Autor Tema: Brstivarom protiv Varoe  (Pročitano 219341 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Branislav Tancic

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Povratnik u delo pcelarenja
  • Lokacija pčelinjaka: Zaseok Lalesevac, selo Strelac, Babusnica
Odg: Brstivarom protiv Varoe
« Odgovor #255 poslato: Oktobar 14, 2016, 09:39:03 »
Ajde jedno pitanje.
Tretirao herba stripsom sredinom jula, opadalo malo varoa.
Početkom septembra odradio brstivar na truleksu, opala poneka.
Izbegao bih oksalnu, da li da odradim od nedelje jos jednu turu brstivara ili da ipak radim oksalnu u novembru?
U pitanju su ovogodišnji rojevi.

Srdačan pozdrav

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #256 poslato: Oktobar 14, 2016, 10:51:53 »
Браниславе,
Хербу стављај између 10 и 20 августа, не пре.
Брстивар на трулексу почетком септембра, вероватно неће дати добре резултате, тада си требао Брстиваром да надимиш кошнице. Брстивар на трулексу је боље користити при знатно вишим температурама, септембар је био прилично хладан.
Уради контролни третман неким другим средством, погледај резултате, па онда донеси одлуку шта и како даље.

Поздрав

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #257 poslato: Decembar 03, 2016, 23:33:08 »
Видим да се овде нешто мало пише па хајде да напишемо мало искустава.

Овако сам пре који дан писао у теми "Зазимљавање Родне Воје":

Hvala drugari. Takođe svima želim srećno i uspešno zimovanje.

U narednom periodu želeo bih da isprobam nakapavanje Brstivara umesto oksalne kiseline dok su pčele u klubetu.

Za sada ne znam ni kada je najoptimalnija temperatura niti koja vlažnost odgovara niti koju dozu da upotrebim.

Probaćemo svašta pa ćemo posle izvršiti kontrolu oksalnom.. Eto meni malih izazova za zimske dane.

Pozdrav dragim prijateljima...
-----------------------------------------------------------------------------------------....

И ето дође дан да на две кошнице кући налијем по 20 милилитара Брстивара или по 4-5 мл по улици пчела.

Таман сам са комшијом и пријатељом пчеларом разговарао о данашњем мом третману Брстиваром и о сутрашњим очекивањима и договарао да и код њега сутра радимо Брстиваром док су пчеле у клубету и док су температуре ту мало изнад нуле када зазвони мобилни телефон.

Јавим се и одговорим на поздраве свештеника пчелара почетника из Пожеге који је још летос на својим ројевима радио третмане са Брстиваром.
Човек ми исприча да осим Брстивара није ништа друго користио и да је пре 5-6 дана накапао шприцом 7-8 мл Брстивара на сваку зазимљену заједницу и да је тек данас погледао број опалих вароа.

Питам га да ли је то по улици пчела или укупно 7-8мл по кошници, каже укупно 7-8 мл или нешто мање од 2мл по улици пчела.

Резултати на 7 кошница у којим су овогодишњи ројеви су следећи:

На 5 кошница има од 3 до 10 вароа
На једној кошници има преко 30 опалих вароа
И на једној кошници преко 50 вароа.

Каже на овој где је било највише бројао сам до половине и избројао у тој половини нешто преко 30 вароа а и у другој половини подњаче било их је још толико. каже сигурно укупно више од 50 вароа.

Договорио сам се са свештеником да прекосутра тј у понедељак понови третман Брстиваром са по 5 мл по улици а да након 5-6 дана после тога урадимо контролу са оксалном киселином. 

Пре коју годину третирао сам више заједница Брстиваром док су пчеле биле у клубету али прскајући прскалицом и у једној сам нашао чак преко 350 вароа.

Знам да има више стотина пчелара који користе мој Брстивар па бих замолио драге пријатеље да испробају Брстивар током зиме и напишу своје резултате.

Он да поновимо није штетан за пчеле, за мед и за пчелара. Брстиваром се по потреби може третирати више пута.

Поздрав драгим пријатељима....

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže miloradkozoder

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: okolina Pozege
« Odgovor #258 poslato: Decembar 05, 2016, 21:01:31 »
Pomaze Bog,
evo i ja da dodam na tvoj tekst Vojo. Meni je najbitnije da radim u skladu sa prirodom, i da istu ne trujem hemijom, zato mi je najveci problem bila varoa protiv koje kako mi se cini ima efikasan lek-BRSTIVAR. Danas sam bio na pcelinjaku 11 dana posle tretiranja brstivarom. Kosnica u kojoj sam nasao 30+ varoa u petak 2.12. danas je imala jos 11 varoa. U nedostatku brstivara, umesto da tretiram 5 ml. po ulici ja sam sada tretirao 5ml. po kosnici posle oko 20 minuta nasao sam 5 komada u gore pomenutoj kosnici. Trebalo bi da sutra proverim stanje pa cu dostaviti rezultate.

« Odgovor #259 poslato: Decembar 05, 2016, 21:30:33 »
Бог ти помогао колега Милораде,

Са којим кошницама пчелариш колега?
Труди се да контролу увек радиш неким другим средством, у односу на основно.
Поздрав  :)

Van mreže miloradkozoder

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #260 poslato: Decembar 05, 2016, 22:47:27 »
 Hvala na savetu, pocetniku uvek dobro dodje svaki savet. Poceo sam sa tri vrste: LR,DB i RV, ali planiram da nastavim samo sa RV.

« Odgovor #261 poslato: Decembar 05, 2016, 23:02:36 »
Богу хвала колега.
Ако третираш пчеле димљењем, обавезно затвори лето кошнице на 3-5 минута. За просечно јако друштво користи око 22-25 капи (два папирића), за ројеве око 10-15 капи.
Од маја користи брстивар на трулекс тракама, сипај по једној трачици једну супену кашику (10 мл.) У производна друштва постављај по две такве траке.
Све ово што сам ти рекао односи се искључиво на третмане рв кошница.

У лр кошници имаш значајно више варое него у рв кошници, а у дб кошници, већ немерљиво много више варое.
Значи ако третираш своје пчеле брстиваром и у лр и у дб кошницама, обавезно појачај дозе брстивара!

Поздрав и свако добро  :)

Van mreže miloradkozoder

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #262 poslato: Decembar 05, 2016, 23:31:09 »
Хвала, такође свако добро.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #263 poslato: Decembar 06, 2016, 00:03:00 »
Бог Ти помогао Оче Милораде!

Хвала Вам Оче Милораде на коментарима и пренешеним искуствима у раду са Брстиваром...

И ја сам драги пријатељи данас то јест два дана након третмана оне две заједнице пронашао у једној 4 а у другој 5 вароа.

Такође јуче смо код једног пријатеља и члана удружења пчелара Кошнице Воја истретирали још један пчелињак са тридесетак кошница а данас други пчелињак опет са двадесетак кошница.

Вечерас сам добио извештај о падању варое на јуче третираном пчелињаку. Број опалих вароа је једноцифрен док их у неким кошницама уопште нема. Власник пчелињака пролетос је користио Брстивар, летос митак и херба стрипс.  Третман митаком почео је још крајем јула и третирао 7-8 пута сваки трећи дан.

Стање на пчелињаку није за похвалу. Заједнице су слабе са око 2-4 улице пчела а тек отприлике свака десета је са 5-6 улица пчела док су неке већ страдале. Меда у страдалим кошницама има доста, храна благовремено додана, нема упрљаних рамова а пчеле нестале. 

На данас  третираном пчелињаку од двадесетак кошница код младог пчелара (који је почео са пчеларењем прошле године) када смо завршили са третманом погледали смо прву кошницу која је имала жичану мрежу ( заправо по редоследу рада осму кошницу) и за мање од пола сата од када је ова кошница третирана на улошку подњаче нађемо две варое од који се једна још мрдала.

Из кошница су излазиле поједине пчеле које су окупане Брстиваром и оне су на жалост завршиле своје зимовање. По мојој слободној процени ради се десетак двадесет пчела а можда ће им се укупан број повећати за још толико или нешто више.
Чак и да се изгуби педесетак пчела није то ништа на укупан број пчела у клубету и значај оваквог третмана.

Поздрав драгим пријатељима...

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže miloradkozoder

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #264 poslato: Decembar 06, 2016, 19:00:38 »
 После јучерашње примене брстивара кошница која је  пре имала 30+, па 11 вароа на данашњој кнтроли је имала 4. Кошница са ранијих 50+ данас је имала око 20 све остале од 0 до 3 варое.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #265 poslato: Decembar 07, 2016, 06:51:56 »
Богу хвала колега.
Ако третираш пчеле димљењем, обавезно затвори лето кошнице на 3-5 минута. За просечно јако друштво користи око 22-25 капи (два папирића), за ројеве око 10-15 капи.
Од маја користи брстивар на трулекс тракама, сипај по једној трачици једну супену кашику (10 мл.) У производна друштва постављај по две такве траке.
Све ово што сам ти рекао односи се искључиво на третмане рв кошница.

У лр кошници имаш значајно више варое него у рв кошници, а у дб кошници, већ немерљиво много више варое.
Значи ако третираш своје пчеле брстиваром и у лр и у дб кошницама, обавезно појачај дозе брстивара!

Potpisujem sve ovo sto je rekao kolega Neskovic.
Na primer kada sam ove godine dodao Av podnjacu na jednu od 2  Db 12ce koliko mi je jos ostalo,realizovao sam da u njoj ima daleko najvise varoe.Logicno sto veca zapremina kosnice,teze se odrzava temperatura bas u svim delovima legla,pa tamo gde je temperatura manja,to vise pogoduje razvoju varoe.Zato se i mora u Db12cama ili poloskama obavezno pojacati doza kada se dimi brstivarom,ja bih rekao bar 50 posto odnosno bar 30 kapi brstivara nakapanih na 2 do 3 samogoreca listica za dimljenje.

Van mreže Milojko Vasic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bajina Basta
« Odgovor #266 poslato: Decembar 07, 2016, 20:10:21 »

Imaju li neke reference, istrazivanja, bilo sta sto bi potvrdilo ovakvo pisanje

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #267 poslato: Decembar 07, 2016, 21:22:14 »

Imaju li neke reference, istrazivanja, bilo sta sto bi potvrdilo ovakvo pisanje

Имају, али нису за оне који не желе да чују и не желе да виде... 

Данас сам на једном предавању које је одржао неки други човек за неке друге теме објаснио присутним пчеларима управо детаље ових навода!!!

Наравно да многи нису заслужили да ово чују и виде!

Три века испред света...

Van mreže Milojko Vasic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bajina Basta
« Odgovor #268 poslato: Decembar 07, 2016, 23:52:19 »
Данас сам на једном предавању које је одржао неки други човек за неке друге теме објаснио присутним пчеларима управо детаље ових навода!!!

Da, i to je referenca....ccc

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #269 poslato: Decembar 08, 2016, 00:54:19 »
Да... мислите ли да треба  више да појашњавам ?
Одговори се налазе у многим темама о РВ кошницама... Треба само да мало више читате о РВ...

Три века испред света...