Autor Tema: Sol u pojilici  (Pročitano 19286 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Tomislav Androš

 • Stari član foruma
 • *****
 • Poruke: 351
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Hrvatska - Slatina/Sopje
Sol u pojilici
« poslato: Mart 01, 2011, 18:44:57 »
Bok svima..

Zanima me zasto netko stavlja sol u svoje higijenske pojilice na pčelinjaku?

This time next year we will be millionaires!!!!!! 
Delboy Trotter   Moje predstavljanje

Van mreže Рајко Борић

 • Stari član foruma
 • *****
 • Poruke: 370
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Sol u pojilici
« Odgovor #1 poslato: Mart 01, 2011, 22:49:04 »
Пчелама је потребно мало соли коју тешко могу да пронађу у природи.

Све што сам нашао у литератури о појилицама:

Препоручљиво је користити окачене хигијенске појилице: лети три стаклене тегле, зими пластични канистер или термос. Поклопити платном и увезати гумицом па окренути наопако да је отвор на доле и сасвим хоризонталан. Тегле и платно прати недељно. У три тегле можете да ставите следеће:

1. чисту воду - Изворска вода, артеска или прокувана* кишница. Чесмовачи додају флоур^ који веома шкоди пчелама. На 20 литара воде можете да исцедите један лимун или да ставите један шумећи мулти-витамин са мулти-минералима

2. вода са 5‰ морске соли - 5 грама на литар – заравњена мања кафена кашичица, боља је калијумова со која има натријума 270мг/г, калијума 160мг/г и калијум јодида 10мг/г.
5‰  раствор соли користити ако само ако у једној тегли имате слану воду а у другој чисту да пчеле саме одреде колико слане воде ће да пију а колико чисте.  Ако стављате само једну теглу, раствор соли треба да је блажи, према разним ауторима од  0.1‰ до 1‰

3. вода са 2% цеђи - 0,2л цеђи на 10л воде - У воду и/или сируп додати цеђ јер има базну ПХ (лужина): просејати пепео, најбоље од брезе а може и од јасена итд. избегавати  зимзелене; на 10л прокуване кишнице ставити 1л пепела; да одстоји бар од 3 дана уз повремено мешање; процедити, ставити у стаклену флашу и чувати неограничено на хладном и мрачном месту; на 10л шећерног сирупа такође додати 0,2л цеђи

Превенција за нозему -  горње три тегле заменити, у без-пашним периодима, бар два пута годишње, по недељу дана, са следеће две:

4. Луголов раствор - 10 до 20 капи по литру (у апотекама, lat. Iodi solutio aquosa sin. solutio Lugoli)  мркоцрвени водени раствор, садржи 5% јода у 10% раствору калијум-јодида,

5. љута паприка једну исецкану скувати у пола литре воде па додати још око 5 лит воде, помножити по потреби

6. зими окачити пластични канистер на сунце, са отвором који је прекривен  платом и окренут на доле. Препоручљиво је ставити око 0.5‰ соли а може да се дода и 4. или 5. Неки аутори препоручују грејање воде на 18°Ц што можете постићи грејачем за акваријум и изолацијом канистера.

Средње решење је окачена појилица за пилиће. Врлина је уштеда у раду и већа количина воде а мана могућност инфекција дефекацијом пчела или птица па је користити само уз 4. или 5. и зими.
Разне врсте отворених аутоматских појилица са шљунком којима је врлина уштеда у раду и води и већа количина воде а мана могућност инфекција дефекацијом пчела или птица па их можда користити али са поклопцем који има мрежу кроз коју пчеле могу да прођу а птице не.
Пластичне канте на блоковима на којима пробушите рупице по горњем ободу па их преврнете на поклопац су боље него ништа али бих то користио само уз средство под 4. и можда зими.
Ко има поток или извор тешко ће убедити пчеле да иду на појилицу а можда и не треба. Може да покуша да део потока на згодном месту мало скрене, успори ток смањењем пада и пусти да ту тече плитко преко шљунка. Можда и тај део потока заштитити рабиц плетивом или жичаном мрежом.

* зими нема губитка енергије ако посуду са водом после кувања оставите унутра  да са охлади - предаће топлоту просторији коју свеједно грејете
^ проверите са својим водоводом да ли стављају флуор, ако стављају вода је неупотребљива; хлор је мањи проблем, испариће за дан ако оставите воду у отвореној посуди

Van mreže Tomislav Androš

 • Stari član foruma
 • *****
 • Poruke: 351
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Hrvatska - Slatina/Sopje
Odg: Sol u pojilici
« Odgovor #2 poslato: Mart 02, 2011, 16:59:09 »
Moj odabir je pod r. b. 2... hvala kolega Rajko na textu koji je od pomoći...

No pitanje ostaje, zasto pčele trebaju sol u vodi..?
This time next year we will be millionaires!!!!!! 
Delboy Trotter   Moje predstavljanje

Van mreže Vojo Brstina

 • Domaćin foruma
 • *******
 • Poruke: 3839
 • Pol: Muškarac
 • 063/383-114 023/782-015
Odg: Sol u pojilici
« Odgovor #3 poslato: Mart 03, 2011, 00:35:56 »
Moj odabir je pod r. b. 2... hvala kolega Rajko na textu koji je od pomoći...

No pitanje ostaje, zasto pčele trebaju sol u vodi..?
Tomo, to je zbog nedostatka soli iz prirode u tom periodu kada se dodaje u vodi.

Pozdrav iz Novog Miloševa.....

« Poslednja izmena: Februar 27, 2013, 00:14:51 od strane Moderator 2 »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zika Stojanovic

 • Prijatelj foruma
 • ******
 • Poruke: 454
 • Pol: Muškarac
Odg: Sol u pojilici
« Odgovor #4 poslato: Mart 03, 2011, 08:26:41 »
Moram da se uključim!
Da, pčelama, a pogotovu larvama treba soli.
I ja to praktikujem dodavanjem 0,5% soli, ali samo početkom godine-marta, aprila meseca.
Kasnije ne, jer smatram da pčele iz prirode (sa svetova biljka ili pupoljaka) nekako dolaze do potrebne količine soli.

Važna napomena:
Pre oko 15 godina prof.dr Jovan Kilunčević je na Novosadskom savetovanju (novo je sada u subotu 05.03.) je imao referat po ovoj temi.
Prikazao je naučna istraživanja o pozitivnom i negativnom uticaju soli.
Pčele preferiraju slanu vodu, ona im je očigledno potrebna, ali može biti i štetna!!!
Zaključak je bio da je optimalno rešenje 0,5% soli u pojilici.

Ukoliko ne obezbedimo takvo pojilo pčelama, budite sigurni da će odlaziti na problematična đubrišta, smetlišta, otvorene kanalizacije, osoke i sl.
i na taj način dolaziti do soli.

Van mreže Tomislav Androš

 • Stari član foruma
 • *****
 • Poruke: 351
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Hrvatska - Slatina/Sopje
Odg: Sol u pojilici
« Odgovor #5 poslato: Mart 03, 2011, 10:32:13 »
Hvala prijatelji Vojo i Zika..
sad kad ste ovo napisali bas mi je drago da sam bio dosadan sa ovim pitanjem....
This time next year we will be millionaires!!!!!! 
Delboy Trotter   Moje predstavljanje

Van mreže Dragan Šošić

 • Više od prijatelja foruma
 • *******
 • Poruke: 1962
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Sol u pojilici
« Odgovor #6 poslato: Mart 04, 2011, 01:48:29 »
Tomislave, dobro si se opredelio prema onome što je Rajko napisao. Krajem leta i jesenas prošle godine, postojao je problem ponovnog privikavanja pčela na pojilice. Postojao je konstantan unos nektara i pčele su zapostavile pojilice i 11.08.2010 sam napisao sledeće: Takođe treba dodati i joše jednu vrlo bitnu činjenicu, a to je ponovno privikavanje pčela na pojilicu na pčelinjaku. Nikako ne treba težiti da se po svaku cenu pčele vrate pojilici i to naročito ne činiti nekim većim količinama MEDA. Veće količine meda u ovakvoj situaciji mogu se smatrati i količine i jedne kašike meda dodate u vodu pojilice!!! Ako ste, kojim slučajem pratili ono što pišem, mogli ste uočiti u temi „Ventilacija po ljetnim vručinama“  Оdgovor #14 da sam konstatovao da je posećenost pojilice  merilo stanja paše, odnosno spoljnih uslova i tu ne možemo puno učiniti, osim da se pojilica održava sve dok se ne steknu uslovi da je pčele ponovo posećuju. To je napisano ovde.

Međutim posećenost pojilicama je i dalje bila ravna nuli. U vodu sam dodavao oko 0,25% soli. Prestankom dodavanja soli pčele su vrlo brzo počele normalno da posećuju pojilicu. Zaključio sam da im so nije potrebna u svim uslovima i da ih u određenom delu sezone udaljava od pojilica koje smo im ponudili. Tako da ćeš postavljanjem pojilice sa čistom vodom i vodom u kojoj je dodata so zadovoljiti realne potrebe pčela. Naravno da se voda i u onoj pojilici koju ne posećuju redovno menja (pojilica se pere svakodnevno i sipa se čista voda). Na SPOS-ovom forumu sam video zanimljivo pitanje jednom majstoru pčelarstva, postavljeno 07.01.2011 kada najranije postaviti pojilice, usledio je nelogičan odgovor: krajem februara. Kratko i netačno. Nisu uvek male tajne velikih mastora precizne a ni tačne. Pojilica na pčelinjaku je stalno aktivna (365 dana u godini). Kada se tokom zime obavljaju pročisni izleti i postoji potreba za vodom dobro je da pčele ne zaborave položaj pojilice. Imali smo primer ove zime i ne treba se pozivati na istoriju. Ako se kasni sa njenim aktiviranjem, potrebno je duže vreme privikavanja i to sa sobom nosi određene posledice i rizike.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragisa Guranovic

 • Драгиса Гурановиc
 • Gost
 • *
 • Poruke: 2
 • Pol: Muškarac
 • Драгиса Гурановиc
Odg: Sol u pojilici
« Odgovor #7 poslato: Mart 18, 2011, 07:38:54 »
Svi smo primetili da pcelama treba soli ali ne i kada.Kolega dragan primetio da u jesen nemoze da natera pcele na poilicu sa coljom.On je resio problem stavljajuci posude sa slanom i neslanom vodom,kad je covek u nedoumici odlicno resenje.Ni mi ne pijemo samo sok ,pivo ili nesto druo,kad tad se pojavi zelja za cistom vodom zato smatram da davati mogucnost pcelama da biraju odlicno resenje.Rusi(Taranov)jos 86go.mislim da je naucno dokazao da dodavanjem 0.8-1gr.soli na 1kg.sirupa,pogace povecava proizvodnju voska za 25% preko toga za pcele moze biti i toksicno(stetno,otrovno) zato netreba preterivati.Ma da smo mi poznati potome daj jos malo za svaki slucaj.Mislim da je ovo i odgovor na Draganovu knstataciju da pcele u jesen ne posecuju posudu sa slanom vodom.Ja  ovo radim od kad sam poceo da pcelarim(nije to neki dug period) i nisam imao nikakvih problema niti sam primeto pcele na oseki.Medjutim kad pcele selim i ne postavim poilicu a vrsim moktrnje vise puta na isto mesto obavezno pcele to otkriju.Tosam ja primetio a verujem da su mnogi to isto primetili a nisu se pitali zasto.Ja nisam merio koliko vise luce voska ali znam da mi pcele brzo i kvalitetno izvlace satne osnove(pravim ih izkljucivo od svog voska.Nisam hteo nikoga da zamaram ako jesam,izvinjavam se.Vreme za soli je uveliko pocelo i dok god traje izvlacenje so. potrebno je.

Van mreže Рајко Борић

 • Stari član foruma
 • *****
 • Poruke: 370
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Sol u pojilici
« Odgovor #8 poslato: April 24, 2013, 06:22:48 »
Користим три хигијенске тегле са различитом садржином. У једној је обична вода, у другој вода са пола таблете Ц-витамина и пола калцијума, у трећој слана вода.

Смањио сам мало количину соли, са 5‰ на 2-3‰, можда ми се само чини, али изгледа је тако више посећују.
Приметио сам да тегла са сољу дуже остаје чиста. Може да остане недељу дана или дуже, за сваки случај је мењам на 3-4 дана.

Тегла са чесмовачом остане употребљива до 2 дана, ваљда због хлора, ако је унутра кишница (прокувана) или изворска вода, морам сваки дан да је мењам, брзо се замути. То ми је лако у дворишту али неизводљиво на удаљеном пчелињаку.

Van mreže Dragan Šošić

 • Više od prijatelja foruma
 • *******
 • Poruke: 1962
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Sol u pojilici
« Odgovor #9 poslato: Mart 23, 2015, 23:06:34 »
Video sam da kolege gledaju temu „Sol u pojilici“ i hteo bih da dodam nešto što sam izmenio. Smanjio sam količinu soli na nekih 3-4 grama na 7-9 l vode. Procenat bi bio oko 0.05 % i manje (možda bude max 0,1 % mada je uvek prilično manje). To je daleko manje od preporuka.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Nenad Tucakov

 • Školovan pčelar sa uverenjem
 • Više od prijatelja foruma
 • *******
 • Poruke: 1317
 • Pol: Muškarac
  • yu2m personal page
 • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Sol u pojilici
« Odgovor #10 poslato: Jul 13, 2016, 12:48:40 »
Hhhhhmmmm,
"Čovek se čitav život uči i opet glumpav umre"... govorio je moj deda-Pera.
Sam od sebe i ničim izazvano, imajući u malom mozgiću informaciju o obilasku osoke
od strane pčela, rešio sam da im u šećerni sirup sipam malo soli. To sam činio u količini od pola kafene
kašičice na jedan litar sirupa. Zašto baš toliko? Nemam pojma.

Pčele su ovakav sirup raznosile poprilično brzo. radi se o periodu od 20.06. do pre par dana.

Dobro ih nisam usalamurio, ili, nedaj Bože, pobio...

pozdrav

Van mreže Milan D. Saric

 • Stari član foruma
 • *****
 • Poruke: 264
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
Odg: Sol u pojilici
« Odgovor #11 poslato: Septembar 15, 2017, 07:33:02 »
Imam šest košnica pored seoske kuće u kojoj živi otac, tako da menjanje vode nije problem. Na oko 200m je potok koji ne presušuje, a na 100m izvor pijaće vode koju koriste meštani. Na proleće će biti devet košnica. E sad da li ima potrebe za pojilicom?

Ja sa čitao mnogo u vezi ove teme, i mišljenja sam da stavim dve obične boce što se šafe na one kupovne pojilice (ili u nekim posudama sa ubačenim komadima stiropora) - pa u jednoj da bude obična voda a u drugoj da imaju slanu (5g na 1l). Položaj bi bio na oko 5m ispred leta, na oko 1m visine.

Šta mislite?

Van mreže Nenad Tucakov

 • Školovan pčelar sa uverenjem
 • Više od prijatelja foruma
 • *******
 • Poruke: 1317
 • Pol: Muškarac
  • yu2m personal page
 • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Sol u pojilici
« Odgovor #12 poslato: Septembar 15, 2017, 10:27:59 »
Nema tu šta mnogo da se misli - sve je napisano. :)
Ako ti na čistu vodu ne budu išle na pojilicu, naćićeš ih na obali potoka...

Van mreže Milan D. Saric

 • Stari član foruma
 • *****
 • Poruke: 264
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
Odg: Sol u pojilici
« Odgovor #13 poslato: Jul 20, 2018, 19:44:33 »
Tokom ovog kišnog perioda pčele nisu imale problema sa vodom, ali je moguće da avgust bude bez padavina. Stavio sam dve pojilice, u jednoj će biti čista voda, a u drugu da dodam: so (0,5%), nozevoj (2%), ili nešto treće?

Van mreže Rakovac Goran

 • Više od prijatelja foruma
 • *******
 • Poruke: 1771
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Sol u pojilici
« Odgovor #14 poslato: Jul 20, 2018, 20:56:53 »        Уколико нема адекватне природне воде ( река , језеро ) пчелама је појилица потребна независно од тога да ли је кишни период или не. Када се навикну на појилицу увек долазе и са ње узимају воду без обзира да ли пада киша или не.
        На пчелињаку увек имам више појилица од којих је једна са благо засољеном водом. Количина соли је одокативно стављена. Ова појилица је по правилу највише посећена. Остале су са чистом. Нозевој не стављам у појилицу и не видим сврху тога. Мислим да може више да штети него да користи.