Autor Tema: Brstivarom protiv Varoe  (Pročitano 219341 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Lazovic Zivojin

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
Odg: Brstivarom protiv Varoe
« Odgovor #75 poslato: Septembar 12, 2011, 20:28:39 »
Da Brstivar deluje, očigledno je. Očigledno je i da je to tako bez obzira na način apliciranja.
Mislim da je najbolji prikaz priredio kolega Šošić.
Moja jedina zamerka njemu je što u krupnom planu prikazuje neprijatelja na leđima. ;)
U početku sam mislio da mu se slučajno omaklo, ali on i u narednim postovima ne posustaje ;D
Nadam se da će u dogovoru sa "rušiteljima statistike" (mravima), pre snimanja izvršiti prethodne korekcije na sceni i statiste na njoj postaviti u odgovarajući položaj. ;D
Nije humano da u onom položaju na snimcima (bar starije jedinke) kruže planetom Zemljom. ???

Veliki pozdrav za sve.

PS: Brstivar sam koristio i koristim, ali sam rekao sebi da bez odgovarajućih dokumenata-slika (kojih za sada nemam) o njegovom konkretnom  dejstvu neću pisati
« Poslednja izmena: Septembar 12, 2011, 20:47:30 od strane Lazovic Zivojin »

Van mreže Marko Kek

• Stari član foruma
« Odgovor #76 poslato: Septembar 13, 2011, 11:29:45 »
Izaberite sami koliko ćete kapi Brstivara nakapati na papiriće a prema zapremini košnica u koje uduvavate dim.

Pa baš to 'uduvavnje' me interesuje. Čime, na kakav način ? Za mali broj košnica naravno.

Pozdrav svima.

Van mreže Aleksandar Pesic

• Član foruma
« Odgovor #77 poslato: Septembar 13, 2011, 11:44:27 »
Imate u prodavnicama pcelarske opreme,izgleda kao dimilica samo ima nastavak koji se gurne kroz leto i ima teglicu u kojoj sagoreva papiric.Nekoliko puta se pritiska meh dok ne izgori papiric i to je to.

Van mreže momamilosevic

• Stari član foruma
« Odgovor #78 poslato: Septembar 13, 2011, 22:28:47 »
Tretman Brstivarom se i dalje radi,varou obara i posle 4-5 dana od tretiranja.Sistem rada nisam menjao,znači jedan dim na gornje leto i jedan dim na donje leto topom SUPER-Vita.
Pozdrav svima
Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #79 poslato: Septembar 13, 2011, 22:46:55 »
Bravo Momo, samo nastavi prijatelju. Ima ih još dosta u leglu. Vrlo je interesantno kako varoa između tretmana kad oseti da je snažno ugrožena, uskače u ćelije sa leglom.

Mi smo danas na bratovom pčelinjaku ponovo vršili tretman. Ovo je već osmi tretman Brstivarom. Trebalo je to odraditi još pre dva dana kada je bio četvrti dan nakon prethodnog tretmana ali smo zbog nekih važnijih obaveza to uradili tek danas.

Dosta je toplo vreme i pčele još uvek održavaju leglo što pogoduje varoi tako da ćemo najverovatnije morati uraditi još koji tretman.

Drage kolege Brstivarom možete raditi svaki drugi dan ako želite i broj tretmana ne oštećuje pčelinje zajednice.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže zdravko.reljic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Petkovaca - Br. polje
« Odgovor #80 poslato: Septembar 14, 2011, 20:16:07 »
Nisam jos kupio top za tretiranje pa sam danas opet tretirao sa dimilicom na baterije ali posto su sva drustva na dva nastavka radio sam duplo tj po dva papirica i po 8 kapi i sve je OK . prije tretiranja sam prebrojio na par drustava ( jer mi je mrsko da sve brojm )na jednom je bilo 15 a na ostalim 6 sve ukupno 186 kom danas je 4-to tretiranje Brstivarom a bit ce jos jer ima dosta legla . Pozdrav ...

Van mreže Ovcina Avdo

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Novo Milosevo
« Odgovor #81 poslato: Septembar 14, 2011, 20:23:37 »
Danas sam opet dimio kosnice protiv Varoe i 2 sata posle tretmana sam prebrojaou nukleusima po par komada Varoe,a u starijim drustvima oko 3o-50 komada Varoe razlicite starosti.

Pozdrav svim kolegama iz Miloseva...
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

• Član foruma
« Odgovor #82 poslato: Septembar 14, 2011, 21:47:32 »
Ja sam ih danas prebrojao 20 posle jutrosnjeg tretmana.Uglavnom starije i zacudjujuce skoro sve su bile zive i kretale su se po limu.Taman sam pomislio da im se broj smanjio.

Van mreže zdravko.reljic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Petkovaca - Br. polje
« Odgovor #83 poslato: Septembar 15, 2011, 21:10:56 »
Sutra je pregled i tretiranje pa ce da stigne izvjestaj ...

• Član foruma
« Odgovor #84 poslato: Septembar 17, 2011, 20:53:40 »
Pitanje za Voju:Dok sam koristio Brstivar sa uljem nakapan na papirice varoe koje sam nalazio u vecem broju su bile mrtve.Kasnije ste mi poslali Brstivar bez ulja,posle njegove upotrebe padalo je vise varoe ali su skoro sve bile zive,o cemu tu moze da se radi?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #85 poslato: Septembar 17, 2011, 20:59:06 »
Pitanje za Voju:Dok sam koristio Brstivar sa uljem nakapan na papirice varoe koje sam nalazio u vecem broju su bile mrtve.Kasnije ste mi poslali Brstivar bez ulja,posle njegove upotrebe padalo je vise varoe ali su skoro sve bile zive,o cemu tu moze da se radi?
Kolega Saša,
Mislim da je u pitanju mala doza. Pojačaj malo dozu...
Kada se radi sa parafinskim uljem tada je kontakt Brstivara sa varoom daleko jači.

Pozdrav svima....

Zaboravih da dam malo uporednih podataka.
Na primer:
Jedan litar Brstivara ima oko 24.000 kapi.
Kada se tretira dimnim topom po jedan mlaz tada iz jedne litre imamo oko 1000 mlazeva a ako damo po dva mlaza tada možemo istretirati 500 košnica po 2 mlaza sa Vita super topom.
Ako se tretira nakapavanjem na papiriće tada iz jedne litre možemo nakapati 2000 listića po 12 kapi.
To bi značilo da bi za 500 košnica trebali uraditi po 4 listića sa po 12 kapi. Međutim pošto u nakapavanju ne koristimo parafinsko ulje tada je to upola manje.
Zapravo tada radimo sa pola litre Brstivara bez parafinskog ulja i to je 2 listića po košnici nakapanih sa po 12 kapi i to je onda 500 tretmana sa ukupno 1000 listića.
I tek tada dobijamo isti odnos.

Pozdrav svima.....
« Poslednja izmena: Septembar 17, 2011, 21:13:43 od strane Vojo Brstina »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

• Član foruma
« Odgovor #86 poslato: Septembar 17, 2011, 21:25:14 »
Znaci dva listica sa po 12 kapi.Sutra cu probati pa javljam rezultate.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #87 poslato: Septembar 18, 2011, 13:01:53 »
Ево једног снимка наздрављања са Брстиваром пре употребе, кога смо снимили јуче у Новом Саду.

Накапао сам 60 капи Брстивара себи у чашу са минералном водом и наздравио са колегама.
 Бочице са остатком Брстивара завршиле су код колега пчелара.

http://www.youtube.com/watch?v=7gra56kXzwc&feature=player_embedded

Поздрав свима.....
« Poslednja izmena: Septembar 18, 2011, 13:10:06 od strane Vojo Brstina »

Три века испред света...

Van mreže Dragan Milicevic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rađevo selo
« Odgovor #88 poslato: Septembar 25, 2011, 17:07:06 »
Evo uradjen tretman brstinovarom juce
i evo rezultata

Van mreže Savo Tadić

• Stari član foruma
  • ...samo vas posmatram ....
  • Lokacija pčelinjaka: Stanisic
« Odgovor #89 poslato: Septembar 25, 2011, 22:09:51 »
veceras koristio brstivar za jeseni tretman da ispratim zatvoreno leglo ..... ovaj put brstivarom ceo pcelinjak (200 kosnica), bar nije smrdelo kao sa tecticom...... ujtro idem videti sta je palo . Jedina nuspojava od mirisa brstivara "zamirisalo" mi na pelinkovac :D