Dali je rano krenuti sa stimulativnom prihranom? Mislim na sirup.
Мирославе пријатељу,
Све до Младенаца може да буде јачих захлађења а ако наиђе јаче захлађење ето нам непотребних проблема уколико смо прихрањивали пчеле.
Морамо имати на уму да за развој заједница у пролећном периоду одлучујућу улогу има квалитет отхрањеног легла а не количина легла.
Свакако да би прихраном пивећали количину легла али то проширење легла сигурно би ишло на уштрб квалитета.
Ако је сада мање легла то ће пчеле сигурно лакше однеговани. Што је мање легла у марту мање ће се пчела око легла ангажовати и то ће унос полена у кошници бити већи. Тај однос је најважнији.
Пуно унетог свежег полена и стално присуство залиха полена обезбеђују квалитетно отхрањивање легла висококвалитетним матичним млечом.
У тим условима пчеле не троше масне залихе из свог организма и не долази до неког посебног слабљења зимских пчела.
Зато ти не бих саветовао никакву прихрану пре Младенаца а то се најчешће поклапа управо у време пуног цветања џанарике...
Поздрав драгим пријатељима...
Овако сам писао пре 16-17 дана бојећи се захлађења које нам се управо дешава.
Неких година средином марта у мом крају буде и испод -10 степени и тда настају проблеми. Надајмо се да у наредним данима нећемо имати велики минус ипак је ово крај марта месеца.
Пре пар дана тек сам урадио додатно утопљавање заједница. Све до средине марта није било потребе за утопљавањем заједница јер свако рано утопљавање подстиче заједнице на ширење легла.
Прихрањивање сирупом пре Младенаца ( а јуче су били) годинама уназад помињем као штетно и непотребно и ником не препоручујем у континенталним условима зимовања.
Сада би вредело коме је пчелињак близу куће да пчелама у наредним данима ујутро да по мало топлог сирупа али само по мало јер се тај сируп брзо охлади када је хладно време.
Главни циљ ове прихране је обезбеђење воде која је пчелама потребна за справљање хране неопходне за неговање ларви.
Даје се редак сируп, најбоље два на према три у корист воде. На два килограма шећера иде три литре воде.
Сируп се додаје у хранилице које су у овом периоду доста топле јер се налазе изнад легла.
Отварање кошница и цео поступак треба урадити брзо како би се губило што мање темпретуре и како се заједнице не би претерано оптерећивале на подизању темпретауре у нормалу.
Код јачих заједница прорези од 2-3 мм ширине на хранилицама најчешће буду зачепљени прополисом па је потрено понети комадић жице како би се пре сипања сирупа прочистили и како би се обогућио пролазак сирупа до канала за сируп.
Потребно је такође десетак капи сирупа накапати кроз мрежицу како би пчеле што пре пронашле сируп, наравно ако је то могуће.
Није препоручљиво подизање хранилице и било какво отварање кошнице у овом периоду.
Као што сам већ рекао, обзиром да је хладно и да пчеле не излазе из кошница сируп се додаје ујутро или пре подне.
Даје се највише до 0,5 литара сирупа а најбоље је да то буде 0,3 литре.
У сируп свакако препоручујем додавање Нозевоја до 3%.
Нозевој би у овом случају био скоро обавезан јер ће својим мирисом брже привући пчеле до хранилице.
Сутрадан можемо опет додати по 0,3 литре сирупа али само заједницама које су однеле претходно додани сируп.
Преко хранилице морамо имати папир ( ја користим папир од џакова сточног брашна) који ће обезбедити да нам се сируп брзо не охлади а сада је преко потребан да задржава температуру у кошници.
Поздрав драгим пријатељима...