina vise prijaju za pocetak zaleganja nego preterano cackanje...