Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543296 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2085 poslato: Januar 10, 2018, 20:49:41 »
Nece Milan da me poslusa pa to ti je.. Majkane, kreni samo sa RV savladaj prvo nju, pa ces sam odluciti kasnije..Izgubices se u startu sa razlicitim ramovima, nastavcima itd..

Majkane, kolega iz Bosne tako pcelari i naredja nekada i 7 nastavaka. Kaze da je ovaj nas sistem sa MR i ogranicavanje na jedan nastavak, samo polovina mogucnosti RV kosnice..NISAM SE DALJE INTERESOVAO..

Van mreže Sasa Blagojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bratujevac
« Odgovor #2086 poslato: Januar 10, 2018, 21:24:23 »
Ako se ogranici na jedan EV a bagrem izda ili kisa par dana,kao ove godine. Sta tada da se radi, da se trci i prosiruje. Mislim da je 1 EV nastavak ili 5 rama farar malo.

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #2087 poslato: Januar 10, 2018, 21:30:35 »
Ako se ogranici na jedan EV a bagrem izda ili kisa par dana,kao ove godine. Sta tada da se radi, da se trci i prosiruje. Mislim da je 1 EV nastavak ili 5 rama farar malo.
Jedan samo pred paši,ako omane ili se završi proširi na dva,cele godine na dva osim u paši..j

Van mreže Sasa Blagojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bratujevac
« Odgovor #2088 poslato: Januar 10, 2018, 21:38:06 »
Pa o tome i pisem, da li ce izdrzati na jednom dve nedelje a pasa se smenjuje sa kisom npr. Pada kisa pa pcele rade 1 sat pa pocne opet kisa pa ne prestaje 2 dana pa opet malo unos. Da li ce joj biti dovoljno to mesta

Van mreže Milan Đorđević

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Selo Jasenica
« Odgovor #2089 poslato: Januar 10, 2018, 22:11:39 »
Nece Milan da me poslusa pa to ti je.. Majkane, kreni samo sa RV savladaj prvo nju, pa ces sam odluciti kasnije..Izgubices se u startu sa razlicitim ramovima, nastavcima itd..

Majkane, kolega iz Bosne tako pcelari i naredja nekada i 7 nastavaka. Kaze da je ovaj nas sistem sa MR i ogranicavanje na jedan nastavak, samo polovina mogucnosti RV kosnice..NISAM SE DALJE INTERESOVAO..
Hoću Zoki, naravno da ću te poslušati, čim nabavim rv rojeve moram krenuti sa rv. :)
A u zadnje vreme me strašno zanimaju ti širi medišni ramovi gde matica ne zaleže. Znači, to bi bila rv bez mr.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2090 poslato: Januar 10, 2018, 22:41:32 »
Ja sam dve godine ogranicavo na po jedan nastavak EV i nije bilo nikakvih problema .

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2091 poslato: Januar 10, 2018, 22:45:53 »
Miroslave  dovoljno je mislim RV+EV nastavak, nije previse ,cak moze biti i malo kod nekih matica .Takvu kombinaciju koriste  LRovci   LR+Farar cele godine za plodiste (Milan Matic itd.)Nastavak EV kad oslabi zaleganje je rezerva meda ili medna kapa .

Van mreže Sasa Crnobrnja

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Novi Slankamen
« Odgovor #2092 poslato: Januar 28, 2018, 21:25:02 »
Pozdrav svima! Nov sam clan na forumu,hvala na prijemu! Na prolece pocinejm sa pcelarenjem. Imam dva drustva kod jednog drugara pcelara,lr kosnice u pitanju. Citao sam po internetu po nesto o pcelarenju,radu sa pcelama i kosnicama. Naisao sam i na RV kosnice i  mislim da cu posle bagrema kupiti dva tri roja i naseliti u kupljene rv kosnice pa cemo videti kako ce se ponasati.  Mislim da ce za njihov dobar razoj btii dobro sto oko buduceg pcelinjaka ima gomila bagremca,desna strana Dunava ispred Starog Slankamena,to je vikend naselje u pitanju ali ima dosta povrsina zaraslog u bagremac,pa sam mislio da si okrcim jedan deo i ogradim,nadam se da mi niko nece praviti problem,sta vi mislite?A i pcele bas ne bi bile na vidiku ... i ne znam koliko moze biti lose jer ta strana brda gleda  prema severu tj severoistok,dal bi to bio mozda problem?  Ubacicu uskoro slike mesta

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #2093 poslato: Januar 28, 2018, 22:23:49 »
Zdravo komšija. Vidim, prva ti je poruka, pa rekoh da te pozdravim!
Tu lokaciju, samo delimično poznajem...Ali nije bitno, važno je samo da počneš. Sve ćeš to regulisati u hodu.
Dobro došao na forum i u svet pčelarstva.

Van mreže Sasa Crnobrnja

• Član foruma
« Odgovor #2094 poslato: Januar 28, 2018, 22:59:26 »
O komso pozdravljam :)  Znaci imam u blizini  RV pcelara,odlicno! Hvala na dobrodoslici!

Van mreže Zoran Akik

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Batajnica
« Odgovor #2095 poslato: Januar 29, 2018, 08:29:38 »
Добро дошао комшија.

Van mreže Sasa Crnobrnja

• Član foruma
« Odgovor #2096 poslato: Januar 29, 2018, 15:33:39 »
Hvala  ;)

Van mreže Tomislav Androš

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Hrvatska - Slatina/Sopje
« Odgovor #2097 poslato: Januar 30, 2018, 13:45:19 »
Nesjecam se da sam prije otvarao kosnice u januaru, jesam ali nisam gledao povrsinu legla, u normalnim zajednicama od 4 do 6 ulica pcela, ima legla između dva rama povrsine oko 8cm plus minus koji cm, i ne vise od toga... 3 kosnice sam pogledo. Kako je bilo toplo ovih dana, mislio sam da ce biti puno vise legla, kako mi je drago sto sam se prevario.  Hrane ima dosta samo sto im je sve iza guze, skoro nista ispod satonose.
This time next year we will be millionaires!!!!!! 
Delboy Trotter   Moje predstavljanje

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #2098 poslato: Januar 30, 2018, 18:48:27 »
Томо, јеси ли ставио погачи и окренуо за 180 ако си већ гледао. Штета би било да захлади и "рикну"  :) од глади, а храна је релативно близу. Не видим да си нешто о томе написао.

Као што сам написао раније, пчеле неће нешто пуно ширити легло, али ће одржавати ту малу количину и то би могло бити судбоносно по друштво. Питање је случајности хоће ли хладноћа бити краткотрајнија и слаба.

Обично сматрам да, када дође фебруар, не сме изгубити ни једно друштво (ни оно најслбије).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Tomislav Androš

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Hrvatska - Slatina/Sopje
« Odgovor #2099 poslato: Januar 30, 2018, 23:38:01 »
Stavio sam okvir sa medom preko satonosa.
 No nisam okrenuo nastavak za 180 ○
 da vidim da li sam razumio, ako okrenem nastavak za 180 to znaci da polozaj hrane i klupko mjenjaju mjesto i zbog toga ce potreba pcela da budu sto blize letu, (svjezem zraku) "gurati" klupko prema hrani?
This time next year we will be millionaires!!!!!! 
Delboy Trotter   Moje predstavljanje