Развиће се пчеле само да багрем преживи. Само не развијати друштва на силу и без праве мере.
ПС
Што се тиче временске ситуације и изласка пчела по хладном времену (
у вези са сликама које је Душан поставио), видео сам објашњења како на топлој (источној страни) сунце измами пчеле па излете и тако пуно њих страда. Претпостављам да подразумевају да пчеле са западне стране нису „заваране“ па нису ни излетале.
Ево, сада је од јутрос сунчано и пратимо појилице да се доспе топла вода, али и то колико пчеле излећу. Пре око сат времена (око 11:30) дошло је 2-3 пчеле до појилица и потом су престале долазити. Сада видим да тек понека пчела дође до појилице (време 12:45 температура 8 ⁰ С време сунчано). Што значи да нема говора о томе да их „мами“ сунце и превари да излете. Не посматрам само појилице него и унос полена.
19. марта после оне краткотрајне мећаве (трајала је око 30 минута) и када је личило на „смак света“ јер је пада толико јак снег да се није видело ни 100 метара испред возила (ишао сам по унуку у школу аутомобилом) пчеле су одмах по престанку снега похрлиле на појилице иако је температура била нижа него садашња. Осунчана страна појилица се није видела од пчела.
Тако да рећи да само сунце „измами“ пчеле није тачно. У случају изласка пчела, невољу ствара повратак када су пчеле већ изгубиле пуно топлоте и испред кошница чија су лета окренута ка истоку је потпуно хладно. На западној страни (за коју кажу да је хладнија страна) је тада осунчано и пчеле највећим делом успевају да уђу у кошницу.
Посматрао сам оваква стања у много бољим условима када су пчеле носиле велике количине полена и последњи „талас“ пчела је ипак сав остао испред лета (на једином постољу окренутом ка истоку и где сам поставио даске око 1 метар ширине и на тим даскама је све покривено промрзлим пчелама). Ово се дешавало 2 дана док није више отоплило па је и у смирај дана било могуће да пчеле уђу у кошницу. Иначе, пчеле које су пале испред лета (површина дасака је била „у боји полена“ јер је било баш пуно пчела са товаром полена на ножицама), покупио сам четком у лопатицу и изручио у прву кошницу.
Морам, наравно мало дуже да напишем о овој појави јер је кратак тврдња како „с хладне стране нема а са топлије има мртвих. Измами их и капут“ кратка и безвезна (ово под наводницима је цитат стручног мишљења

). Пчеле обрађују "мало" више података из околине а не само осунчаност и према томе се опходе.
Не мами их само осунчаност и невоља је у тој источној страни ако су ту лета јер при повратку је тај простор у хладовини и врло хладан (за разлику од „хладне стране“ када је она потпуно осунчана после подне).