Autor Tema: Vremenska situacija  (Pročitano 725058 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Vremenska situacija
« Odgovor #1590 poslato: Februar 01, 2013, 22:50:29 »
Kod mene danas 8 stepeni i ceo dan oblačno vreme bez mogućnosti za bilo kakav izlet pčela..

Juče je na pročisni izlet izašlo možda od 10 do 20% pčela iz košnica.
U novembru su zadnji put izlazile..

Za sutra najavljuju još toplije pa ako Bog da da taj dan iskoriste biće dobro...

Polen nas za sada uopšte ne interesuje.. Mislim da bi bolje bilo da ga u ovo vreme nema... On može samo da proširi leglo što svakako nije od koristi...

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Živorad Žika Ilić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Simićevo -44.39°N 21.21°E 90m N.V.
« Odgovor #1591 poslato: Februar 02, 2013, 00:15:02 »
Vojo , unosile mi pčelice i danas a po predviđanju metereologa lepog vremena ,  sutra će još veći izlet biti i intenzivniji uns polena . Video sam lesku daje cvetala a i na maslačku sa ih zapazio kao i na visibake . Eto to je ujedno i raport sa trenutnog stanja iz pomoravlja . Pozdrav svima na forumu Živorad .
svi smo mi ljudi treba biti čovek . Patrijarh Pavle .

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1592 poslato: Februar 02, 2013, 17:14:49 »
Drugari kod mene  i danas prilično toplo u najtoplijem delu dana sa temperaturom od oko 10 stepeni.
Ceo dan je bilo oblkačno i sa jakim vetrom tako da ni jednoj pčelici nije padalo na pamet da izađe na pročisni izlet.

Biće valjda lepšeg vremena u nekom narednom periodu.

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Živorad Žika Ilić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Simićevo -44.39°N 21.21°E 90m N.V.
« Odgovor #1593 poslato: Februar 02, 2013, 18:29:57 »
Za sutra 03-02-2013 predviđa se kiša , a iza 5 - 6 - 7 sunčanoi toplo možda bude tad pročisnog leta na tvom pčelištu , bar jedn dan bez jakog vetra . Pozdrav Živorad .
svi smo mi ljudi treba biti čovek . Patrijarh Pavle .

Van mreže zdravko.reljic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Petkovaca - Br. polje
« Odgovor #1594 poslato: Februar 02, 2013, 21:59:45 »
Danas toplo a veceras oblacno i pocela kisa da pada a +11*C a sutrasnji lov bi bio bolji po snijegu

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1595 poslato: Februar 02, 2013, 22:14:45 »
Zdravko, nešto mi sumnjiv taj tvoj "lov", ako šveraš, priznaj pa ćemo ti pola oprostiti i poželjeti sreću.

Eh, s temperaturom je kod mene bilo malo bolje, +14 stepeni, ali strahovita jugovina. No, dobro je da pčele mogu vršiti kućne radove, a pročisni izlet je već ionako bio. Nadam se da će i Vojo sutra imati sreće.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Azem Tursić

• Stari član foruma
« Odgovor #1596 poslato: Februar 02, 2013, 22:34:41 »
I kod mene je danas otprilike kao kod Esada, danas  pčele nose polen i traže vodu.
Lijep pozdrav svima!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1597 poslato: Februar 02, 2013, 22:58:15 »
I kod mene je danas otprilike kao kod Esada, danas  pčele nose polen i traže vodu.
Lijep pozdrav svima!

A-ha! Ulovio sam te.

Pa, gdje si ti, čovječe? Šta ima novoga?

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Azem Tursić

• Stari član foruma
« Odgovor #1598 poslato: Februar 02, 2013, 23:28:47 »
Pripremam se za proljeće (kalemljenje), konačno sam nabavio i makaze za kalemljenje.
Lijep pozdrav!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1599 poslato: Februar 02, 2013, 23:31:22 »
Pripremam se za proljeće (kalemljenje), konačno sam nabavio i makaze za kalemljenje.
Lijep pozdrav!

To, majstore.
A, jesi li nabavio one kao u mene ili one bolje sa tri vrste noža?

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1600 poslato: Februar 02, 2013, 23:33:48 »
Nadam se da će i Vojo sutra imati sreće.

Pozdrav, svako dobro!

Ma ni ne treba Esko, nek izađu za deset petnaet dana ili čak i da ne izađu do početka marta ništa im neće biti. Naravno ako malo zahladi. Više bih volio da su dnevne temperature oko nule nego ovako da su 10 stepeni i da pokreću leglo a da u isto vreme ne mogu da izađu na pročisni izlet..
Ako pokrenu leglo a pokrenuće ako nastavi ovako toplo može svašta biti ako u drugoj polovini februara naiđe neko jače zahlađenje sa temperaturama ispod -20. Može doći do velike potrošnje hrane pa i gubitaka jednog dela zajednica. U tom slučaju pčelar može blagovremeno da reaguje i skloni zajednice u neke pomoćne prostorije ili zimovnike...

Nadajmo se da nam se prošla godina neće više ponoviti... Kod mene je u dvorištu tada bilo -30,5 stepeni..
Ako slučajno ove godine najave dnevne temperature ispod -10 i jutarnje ispod -15 sve košnice ću prebaciti u pomoćne zamračene prostorije gde je temperatura oko 5 stepeni.

Za večeras za moj kraj najavili su zahlađenje ali od toga za sada nema ništa. Trenutno je oblačno i vetrovito sa 5 stepeni i relativno toplo za ovo doba..

Pozdrav svima....

Три века испред света...

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1601 poslato: Februar 02, 2013, 23:59:15 »
Vojo:
Citat
Nadajmo se da nam se prošla godina neće više ponoviti... Kod mene je u dvorištu tada bilo -30,5 stepeni..

Daj Bože da nada upali!?
Evo, kod mene trenutno i vjetar i dobra kiša koja obično dozove snijeg. Nisam se nikad u životu opkladio niti kockao, a na februarsku hladnoću bih uložio i molio se da izgubim.

Legla ima u prosjeku na po dva rama, i otvorenog i zatvorenog, no nije to nešto puno: otprilike 1/4 rama. Izgleda da su matice oprezne pa je oko zatvorenog legla jedan krug ćelija sa larvicama i iza njih, ali ne svugdje samo jedan krug ćelija s jajima. Kako god, meni je ovo leglo ipak drago, mada si sasvim upravu što se tiče hladnoće, legla i potrošnje, ali dan je produžio i onaj pčelinji orjentacioni "satić" je to evidentirao, a ja se na taj "satić" oslanjam, vjerujem mu i poštujem ga.

Dobro si ovo odlučio: unošenje zajednica jer je to za tebe prevelik rizik - ipak je tu previše truda, para, duše i nadanja uloženo da bi se kockao. Želim da bude dobro.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #1602 poslato: Februar 03, 2013, 00:21:01 »
Vojo, Vojo, evo preokrenulo na snijeg (i na poslu i kod kuće, ja sam uvijek kraj prozora). A Zdravko će nam ipak po snijegu u lov.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1603 poslato: Februar 03, 2013, 00:54:07 »
Samo neka ide, sneg je prava prilika za dobar ulov i dobru rekreaciju... I ja sam ga nekad u mladosti volio. Sad je sve ostalo samo u sećanju...

Kod mene i dalje 5 stepeni a sneg najavljuju tek od sutra oko 10 sati.
Za utorak najavljuju sunčano sa 8 do 9 stepeni i sa slabim južnim vetrom...
Pogledao sam prognozu do kraja sedmice do 9. februara i kako vidim prognoziraju temperature preko 5 stepeni. Ma biće to sve dobro...

Pozdrav svima..

Три века испред света...

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #1604 poslato: Februar 03, 2013, 07:36:03 »
Sneg je počeo da pada.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić