Igor Perić : Kako uočiti kada pčele unose polen a kada nektar?
Igore , kada pčele unose polena na nožicama to se vidi na samo leto kada pčele slete , malo iskusniji pčelari mogu da odrede od kojih biljaka je polen . Kod mene ima mrtve koprive na većoj površini procvetala i pčele unose zagasito crven cvetni prah , imam dosta maslačka pored puta i utrina , on je izrazito žute boje , zatim šljiva džanarika , koja je sada najposećenija njen cvetni prah je tamno braon boje , pa ako se uoče pčele sa manjim tovarom na nožicama , to je znak da su vojke pune nektarom pa su požurile da se istovare i tako redom .
E sada kako znati dali unose nektar od određenih biljaka : Ima dva načina , prvi je neposredno na samom letu ili poletaljci , dolet pčele je nešto tromiji i često pri spuštanju bukvalno padnu ili ispred košnice malo se odmore pa se ponovo podignu da bi završile dolet , ili udare o poletaljci i malo zamedi samu poletaljku na kojoj mušice rado napadaju , a i sam pčelar ako prstom prođe po površini poletaljke osetiće da se prsti lepe i ima blag miris na biljku od koje je uzet nektar .
Drugi način je da kada se košnica otvori treći ili četvrti ram se pažljivo izvadi i okrene da se vidi gde pčele deponuju nov med tj. nektar , obično su više pčela okupljene oko površine koja sjaji sa manje ili više deponovanim nektarom i jasno se vidi kako rilicama dodaju jedna drugoj nektar na deponovanje . Ovo je veoma jednostavna stvar , ali da bi sve ovo jasnije bilo , mora čovek da napiše čitav roman . Mislim da sam zadovoljio pitanje kolege . Pozdrav Živorad .