Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1544798 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Amir Mujadzic

• Gost
  • *
  • Pol: Muškarac
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #105 poslato: Mart 17, 2011, 22:09:32 »
Pozdravljam kolege, sta mislite o zastiti sa parafinom, natapanjem nastavaka u vrući parafin a farbanje naknadno po želji. Po forumima se navodi da nije štetno za pčele, dugotrajna zaštita i sl.

Van mreže Željko Vučković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: sela Radoinja, Miševići
« Odgovor #106 poslato: Mart 17, 2011, 22:23:59 »
Poštovani komšija preko Zlatibora
Šta da kažem osim što mi imponuje (zaista, bez kurtoazije) da su nam se mišljenja podudarila.
Poštovani Amire imaš o tome dosta i na SPOS-ovom forumu. Ja to nisam radio, već sam naveo kako ću, ali se nadam da će te kolege pravilno informisati na ovom prijatnom forumu.
Pozdrav

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
« Odgovor #107 poslato: Mart 18, 2011, 00:24:26 »
Da pomognem Amiru a i drugim, evo linka: http://pcelinjak.hr/index.php/Kosnice/zatita-konice-parafinom.html  : i mišljenja o istom:   http://spos.info/forum/index.php?topic=49.40. Nadam se da je od pomoći.

Van mreže Dragan Ivancevic

• Gost
  • *
« Odgovor #108 poslato: Mart 25, 2011, 10:35:53 »
Kvalitetna farba na vodenoj bazi može da se nanosi i na firnajz bez problema.
Prošle godine sam farbao košnice sa dva premaza firnajza a potom sa osnovnom vodenom i sa završnom vodenom, ispalo je super.
Koristio sam farbu na vodenoj bazi "kraft".

Van mreže Ivica Kuzmanovic

• Stari član foruma
  • Blago onom kome um u srcu počiva.
« Odgovor #109 poslato: Mart 26, 2011, 13:22:22 »
Iskusnije kolege,

Posto su mi RV (naseljene 3.jula) uzimljene tako sto sam ispod gornjeg nastavka u jesen dodao drugi nastavak na podnjacu sa izvucenim ramovima, da li je potrebno da ih sad svedem na jedan ,gornji nastavak kako matica ne bi prosirila leglo vise nego sto to drustvo moze da odhrani, ili da ostavim i taj donji prazan nastavak?

Hvala svima i pozdrav,
Čovek je dat i zadat. Sloboda nije data već je zadata.

Van mreže momamilosevic

• Stari član foruma
« Odgovor #110 poslato: Mart 26, 2011, 22:10:43 »
 Ivice ništa ne diraj.
Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #111 poslato: Mart 26, 2011, 22:17:49 »
Ja ne bih ništa dirao, samo bih proverio da li ima dovoljno meda u košnicama i ako ima, krenuo sa stimulativnom prihranom sirupom, sada već ima solidan unos polena, dani su topliji, noći takođe, neka troše taj med na leglo i neka se razvijaju, a one će same najbolje da osete kako i koliko mogu da se razvijaju, i kada se u društvu steknu uslovi, tj kada ono naraste na potreban broj pčela i zauzme i nastavak ispod, gornji nastavak bude pun legla i pčela, tek tad će matica sići u nastavak ispod.
Evo dok sam ja kucao Moma se već javio.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #112 poslato: Mart 27, 2011, 00:22:55 »
Slažem se sa kolegama Momom i Draganom.

Mislkim da ne treba ništa da se dira dok se zajednica dobro ne razvije i dok matica u jednom nastavku ne počne zalegati i osmi ram.

Pozdrav svima......

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zabic Spomenko

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #113 poslato: Mart 27, 2011, 06:33:04 »
Sta treba uraditi kada matica pocne  zalegati  osmi ram u jednom  nastavku.Unapred hvala na odgovoru .

Van mreže milos golijan

• Gost
  • *
« Odgovor #114 poslato: Mart 27, 2011, 21:14:23 »
danas sam pregledao moju Rv kosnicu,zaklucak je sledeci,u poredjenju sa ostalim tipovima kosnica sobzirom da imam i db,iberove.rv kosnica nije sa ove planete.sad mi recite gos.Vojo 6 ramova u nastavku zaposedaju pcele,u prvom nastavku su na 4 rama,ima unosa meda,polena.kakvo je po vama stanje,i kad treba dodati sled.nastavak?

Van mreže Ivica Kuzmanovic

• Stari član foruma
  • Blago onom kome um u srcu počiva.
« Odgovor #115 poslato: Mart 27, 2011, 22:25:24 »
Hvala vam Momo,Dragane i Vojo,

poslusacu vas, al zanima me teoretski: Koja je razlika izmedju ove situacije i situacije kada bi trebalo da dodamo drugi nastavak u cilju prosirenja? Zar nije logicno da pcelama vise odgovara manji prostor za brzi razvoj? Siguran sam da sam negde procitao da je Gosn Voja napisao da drugi nastavak dodaje tek kad prvi bude prepun pcela, zasto sad ostavljamo jedan prazan nastavak da stoji  i povecava zapreminu kosnice i sace koje nije zaposednuto pcelama? Šta gubimo ako sad kosnicu svedemo na jedan nastavak, sve dok ne bude pun pcela?

Hvala vam i svako dobro,
Čovek je dat i zadat. Sloboda nije data već je zadata.

Van mreže Nikola Vucinac

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Subotica
« Odgovor #116 poslato: Mart 27, 2011, 22:40:18 »
U zimskom i proletnjem vremenu plodiste RV kosnice se nalazi u dva nastavka. U jednom matica i leglo a u nastavku iznad je med. U prolece leglo bi trebalo da krene u gornjem nastavku i kada matica zaleze osam ramova sama prelazi u nastavak ispod gornjeg i nastavlja sa zaleganjem, dok se ne ogranici, pred bagrem, maticnom resetkom na nastavak na podnjaci gde ostaje do jeseni.
Mislim da je to Vojin recept.
46* 01' 37" 07 N
19* 41' 17" 50 E

Van mreže momamilosevic

• Stari član foruma
« Odgovor #117 poslato: Mart 27, 2011, 22:49:29 »
   Nikola,kod mene su na tri i četiri nastavka, isto se to dešava i kada su na dva nastavka.Dešava se kao prošle godine da pred ograničenje sa MR
legla otvorenog i zatvorenog ima u sva četiri nastavka.E to je onda prava vojska za bagrem.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže Kolaric Jure

• Član foruma
« Odgovor #118 poslato: Mart 28, 2011, 09:10:41 »
   Nikola,kod mene su na tri i četiri nastavka, isto se to dešava i kada su na dva nastavka.Dešava se kao prošle godine da pred ograničenje sa MR
legla otvorenog i zatvorenog ima u sva četiri nastavka.E to je onda prava vojska za bagrem.
u subotu sam prvi put u ovoj godini ozbilnije pregledao moje 3 RV. znam da brzina razvoja zavisi od lokacije, ali ipak me zanima koliko legla je optimalno u ovoj dobi?
moma kad je leglo u sva četiri nastavka iz kojeg se razvije "vojska" za bagrem. dali je tog legla ukupno više od 12 ramova?

Van mreže momamilosevic

• Stari član foruma
« Odgovor #119 poslato: Mart 28, 2011, 20:35:58 »
   Jure moj dragi,bude i preko 25 ramova zatvorenog legla,u četiri nastavka.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje