Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543423 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Prascevic Miroslav

• Gost
  • *
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: kac
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1830 poslato: Maj 24, 2017, 18:52:23 »
Poštovani prijatelji foruma ja sam apsolutno pčelar početnik u svakom smislu, imam nešto teorijskog iskustva ali ništa značajno. Kod svog prijatelja na placu koji je pre dve godine počeo da se bavi pčelarstvom prvi put sam se sreo sa košnicama i pčelama i jako mi se svidelo. Prišao sam košnicama kao da sam to i ranije radio. Sada sam kupio 5 košnica RV i Eko voja u stvari plodište je RV a nastavci eko voja. Košnice su prazne i treba mi savet kako sada započeti sa radom.Svaki savet bi i dobro došao. Unapred zahvalan !

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #1831 poslato: Maj 24, 2017, 19:29:43 »
Miroslave, da sam na tvom mestu, ja bi nabavio RV nastavke i krenuo sa njima, pa kada malo savladas tehniku rada samo sa jednim tipom kosnice ,onda predji na REV kombinaciju... Pocetnik si, mada i ja nemam preteranog iskustva , nemoj da te u startu zbunjuju dve vrste ramova, narocito u prolecnom razvoju.Za sada imas plodiste i tu ubaci rojeve a kako se razvijaju nabavi i nastavke za RV i polako. U suprotnom, ima kolega koji rade sa kombinacijom i dobices savete..

Van mreže Prascevic Miroslav

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: kac
« Odgovor #1832 poslato: Maj 24, 2017, 20:46:19 »
Hvala na savetu!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1833 poslato: Maj 26, 2017, 21:20:04 »
Колега Мирославе, треба да набавите ројеве и населите кошнице. Препоручио бих вам да набавите ројеве на РВ рамовима и да полако развијате заједнице на РВ рамовима до снаге 2  РВ наставка пчела а тек после да уведете и ЕВ наставке као медишта.

Поздрав и свако добро...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #1834 poslato: Maj 27, 2017, 12:30:29 »
Od samog početka mog bavljenja pčelarstvom sam bio fasciniran Belčićevim metodom pčelarenja. U suštini sve se svodi na to da se matica u vreme bagrema potpuno izoluje žičanom mrežom. Uz neke izmene ove metode mislim da smo došli do jednog dobrog rešenja uz koje je moguće u slabim godinama postići dobar rezultat kada je bagrem u pitanju naročito za pčelare koji rade samo u stacionaru.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1835 poslato: Maj 27, 2017, 12:36:14 »
Ove godine koja nije baš bila izdašna po pitanju bagrema kolega Vojkan i ja smo na njegovom pčelinjaku ekperimentalno uradili jedno društvo i rezultat nije izostao. Jedna prosečna zajednica je dala 25kg bsgremovog meda što je u ovoj godini kada je prosek 10kg više nego odlično. Pišem sa mobilnog telefona i duge poruke neće da idu pa ako bude interesovanja pisaću u nastavcima.

Van mreže Veljan Ilijevski

• Napredni član foruma
« Odgovor #1836 poslato: Maj 27, 2017, 12:44:00 »
Ima, ima interesovanja :). Samo Vi pisite. Znanja i iskustva nikad dosta. Pozdrav

Van mreže Vladimir Todic

• Stari član foruma
  • Пчеларство Тодић
  • Lokacija pčelinjaka: Temerin
« Odgovor #1837 poslato: Maj 30, 2017, 06:36:29 »
Шта значи: "U suštini sve se svodi na to da se matica u vreme bagrema potpuno izoluje žičanom mrežom." Како изолује? Којом жичаном мрежом, матичном решетком?
„Све  што  не  желимо  да  нама  чине  - не чинимо  ни  ми  другима"

Van mreže Bojan Šušnjar

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #1838 poslato: Maj 30, 2017, 08:44:24 »
Miroslave,
molim vas da opširnije pišete o vašoj modifikaciji Belčićeve metode. Ja sam i ove godine prošao kao bos po trnju što se tiče prinosa. Ne žalim previše jer sam proširio pčelinjak ali bi bilo fino imati prinos naravno. Nadam se da će naredna godina biti bolja. Čini mi se da je lutanje neophodno da bi se našla metoda adekvatna vlastitim uslovima i mogućnostima pa tako planiram naredne godine da oprobam više metoda kod mene na pčelinjaku. Renson i Belčić su mi jako interesantni pa bih između ostalog probao obe metode na po nekoliko košnica.

Takođe popratne slike bi bile poželjne zbog onih koji ne razumiju opis, pa tako ta pregradna mreža ako je moguće da se slika i postavi ovdje bi bilo korisno.

Možda čak i posebna tema pod nazivom "Modifikovana Belčićeva metoda" ili sl. da se otvori zbog lakšeg praćenja i bolje preglednosti.

Pozdrav svima...

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1839 poslato: Maj 30, 2017, 17:25:09 »
Moram pisati u delovima neće da idu duže poruke. Ovako. Prolećni razvoj je već opisao autor ove košnice. Dolazimo do na 10-14 dana pred bagrem. Dobro je imati što više zatvorenog legla. Oko 15 a može i više ramova.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1840 poslato: Maj 30, 2017, 17:30:17 »
Matica sa četiri rama što više otvorenog legla ide i nastavak na podnjaču jedan izgrađen i pet satnih osnova. Na taj nastavak ide matična rešetka. Leto na podnjači se zatvara.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1841 poslato: Maj 30, 2017, 17:35:05 »
Kroz osam devet dana pregled gornjih nastavaka i rušenje matičnjaka. Kada krene bagrem matična rešetka se menja žičanom mrežom a nastavak sa maticom se zakrene u stranu i tada se otvori leto.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1842 poslato: Maj 30, 2017, 17:36:18 »
Evo slike. Neću reći koliko je ova košnica dala meda. Oglasiće se Vojkan. Iako je godina bila slaba prinos meda je za ponos!

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1843 poslato: Maj 30, 2017, 17:43:58 »
Malo je dobrih godina kada naiđe neka kao 99tada smo svi pametni i majstori. Ove godine kasnio razvoj a kiša ometala bagrem. Ali ipak može da se postigne rezultat. Lično mislim da bez pomoćnih društava neće biti uspeh u narednim vremenima. Mega društvo izolacija matice i nek bude tri dana unos bagrema biće nešto i za nas.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1844 poslato: Maj 30, 2017, 17:54:18 »
Da dodam i ovo. Rodna voja je idealna. Njenih deset ramova je kao pet db ili pološkinih tačno onoliko koliko je Belčić preporučivao. Na kraju bagrema u plodištu imaćemo osam do deset ramova sa leglom i manjim mednim vencima. Čim se završi vrcanje skinuti mrežu jer se mogu pojaviti lažne matice. Ali do mesec dana od postavljanja mreže nema opasnosti.