Autor Tema: Vremenska situacija  (Pročitano 725378 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Vremenska situacija
« Odgovor #3045 poslato: Februar 06, 2026, 14:44:21 »
Јутрос код мене у Банату 4 степена у 7 сати и сумаглица.

Поред Тисе још пре 8 сати близу Бечеја 2,5  степена.
У 9 сати у Новом Саду 7  степени.

На Фрушкој Гори висибабе цветају на јужној страни и 9 степени. Сунчано и фино време на јужним странама.

У 10  сати у Шапцу 10  степени , цветају леске и мало даље у шуми висибабе се беле.

Свратим на мој пчелињак где довозим пчеле на рани багрем и горе је већ 12 степени.
Цвета маслачак , леска и ко зна шта још.
Мало се наоблачи и крену ветар а видим да пчеле  падају на 20-30 метара од комшијских кошница.

Око 14 сати у Новом Саду сунчано и 16  степени а у парковима цвета маслачак .

Зовем да упитам какво је време у Банату код пчела и јављају ми да је 13  степени и сунчано време уз везњр који није тако јак као јуче.

Поздрав драгим пријатељима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #3046 poslato: Februar 09, 2026, 19:05:00 »
Код мене данас облачно и ветровито.
Пчеле нису вршиле прочисни излет и ако је било око 9-10 степени.

Десетине уљра ждралова долази са североистока и иду у правцу југозапада..

Да ли је тамо толико велико захлађење па беже у наше крајеве не знам, вероватно да јесте.

Да ли ће то захлађење доћи и до нас ни то не знам и не знамо..

За прекосутра најављују температуре  изнад 10 степени за Нови Сад и северне делове Србије изнад Новог Сада..

Још само 6  дана остало нам је до Сретења Господњег и периода када у просечним годинама у том периоду, који дан раније или касније пчеле покрећу легло ансге у зависности од температурних и пашних услова.

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #3047 poslato: Februar 10, 2026, 11:12:22 »
Јутрос код мене у Банату на северу Србије облачно , ветровито и хладно са по којом пахуљом снега.

Ветар је тако јак да би се рекло да је много испод нуле.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #3048 poslato: Februar 10, 2026, 14:57:09 »
Јуче су десетине јата ждралова прелетеле преко нашег терена, између Новог Милошева и Новог Бечеја и одлетели су у правцу југозапада.

Да ли наилази хладно време и хоће ли доћи хладноћа и у наш крај  или они само беже од хладноће то ћемо видети у наредном периоду .

Тренутно је код мене 3-4 степена и олујни ветар.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #3049 poslato: Februar 10, 2026, 18:55:30 »
Вечерас је код мене почела ситна кишица и температура је пала на само 1 степен.
Хладан и јак ветар и влага продиру у кости.

Још само пет дана до Сретења Господњег.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #3050 poslato: Februar 11, 2026, 18:58:54 »
Данас код мене у 14 сати око 13 степени. На пчелињаку у Новом Бечеју кренуо први унос полена у овој години.
Још не цвета маслачак, мртва коприва и мишакиња а полен којиндоносе веровњтно је од леске која цвета

Било је ветра али овде није био толико јак.

Јутрос је било 0 степени.

Поздрав свима.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #3051 poslato: Februar 12, 2026, 09:04:18 »
Добро јутро другари.
Јутрос је у 8 сати у
 Кикинди 5 степени
Зрењанину 6
Београду и Зрењанину 7

Краљеву и Крушевцу 8

Сунчано и топло фебруарско јутро и биће лепо сучнајо време.

Поздрав свима.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #3052 poslato: Februar 17, 2026, 17:39:38 »
Дочеласмо Господу Богу хвала и Сретење Господње пре два дана.
У кошницама на дан раније у Новом Бечеју у седам осам кошница где сам контролисао присуство легла и количину хране, углавном половина заједница је кренула са леглом док друга половина није.
Отворио сам још преко 10 кошница да погледам снагу заједница и положај клубета. Пчеле су добро презимеле и мало су јаче него претходну годину.

Код мене данас цео дан три степена као и јуче а јуче ујутро је било око -3 степена.

Облачно и хладно зимско време.
Баш онако како и треба да буде у овом периоду.

Брестови још нису почели да цветају а спремили су своје пупољке за отварање.

Поздрав драгим пријатељима..

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #3053 poslato: Februar 18, 2026, 13:20:38 »
Код мене данас на северу Србије у Банату 7-8 степени.
Ветар дува и сунчано време.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #3054 poslato: Februar 19, 2026, 00:22:48 »
Код мене ноћас 1 степен и за сутра то јест већ за данас (пошто смо ушли у нови дан) предвиђају да ће бити 11-12  степени .

Од следећег понедељка биће 13-14 и више степени и надам се да ће пчеле кренути са радом а и ми.

Чека нас прскање пчела Војвиром против вируса, ноземозе и варое као и јачање имунитета код пчела.

Крећемо такође са изједначавањем пчелињих заједница и појачавања слабијих заједница са пчелама и леглом.

Неке заједнице су прекаке а оне које су продужиле са леглом у октобру и исцрпљивале зимске пчеле и тиме им скратиле животни век сада су слабе и кораку се појачати иначе неће дочекати да отхране своје прво легло и да се оно излеже.
Ово је нова техника рада коју смо увели а која се спроводи пре првог пролећног прегледа.

Циљ је да се спасе свака здрава заједница која је успела да презими до средине и краја фебруара и да се и такве заједнице разбију до багремове паше у јаке заједнице.

Треба нам само 14-15 степени и довољно финог времена без кише да ни могли да радимо.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #3055 poslato: Februar 19, 2026, 17:01:01 »
Код мене данас 11степени и облачно време уз јаку кошаву.

По нека пчела је излазила на воду али врло слабо.

Поздрав свима.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #3056 poslato: Februar 20, 2026, 23:56:52 »
Богу драгом хвала данас цео дан киша и д мене на северу Србије.
Југоисточно ветар прилично јак током целог дана.
Баш право касно зимско време .
Температура је била до 6-7 степени у најтоплијем делу дана.

Жита се зелене и добро ће доћи ове падавине на овој температури и житима и воћњацима.
Мокра земља се теже загреје и ако наиђе неко топло време и сигурно ће успорити цветање кајсија, бадема и џанарике као и брестова који само што нису почели да цветају.

Кад крене лепо време кренуће и цветање и биће то на корист и пчелама и пчеларима.

Чекамо да нам стигну роде па да кренемо у брзи пролећни разој са пчелињим заједницама. До тада нећемо утопљавати кошнице, нити радити било шта што би пчелама помогло у ширењу легла.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #3057 poslato: Februar 21, 2026, 13:46:38 »
Богу хвала и данас облачно и хладно. Јутрос 2 степена и са јутром је престала киша која је ноћас падала.

Око подне било је три степена да би поново пали на два степена.

Одлично време за пчелиње заједнице. Само да успори кретање вегетације а после ће све бити добро.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #3058 poslato: Februar 22, 2026, 20:28:33 »
https://www.blic.rs/vesti/svet/stigle-su-jezive-vesti-od-meteorologa-i-nema-sumnje-da-ce-evropa-goreti-zbog/5968jvq

METEOROLOZI U PANICI Stigle su jezive vesti i sad nema sumnje da će EVROPA GORETI U DUGAČKIM TOPLOTNIM TALASIMA

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #3059 poslato: Februar 22, 2026, 20:44:32 »
Количине леда се смањују сваке године и на Арктику и на Антарктику.
Из године у годину лета ће бити топлија у нашим крајевима и мораћемо да применимо одговарају технику рада са пчелама како би избегли зимске губитке које ће узроковати недостатак полена у време стварања зимских пчела.

Важно је само разумети природу , разумети како пчеле успешно решавају климатске промјене и свој начин рада морамо прилагодити животу пчела у новонасталим околностима и временским условима.

Данас је код мене у Банату било око 7-8 степени и претежно облачно и ветровито време.
Пчеле из неких кошница чим је стигло до осам степени одмах су кренуле на прочисни излет, по воду и по нека је успела на брзину да сакупи по мало полена .
Боље би било да не излазе јер се неке сигурно неће вратити кад наиђе тамнији облак и спусти температуру за који степен.

Отворио сам неке кошнице које нисам до сада отварао  да проценим снагу заједница на овом пчелињаку и покушавао да нађем неке заједнице које су остале без матица како би их спојио да неким слабијим.

Леска је још у цвету а осзало ништа још увек није почело да цвета осим по који маслачак што се тек на кратко зажути.
Ускоро ће врба Ива , маслачак , тује, мртва коприва и друго рано биље да крене.
Надам се да ће следеће седмице кад најављују топлије време пчеле кренути са јачим уносом полена.

Три века испред света...