Radoje je u potpunosti u pravu.
Tako da je njegova primedba na mestu i
trebalo bi da bude deo pravila u pčelarstvu.
Ali to ne znači da menjam svoj predlog. I dalje mislim da se mogu dati određene zamene za polen u vrlo kratokom roku i u otežanim uslovima.
Nisam napisao da razmišljam o situaciji u kojoj su pčele unele nešto polena, a kasnije je nastupila polenska nestačica. Nažalost, podrazumevao sam da će svi imati u vidu sadašnje opšte stanje (i društva, koja teže da se razviju i vremenskih uslova). Takođe da svi imaju u vidu moj jasan stav, da pčelama ne treba pomagati ako za tim nema potrebe.
Obogaćena pogača bi u većoj meri poslužila
odraslim pčelama da u nekoj meri nadoknade gubitak svoje „energije“ i potreba. Leglo uglavnom odhrane raspoloživim polenom i kao i zimi mogu premostiti taj nedostatak polena. Dalje, ako ne bude unosa polena, smanjuju leglo (prestaje širenje legla) ili uklone ono leglo, koje ne mogu održavati.
Naglasak je na jednom kratkom prihranjivanju (opet ponavljam ako za tim ima potrebe). Kratko prihranjivanje neće imati neke posledice.
Radojevu ODLIČNU primedbu razumem kao primedbu preterivanju i razmišljanju da se to može nastaviti u nedogled. Kratkotrajni dobri rezultati budu vidljivi, posledice dolaze tek kasnije. Inače, primedbu smatram opravdanom i odličnom, jer upravo zbog tih kratkoročnih rezultata pčelari preteraju u nekoj tehnici, a onda slede pitanja: „Čime lečiš!? Pčele ili gde su mi nestale pčele?“. To imamo i kod upotrebe hemikalija (koje nazivaju lek!?) i koje dugo zadržavaju u košnici ili prekomerno koriste.
U svakom slučaju, nisam ništa napisao napamet i neka svako postupi kako misli da treba i kako uslovi nalažu (pre svega, kako sam misli da treba). Imao sam u vidu još nešto. To su uslovi slični sadašnjim. 2005-a godina. Ne bih da neko pomisli da sam neozbiljan. U tom pogledu može se pročitati nešto o meteorologiji i da se stavovi stručnjaka i tu ne slažu. Postoje različite teorije i pristupi. Jedan je taj da postoje ciklične promene (ne mogu biti siguran da sam dobro definisao jer sam odavno to pročitao), odnosno da pojedini vremenski ciklusi imaju sličnosti. Na fotografijama su grafikoni i samo kratko napisane primedbe u svesci (šta više da pišem, kad je vreme bilo „jadno“). Obratite pažnju na datume primedbi: početak i kraj aprila sa istim uslovima u košnicama – stalno smanjenje hrane i
malo polena. Ako u nekim područjima bude i gore, ipak treba pčelama pomoći. Ali, prati se unos polena, zapisuje koliko je procenjeno da je uneto (otvori se poneka košnica) i prema tome određuje treba li nekakva „jača“ pogača ili ne. Nisu svuda isti uslovi. Kada se zakasni, eto problema. Opet ponavljam,
da sam 18-tog jula prošle godine preporučio dopunu (ili čak i pripremu zimnice veštačkom hranom, tamo gde uopšte nije bilo unosa) i da to nije bezvezna preporuka. A baš sada se vidi da nije. Što se tiče neprimerene hrane, dva društva na slikama (u onim uskim košnicama nastalim od oplodnjaka) su dobila bar 90% zimnice veštačkom prihranom. U februaru (ako posluži vreme) dodajem im ramove sa suncokretovim medom, a naknadno sam dodao po 4 LR rama sa istim medom pre oko 15 dana. Zašto postavljam paralelu sa 18-tim julom i potrebom za prihrano? Zato što je moguće da se nastavi loše vreme. Ostalo zaključite sami.
Inače te 2005-e je pao sneg u planinama 09. maja. Snega je bilo ponovo u junu (isto oko 10-tog, a zabeležio sam da je u Bosni bilo i oko 20 cm snega.
Što se tiče „grebanja“ meda i pomaganja pčelama na ovaj način, to ne da nije dobro, nego je jako loše, ako su zalihe meda već loše. Ne može se razviti pčela ako priroda slabo daje. Zato sam i rekao da pčele prvo treba da prežive i baš u tom smislu i u smislu da ostanu dobro uhranjene koliko je to moguće u ovakvim lošim uslovima, jer samo to može biti osnova za dobra društva. U tom smislu mogu reći da nije dobro nešto proširivati društva (osim ako ponegde nije bilo dobrih vremenskih uslova i time i dobrog unosa). Pisao sam da polen ne treba odaljavati od gnezda ako za to nije vreme. Kao što sam
pisao o tome zašto pčele prerano odgajaju trutove, princip je isti: pčele teže da vrate gnezdo u „pravo stanje“, a to je polen do gnezda. Zato „savladaju“ taj ubačeni ram na najrazumniji mogući način – leglom. Da ima jako puno polena (mislim da ga mogu uneti), tu bi bilo najviše polena, i tek nešto legla. Zato, još nije vreme za neko proširivanje. Izuzetak mogu biti vrlo jaka društva (kao na slikama društva u polumedištima), ali koje nisam ja proširivao – pčele su same to uradile i to „kretanjem“ gnezda prema dole, prema letu. Slike sam postavio i iz drugog razloga, a to je ubacivanje 5 punih poluramova poklopljenog meda do gnezda 23. marta. Ne da nisam grebao med, već sam još i zaustavljao širenje tog društva, koje je inače vrlo jako. Same su „izgrebale“ med i po težini nastavka, kao da ga nisam ni dodavao (iako sam ih još sputavao u širenju legla). Ali to je društvo JAKO. Vidi se koliko ima pčela u prvom nastavku (do podnjače) i koliko polena nose u te ramove. A mogu puno uneti jer
efikasno koriste i najmanje vremenske intervale koji se ukažu zbog svoje snage. To i jeste poenta:
ne postupa se isto sa svim zajednicama i na svim područjima. Kada se izgrebe med, neće biti zaliha ako zahladi. Pčele bi SAME izgrebale med, kao što sam rekao. Nemojte na taj način trošiti osnovne zalihe, sa ciljem nekog razvoja.
PS
Fotografije grafikona su nejasne i lošije urađene, jer je sin slikao mobilnim telefonom i onda „ispario“. Ne mogu da smaram čoveka i da mu uzimam vreme, ali fotografisaćemo ponovo ako treba i zamoliti urednike da zamene fotografiju. Mada mislim da se osnovno vidi.