Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1544755 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Zika Stojanovic

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #150 poslato: April 20, 2011, 09:27:20 »
Kolege, evo za poređenje situacija sa leglom kod mojih LR-ovki:
Najčešće je 7-9 ramova s leglom.
Minimalno je 6 ramova!
Ima i sa 10, a dve imaše po 13 ramova (oduzeo sam im po dva i dodao onima sa 6 i 7).
Oko 2/3 legla je zatvoreno, tako kada bi sutra cvetao bagrem, imao bih s čime da odem na njega.

Kod AŽ-ejki ima od 6-8 ramova s leglom.

Ne pamtim da je matica ikada kasnije počela sa svojom aktivnošću, a da je ikada bio burniji razvoj!

Van mreže momamilosevic

• Stari član foruma
« Odgovor #151 poslato: April 20, 2011, 21:23:05 »
Žiko,razlog te pojave opravdavam jedino dugom zimom.Baš se bila odužila.I kod mene je ista situacija.Zlo jedno od broja pčela.
Pozdrav.
Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže Zika Stojanovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #152 poslato: April 20, 2011, 21:54:39 »
Do sada je bilo pravilo:
1. duga zima - pogodni pašni uslovi.
2. duga zima - loše zimovanje pčela.

Zimovanje je ipak bilo odlično (sa pogodnim rasporedom pročisnih letova),
još samo da paše budu naše!  ;)

Van mreže momamilosevic

• Stari član foruma
« Odgovor #153 poslato: April 20, 2011, 22:09:56 »
Ma biće sve paše naše,samo da smo mi živi i zdravi.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #154 poslato: April 20, 2011, 23:35:30 »
Mislim da su se dobro iscrpile jače pčelinje zajednice koje su tokom marta pre onog zahlađenja krenule sa većim leglom.
Vrlo je interesantno ali su mi u proseku bolje zimovale, zapravo dočekale april, zajednice koje su zazimljene sredinom septembra na 10 ramova pčela nego zajednice koje su tada imale 15-18 ramova pčela.
Ove jače su potrošile mnogo hrane i na kraju došle na istu snagu kao one koje su zazimljene sa mnogo manje pčela.
Ove godine je tako na mom terenu.
Nakon konsultacija sa komšijama i rodbinom a koji pčelare sa RV košnicama kod svih nas je isto ovakvo stanje u Novom Miloševu.

Pozdrav svima..... 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #155 poslato: April 26, 2011, 00:20:13 »
I ja mislim da je najbolje početi sa prihranom kada krene značajniji unos polena a to je obično u vreme cvetanja ringlova-džanarike.
Mislim da ne treba dodavati nikakve osnove dok ima saća koga pčele ne zaposedaju.
 Za one zajednice koje su zazimljene u dva nastavka na 20 RV ramova ne treba dodavati nove ramove sa osnovama makar dok pčele ne pokriju 18 ramova.
za zajednice koje imaju 30 ramova i koje su zazimljene u 3 nastavka ne treba dodavati nove ramove i osnove na izgradnju dok se ne razviju do 25 ramova pčela to jest do oko 40.000 pčela.

Mislim da se u RV košnicama koje su zazimljene na 3 i 4 nastavka ne izvrši zamena zimskih pčela pre bagremove paše.
 U Rodnoj Voji dužina života zimskih pčela i zimovanje je malo drugačije u odnosu na neke druge košnice u kojim pčele nemaju pravilan raspored hrane i u kojim pčele zimuju pod stresom kao i pod uticajem prevelike vlage i otrovnih gasova ugljen dioksida i ugljen monoksida u blizini podnjače.

Pozdrav svima.....
Vojo, ajde malo obrazloži ovo oko dodavanja satnih osnova, zašto ne preporučuješ dodavanje satnih osnova u voćno maslačkovoj paši, zar nije bolje postepeno dodavati nešto satnih osnova kako dolaze mlade pčele nego prilikom ograničavanja matičnom rešetkom dodati odjednom deset osnova?

Van mreže Ivica Kuzmanovic

• Stari član foruma
  • Blago onom kome um u srcu počiva.
« Odgovor #156 poslato: April 28, 2011, 09:45:40 »
Stanje u mojim RV kosnicama je sledece (paketni rojevi naseljeni 3 jula 2010): U drugom nastavku, u kom su i zimovale imam po oko 8 ramova legla, dok u prvom (na podnjaci) u kom su preko zime bile satne osnove i u koji sam dva puta spustao po 2 rama legla iz gornjeg nastavka a na njihovo mesto stavljao osnove koje su pcele brzo izgradile i zalegle, imam po 4 rama sa leglom(uglavnom otvorenog) dok su ostali ramovi sto izgradjeni sto satne osnove. Dakle u kosnicama imam oko 12 ramova sa leglom svih stadijuma i oko 17 ramova pcela. Posto se blizi bagrem mislio sam da uradim sledece: Oko 1 maja da u prvi nastavak spustim oko 6 ramova sa sto mladjim leglom, 2 osnove i dva rama sa medom i polenom, i stavim maticnu resetku.U drugi nastavak da stavim 3 rama sa zatvorenim  leglom, neke sa izgradjenim sacem i par osnova, a u treci ostatak legla i ostale osnove.

Zamolio bih Gosn Voju,Momu i ostale koji imaju neki predlog i savet da napisu, da li je ovo plan koji ce dati neke rezultate ili da uradim nesto drugacije. (Mozda da umesto 3 nastavka stavim EV nastavak, sa osnovama)

Hvala svima i svako dobro,
Čovek je dat i zadat. Sloboda nije data već je zadata.

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #157 poslato: April 28, 2011, 10:34:01 »
I ja bih isto uradio, ali bi dodao i jednu osnovu u centar legla, ukupno tri u najdonji nastavak, a sve ostalo će zavisiti od kvaliteta i dužine bagremove paše. Ja ne bih dodavao odjednom ceo nastavak sa EV osnovama, jer mi je prioritet med a ne izgradnja saća, a bolje je dodavati osnove između već izgrađenih ramova, jer u mom kraju, bagremova paša se ne može porediti sa bagremom u Šumadiji. ni po intenzitetu ni po dužini trajanja.

Van mreže momamilosevic

• Stari član foruma
« Odgovor #158 poslato: April 28, 2011, 21:37:23 »
 Ivice,kako si napisao,tako i uradi.Tako i ja radim.
Pozdrav.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže Zvonko Gasic

• Član foruma
« Odgovor #159 poslato: April 28, 2011, 22:05:02 »
Ivice,

iako su moje RV košnice tek u pripremi, prenecu ti svoje iskustvo kada sam imao izgrađeno samo plodište LR košnice i solidno razvijeno leglo.
Pred bagrem na podnjaču stavim prazan nastavak, sa obe strane do zidova po ram ili dva sa medom i polenom.
U sredinu spuštam ram na kome je matica i sve ostalo popunim satnim osnovama.
Preko matične rešetke stavljam nastavak sa leglom ispresecanim sa satnim osnovama. A ponekada i cela dva u koja rasporedim svo leglo.
Naravno sve ovo ukoliko se ne očekuje zahlađenje i uz obaveznu pojačanu prihranu ako je bespašan period.
Ukoliko lepo zamedi bagrem, dobija se kompletno izgrađeno i zaleženo plodište, izgrađena medišta, a i poprilično meda.

Neko će reći da je ovo previše radikalno, ali nužda zakon menja...

Pozdrav

Van mreže Novica Ivković

• Član foruma
« Odgovor #160 poslato: Maj 01, 2011, 00:41:14 »
Ево како је изгледало у и око мог малог пчелињака 30.04. 2011.
Вријеме облачнои прохладно, али без кише.

Van mreže Branko Obranovic

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Poden - Kostel na Kočevskem SLO 310 m n/m
« Odgovor #161 poslato: Maj 01, 2011, 07:52:47 »
Novica, kolika je kod vas nadmorska visina. Jako lepo uređeno.

Lp Branko

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #162 poslato: Maj 01, 2011, 09:04:51 »
Bravo Novice, sve ovo odlično izgleda.

I mene interesuje na kojoj je ovo nadmorskoj visini. Mislim da bi oko Trebinja pčelinje zajednice u RV košnicama trebale sada imati četiri nastavka. Naravno sve zavisi od nadmorske visine.
Verujem da je na Jasenu, Mosku i ostalim mestima iznad Trebinja vegetacija u kašnjenju od desetak ili više dana u odnosu na samo Trebinje i ako je samo sedam-osam ili nešto više kilometara u pitanju, pa je zbog velike razlike u nadmorskoj visini i razvoj zajednica takođe kasniji.

Pozdrav svima......

Uzastopna Poruka: [time]Maj 01, 2011, 12:24:45[/time]
Stanje u mojim RV kosnicama je sledece (paketni rojevi naseljeni 3 jula 2010): U drugom nastavku, u kom su i zimovale imam po oko 8 ramova legla, dok u prvom (na podnjaci) u kom su preko zime bile satne osnove i u koji sam dva puta spustao po 2 rama legla iz gornjeg nastavka a na njihovo mesto stavljao osnove koje su pcele brzo izgradile i zalegle, imam po 4 rama sa leglom(uglavnom otvorenog) dok su ostali ramovi sto izgradjeni sto satne osnove. Dakle u kosnicama imam oko 12 ramova sa leglom svih stadijuma i oko 17 ramova pcela. Posto se blizi bagrem mislio sam da uradim sledece: Oko 1 maja da u prvi nastavak spustim oko 6 ramova sa sto mladjim leglom, 2 osnove i dva rama sa medom i polenom, i stavim maticnu resetku.U drugi nastavak da stavim 3 rama sa zatvorenim  leglom, neke sa izgradjenim sacem i par osnova, a u treci ostatak legla i ostale osnove.

Zamolio bih Gosn Voju,Momu i ostale koji imaju neki predlog i savet da napisu, da li je ovo plan koji ce dati neke rezultate ili da uradim nesto drugacije. (Mozda da umesto 3 nastavka stavim EV nastavak, sa osnovama)

Hvala svima i svako dobro,

Ivice, samo tako uradi kako si napisao i biće sve u redu.

Pozdrav iz Novog Miloševa....

Uzastopna Poruka: Maj 01, 2011, 12:25:18
I ja mislim da je najbolje početi sa prihranom kada krene značajniji unos polena a to je obično u vreme cvetanja ringlova-džanarike.
Mislim da ne treba dodavati nikakve osnove dok ima saća koga pčele ne zaposedaju.
 Za one zajednice koje su zazimljene u dva nastavka na 20 RV ramova ne treba dodavati nove ramove sa osnovama makar dok pčele ne pokriju 18 ramova.
za zajednice koje imaju 30 ramova i koje su zazimljene u 3 nastavka ne treba dodavati nove ramove i osnove na izgradnju dok se ne razviju do 25 ramova pčela to jest do oko 40.000 pčela.

Mislim da se u RV košnicama koje su zazimljene na 3 i 4 nastavka ne izvrši zamena zimskih pčela pre bagremove paše.
 U Rodnoj Voji dužina života zimskih pčela i zimovanje je malo drugačije u odnosu na neke druge košnice u kojim pčele nemaju pravilan raspored hrane i u kojim pčele zimuju pod stresom kao i pod uticajem prevelike vlage i otrovnih gasova ugljen dioksida i ugljen monoksida u blizini podnjače.

Pozdrav svima.....
Vojo, ajde malo obrazloži ovo oko dodavanja satnih osnova, zašto ne preporučuješ dodavanje satnih osnova u voćno maslačkovoj paši, zar nije bolje postepeno dodavati nešto satnih osnova kako dolaze mlade pčele nego prilikom ograničavanja matičnom rešetkom dodati odjednom deset osnova?
Dragane,
Mislim da se u voćno maslačkovoj paši zajednice ne razviju na taj nivo da imaju preko 3 kilograma pčela i da u to vreme nemamo baš mnogo mladih pčela koje očekuje težak posao oko ishrane mladih larvi kojih je u to vreme burnog razvoja zajednica isuviše veliki broj u odnosu na broj maladih pčela. Treba da imamo u vidu da su voštane i matične žlezde kod pčerla međusobno povezane. 
Sve dok imamo izgrađenog saća mislim da  u to vremme ne trebamo opterećivati pčelinje zajednice na izgradnji saća i da će stepen kvaliteta othranjenih larvi biti kvalitetniji.

Pozdrav svima....

« Poslednja izmena: Maj 01, 2011, 12:25:18 od strane admin »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Predrag Bulatovic

• Član foruma
  • ~Guca~
« Odgovor #163 poslato: Maj 01, 2011, 12:14:21 »
Novice ovo sve prlijepo izgleda drustva jaka i uspracena bice meda spremaj kante. Pozdrav iz Berana.

Van mreže Novica Ivković

• Član foruma
« Odgovor #164 poslato: Maj 01, 2011, 13:48:48 »
Драги другари,
ово се налази на преко 700 м надморске висине у близини Билеће и прољеће касни најмање петнаестак дана.
Последњи снијег се истопио тачно 15.04.
Да је сунчан дан на овој слици видио би се у даљини Волујак под снијегом, и то утиче на температуре, поготову ноћне.
Но друштва ће брзо стићи напунити и четврти наставак, јер имају доста затвореног легла, па се надам да ће најкасније за десет дана ове РВ заједнице бити у пуниј снази.
Ево и слике тренсле у цвијету.
Поздрав свима
« Poslednja izmena: Maj 01, 2011, 13:54:49 od strane Novica Ivković »