Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543042 puta)

0 Članovi i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2370 poslato: April 13, 2020, 22:50:34 »
Da li neko zna, da li se uljana repica prska u vreme cvetanja?
Meni je malopre jedan pčelar sa 10-ak košnica javio da su mu rekli da će se repica tretirati tokom aprila. I kao da skloni košnice. Al gde da sklonimo, ne razumem kako je moguće da ih tretiraju u sred cvetanja? Da li se to radi svugde na repici gde seleći pčelari nose?
Repica se tretira kontaktnim sredstvima, protiv sjajnika, dok je u fazi pupoljka. A to jeste u aprilu.
Protiv rutave bube (cvetojeda) ako se tretira, onda je to spoljnji pojas njive, maksimalno 1.5m širine.
Verovatno se to radi u prvim danima cvetanja, dok repica niti poleni, niti medi.
Dobro je biti u kontaktu sa zaštitarom.
Mnogi pričaju o trovanju pčela na repici, ali su to uglavnom priče tipa "Nekakav čovek, iz jednoga sela, pričao nekome čoveku..."
Nisam još čuo za konkretno trovanje na repici.
Daleko veća je opasnost od zahlađenja ispod 10C.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #2371 poslato: April 13, 2020, 23:03:48 »
Ja sam imao, prošle godine...Nisam pričao?!
Najopasniji su oni ratari sa hektar - dva.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #2372 poslato: April 13, 2020, 23:09:28 »
Da nisu neki voćari u blizini?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #2373 poslato: April 14, 2020, 00:42:52 »
Страдао сам на репици пре три-четири године у селу Маови код Шапца јер је било више парцела које су ратари прскали у различитом периоду. Можда је само један ратар прскао како није требало и направио направио ми је велику, велику штету. По пет шест, седам осам рамова пчела како у којој кошници.
Велики губитак пред багремову пашу али багрем није медио и штета је та што сам могао из сваке направити још најмање по један рој.
На 200 кошница губитак је био вредност од око 200 ројева.
Једно искуство више... Преживели смо, нисмо се ником жалили. Нек смо живи и здрави, пчеле то све касније врате и надокнаде.
Код мене репица тек почела да отвара а трњина завршава. На почетку цветања репице увек је у мом крају било 6-7 рамова легла па је тако и сада.
у репици повећају количину легла за дупло и то ће пре багрема бити 12-14 рамова и све ће бити у реду. Важно је само да не гледамо на календар него на природу око нас.
Поздрав драгим пријатељима...

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #2374 poslato: April 14, 2020, 07:24:44 »
    И код мене на око километар од пчелињака пупољци репице су јуче били пред отварање.
Војо, ако се број рамова легла на репици дуплира биће одлично. Онда ће се све заједнице развити до багрема.
    Пар дана како је вишња процветала и пчеле је лепо посећују.
    Поздрав.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #2375 poslato: April 14, 2020, 09:10:16 »
Ili imam ludu sreću, ili sam preterano pametan...
Ne idem na puno malih parcela repice, već na velike parcele.
Uvek kontaktiram zaštitara i dobijam informacije o tretiranju. Par dana nakon tretiranja (3 do 4) selim.

Pešiću, biće puno legla i pčela, ali ti neće sve učestvovati u bagremovoj paši. Neki kažu minimalno 29, a nek bude, zbog vanredne situacije i samo 25 dana, od jajeta do pčele, koja radi u paši, kao kućna, ili izletnica, pa možeš računati.
Međutim, moja je pretpostavka da od repičinog nektara i polena, pčele imaju produženi životni vek, pa nema umiranja normalnom dinamikom. I zbog toga nam se košnica "puni" pčelom.
Kažem, to je samo moja pretpostavka, ničim potkrepljena, sem količinom pčela u košnici.

Čuvajte se rojevnog nagona...

Van mreže Nemanja Banjac

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Okolina Sombora
« Odgovor #2376 poslato: April 14, 2020, 11:02:38 »
Hvala svima na informacijama o prskaju uljane repice,
Evo ovako mi je ljubazna Zaštitarka jutros objasnila situaciju.
Rekla mi je da je 10.-aprila urađen i poslednji tretman i da su sa repicom završili. Ja sam bio 11. I 12. Aprila na pčelinjaku I nisam imao nikakvih problema. Nisu bile nešto ni ljute. Dok kod drugog kolege sa 10LR košnica, je malo drugačija slika. Kaže da nije mogao da radi koliko su bile ljute.
Jedino ne znam da li je on bio baš tog 10-og na pčelinjaku pa su one sa parcele dolazile takve.
Ali kod mene, Dan kasnije bilo je manje više ok.

Ako je to bilo sve sa uljanom, ja sam zadovoljan.
Imam zato mnogo veći drugi problem koji mi je Zaštitarka napomenula, a to je da odmah pored uljane, koje ima oko 15Ha, zasadjen semenski grašak oko 50ha. Koji će se tek prskati, ona se iskreno nada samo jednom, maximum dva puta, al u pitanju je insekticid i da će me obavestiti kada će to raditi. Prskanje se mora obaviti, pritiskaju je da ne bude odlaganja, iako ona kaže stalno misli na pčelare.(sumanjm, al ko zna xexe)
Uglavnom, šta mi je činiti a da ne moram seliti, jer iskreno nemam gde, nemam kako I nemam resurse za to.
Ona će se truditi da se prska predveče, iako svi sad jure i žure do policijskog časa da odrade svoje poslove na njivi. Gledaće da bude u drugom delu dana, al opet to nije predveče kad pčela staje sa obilaskom.

Da li mi je dovoljno da noć ranije zatvorim leto na svim košnicama i jedan ili dva dana budu košnici, a ja ih prehranjujem sirupom ili mi savetujete neko drugo rešenje?
Hvala
yu7yuu

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2377 poslato: April 14, 2020, 21:10:41 »
Не треба ништа да радиш Немања. само замоли заштитарку да то раде после 18 сати.
Пољопривредници имају право да послове раде и у време полициског часа а вероватно да су за то добили одобрење.

Важно је да пчеле не лете тих неколико сати након прскања. После третмана током ноћи биљке упију препарат и нема више штете.

Пчеле не иду на грашак а и ако прелећу преко парцеле која је дан раније прскана то им не представља проблем.Немој ништа да бринеш све ће бити у реду...

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #2378 poslato: April 14, 2020, 21:32:17 »
Ja isto mislim da im je repica primamljivija od graška, moguće da će stradati pčele na rubnim dijelovima. Ne vjerujem da će čekati 18 sati da idu u prskanje

Van mreže Nemanja Banjac

• Stari član foruma
« Odgovor #2379 poslato: April 14, 2020, 21:48:55 »
Hvala Vojo na informaciji, puno znači.
Sutra ili prekosutra idem sa Zaštitarkom da obidjemo parcelu, koja je pozamašna. Pa ću se još dodatno informisati.
U najgorem slučaju ako ne može da izdejstvuje da to bude posle 18h, onda ću ih taj jedan dan zatvoriti, a da im ne bude dosadno, malo ih sirupiram da imaju šta raditi i da imaju vode. Uglavnom, malo mi je laknulo. Toliko truda, i napokon ove godine da vidim RV u ozbiljnijem izdanju, i onda da mi sve propadne. Nije svejedno kad me tako isprepadaju na momenat.

Anto, I ja tako nekako mislim.
Pčele moraju da prelete uljanu, da bi dohvatile grašak. Pa se sve nekako nadam da im taj grašak nije zanimljiv.
Ali eto leka, ili kasno prskanje ako dobiju dozvole da ostanu na njivi za vreme policijskog časa ili ih ja stavljam u karantin na jedan dan uz minimalnu tečnu prihranu.

Bio sam se malo ufrkao, što sam našao članak na Google, da je baš u okolnim selima kod mene, Kljajićevo i Sivac, prošle godine, kod 6 ili 8 pčelara došlo do pomora od 500 i kusur košnica, uginuće imali ukupno na 330. Ogromna šteta, oko 4.500.000 dinara. Navodno grašak prskan nekim insekticidom, i da su sa tim koji je sejao u sudskom sporu koji ne znam koliko je odmakao.

E sad možda njihove pčele nisu imale repicu u okruženju i niko im nije javio za prskanje graška.
Uglavnom, grašak se sadi okolo, a nekad ni ne znamo.
Kao i ja sada, zvao zbog repice, sad mi grašak ispao veći problem.  :)
Mislim da će biti sve ok.

yu7yuu

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #2380 poslato: April 14, 2020, 22:52:32 »
Ja sam sejao grašak godinama i nikada nisam video pčele na njemu. Grahorica biljka slična grašku je primamljiva za pčele i rado je posećuju.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Nemanja Banjac

• Stari član foruma
« Odgovor #2381 poslato: April 14, 2020, 23:37:41 »
Hvala Miroslave na informaciji
yu7yuu

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2382 poslato: April 14, 2020, 23:50:18 »
И ја сам пратио грашак, огромне парцеле под грашком које су биле посејане испред или  на стотињак метар од мог пчелињака, баш поред парцеле уљане репице, која цвета много пре почетка цветања грашка и тражио пчелу на њему и нисам је видио никад на цветовима грашка. 

рекох ти већ, немој да бринеш, чак и да прелећу преко парцела грашка неће бити штете ако прскање изврше предвече.

Три века испред света...

Van mreže Rade Matičić

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zvornik, 170mnv
« Odgovor #2383 poslato: April 15, 2020, 12:53:05 »
Bagrem se u kraju gdje planiram seliti pčele očekuje oko 1 maja , a moje pčele u RV najjače što imam 5-6 okvira legla prije nekih 6,7 dana  od tada dobijaju sirup svaku noc po 300-500ml . 3 Košnice su mi takve a ostalih 9 u prosjeku su imale 4 okvira legla .
Da li će stići do bagrema , ja bi ih po pravilu trebao ograničavati oko 20 aprila

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2384 poslato: April 15, 2020, 14:15:41 »
Стићи ће до багрема.
Ограничење уради око 25 априла или чак нешто мало и касније и биће све у реду.
Већ сада за пет шест дана рашириле су се на седам до осам рамова легла.
За два три дана прошири их са леглом на два наставка. За десетак дана после проширења могу да прошире још 4-5-6 рамова легла и ето их у оптималној снази пре багрема.
Само настави са прихраном. Ако немаш добре нектарске паше а полена сада има додаји по литар сирупа сваки други дан. На две киле шећера три литре воде и 3% Нозевоја и само грувај. Стићи ће, без бриге.

Три века испред света...