Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543461 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Veroljub Ninković

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Orašac kod Šapca
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1785 poslato: April 01, 2017, 20:06:10 »
Молим мишљење неког од старијих колега о стању затеченом данас у моја 4 прошлогодишња РВ роја (узимљени на два изграђена наставка; у доњем само празно саће; такво стање је и сада).
Локација: Обронци Цера
У цвету: шљива, трешња, вишња; почела и јабука.
Пчеле масовно уносе полен и нектар. Запоселе су 7-8 рамова. Легла има на 5-6  рамова са обе стране и то око 2/3 површине сваког рама. Хране између 5 и 8 кг, од кошнице до кошнице, по мојој процени.
Могу ли се ова друштва развити довољно до багрема, без ситумаливне прихране? За следећу недељу највљују захлађење и кишу. Цветање багрема на овом подручју се очекује крајем априла.
Унапред хвала.

Van mreže Ivan Obradovic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Kostojevici kod Bajine Baste1984
« Odgovor #1786 poslato: April 16, 2017, 21:01:14 »
Dobro vece kolege pcelari,pocetnik sam u pcelarstvu pa bi mi dobro doslo misljenje starijih kolega.

Juce sam bio na pcelinjaku da prihranim i pregledam pcelinje zajednice.
Od 5 kosnica rodna voja koliko ih imam,tri kosnice su na 2 nastavka i u njima ima od 8 do 11 ramova legla.
Dve koje su jace su na 3 nastavka:u jednoj ima 13,u jednoj 16 ramova legla,s tim sto sam ovoj koja ima 16 izvadio 2 i pojacao jednu slabiju koja je imala 8 ramova legla.
U kosnici sa 14 ramova legla sam spustio  6 ramova sa mladim leglom na podnjacu i dodao po jednu satnu osnovu do legla i do satnih osnova sa jedne strane ram meda,sa druge ram polena,5 ramova sa starijim leglom sam postavio o drugi mastavak i isto kao u prvom stavio osnove do legla,ram polena i ram meda i jedan prazan ram sa sacem,u treci sam stavio preostala tri rama najstarijeg legla po satnu osnovu,polen i med i ostale neizgradjene satne osnove,
Tako isto sam uradio i u ostalim kosnicama.
Kod nas nece krenuti bagremova pasa sigurno do 10 ili 15 maja.
Interesuje me misljenje da li sam dobro uradio ili sam ih mnogo opteretio sa satnim osnovama.

Pozdrav svima

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #1787 poslato: April 16, 2017, 22:43:01 »
Ivane, po preporuci Voje Brstine, konstruktora košnice, kad u proleće PZ dostigne 12 do 13 rqmova legla, matica ( plodište ) se spušta na podnjaču i ograničava matičnom rešetkom. Ona se uklanja na kraju sezone, kada se pristupa zazimljavanju.

Dati mnoštvu mladih pčela satne osnove na izgradnju, podjednako je korisno kao i dati dudu bebi, koja se dosadjuje i kmeči. :) Ta će ih zanimacija držati dalje od grane, pogotovo ukoliko ima unosa.
Mislim da si sve uradio valjano, ali ubaci i matičnu rešetku gde treba.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #1788 poslato: April 17, 2017, 07:39:35 »
Da li prihraniti pcele pred ovo najavljeno zahladjenje . Mislio sam sa 500 ml. svaki drugi dan, zbog legla i vode.....

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #1789 poslato: April 17, 2017, 10:16:19 »
Što pitaš Zoki?
Samo moje nema ko da prihrani...  :(

Ja glasam za 2,5 dl svaki dan. ;D

« Odgovor #1790 poslato: April 17, 2017, 10:52:39 »
Nesto me zabrinjava ova prognoza, unosa nece biti ove moje inace nesto kaskaju pa se bojim da ne smanje zaleganje, najavljuju kisu par dana, pa ko velim, da ne idem svaki dan po kisi.....Idem danas da izrotiram i spustim plodista na podnjacu, bez prevesavanja legla i prihrana...

Nego vidi mi za onu macinu travu, poceo bi borbu protiv varoe samo sa njom, naravno samo na jednoj kosnici...Nikako da dokucim, da li je cvet beo ili ljubicast..

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #1791 poslato: April 17, 2017, 20:12:53 »
Citat
Очајница (бели тетрљан, тотрљан, горчика, смрдуша, јетрена трава, кокочитац, маруља, пепељуга, сумрак), лат. Marrubium vulgare, је вишегодишња, лековита зељаста биљка из породице уснатица (Lamiaceae).
Ovu biljku takodje zovu macina trava.

Citat
Odoljen (macina trava, valerijana, makebohija), Valeriana officinalis, višegodišnja je zeljasta biljka iz porodice Valerianaceae.

Zbog toga sam ti rekao da je nužno znati latinski naziv, jer lokalizmi mogu dovesti u zabludu.
U svakom slučaju, obe biljke imaju beo cvet.

Van mreže Veroljub Ninković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Orašac kod Šapca
« Odgovor #1792 poslato: April 17, 2017, 21:51:39 »
Иване, ти си на коњу. Ти већ сад имаш препоручени број рамова легла за багрем. У моје четири РВ стање са леглом је далеко од пожељног: 7,8,,9 рамова са леглом, како у којој. А као на добром су месту (подно Цера). Воћа око њих свакојака, а и сируп сам им давао, додуше нередовно јер им нисам близу. Мислим да треба  да процениш кад код тебе стиже багрем и по томе да се равнаш око стављања мат. решетки (багрем ће код мене, сва је прилика, пре 1. маја).

Van mreže Ivan Obradovic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Kostojevici kod Bajine Baste1984
« Odgovor #1793 poslato: April 17, 2017, 22:02:20 »
Hvala na ogovorima kolege
Interesuje me za ove kosnice koje su na 2 nastavka i 9 do 10 ramova legla,a stavio sam im isto satne osnove do legla i po ram perge i ram meda u prvom i drugom nastavku,da li je to u redu?
Da li mogu umesto maticne resetke da im oduzimam legla da bi formirao nove rojeve jer planiram da prosirim pcelinjak,ili da radim to posle bagremove pase.

Pozdrav iz Bajine Baste.

Van mreže Sasa Blagojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bratujevac
« Odgovor #1794 poslato: April 17, 2017, 23:38:25 »
Zorane mislim da ces vecu stetu napraviti tom rotacijom sada, ja sam to obavio prosle nedelje i kajem se nisam mislio da ce biti bas ovoliko zahladjenje. Bolje da sam spustio 2rama zl a gore do legla izvucene ramove. Pozdrav

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #1795 poslato: April 17, 2017, 23:48:20 »
Zorane mislim da ces vecu stetu napraviti tom rotacijom sada, ja sam to obavio prosle nedelje i kajem se nisam mislio da ce biti bas ovoliko zahladjenje. Bolje da sam spustio 2rama zl a gore do legla izvucene ramove. Pozdrav
I ja to obavih nakon prethodnog zahladjenja. No, nisu ni matice baš tako naivne. Obzirom da nisam stavio MR, one se, po rečima dežurnog, popeše u drugi nastavak i produžiše svojim poslom.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #1796 poslato: April 18, 2017, 00:01:17 »
Hm, ja sam isto obavio rotaciju prošle sedmice te sam spustio plodišta na podnjaču. E sada ako zahladni a izvjesno je da hoće kako reče Nenad vjerovatno će matica da se popne gore gdje je toplije što može da bude i dobro i loše. Bar kod mene čini mi se da pčela ima dovoljno da pokriju i griju leglo a zahlađenje neće dugo da potraje pa eventualno širenje legla na gornji nastavak pred ograničavanje MR možda i neće biti tako loše.

Van mreže Sasa Blagojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bratujevac
« Odgovor #1797 poslato: April 18, 2017, 00:24:52 »
Nadam se da ce tako biti, kod mene se nisu popele gore kod 2 sam pregledao a dole sve blokirano, leglo na 9 rama a ne ide gore, cak je preskocila ram sa polenom i medom i zalegla tamniji do zida.

« Odgovor #1798 poslato: April 18, 2017, 07:46:49 »
Znam Sasa, ali isao sam logikom da nisam dirao leglo, i nema bojazni od prehlede... Matica ako nema dovoljno pcela da greju leglo, nece ni prelaziti gore, inace su mi slabe i nisu bas za bagrem...

Imam utisak da iskusnih kolega nema, pa se mi pocetnici dovijamo i ucimo zajedno...Ali ajde, bicemo otvoreni i polako savladavati tehniku...

Van mreže Zoran Akik

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Batajnica
« Odgovor #1799 poslato: April 18, 2017, 08:57:44 »
Сигуран сам да нисте сами. Позовите Воју и добићете сигурно добре смернице. Кад год сам га позвао, ако у том тренутку због рада око пчела, није спреман да се јави, чим направи паузу и узме телефон, зваће он тебе.