Autor Tema: Tehnika pčelarenja je primerena uslovima...šta uraditi, kako i kada  (Pročitano 269442 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
Odg: Tehnika pčelarenja je primerena uslovima...šta uraditi, kako i kada
« Odgovor #165 poslato: Mart 08, 2014, 20:06:30 »
Prijatelju Šole, najzad i tvojih postova i korisnih saveta. Da znaš da sam se zabrinuo a ti se probudio, valjda iz zimskog sna, drago mi je. Pozdrav od Jana

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #166 poslato: Mart 08, 2014, 23:47:17 »
Ma, tu sam ja druže. Pišem kada mislim da treba (mada često pišem i kad’ me niko ništa ne pita :D :D :D). Nije dobro da puno dosađujem narodu.

Pozdrav i tebi prijatelju
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže radoslav janković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo kovanj 640mnv/borike 1100mnv
« Odgovor #167 poslato: Mart 09, 2014, 08:21:28 »
Nikako kolega samo treba pisati posebno kad je upitanju ovakav forum gdje ljudi imaju slobodu govora tako da je ovo jedini forum do sad na kome nema diktature pozdrav za velikog domaćina i čovjeka VOJU .E sad da se malo osvrnem na radove koji su trenutno aktuelni.Ovih nekoliko hladnih martovskih dana iskoristio sam u spremanju prostorije za pčelinjak ,nabavku materijala ,pri kraju sam sa bojenjem nastavaka a narednih dana ću spremati ramove i utapati so .Tako da većinu priprema ću odraditi u martu a već krajem marta sam planirao da počnem dodavanjem po koju so a i ujedno i odraditi ppp.Znači uveliko se radi tako da se može april spremno dočekati jer je ovo sve ko zapeta puška samo na vrijeme sve spremiti i neće biti frke kad bude trebalo da se radi na pčelinjaku.

Van mreže Velimir Komericki

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Popovaca
« Odgovor #168 poslato: Mart 09, 2014, 15:59:47 »
Danas sam bio kod covjeka kod kojeg sam kaparila pčele, bio je smanom iskusniji pčelar (10g pčelarskog staza) i samo oznacio kosnice koje su po njegovom misljenju ok, jer rekao je da po unosu peluda moze zakljuciti kakva je zajednica.
okvire nismo gledali jer nismo htjeli prehladiti leglo, ali sutra ujutro selimo nukleuse na moju lokaciju pa cemo dok bude toplije prebaciti okvire u moje nastavke ..
ono sto je zanimljivo bilo da smo stajali 2m ispred leta i niti jedna pčela nije nikoga upik a bilo je poprilicno izlijetanja i unosa peluda .. temperetura je bila 12 ° C, vrlo su aktivne ..
Eto, zasada toliko od mene, pa sutra cu napokon moci u prakticne pcelarske radove, iako jos prihrana bude pricekala 10-ak dana(ovisi o stanju zaliha), ali kada cemo prebacivati ​​okvire onda cemo moci uvidjeti zalike hrane na okvirima ..

Van mreže Mirko Maric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Pancevo
« Odgovor #169 poslato: Mart 17, 2014, 18:32:50 »
Kako do pravilnog prolecnog razvoja drustava?Koje tehnike primeniti da bi se drustva brzo razvijala?
Zeleo bi da uvecam pcelinjak...

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #170 poslato: Mart 17, 2014, 18:51:08 »
Колега Мирко,
Којим кошницама пчелариш, са колико кошница, у каквом су ти стању пчелиње заједнице у овом тренутку, колико увећање планираш ... Поздрав

Van mreže Mirko Maric

• Stari član foruma
« Odgovor #171 poslato: Mart 19, 2014, 07:55:50 »
Lr kosnice,10 komada,rojevi iz prosle godine,zimovali su na jednom nastavku,hteo bi da udvostrucim...

Van mreže Milan Stojanovic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banovci

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #173 poslato: Mart 19, 2014, 09:52:23 »
Поштовани колега Мирко,
Око ЛР кошница не знам ништа, сачекај док Ти се не јави неко од колега који ради са том кошницом или свеједно зна одговор на Твоје питање.
Опрости ми на слободи, предложио бих Ти да набавиш бар једну РВ кошницу ако си икако у могућности, и да пратиш у истим пашним условима те две кошнице. Верујем да ћеш убрзо стећи, драгоцено лично искуство, а можда и неке друге идеје о проширењу свог пчелињака.
У сваком случају, желим Ти успешну и медну годину  :D 
Поздрав и свако добро  :) 

Van mreže Mirko Maric

• Stari član foruma
« Odgovor #174 poslato: Mart 19, 2014, 10:14:11 »
Поштовани колега Мирко,
Око ЛР кошница не знам ништа, сачекај док Ти се не јави неко од колега који ради са том кошницом или свеједно зна одговор на Твоје питање.
Опрости ми на слободи, предложио бих Ти да набавиш бар једну РВ кошницу ако си икако у могућности, и да пратиш у истим пашним условима те две кошнице. Верујем да ћеш убрзо стећи, драгоцено лично искуство, а можда и неке друге идеје о проширењу свог пчелињака.
У сваком случају, желим Ти успешну и медну годину  :D 
Поздрав и свако добро  :) 

Hvala,pozdrav kolega :)

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #175 poslato: Mart 19, 2014, 11:02:38 »
Lr kosnice,10 komada,rojevi iz prosle godine,zimovali su na jednom nastavku,hteo bi da udvostrucim...

Pre svega, zavisi od snage društava šta možeš uraditi i računaš li na neki prinos meda (na višak za vrcanje).

Najbolje je da mnogo pre bagrem odvojiš prve oplodnjake, koji će se razvijati u srazmeri sa količinom legla, pčela i hrane koju imaju (kada kažem hrane, ovo se odnosi prvenstveno na unos spolja ili prihranjivanje, a podrazumeva neke „sigurnosne“ zalihe ali ne preterane). Prošle godine sam iz ovakvih ranih trodelnih oplodnjaka morao skloniti ram koji je bio osnova i koji su pčele ceo napunile medom iako je bagrem bio relativno slab. Što znači da sam iz dvadeset trodelnih oplodnjaka uzeo 60 punih ramova, jer su smetali daljem razvoju – nije bilo mesta za leglo.
Ako spremiš matičnjake početkom aprila (u prvoj dekadi), tada već možeš pripremiti prve oplodnjake. S obzirom na razvoj ove godine trutova će biti za sparivanje ranih matica. Prvi oplodnjaci bi mogli imati oplođene matice oko 25 aprila. To bi ti bili i prvi rojevi i prvi višak matica za neke naredne rojeve.

Ovi prvi rojevi mogu i povoljno uticati na društvo. Ne mora to biti slabljenje, kako to izgleda u prvi mah. Ako društva ojačaju, ovo prvo oduzimanje će biti „prava sitnica“ u sprečavanju rojevog nagona. Jer, za prvi oplodnjak oduzimaš jedan ram sa pčelom i hranom, jedan sa leglom i pčelom i dodaje se satna osnova. I istrese sa sa još jednog rama pčela. Bilo da se uzima mlado ili staro leglo, mora imati dovoljno pčela da očuva (ili odgaji) svo leglo. Ako je košnica prejaka, može se oduzeti za još jedan oplodnjak. Tako da društvo ostaje u radnom raspoloženju. Svaki oplodnjak, kasnije možeš pojačati sa jednim ili dva rama legla. A ako si odvojio sa dovoljno pčele i zrelim leglom, ne mora se pojačavati. Oplodnjaci se sele dalje od pčelinjaka - minimum 3 km pravolinijska udaljenost - ako je pčelinjak u ravnici možda i malo veće rastojanje).

Slobodno se može mešati pčela iz više društava pri formiranju oplodnjaka – rojeva (npr, iz jedne ram sa pčelom i leglom, iz druge ram sa medom i pčelom, a iz treće se samo istrese pčela sa rama). Ovo se može desiti, ako hoćeš da uzmeš i pčele iz nekih društava koja nisu jaka.

Društva koja su prejaka i delimično ih oslabiš, ostanu proizvodna (mogu doneti višak meda za vrcanje). Po završetku paše možeš opet da odvojiš roj, ali sa minimum dva rama legla i pčelom i dva sa hranom i pčelom.

Oplodnjake ne razvijaj na silu. Prati razvoj i proširuj po potrebi.
Sa ovako odvojena dva roja, ne gubiš proizvodnu snagu društava cele godine. Koliki će biti prinosi, zavisi od početne snage društava (pre razrojavanja) i od paše. I imaš više nego dvostruko, sa rezervom, da spojiš ako je neki slabiji ili ti zatreba matica. Od rojeva ne očekuj prinose u suncokretu – oni su proizvodna društva tek dogodine. Ali, ako bi odvojio deset vrlo ranih (od 10 društava) i 10 posle bagrema, spajanjem bi dobio još 10 proizvodnih i u suncokretu.

Rojevi se dobro umereno „utople“ i hrane redovno ili povremeno, ako je potrebno.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Mirko Maric

• Stari član foruma
« Odgovor #176 poslato: Mart 19, 2014, 15:50:15 »

Najbolje je da mnogo pre bagrem odvojiš prve oplodnjake, koji će se razvijati u srazmeri sa količinom legla, pčela i hrane koju imaju (kada kažem hrane, ovo se odnosi prvenstveno na unos spolja ili prihranjivanje, a podrazumeva neke „sigurnosne“ zalihe ali ne preterane). Prošle godine sam iz ovakvih ranih trodelnih oplodnjaka morao skloniti ram koji je bio osnova i koji su pčele ceo napunile medom iako je bagrem bio relativno slab. Što znači da sam iz dvadeset trodelnih oplodnjaka uzeo 60 punih ramova, jer su smetali daljem razvoju – nije bilo mesta za leglo.
Ako spremiš matičnjake početkom aprila (u prvoj dekadi), tada već možeš pripremiti prve oplodnjake. S obzirom na razvoj ove godine trutova će biti za sparivanje ranih matica. Prvi oplodnjaci bi mogli imati oplođene matice oko 25 aprila. To bi ti bili i prvi rojevi i prvi višak matica za neke naredne rojeve.

Ovi prvi rojevi mogu i povoljno uticati na društvo. Ne mora to biti slabljenje, kako to izgleda u prvi mah. Ako društva ojačaju, ovo prvo oduzimanje će biti „prava sitnica“ u sprečavanju rojevog nagona. Jer, za prvi oplodnjak oduzimaš jedan ram sa pčelom i hranom, jedan sa leglom i pčelom i dodaje se satna osnova. I istrese sa sa još jednog rama pčela. Bilo da se uzima mlado ili staro leglo, mora imati dovoljno pčela da očuva (ili odgaji) svo leglo. Ako je košnica prejaka, može se oduzeti za još jedan oplodnjak. Tako da društvo ostaje u radnom raspoloženju. Svaki oplodnjak, kasnije možeš pojačati sa jednim ili dva rama legla. A ako si odvojio sa dovoljno pčele i zrelim leglom, ne mora se pojačavati. Oplodnjaci se sele dalje od pčelinjaka - minimum 3 km pravolinijska udaljenost - ako je pčelinjak u ravnici možda i malo veće rastojanje).

Slobodno se može mešati pčela iz više društava pri formiranju oplodnjaka – rojeva (npr, iz jedne ram sa pčelom i leglom, iz druge ram sa medom i pčelom, a iz treće se samo istrese pčela sa rama). Ovo se može desiti, ako hoćeš da uzmeš i pčele iz nekih društava koja nisu jaka.

Društva koja su prejaka i delimično ih oslabiš, ostanu proizvodna (mogu doneti višak meda za vrcanje). Po završetku paše možeš opet da odvojiš roj, ali sa minimum dva rama legla i pčelom i dva sa hranom i pčelom.

Oplodnjake ne razvijaj na silu. Prati razvoj i proširuj po potrebi.
Sa ovako odvojena dva roja, ne gubiš proizvodnu snagu društava cele godine. Koliki će biti prinosi, zavisi od početne snage društava (pre razrojavanja) i od paše. I imaš više nego dvostruko, sa rezervom, da spojiš ako je neki slabiji ili ti zatreba matica. Od rojeva ne očekuj prinose u suncokretu – oni su proizvodna društva tek dogodine. Ali, ako bi odvojio deset vrlo ranih (od 10 društava) i 10 posle bagrema, spajanjem bi dobio još 10 proizvodnih i u suncokretu.

Rojevi se dobro umereno „utople“ i hrane redovno ili povremeno, ako je potrebno.

Pre svega, zavisi od snage društava šta možeš uraditi i računaš li na neki prinos meda (na višak za vrcanje).

Posle koliko vremena se ovakvim oplodnjacima,formiranim od jednog,ili vise drustava(mesanje pcela)
dodaju zreli maticnjaci?

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #177 poslato: Mart 20, 2014, 18:55:31 »
Kolega, evo u ovoj poruci sam napisao svoje mišljenje i način kako to radim (starost dodatog matičnjaka u oplodnjak ili društvo).

U prvoj poruci piše to što te zanima, a u drugoj poruci (koju sam linkovao) je ispravak „grške“ koja je u stvari „profesionalna deformacija“ u načinu predstavljanja starosti matičnjaka.

Van mreže Mirko Maric

• Stari član foruma
« Odgovor #178 poslato: Mart 20, 2014, 19:08:26 »
Kolega hvala vam,na odgovorima,mozda nije pravo pitanje za temu ali dali ste  poceli sa dodavanjem secernog sirupa pcelama?

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #179 poslato: Mart 20, 2014, 21:48:31 »
Nisam počeo da hranim sa sirupom, a nadam se i da neću morati. Imam u ramovima oko 200 kg meda i više od 100 kg meda koji ću dati pčelama kroz hranilice.

Ako misliš da prihranjuješ društva sirupom, može se sada bez problema hraniti. Bolje je ranije, da bi potrošile tako prerađen sirup ili poklopile ga ako se ne utroši. Tako su najmanje mogućnosti da se nađe u medu koji se kasnije vrca.

A pomoćna društvanca, od kojih formiram oplodnjake ću hraniti sirupom i medom. Malo kasnim i trebalo je da ih naviknem na sirup. U subotu, ako bude lepo vreme krećem da ih hranim.