S obzirom na prosečne dnevne temperature može se očekivati da se pojavi i leglo. U jednom broju košnica ovo je samo nov naraštaj, jer je već bilo nešto legla koje je izleženo još u decembru. Ne može se spekulisati sa starošću matica, procenom brojnosti pčela (procena koju vrše pčele!?) sa dužinom dana i slično. Stvar je daleko jednostavnija: toplo je za ovo doba godine.
Ukoliko središte ima dobre vence i bokovi, koji su puni hrane nisu predaleko, nema razloga za brigu. I prošle godine pred onaj hladni talas je bilo legla u dosta društava i nije uticalo na kasnije nevolje tokom onih velikih hladnoća. Razlog je taj što je leglo pre nailaska vrlo hladnog talasa bilo već poklopljeno.
Ovde se ne radi o tumbanju celog pčelinjaka i odrede se samo neka društva koja imaju lošije stanje od ostalih.
Ako se naže društvo koje ima vrlo malo hrane, moj predlog je
da se spoji sa drugim društvom koje ima više hrane. Sapajanjem će se dobiti jako društvo, koje će sigurno pregurati svaku zimu. Ostaje i mogućnost da se odvoji vrlo rani roj u aprilu i zadrži broj društava. Ako je takvo društvo jako, može se podeliti na dva društva. U slučaju ovakvog spajanja, ne treba utopljavti previše pojačana društva, jer to nije dobro.
Proveriti ima li matice u svim društvima i bezmatak spojiti sa drugim košnicom (ili košnicama).
Imali smo na zvaničnom forumu i oštroumni zaključak kako pri pogledu na društva nema fleka. Fleke se ne prate u decembru, naročito ako je nedavno pre toga bilo mogućnosti za pročisni let. Tek ako u dogledno vreme zahladi i bude duži hladni talas, može doći do opterećenja probavnih organa pčela u društvima koja odgajaju leglo.
Primetio sam, po meni podrugljivu primedbu jednog kolege, koleginici pčelarki: koliko to polena (perge) pčele koriste tokom zime. Ako ne koriste, odakle žuta gusta tvar posle pročisnog leta. Pčele troše polen (pergu) i zimi. Pišem i polen, jer unosom nekih količina polena koji se pojavi u prirodi, odpočinje i njegovo trošenje u relativno svežem stanju.
Odgojem legla se više troši i perga iz zaliha, koje ima u poklopljnim ili nepoklopljenim ćelijama. Do pojave proliva može doći
kada se utroši med iz središnjih ramova i pčele u potrazi za medom napustaju klube i prelaze na bočne ramove, privremeno napuštajući klube. Ovde je presudno i to koliko je napolju hladno i koliko dugo traje zahlađenje. Ovo je
princip narušavanja zimskog klubete, kao izuzetnog oblika organizovanja preživljavanja (fenomena) sa svim svojim osobenostima: očuvanjem toplote, smanjenjem uobičajenih životnih radnji, prikupljanjem vode neophodne za preživljavanje itd.
Iako ima protivnika zimske provere stanja društava nije loše proveriti šta se dešava u društvima. Možete poslušati savet i vrlo „pouzdanog stručnjaka“ (ima više od 4300 poruka na forumu SPOS-a) i ne dirati ništa. Inače, posredno sam video da je taj stručnjak nakrkao i više nego dovoljno sirupa. To je dobro, dobro što je to uradio na vreme. Ali šta se dešava tamo gde se objektivno nije moglo više uraditi zbog bilo kojeg razloga ili društava koja su odudarala od drugih i trošila više hrane. Sada je malo otoplilo. Ne vidim šta se može tragično poremetiti u društvima koja se već prilično raspustila klube. Po meni je najbolje rešenje primaći punije ramove sa boka središtu. Nije dobro rasuđivati po stanju na svom pčelinjaku i širiti takvu kratkovidu "nauku i praksu". Ponavljam da nisu svi bili u mogućnosti da reše zazimljavanje na vreme i treba imati razumevanja.
I sada se ponavljam, ali je insistiranje nekih velikih stručnjaka praktičara na štetnosti da se nešto uradi u cilju spasavanja društva ili stvaranja sigurnosti u njemu, navelo i mene kao teoretičara (tako kažu) da i ja insistiram na nečemu što smatram ispravnim. Ponavljanje je majka...mara

.
Trebalo bi iskoristiti ove, nešto toplije dane da se pomogne ugroženim pčelinjim društvima.
Raditi oprezno da se ne ubije matica.
Biti pažljiv sa ramovima koji je možda potrebno uklanjati iz košnice. Pčele sleću na njih, ako je dan topao. Paziti na podsticanje grabeži.