Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543532 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1665 poslato: Septembar 11, 2016, 21:51:04 »
Na kraju nije loše ispalo. Moglo je i gore.
Uglavnom niko ne preporučuje preglede i čačkanje dok se društvo ne stabilizuje tj. dok matica ne krene sa ozbiljnim zalijeganjem. Ali... :)

Kolega pomenuo sam te u ovoj temi
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=2080.msg45760#msg45760
pa bih cijenio ako možeš da daš doprinos svojim učešćem ako ti ne predstavlja problem.

Pozdrav...

Van mreže Rodoljub Stevanovic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ćovdin, opština Petrovac na Mlavi
« Odgovor #1666 poslato: Decembar 01, 2016, 03:47:59 »
Evo, skoro dva meseca, a da niko nista nije napisao u ovoj temi. Zakljucak je jasan- Sta raditi sada, kada ste ih smestili tamo gde treba (jedino ko radi, a još nije uradio tretman oksalnom kiselinom, ali to je prica za drugu temu).  ;) :) :) :)

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #1667 poslato: Januar 12, 2017, 09:07:57 »
Posle male pauze po temi, evo jednog informativnog linka:
http://www.kocevski-med.si/cebelarska-oprema/ev-in-rv-panji

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1668 poslato: Januar 20, 2017, 00:17:16 »
Ево време је да напишем коју реч о пчеларењу Родном Војом.   :D

Овог пута писаћемо о искуствима младог колеге Горана из Вршца који је започео пчеларење претпрошле године.. Текст:

Данас сам имао задовољство да посетим нове пријатеље, професионалне Вршачке пчеларе и да се мало боље упознамо.
Пут ме одвео до Сава Маринела који пчелари са око 300 ЛР кошница  а који је од претпрошле године одржавао мали пчелињак са РВ кошницама свом комшији и пријатељу младом пчелару Горану.

У кући затичемо његовог оца који такође пчелари са Маринелом и неколико комшија или колега професионалних пчелара који су свратили на кафу код Маринеловог оца.
Шта рећи, комшија Јова пчелари са преко 400 кошница, комшија Драган са око 200, Маринел са око 300, опет још један комшија са око ваљда 200 кошница и још један млади пчелар који почиње са неколико ЛР кошница.
У пријатном и расположеном друштву и уз гостопримство домаћина почели смо пчеларске приче које су потрајале више од сат времена.
На ред је дошла и прича о нашем младом колеги Горану који се први пут срео са пчелама претпрошле године и који је случајно на интернету нашао теме о РВ кошницама.

Горан је од мене претпрошле године пред сами почетак цветања багрема купио 3 РВ кошнице са пчелама и однео их у Вршац на багрем.

Након петнаестак дана звао ме да ми каже да је презадовољан, да је изврцао доста багремовог меда и да жели да дође по још неколико празних кошница да би могао разројити ваљда две или три кошнице. Када је дошао по кошнице на поклон сам добио једну теглу вршачког багремовог меда.

Прошле године када многи пчелари нису имали меда за врцање Горан је врцао мед чак 4 пута. То ми је све данас и сам Сава Маринел причао и потврдио све што ми је раније причао Горан.

Каже Маринел зове ме Горан у априлу и тврди да је код њега све пуно меда, пчела , легла. Одемо тамо код њега на пчелињак и имам шта да видим, пчеле су спустиле матицу са леглом скроз доле  и легла око 14-15 рамова а горе пун наставак већином новог меда. Вероватно то је неки воћни мед и мед од уљане репице која је тада цветала. У кошницама по 3 наставка пчела.

У исто време код нас је било каже много мање пчела у ЛР кошницама а нисмо имали ни да врцамо мед у то време.

Исцеди млади колега Горан  мед од уљане репице, врати рамове и прође ту неко време почео да цвета багрем кад опет ме након неког времена полсе багрема опет зове Горан и каже хајде Саво да врцамо мед.
Каже код мене је све пуно, багремовог меда, пчела, легла све је крцато.  :D
Опет код нас каже Сава нема за врцање меда али код Горана има доста за врцање.  Одемо на пчелињак извадимо мед и изврцамо а још и од тих 6 кошница направимо још 5-6 ројева.

Заиста ми није јасно каже Сава Маринел како али код Горана опет све крцато и у липовој паши и Горан је опет ишао да врца липов мед.

Након цветања сунцокрета Горан је врцао и сунцокретов мед а Сава каже да су довољно оставили меда пчелама и за зимовање.   

На моје питање да ли заиста могуће да је била толика разлика Сава ми одговара пчелињаци су нам удаљени око 3 километра и ја сам све пратио и заиста поред тих 5-6 ројева које смо му направили Горан је врцао 4 пута мед и у априлу и у мају и у јуну и у јулу у оваквој лошој пчеларској години а ми смо врцали само сунцокретов мед.
Он иначе ради без капе и јако воли пчеле.
Јуче ме Горан звао да ме пита да ли да додаје погаче јер је колико сам разумео Сава обезбедио погаче и за себе и за њега али сам му препоручио да не ставља никакве погаче. После ми је Сава рекао да Горан јесенас уопште није давао ни мало сирупа пчелама мада то већина пчелара практикује.

Питам током разговора пријатеља  Саву а зашто и ти не би мало опробао РВ кошнице на твом пчелињаку и добијам одговор да он има свој систем рада са ЛР кошницама да има око 300 кошница и да то није мало и да поред производње меда продаје још много ројева на ЛР рамовима, тако да нема потребе да сада било шта мења...
Кажем али Саво пријатељу разлика у приносу уопште није мала и свакако да покрива набавку нових кошница. Сава само једноставно одговара, ја сам у овом послу одавно и ово ми добро иде и немам намеру да било шта мењам. Желим ти срећан и успешан рад пријатељу, одговорио сам му.

У разговору и са другим искусним пчеларима у друштву сазнао сам да ни они нису имали ништа у овој години за врцање осим сунцокретовог меда.

Горану сам данас одвезао 15 празних РВ кошница како би се на време припремио за разројавање за следећу сезону и поручио је још 3 кошнице са пчелама за пролеће. Имали смо у плану и да обиђемо РВ пчелињак али пошто је Горан имао још неких обавеза то смо одложили за следећи пут.

У разговору са Савом сазнао сам и да имају још једног РВ пчелара који пчелари са око 150 РВ кошница.  Поздравио сам се са драгим пријатељима и пожелио им успешно зимовање и успешну сезону.
Данашње сазнање и потврде од веома искусних пчелара о изузетно успешном пчеларењу Родном Војом у њиховом крају оставиће дубок траг у мом сећању.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
« Odgovor #1669 poslato: Januar 26, 2017, 07:23:42 »
 Sinoć sam razgovarao sa pčelarom iz Zrenjanina o RV. Reče mi čovek da su košnice ''vrh''. Ranije kreću na pašu, bolje sakupljaju polen i nektar, brže se razvijaju... Za svaku preporuku, reče.
A da naručio sam tri roja kod Voje. :)
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #1670 poslato: Januar 26, 2017, 11:26:42 »
Iskren da budem i ako mi je ovo valjda 4 sezona moram da priznam da jos uvek nisam savladao rojenje kod RV.Prosle godine sam jos dodatno nagrabusio em bagrem nije medio em su se one rojile potpuno nekontrolisano jos nesparene matice(pa i propast nekih zajednica pa spajanje i td..) ma bilo ne ponovilo se.Sve sam uradio na vreme podigao ramove gore SO dodao MR takođe.Ali još uvek nisam uspeo da maticu obeleženu jedne godine zateknem u drugoj sezoni kada odu ti rojevi boga pitaj.Mozda je mana sto meni pcelinjak nije pored kuce a zajednice u RV se brzo razvijaju bog ce ga znati???

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #1671 poslato: Januar 26, 2017, 12:22:10 »
Darko, probaj neku drugu tehniku, dodatno prevesavanje posle bagrema ili MR  na drugi nastavak pa kasnije opet svodjenje na jedan.. Prosto mi je nemoguce da posle cetiri god. nema rezultata. Opet, mozda previse odsustvujes sa pcelinjaka..Moras prilagoditi svojim uslovima...Evo tu su starije kolege pa neka i oni daju sud.

Neki dan mi je kolega iz Bosne rekao kako radi, meni to izgleda nemoguce, a on prezadovoljan kosnicom i prinosima. On drzi plodiste konstantno u toku sezone na tri nastavka i samo podize medista u vis, dodje i do deset nastavaka i kaze nece menjati nacin rada..

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1672 poslato: Januar 26, 2017, 13:27:14 »
Sinoć sam razgovarao sa pčelarom iz Zrenjanina o RV. Reče mi čovek da su košnice ''vrh''. Ranije kreću na pašu, bolje sakupljaju polen i nektar, brže se razvijaju... Za svaku preporuku, reče.
A da naručio sam tri roja kod Voje. :)

Edi prijatelju. ima on i kuma Miloša koji ima oko 20 Rodnih Voja, tek on kad počne da priča o uspesima sa Rodnom Vojom a kada čuje priču kakva Rodna Voja, sve su košnice iste, uh, kaže mi čovek tek onda Miloš kad raspali. Mislim da je pre radio sa LR košnicama pa onda uključio RV na svoj pčelinjak. A ljudi kada vide toliku razliku u istim uslovima pčelarenja u stanu su da poginu za pravdu i istinu.

Zamisli samo zove me Janoš Degi iz Pančeva pre 6-7 godina oko mesec dana nakon što je kod mene kupio 10 Rodnih Voja sa pčelama a u isto vreme imao je oko mnogo LR košnica ( pčelario je i sa 200 LR košnica a tada je imao preko 20 godina rada sa pčelama) i kaže:
Vojo ti sve što si hvalio RV košnicu nisi je ni u pola hvalio koliko  treba i kakve rezultate postiže. Pčele se u tvojim RV košnicama daleko brže razvijaju od pčela u LR košnicama u istim uslovima pčelarenja.
Pa dobro kažem nije to baš najbitnije  i LR košnice su dobre u nekim krajevima i one se dobro razviju do bagremove paše mada ne i najbolje.

Prođe to još oko mesec dana ponovo me zove Janoš ali sada sa bagremove paše negde iz okoline Aranđelovca gde je odvezao pčele ( ne znam koliko LR košnica ali i tih 10 RV) i sav srećan veselim i visokim tonom kaže: Vojo tvoja Rodna Voja je REVOLUCIJA U PČELARSTVU!
U Rodnim Vojama pčele su mi već napunile  sve medom i one navjiše gornje nastavake već su zatvorile med i mogu da vrcam.
Dalje nastavlja, u ovim LR košnicama pčele nisu na vreme uspele da izblokiraju matice i mnogu su proširile leglo a meda su donele manje od pola u odnosu na Rodne Voje i to je sve otvoren med. Tek treba da ga počnu zatvarati.

Posle toga Janoš me ponovo zvao i rekao da će sve pčele iz LR košnica prebaciti u RV.

Da Rodna Voja nije postigla takve rezultate čovek bi normalo nastavio da radi sa LR košnicama ali posle ovih iskustava kao i iskustava u narednim godinama Janoš ( ja ga od milja zovem Jano) danas ima oko 100 Rodnih Voja i mislim da mu je ostalo još oko 20 LR košnica...

Iskren da budem i ako mi je ovo valjda 4 sezona moram da priznam da jos uvek nisam savladao rojenje kod RV.Prosle godine sam jos dodatno nagrabusio em bagrem nije medio em su se one rojile potpuno nekontrolisano jos nesparene matice(pa i propast nekih zajednica pa spajanje i td..) ma bilo ne ponovilo se.Sve sam uradio na vreme podigao ramove gore SO dodao MR takođe.Ali još uvek nisam uspeo da maticu obeleženu jedne godine zateknem u drugoj sezoni kada odu ti rojevi boga pitaj.Mozda je mana sto meni pcelinjak nije pored kuce a zajednice u RV se brzo razvijaju bog ce ga znati???

Darko prijatelju, zajednice u RV košnicama se vrlo brzo razviju i to je svakako  važna pozitvna osobina RV košnice i to samo treba na valjan način iskoristiti. Da si mi negde bilzu sve bih te vrlo brzo naučio i rado došao na pčelinjak da ti pokažem šta u kojim uslovima treba da se radi... Ne smeš dozvoliti da ti količina legla prelazi preko 45.000 radiličkih ćelija u košnici jer posele tog nivoa ili kritičnog stanja pčele kreću u rojenje. Treba pčele na vreme odvesti na neku pašu i one se usmere na iskorišćenje paše a smanjuju količinu legla u košnicama. Ili ako jakim pčelinjim zajednicama oduzmeš nekoliko ramova sa zatvorenim leglom i podeliš slabijim ili rojevima i umesto tog legla dodaš satne osnove usporićeš te jače zajednice u razvoju i kretanje ka rojenju.

Ako bi im se dodali hvatači polena onda nema ništa od rojenja!
Količina i kvalitet polena imaju glavnu ulogu u pokretanju rojevog stanja kod pčela.

Zoran:  Neki dan mi je kolega iz Bosne rekao kako radi, meni to izgleda nemoguce, a on prezadovoljan kosnicom i prinosima. On drzi plodiste konstantno u toku sezone na tri nastavka i samo podize medista u vis, dodje i do deset nastavaka i kaze nece menjati nacin rada..

Ovo mi je malo nejasno, mada ako ima neku drugu rasu pčela ili ne znam možda neke posebne pašne uslove.. Ne znam šta je u pitanju ovakvog stanja...

Pozdrav dragim prijateljima...

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

« Odgovor #1673 poslato: Januar 26, 2017, 13:57:33 »
Ne znam Vojo, ali covek se kune da tako radi i kaze da su mu prinosi neverovatni. Cak smo se i salili da ces nas pobiti sto pricamo o tome..Ali je tako....

Ajde napisacu i ovo,ali da se ne ljutis na mene, jedan mi kaze da on podize plodiste na vrh i tu ogranici, medista su mu ispod i objasnjava mi nesto o efektu dugackog kaputa...Dobro je sto vise ljudi pcelari sa RV a eto i ne poznajemo ih.. i niko ne iznosi nista negativno,naprotiv,. samo probaju neke svoje tehnike..

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #1674 poslato: Januar 26, 2017, 14:37:12 »
Da se razumemo ne kudim samo ucim svake godine nesto novo,moj pcelinjak je stacionaran nemam uslova za selidbu pretprosle godine sam lepo prosao sa bagremom.I tek nakon bagrema su se rojile(sto je za nas kraj sasvim ok jer mi druge pase i nemamo).Ne odustajem,a da bi mi pomoc mentora znacila to je jedna velika istina.Dzaba kad ovde vladaju predrasude kad im spomenes RV nasmeju se u fazonu decko ti si na nivou lego kocki tj.vrtića sto se pcelrstva tice.Ali zato kada sam im pokazao pun ram tezine blizu 2,5kg nisu mogli da veruju.Opet ne stidim se da kazem da rojenje kod.RV nisam savladao :) Evo za hvatace nisam znao da mogu da uticu ali i ovo sa oduzimanjem zrelog legla ove godine cu primeniti pa boze moj pravicu nukleuse.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #1675 poslato: Januar 26, 2017, 17:12:59 »
Podnjača jedne RV, samo toliko!

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
« Odgovor #1676 poslato: Januar 26, 2017, 17:34:51 »
sedam ulica pčela. ako sam dobro izbrojao
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #1677 poslato: Januar 26, 2017, 18:24:16 »
Поздрав за Јана Супека, стручњака за пчеларење кошницама Родна Воја, који је по сопственом казивању протеклих година постигао изузетне приносе.
Обзиром да се мој мали пчелињак од 15 кошница налази у Качареву (на истој географској ширини и са сличним пашним и временским приликама) да ли би сте у наредном периоду могли нешто написати о вашој техници у раду са РВ кошницама, пролећном развоју и припреми за багремову пашу, прављењу ројева, разројавању итд.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #1678 poslato: Januar 26, 2017, 18:28:52 »
Pane Jano, ne odbijajte Nebojšu.
Očekujemo puno korisnih informacija.

Pozdrav

« Odgovor #1679 poslato: Januar 26, 2017, 19:13:21 »
Eh, Jano, Jano. Sta nam radis Jano. Pojavis se jednom godisnje, kao Deda Mraz....Od sada ti pisemo neopravdane, za tri placas pice..