Autor Tema: Vremenska situacija  (Pročitano 725005 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Branko Obranovic

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Poden - Kostel na Kočevskem SLO 310 m n/m
Odg: Vremenska situacija
« Odgovor #1665 poslato: Februar 25, 2013, 11:05:51 »
Nakon 10 dana je danas za kratko vreme zasijalo sunce. Otišao sam do pčelinjaka iizpred 3 RV-ja i 1. GJ-a očistio preko metra visoki sneg. Evo nekoliko snimaka. GJ košnica ima na vrhu ploču stirodura i ne izlazi in nje topao vazduh.
Na GJ imam samo časopis, a izgleda da je pretanak pa temperatura izlazi iz košnica.
Probat ču da i na RVje stavim stirodur ploče.
Lp Branko

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1666 poslato: Februar 25, 2013, 17:56:22 »
Kod mene danas na pčelinjaku u Novom Miloševu prava radost.
Mnoge pčele nakon nešto oko 94-95 dana konačno su po prvi put ove zime izašle na pročisni izlet.
Mislim da je izašlo preko 50% pčela iz svih košnica od 10 sati kada su počele da izlaze do oko 16 sati.
Kako je malo sunce zalazilo za oblake tako su se naglo vraćale u košnice i ponovo nakon izvesnog vremena kako sunce obasja tako izletale napolje.
Još oko 10 sati temperatura se popela na 10 stepeni i sve do 16 sati bila je između 12 i 13 stepeni.

Na drugom pčelinjaku u Novom Bečeju gde su mi sve pčele tokom ove zime imale čak tri-četiri puta odličan pročisni izlet i danas takođe smo imali odlično vreme i temperaturu od 13,5 stepeni (u vreme kada je kod mene u N. Miloševu bila 12. stepeni C.)
Dobio sam izveštaj da su i tamo iz svih košnica pčele masovno izlazile na pročisni izlet.

Pozdrav svima...

Večeras sam, varaćajući se iz mog sela, na putu kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru i u okolini Čačka, oko 23 sata i na temperaturi oko +7 stepeni, uočio bar 10-12 povelikih i vrlo živahnih žaba. Padala je odvratna kušurina sve vreme putovanja i nisam izašao da to slikam, ali sam se setio Vojinog uputstva o prihrani pčela kad počne kreket žaba.
 Nisam čuo da ove krekeću, ali su baš vrlo živahne i teško ih je izbeći da ne podlete pod točkove...
Nikada u februaru do sada nisam viđao žabe, ni na asvaltu, ni bilo gde, osim na TV...
Veliki pozdrav

Bravo Lazo, sad sam vidio tvoj post.
 I kod mene svuda po putu vidio sam juče i sinoć dosta ugaženih žaba.
Nije još vreme za prihranu jer obično kako brzo stradaju ove većinom ugažene prerano izašle žabe tako se može desiti i sa pčelama koje prerano krenu sa leglom ako posle malo oštrije zahladi.
Neće još zakrekatati po mom mišljenju za najmanje još dve nedelje.
Mada kad su vreme i vremenske prilike u pitanju nikada ništa nije sigurno...

Pozdrav svima....
« Poslednja izmena: Februar 25, 2013, 18:21:57 od strane Vojo Brstina »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže dejan kostadinovic

• Stari član foruma
  • ZAKLEO SE BUMBAR U CVET I U MED...
  • Lokacija pčelinjaka: BEOCIN
« Odgovor #1667 poslato: Februar 25, 2013, 19:06:53 »
Lepo i suncano vreme prijalo je danas pcelama koje su izlazile na procisni let.Temperatura oko +11 prava radost!

LJUBAV NE ZNA ZA GRANICE...RECE SLON I BACI SE PILETU U NARUCJE;))))

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #1668 poslato: Februar 25, 2013, 20:58:40 »
Danas je kod nas skoro celog dana padala kiša, a tempreratura nešto ispod 10 stepeni.
Večeras kada sam odlazio po drva za zadnje podloživanje peći, pored mene je prošla skačući
jedna žaba.

Dodjem u sobu, uzmem foto aparat i evo dokaza.

Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Živorad Žika Ilić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Simićevo -44.39°N 21.21°E 90m N.V.
« Odgovor #1669 poslato: Februar 25, 2013, 23:25:31 »
Tako rano izašle iz svog zaklona , to nije uredu još je hladno za njihov izlazak , ali eto one najboje znaju zašto ....  Ipak je nešto pobrkano u vremenu . Možda osećaju skori dolazak toplog vremena . Pozdrav iz pomoravlja Živorad .
svi smo mi ljudi treba biti čovek . Patrijarh Pavle .

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1670 poslato: Februar 26, 2013, 00:24:13 »
Izvukla ih je jaka košava i relativno toplo vreme.
Skoro uvek nakon izlaska tih prvih žaba, koje obično stradaju, naiđe talas hladnog vremena a nakon toga malo prijatnije vreme sa početkom cvetanja voća koji prati prvi kreket žaba koje označavaju dolazak proleća i lepog vremena. Samo da taj hladniji talas brzo prođe i biće sve u redu..

Pozdrav svima....

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

• Stari član foruma
« Odgovor #1671 poslato: Februar 26, 2013, 12:00:56 »
Gospodine Vojo , nadam se da će da nam se pčelice malo radovati suncu baš kao i mi , i da povirimo malo u unutrašnjost košnice ( barem mi koji smo nestrpljivi i radoznali ) da vidimo stanje u kome su momentalno da bi smo mogli da ih sačuvamo u ovim ,,zadnjim" udarima  lošeg vremena , koji nadam se neće biti . Inače dan je kišovit bez vetra  prava proletnja kišica  temperatura je u plusu . Pozdrav za moje drugare od mene iz pomoravlja . Živorad .

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1672 poslato: Februar 26, 2013, 14:20:31 »
I kod mene Žiko još od jutros pada kiša. Još uvek po malo rominja ali je relativno toplo vreme sa 8 stepeni. 

Pozdrav svima...

Три века испред света...

Van mreže Nikola Vucinac

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Subotica
« Odgovor #1673 poslato: Februar 26, 2013, 14:33:34 »
Kod nas od sinoć kiša temperatura oko 8 stepeni. :(
46* 01' 37" 07 N
19* 41' 17" 50 E

Van mreže dragan manasijevic

• Član foruma
  • 063-1659782
  • Lokacija pčelinjaka: reljan
« Odgovor #1674 poslato: Februar 26, 2013, 18:58:24 »
Ванредно стање: Због поплаве евакуисано 40 породица
Новости |
print rss Bookmark and ShareВанредно стање: Због поплаве евакуисано 40 породица
Новости |
print rss Bookmark and Share

26.02.2013. Autor: Dopisnici Južne Srbije | Foto: TANJUG

У селу Левосоје, јужно од Бујановца, река Моравица је поплавила више од 50 кућа, а 40 породица је већ евакуисано.
Ванредно стање: Због поплаве евакуисан
Киша је нанела велику штету у Врању, Прешеву, Бујановцу и у околним селима.

"На терену су екипе из Врања, Бујановца и Сурдулице и специјални тим из Ниша. Они покушавају да заштите од плављења фабрику душека 'Симпо' која се налази у непосредној близини, јер је ниво воде овде порастао за неких двадесетак сантиметара", наводи Станојковић.

"Ситуација јесте драматична, али је под контролом. Сви чланови општинског Штаба за борбу против елементарних непогода су на терену, тако да сваког тренутка предузимамо мере које доприносе смањењу напетости", каже Нагип Арифи, председник општине Бујановац.

Арифи истиче да корито реке Моравице не може да прихвати огромне количине воде, јер у Бујановцу киша није престајала да пада скоро 30 сати.

"Пало је 50 литара воде на метар квадратни, па је Моравица на четири места пробила насип и буквално поплавила цело село", наставља Арифи, који је и председник Општинског штаба за борбу против елементарних непогода.

У Левосоју је тренутно ангажована комплетна механизација више јавних предузећа из Бујановца и неколико власника приватних багера и утоваривача.

Поред чланова Штаба, угроженим породицама, које су смештене код рођака и комшија, помажу екипе Црвеног крста, а на располагању им је и новчана помоћ коју су одобрили Општина и Координационо тело за југ Србије.

Општина Трговиште је прогласила ванредну ситуацију, јер је насип реке Пћиње пробијен на три места, а екипе за санирање штете и помоћ становништву су на терену, додао је он.

Јуче је у Врању пало 53 литра кише по квадратном метру, а према речима Станојковића, поплављена су домаћинства у доњем делу Врања, у насељу Палестина.

На улицама града тренутно су три екипе ЈП "Водовод", које су ангажоване на чишћењу и испирању мреже.

Ситуација је озбиљна и у околним селима, рекао је Станојковић, додајући да је посебно угрожено село Рибинце, које се налази поред пруге, насеља испод ауто-пута и више десетина хектара ораница у такозваном Златокопачком пољу.

Услед обилних киша, прорадило је клизиште у селу Дреновац, на 16 километара од Врања, али је брзом реакцијом надлежних магистрални пут према Власу, које је од града удаљено осам километара, поново оспособљен за саобраћај јутрос око четири сата, рекао је Станојковић.

У том рејону, у Бунушанској махали вода је однела и дрвени мост, додао је он.

Станојковић је рекао да је Трстенска река, која се улива у Ветерницу, у центру села Власе, однела око 15 метара локалног асфалтног пута и практично одсекла села Трстену, Драгобужде, Станце и Рождаце.

Према подацима Метеоролошке станице у Врању, највише кише пало је у околини Прешева и у селу Јабланица, 30 километара од Врања, уз саму границу с Македонијом, поред манастира Прохор Пчињски, где је за 24 сата пало 64 литра кише по метру квадратном.

У Прешеву је поплављено насеље Железничка станица, а у општини Бујановац, где је ноћас поплављена Бујановачка бања, ситуација је стабилизована, јер су мештанима помагали ватрогасци.

У међувремену, киша у Пчињском региону не престаје да пада, али је знатно слабија него што је била јуче.

Интервентна помоћ мештанима

Мештанима је данас делегација Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу однела интервентну помоћ у животним намирницама и плинским боцама.

"Служба Координационог тела учиниће све што је у нашој моћи да грађанима олакша тренутну ситуацију", рекла је директорка те службе Данијела Ненадић додавши да ће Координационо тело редовно бити у контаку са мештанима и надлежним службама.

На терену су припадници ватрогасне спасилачке екипе, припадници полиције и Војске Србије, као и комуналне службе из Бујановца које су дале сву потребну механизацију да се санира корито те реке, саопштило је Координационо тело.

"Становништво се евакуише из поплављених кућа, а материјална штета још није процењена", наводи се у саопштењу и објашњава да је до поплаве дошло због изливања реке Моравице и неочишћених водотокова и велике количе падавина.

У саопштењу се наводи и да је председник Кородинационог тела Зоран Станковић поручио да ће бити учињено све како би се помогло при санирању штете.

Коментара: 0 | Повезане вести

« Poslednja izmena: Februar 26, 2013, 19:08:27 od strane dragan manasijevic »
moje predstavljanje.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1675 poslato: Februar 26, 2013, 20:39:35 »
Dragane kakvo je stanje kod tebe? Ima li poplavljenih pčelinjaka u tvom okruženju?

Pozdrav svima...

Три века испред света...

• Stari član foruma
« Odgovor #1676 poslato: Februar 27, 2013, 13:09:41 »
Stašno je kada se dođe u ovakvim situacijama , kada čovek strepti od neizvesnosti pred navalom bujice , ja to mogu da razumem jer sam imao sličnu situaciju kada sam selio pčele iza nasipa u vrbak na čistom terenu , tada je cvetalo razno bilje lozice se samo belele od cvetova a ja došao sa mojim društvima (15 tak . ) da imaju pčele kakav takav unos . Ja zadovoljan do neba pčelice samo bruje divno ih je gledati kako se koprcaju preko onih cvetova i sakupljaju polen , i sav sretan odem u selo . Posle par dana krete kiša i ne opada intenzitet već sve jače i Bogami tako 4 - 5 dana , kad ja kišobran biciklu pa 5 -7 kilometara pravac moravski vrbaci . Imao sam šta i da vidim . Samo što se nisam šlogirao . Pojarugama voda skoro do pojasi brzi morava po njima a moja društva su kao na nekakvoj oazi pošto sam društva postavio na ravnom brežuljku ali je voda pretila jel je i dalje bila u porastu . Vratim se kući biciklu sam usijao od verglanja i brzo našao traktor sa prikolicom da ih izbavim od propasti . Mojim mukama nije kraj , nemogu da nađem ljude koji hoću da mi pomognu da ih iznesem sa mesta , boje se ljudi od uboda pčela pa pitanjima nigde kraja ,, a šta ako ovo a ako se prevrne pa šta ako ono " muka me uhvatila objašnjujući da sam to sve lepo učvrstio i da nema bojazni od slkizavanja nastavka , a morava i dalje u porastu javljaju preko lokalnih radija da Stalać ima problem sa visokim vodotajem i da je stanovništvo u pripravnosti . Svilajnac Resava se izliva i tamo je stanje pripravnosti . Popodne smo stigli po sitnoj kišici ja i još dvoje koje sam nekeko uspeo da ubedim da mi pomognu , dok vozač traktora mije jasno rekao da on iz kabine ne izlazi za nikakve pare , ja sam zagazio u vodu i sunđerima sam zatvarao leta , a na letima dragi moji prijatelji pčelice izašle i valjda predosećaju opasnost , stoje u ,, strelce " sa zadnjicama prema košnici a glava do glave posmatraju događaj . Ja nisam imao mnogo vremena samo sam ugurao sunđere u leta i na  kolica smo ja i još jedan tovarili jednu po jednu košnicu do u noć . Hvala Bogu spasao sam moje pčelice , ali tu noć neću da zaboravim dok sam živ . Od tada iza nasipa neidem ni kada me potera nužda , a za pčelice samo pored tvrdog puta i na par stotina metara pre nasipa . Oprostite mi na ovolikom pisanju ali sam našao potrebu da se nebi koji početnik polakomio i doživeo ovakvu pa goru tragediju . Pozdrav svim dragim kolegama Živorad . PS. Kroz muku čovek najbolje uči - ali najbolje na tuđu , što reče jedan stari ,, Ma dete nemoram ja baš sve da znam " .

Van mreže dragan manasijevic

• Član foruma
  • 063-1659782
  • Lokacija pčelinjaka: reljan
« Odgovor #1677 poslato: Februar 27, 2013, 18:19:43 »
kod mene je stanje za sada dobro u okruzenju nema poplavljenih pcelinjaka mi smo inace u ravnici ali takva ravnica kao da dodje nekako nadole pa kad padne kisa voda samo prodje kroz nas kraj. ali kad ode nadole prema bujanovcu i vranju tamo se ona izlije i napravi cudo nevidjeno .  pozdrav iz presevo.
moje predstavljanje.

Van mreže dejan kostadinovic

• Stari član foruma
  • ZAKLEO SE BUMBAR U CVET I U MED...
  • Lokacija pčelinjaka: BEOCIN
« Odgovor #1678 poslato: Februar 27, 2013, 21:45:44 »
Kisa padala tokom celog dana tek pred vece prestala,temperatura iznad nule.
Samo da prodje bez zrtava i sa malo stete,kad sine sunce sve ce se nadoknaditi.Dace Bog pa ce sve biti kako valja.

LJUBAV NE ZNA ZA GRANICE...RECE SLON I BACI SE PILETU U NARUCJE;))))

• Stari član foruma
« Odgovor #1679 poslato: Mart 04, 2013, 09:57:11 »
Danas je sunčan martovski dan sa malo vetra bez noćnog mraza , očekujem danas da pčelice opšte sa okolinom i da bude unosa polenovog praha . Ovih dana metereolozi najavljiju toplije vreme , mislim da će biti prilike da se izvrši prvi prolećni pregled društava . Pozdrav prijatelji iz pomoravlja Živorad .