Autor Tema: Satna osnova za RV?  (Pročitano 88425 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
Odg: Satna osnova za RV?
« Odgovor #30 poslato: Septembar 26, 2011, 12:29:18 »
Željko,
Što je više problema i više ljudi koji ih nezavisno rješavaju, to je i više novih saznanja, zato i treba da postoje forumi, a ne za svađe, nametanje mišljenja pa i vrijeđanje. Eto, baš na ovom Forumu sam vidio kako je neko koristio medicinsku špricu, a ja kist (zaboravio sam ko je, neka se zato ne naljuti). Dobro se dosjetio, nisam probao, ali odmah priznajem da je to bolje od kista. Stotinama puta sam za raznorazne potrebe držao u rukama špricu, a nikad mi nije naumpalo da njome zamijenim kist.
Upravu si za s. osnove. Nikad ih ne bih dodao nepričvršćene za satonošu jer visoke temperature (a i "kvalitet" s. osnova) uvijek nas kazne.
Rojeve sam znao stresati u DB 12 sa svih 12 s. osnova, ali zalivenih voskom u žlijebu satonoše, i nije bilo problema (malo sirupa za prvu pomoć: 3 puta po0,5-1l svaki drugi dan). A 1-2 puta sam nadrljao kao i ti te zato s. osnovu uvijek učvršćujem za satonošu. To mi više nije nikakav problem, više bih se volio riješiti žica i s. osnova. One mi idu na živce iz puno razloga.
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Nikola Vucinac

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Subotica
« Odgovor #31 poslato: Septembar 26, 2011, 12:37:41 »
 Da se i ja malo umesam u ovu temu. Koristite vertikalno uzicavanje ramova pa nema potrebe za ucvrscivanjem satnih osnova za satonosu. 8)
46* 01' 37" 07 N
19* 41' 17" 50 E

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #32 poslato: Septembar 26, 2011, 12:49:58 »
Da se i ja malo umesam u ovu temu. Koristite vertikalno uzicavanje ramova pa nema potrebe za ucvrscivanjem satnih osnova za satonosu. 8)

Nidžo,
Koristio sam i vertikalno i W kombinaciju (masa žica), ali sam ostao kod toga da ih ipak voskom učvrstim. Nedostatak učvršćene s. osnove jedini je kad brzo manipulišemo sanducima pa udarimo grublje te pucaju između 1. žice i satonoše. A, šta fali malo više vremena potrošiti i biti siguran?
Drago mi je da si se javio. Želim da si dobro, a pošto znam da imaš i slika i štogod iskustveno reći, stoga s pravom očekujem(o) da obogatiš Forum.
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Željko Vučković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: sela Radoinja, Miševići
« Odgovor #33 poslato: Septembar 26, 2011, 14:02:04 »
Kolega Esade
u potpunosti se slažem za sve što si rekao oko foruma, zaista je atmosfera prijatna, tolerantna i volim da čujem svačiji stav, jer mnogo toga se može naučiti. Što se tiče korišćenja šprica to je mislim kolega Marko Kek prikazao i odlično je rešenje (moje je najgore jer držim vrelu ručku džezve nekom krpom i nemam preciznost dovoljno dobru za fini nanos voska), tako da ću to poboljšati. Ipak mislim da je najbolje kad radiš samo sa početkom SO, a one same urade saće. Nisam to radio, ali ću sada probati, jer je pravo čisto saće verovatno nešto najlepše što se može videti u košnici.

Kolega Nikola
U skladu sa gore rečenim verovatno ću probati i vertikalno žičenje, za sada nemam iskustva, ali treba učiti, zašto da ne ?

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #34 poslato: Septembar 26, 2011, 19:03:07 »
Željkane,
I mene je džezva pržila kad sam zalivao satne osnove, ali, brate, ljudi su davno izmislili rukavice (šala na tvoj račun). Van pameti su cijene rukavica ovdje kod mene, a imam ih svakakvih. One koje su dobre, jeftine su, a one našminkane i loše, skupe. Hajd' budi pametan!
Što se tiče prirodnog saća, nekoliko kg meda u saću uzeo sam samo za svoju kuću. Ma milina božja, ali mi je žao što nisam slikao, a nema ni veze, vidjeli su to ljudi, internet nudi svašta.
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #35 poslato: Decembar 24, 2011, 12:40:53 »
Da li je neko probao da ugradi traku satne osnove široku 30-40mm u ram u kome su uvučene i pričvršćene prohromske žice tako da je komad satne osnove utopljen samo u prvu žicu do satonoše?

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Lazar Kerkez

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kucura ul Oslobođenja18a
« Odgovor #36 poslato: Decembar 24, 2011, 17:27:02 »
Probao sam,ali u Eko.U nedostatku satnih osnova između dve satne stavljao sam prazan ram.Kasnije posle razgovora sa vama stavljao sam dve žice..zbog budućeg vrcanja.Za svoju decu samo ram po su žvakali med.Bolje sam prolazio sa ramovima bez osnova,uvek su prvo izvlačile saće,nerado su vukle vosak sa satnih osnova,ne pojedini rojevi već svi.Tamo gde sam pomerao satne osnove u stranu i dodavao prazne ramove satne osnove su delimično izvukli..neke su takve i ostale.Napominjem da je reč o Eko-Voji.

Van mreže slobodan ilic

• Stari član foruma
« Odgovor #37 poslato: Decembar 24, 2011, 18:29:21 »
Pozdrav Vojo
Ja sam se malo igro ovako.Stavio sam u nastavak 1 ram sa osnovom i belezio (O)  2- traka (T)sirine 3 cm, 3-prazan (NO), 4-O, 5-NO, 6-O, 7-T, 8-O, 9-T i 10-NO to je ovaj na drugoj slici.Ovi sa trakom i prazni ramovi nemaju ni horizontalne ni vertikalne zice i nisu se nista deformisali sto se vidi na slici 2 .Ovde svi prodaju satne osnove sa vec utopljenom vertikalnom zicom sto se vidi na slici 3 ram posle vadjenja meda.
http://img194.imageshack.us/img194/7500/img3000lf.jpg
Satna osnova za RV?

Uploaded with ImageShack.us

http://img824.imageshack.us/img824/281/img3017x.jpg
Satna osnova za RV?

http://img266.imageshack.us/img266/7576/img3014sl.jpg
Satna osnova za RV?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #38 poslato: Decembar 25, 2011, 00:27:57 »
Pozdrav Vojo
Ja sam se malo igro ovako.Stavio sam u nastavak 1 ram sa osnovom i belezio (O)  2- traka (T)sirine 3 cm, 3-prazan (NO), 4-O, 5-NO, 6-O, 7-T, 8-O, 9-T i 10-NO to je ovaj na drugoj slici.Ovi sa trakom i prazni ramovi nemaju ni horizontalne ni vertikalne zice i nisu se nista deformisali sto se vidi na slici 2 .Ovde svi prodaju satne osnove sa vec utopljenom vertikalnom zicom sto se vidi na slici 3 ram posle vadjenja meda.
http://img194.imageshack.us/img194/7500/img3000lf.jpg
Satna osnova za RV?

http://img824.imageshack.us/img824/281/img3017x.jpg
Satna osnova za RV?

http://img266.imageshack.us/img266/7576/img3014sl.jpg
Satna osnova za RV?

Hvala Slobodane, ovi ramovi mi se čine malo viši od RV ramova. Koliko vidim, na osnovu ovog punog rama meda na drugoj slici, kod tebe je paša više nego odlična.
Na takvim pašama dovoljno je staviti jednu trećinu ili čak jednu četvrtinu osnove u medišne ramove.
Ovde je važno obeležiti medišne ramove i njih koristiti samo za medišta i eventualno kao ramove građevljake ukoliko je u njima velika količina trutovskog saća.

Probao sam,ali u Eko.U nedostatku satnih osnova između dve satne stavljao sam prazan ram.Kasnije posle razgovora sa vama stavljao sam dve žice..zbog budućeg vrcanja.Za svoju decu samo ram po su žvakali med.Bolje sam prolazio sa ramovima bez osnova,uvek su prvo izvlačile saće,nerado su vukle vosak sa satnih osnova,ne pojedini rojevi već svi.Tamo gde sam pomerao satne osnove u stranu i dodavao prazne ramove satne osnove su delimično izvukli..neke su takve i ostale.Napominjem da je reč o Eko-Voji.
Dragi moj Lazo, ovo nam samo govori da se moramo zapitati kakvog kvaliteta su nam bile satne osnove. Pčele nam ovim poručuju da je njihovo prirodno saće koje same proizvedu i koje dorektno ugrade u ram ono što im naviše odgovara.
Njihovo prirodno saće je pravo bogatstvo u košnici. Takve ramove trebamo obeležavati i posebno čuvati.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #39 poslato: Januar 01, 2012, 12:01:52 »
Srecna Nova 2012 godina svima ...

imam jedno pitanje za ugradnju satnih osnova i izgradnju saca posto bih to trebao da odradim pre nabavke pcela. Zanima me da li je moguce da pcele izgrade sace na ramovima bez satnih osnova? Ovo nije zbog cene i ustede na samim osnovama vec npr zbog prethodnog posta u kome gospodin Brstina kaze da to sace koje same pcele izgrade bez SO je najbolje i treba ga koristiti za medista.

Interesuje me i da li postoji razlika u sacu za medista (posto pise da se ono obelezi i koristi za tu svrhu) ili je svo sace isto samo se od trenutka kad ga pcele izgrade koristi za razlicite svrhe pa neko bude samo "medisno" sace a neko za legla?

Da li treba svo sace obelezavati pa posebno koristiti za razlicite namene ili se to ne radi zbog toga sto bi se trebala imati veca kolicina ramova sa izgradjenim sacem pa je to u neku ruku neprakticno  (zbog skladistenja i vecih troskova?)

Pozdrav u novoj godini Miodrag...

Van mreže sava mitic

• Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #40 poslato: Januar 01, 2012, 14:50:33 »
Kolega Miodraže
Sve je moguće, sve se može, a dali će biti dobro za kasnije, to je pitanje.
Bavljenje pčelarstvom može biti i skup hobi, ako se u startu odmah počne
da primenjuju sve varaijante na koje pčelar naidje čitajući savete
na svim stranama.
Ja ostajem pri svom stavu da je u početnoj fazi bavljenja pčelarstvom
najvažnije imati dobre košnice, kvalitetno izgradjene ramove na
ožičanim i postavljenim satnim osnovama i da kod proširenja novim praznim
nastavcima nikada ne treba preuranjeno intervenisati.
Cilj treba da bude da društva izgrade sve ramove sa radiličkim saćem
i takve ramove treba uglavnom držati u plodišnim nastavcima.
Za izgradnju satnih osnova potrebno je dosta mladih pčela, veći
unos cvetnog praha a posebno unos nektara.

Dodavanje rama bez satne osnove doći će kasnije kada se društvo
dovoljno razvije sa većim brojem pčela i ako ima jače paše,  izmedju
dva radilička rama sa leglom u plodištu može se tek tada staviti jedan prazan
ram sa početkom satne osnove od 1 do 2 santimetra i dok pčele
ne izgrade taj ram ne treba dodavati novi prazan ram na izgradnju
saća.
Verujem da imate dobru nameru, ali budite umereniji u pristupima,
bićete rezultatima zadovoljniji.

Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Boza Trbojevic

• Stari član foruma
« Odgovor #41 poslato: Januar 01, 2012, 19:08:57 »
Savo u pravu si, ali nuzda zakon menja, pa tako i nas pribor s kojim pcelarimo. U pocetku, kao sto kazes ljudi svata citaju, kasnije svoje prvobitno menjau i izlazu se nepotrebnim troskovima.

Medzutim ima jedna druga stvar, ako pcelar zelu uvecati naglo svoj pcelinjak, onda do izvesnih promena mora doci, a kasnije i prepravljanje staroga.

Konkretno moj slucaj, od silnih drugih obaveza u toku leta, ni vremensko ni fizicki neke osnovne stvari nemog da zavrsim, pa mi tako promakne godina, na neki nacin, nisam u penziji pa se za zivot snalazim. Primer za to su uzicavanje ramova i utapanje osnova, utapanje ide lako, ali kada se uzicava sa prohromskom zicom eeeeee!!!!  to je vec nesto drugo. Dobro je sa strane kvaliteta ali skuplje i znatno teze za rad jer je prohronska zica prilicno zilava i teze savladiva, zato sam resio da radim sa armiranim SO, a ima vise razloga, prvi je da u toku zime kada kod kuce slabije imam posla pa bi mi to moje slobodno vremedobro dobro doslo za priopremu SO. drugo, brze i jednostavnije postavljanje SO u ram, trece, prilikom topljenja voska u parnom topioniku lakse se staro sace skida sa ramova, jeftinija zica, nema busebja rupa na bocnim letvicama itd.

Ali bez obzira na moja dosadasnja ulaganja, moram menjati nacin rada jer mi u mnogome olaksava i nece me dovesti u situaciju da kada mi prazan ram sa SO  zatreba da ga nemam. Ko ce na 35C da uzicava ramove. Kod kuce nem mesta da bi minimalno 200 ramova radio, pcelinjak mi je 55km. udaljen

Ima nacina da se i u RV ram ugradi armirana SO, kolega je vec pomenuo sa lesonitskim trakama, sto je i najjednostavnije, mada se mogu i direktno zice heftalicom-klamericom pricvrstiti bez dodatnih letvica, samo u tom slucaju donja letvica rama bi bila nesto deblja 8mm., a ne 6 jer su potrebne dve tanke letvice 8x8, pa smatram da bi 6mm bilo tanko, 6x8. je vec nesto slabije, trebalo bi probati, a to cu na prolece uraditi.

Nikola Vucinic bi trebao postaviti slike njegovoga razboja za armiranje SO, lepo je to uradzeno i neka ukratko objasni kako on to radi.

Pozdrav

Van mreže sava mitic

• Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #42 poslato: Januar 01, 2012, 21:28:20 »
Upravo tako kolega Božo

Svaki od ponudjenih načina, po meni, za početničko formiranje prvih košnica i prvih izvučenih
ramova sa satnim osnovama je daleko bolji nego odmah početi sa formiranjem društava
na ramovima bez satnih osnova.

Da se radi o pojedinačnom naseljavanju jako velikim prirodnim rojem na jedan nastavak
sa postavljenim ramovima i početcima satnih osnova, mogu i prihvatiti kao neko moguće
rešenje, makar bi svakom početniku bolje bilo da i u toj situciji iskoristi ramove sa
postavljenim satnima osnovama.

Ali svako ima pravo da pokuša.

Meni je bio cilj da ponudim optimalnije rešenje i da od toga pčelar nema nepotrebne muke
oko loše izgradjenih ramova, većeg broja trutovskih ili medišnih ćelija  i tako dalje, što sve
može pratiti naseljavanje rojeva ili novih društava na ramovima bez satnih osnova.

Još jednom čestitka za srećnu Novu 2012. godinu kolega Božo vama i vašim ukućanima
a naravno i svim ljudima dobre volje.

Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Lazovic Zivojin

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
« Odgovor #43 poslato: Januar 01, 2012, 22:23:34 »
Što se tiče stnih osnova za RV, ne bih ništa posebno o tome pisao, jer ima dosta napisanog na ovom forumu. Imam jedino predlog za rad sa SO kod naseljavanja prirodnih rojeva (iskustva iz prakse)
 Naime, ako se nastavak RV sa SO naseli sa jakim prirodnim rojem, a tada su po pravilu visoke temperature, većina pčela se "zakače" za SO. Pod uticajem njihove težine i dok još nisu stvorile odgovarajuću mikroklimu u košnici, dolazi do krivljenje SO  preko gornje žice. Moj savet je da se u takvim slučajevima SO bar tačkasto učvrsti za satonošu. Ja sam to radio sa malo rastopljenog voska i četkicom od dečjih tempera boja, a u drugom slučaju, kada mi nije bila pri ruci, isto sam uradio percetom od živine i nije bilo problema.
Nekakav razboj za SO sam uradio i ja. Probao sam kako funkcioniše i zadovoljan sam, ali nisam probao kako se pčele ponašaju na mojim armiranim SO (ove godine u planu). Nisam još rešio kako dodatno bočno osloniti-učvrstiti SO, pošto ne planiram da pravim iz dva dela donju letvicu ( a i ne vredi pošto imam SO koje su kratke-uzane za to).
 Pozdrav

Van mreže Boza Trbojevic

• Stari član foruma
« Odgovor #44 poslato: Januar 02, 2012, 06:01:58 »
Savo da ti se zahvalin na cestitanju Nove Godine, takodz i ja tebi zelim sve najbolje u Novoj Godini i blagostanje na pcelinjaku.

Lazo ja nemam iskustva sa armiranjem SO ali Sloba" U" ima i on je sve lepo objasnio kao on to radi, a i ostale kolege koji godinama koriste taj nacin uzicavanja.
Nije to problem sto su ti osnove krace, samo prorezi donju letvicu da mozes provuci visak zica koje ostaju i tako ces usmeriti SO da se isteze ukoliko joj treba istezanje. Na bocnim letvicama na sredini postavi klamericu i ona ce drzati sredinu ravnom dok pcele neizgrade sace, ona posle nema nikakvu funkciju. Sloba busiodmah dve  rupe sa alatom koji je napravio tako da samo klamericu uvuce unutra kad postavi SO, ja cu to probati direktno masinom, ali sa malo sirim klamericama pa ih posle samo malo skupim da SO nelandara. Kada ih budem heftao, ceo ram sa SO polegnem na distanc dasku i klamerica mora obuhvatiti SO.

I ja sam se dosta lomio oko toga, ustvari vrmenski nisam mogao sve da postignem, dali ili ne napraviti razboj, ali sam definitivno odlucio da napravim i sve sledece ramove da pravim za armirane SO. Maretrijal za razbopj mi stoji na gomili samo da ga sklopim, ali neki put i zaboravim da to i uradim, odvuku drugi poslovi. Postojece ramove cu i dalje koristiti i kroz rojeve prodavati, bilo bi mi glupo 2000 ramova od toga 600 novih izloziti pod kazan za rakiju. sada kada su oni uziceni sa prohromskom zicom, lako je osnovu utopiti el. zvrkom. Zicenje mi je i najvise vremena oduzimalo, ovako armirane osnove zimi spremim i miram sam. Nisu ljudi dzbe izmislili takav nacin ozicavanja, nekada treba poslusati iskusnije i u praksi dokazano.

Cena tako uradzenih ramova na sajmovima je ista kao i za obicne ramove, ali ja cu moje praviti sam jer imam oko 4 kubika lipove isecene gradze koja mi se susi vec cetiri godine, ala Lazo idu godine, a ja skoro da zaboravim na njih. Pa evo sad ce vec  i cetvrti drzavni sajam.

Pozdrav