Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543295 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2115 poslato: Februar 02, 2018, 11:19:10 »
E tako da, ipak su to mlade matice koje teze da prosire drustvo, ali tim rojevima i ne treba vise od 12 kg hrane da prezime..

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #2116 poslato: Februar 02, 2018, 17:10:47 »
Моје размишљање (и поступци) су управо у складу са временским условима, односно сушом која је била прошле године (и није први пут: било је и биће).

Боље је прихранити пчеле раније и хранити док треба. Обично после суше падне нешто киша и природа опет озелени. Појави се унос и углавном не буде нешто значајан (негде и буде врло обилан и како ће бити, зависи од падавина, али и од насељености – пренасељености пчелама итд).

У оваквим условима пчеле прелазе велике раздаљине и при томе се могу превише израдити и ослабити друштва. Наравно, може се повећати површина са леглом. Ако се уз то још и подбаци мед, легла може бити и превише. Последица је углавном слабљење зимнице. Хоће ли до овога доћи, зависи од количине уноса и удаљености паше, променљивог времена итд.

Нисам сигуран да ли сам о нечем сличном писао или сам на то упозоравао путем ПП. Али, треба пратити стање у кошници и реаговати на време. Припрема зимнице, уколико недостаје мало више, може започети врло рано и то би могло бити и јули месец или почетак августа. Ја тада дајем сируп у оброку од 0.5 л, нешто мало повећане густине. Може и више, сразмерно недостатку хране. Колико-толико се пчеле више усмере на полен.

Касније се наставља са нешто смањеном количином. Начин и количину оброка прихране одређује пчелар према удаљености пчелињака.

Уколико унос буде врло јак, могу се извадити рамови са медом и на њихово место ставити други. Не вадити превише рамова, већ рам или два и празан стављати у средњи део медишта.

Ако буде среће, пчеле чак касније могу још унети меда и то неочекивано. Код мене је кренуо јачи унос 10. Октобра и био прилично обилан и очигледан у саћу.

Тако да се не ради о стилу или варијацијама, већ потреби коју условљавају временске прилике. А оне могу бити такве да је паша слаба и удањена и губи се временом пчела. Зато је боље спремити зимницу на време.

ПС

Зоки, не ради се о старости матица. Очигледно је да пчеле крену или престану са леглом када се то не очекује и може се видети да су старости матица различите. Мислим да сам 2014. хранио скоро цео пчелињак са 0.2 л сирупа. Пчеле су природно слабиле на сунцокрету и сабијале се са храном у први наставак. Легла је било врло мало. Морао сам да бирам што тамније рамове и да сечем легло. Дешавало се да су тај рам нека друштва пунила сирупом иако би требало да буде легла, јер је на само два рама до њега легло и то мале површине.

Тако да ни храњење врло малим оброцима, цечење легла и било која друга радња не морају подстаћи развој легла, ако је унос споља раван нули.

Хајде да наведем и нешто из предавња Горана Томића које је сада популарно. Не ради моде... Него зато што је садржајно, пријемчиво и добро предавање. Горан је навео да је једне године селио на Пештер и да је легло нестало у многим друштвима.

Сећам се једног колеге који се „много правио“ важан и стручан. 2000-те године је дошао код мене за матице и хвалисао се како он сели на Пештер јер "тамо има људе" :) и да се спрема да крене за неко време. Питао сам га шта тражи тамо по јакој суши. Рекао сам му да ће наћи пустињу...Не сели се на ливадску пашу по врло јакој суши. Ми смо нпр. селили на вресак када нам јаве да је пала киша, а не што ми мислимо да треба селити „по календару“ сеобе. У супротном не би ни селили.

У таквим условима пчеле потпуно смирују рад. И по врућем времену се повуку у кошнице и мирују. Легло може бити битно смањено.

« Poslednja izmena: Februar 02, 2018, 17:39:29 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

« Odgovor #2117 poslato: Februar 02, 2018, 19:52:26 »
Da,  ja sam ove god. dva puta primetio  skoro prekid u zaleganju i to u julu i sredinom avgusta, da bi ponovo krenule u septembru..HVALA SOLE NA STRPLJENJU..

Van mreže Sasa Crnobrnja

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Novi Slankamen
« Odgovor #2118 poslato: Februar 15, 2018, 10:29:34 »
Stigle kosnice  .. cime ih najbolje ofarbati ?

Van mreže Vladimir Todic

• Stari član foruma
  • Пчеларство Тодић
  • Lokacija pčelinjaka: Temerin
« Odgovor #2119 poslato: Februar 15, 2018, 11:54:55 »
 Ја сам неке од својих фарбао са акрилном фасадном фарбом, видећемо колико ће трајати... И то сам купио што је неком био вишак по мањој цени него што је редовна...
„Све  што  не  желимо  да  нама  чине  - не чинимо  ни  ми  другима"

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #2120 poslato: Februar 15, 2018, 18:36:52 »
Ja sam svoje farbao sa nekom bojom za vanjsku primjenu na bazi vode koja je jako gadna kada se na rukama osuši skoro da se ničim ne skida, međutim, nisam baš siguran da je najbolje rješenje jer nastavci pucaju a farba koju sam koristio slabo impregniše drvo.
Razmišljam se šta da radim kada budem pravio sledeće košnice.
Vjerujem da od starog dobrog vrućeg lanenog firnisa nema bolje impregnacije a kada se osuši preko njega neku boju na uljanoj bazi. Možda čak i ovu vodenu ako bude postojana na podlozi od lanenog firnisa.

« Odgovor #2121 poslato: Februar 15, 2018, 19:04:19 »
Majkane, nemoj nista na vodenoj bazi preko firnajza, samo uljane boje..Ili na vodenoj ali bez lanenog ulja..

Van mreže Vladimir Todic

• Stari član foruma
  • Пчеларство Тодић
  • Lokacija pčelinjaka: Temerin
« Odgovor #2122 poslato: Februar 15, 2018, 21:55:36 »
Ја се размишљам и за кување кошница у парафину...
„Све  што  не  желимо  да  нама  чине  - не чинимо  ни  ми  другима"

Van mreže Sasa Crnobrnja

• Član foruma
« Odgovor #2123 poslato: Februar 15, 2018, 21:57:04 »
jao ja sam uzeo neke farbe bas za kosnice na vodenoj bazi cak i pcela nacrtana na kutiji,bas cu sliakti vam sutra . .

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #2124 poslato: Februar 15, 2018, 22:56:03 »
Citat
Majkane, nemoj nista na vodenoj bazi preko firnajza, samo uljane boje..Ili na vodenoj ali bez lanenog ulja..

Vjerovatno si u pravu majkane. Na "masnu" podlogu pitanje je kako bi se držala.

Citat
jao ja sam uzeo neke farbe bas za kosnice na vodenoj bazi cak i pcela nacrtana na kutiji,bas cu sliakti vam sutra . .

Evo sa čim sam ja farbao.
http://www.chromos-svjetlost.hr/proizvod/229/

Da ne bude zabune farba stvarno nije loša i dosta je postojana ali kao što sam rekao ne prodire duboko u drvo i kada daska puca ostaje nezaštićena te je potrebno ponovo premazati.

Sada čitam da se preporučuje i temeljna boja kao podloga.
http://www.chromos-svjetlost.hr/proizvod/232/
Ja je nisam koristio jer je prodavac nije imao u ponudi.

Moj osnovni motiv kada sam birao ovu farbu je to što je ekološki prihvatljivija od drugih farbi koje se mogu naći u ponudi i navodno nije toksična. E sada, bila je i skuplja pa je upitno da li je pravi izbor za zaštitu košnica.

Na kraju možda nije pravo mjesto za diskusiju jer je ista opšteg karaktera a tema je "Pčelarenje Rodnom Vojom". 
Postoji i prigodna tema u vezi farbanja
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=284.60
pa ako se smatra potrebnim neka moderator premjesti ove vezane poruke i da nastavimo diskusiju tamo.

Pozdrav svima...

Van mreže Nemanja Banjac

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Okolina Sombora
« Odgovor #2125 poslato: Februar 18, 2018, 12:54:42 »

Samo da nisu Zu-Zu... ☺
Ja sam moj pčelinjak uradio sa tom farbom, odlična je estetski, verujem da će i dugo trajati, lepe i izražene boje, ali KATASTROFA se lepe nastavci. I posle 10 meseci, jako ih je teško odvojiti, ima neku lepljivost u sebi. Pa kad je nastavak pun meda, pošteno ga zalepi sa donjim i muka ih odvojiti. 😕
Tako da sam pobegao na eko lak kragujevac i sasvim je ok.
yu7yuu

Van mreže Veroljub Ninković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Orašac kod Šapca
« Odgovor #2126 poslato: Februar 19, 2018, 19:04:40 »
Gledao sam molere šta rade kada treba da zatvore tek ofarbana vrata (nepotpuno osušena):
Premažu slaninom delove štoka i vrata koji će se dodirivati kada se vrata zatvore. I vrata se ne lepe!
Ja sam to probao sa nastavcima (osušenim) i vredelo je.

Van mreže Sasa Crnobrnja

• Član foruma
« Odgovor #2127 poslato: Februar 19, 2018, 20:08:41 »
jeste Nemanja zu=zu je u pitanju :D   

Van mreže Sasa Crnobrnja

• Član foruma
« Odgovor #2128 poslato: Februar 19, 2018, 20:10:33 »
Probaccu sa nekom drugom fabrom. Al ne miogu ni zuzu baciti..  Pozdrav svima

Van mreže Aleksandar Nadrljanski

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sanad 89m
« Odgovor #2129 poslato: Februar 21, 2018, 13:43:12 »
Probaccu sa nekom drugom fabrom. Al ne miogu ni zuzu baciti..  Pozdrav svima
Preporucujem ti Beolazur Classic osnova a nakon toga Beolazur Vosak...sve u 2/3 premaza