Autor Tema: Plodište RV košnice  (Pročitano 99860 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
Odg: Plodište RV košnice
« Odgovor #105 poslato: Februar 20, 2012, 16:12:38 »
Da se i ja malo ukljucim i da pitam ..
Dali ramovi u prvom nastavku RV stoje tokom cele godine na hladno?
Ili u toku leta na hladno a zimi na toplo??
Pozdrav!!!
Ja ih kolega Stanojko držim skoro cele godine na hladno / prvi nastavak na podnjači /.
Izuzetak može biti u situaciji kada sam formirao četri nastavka pred ulazak u zimski period i tada
se na podnjači nadje nastavak sa ramovima na toplo sa izvučenim osnovama .
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Stanojko Stojanovic

• Član foruma
« Odgovor #106 poslato: Februar 20, 2012, 20:17:28 »
Slazem se sa Vama kolega Savo,medjutim moja razmisljana idu ka tome da leti ramovi budu okrenuti na hladno a u toku zime na toplo,sigurno cete me pitati zasto?Po mome ramovi okrenuti na hladno leti omogucavaju drustvu laksi pristup svim ulicama.a zimi treba okrenuti na toplo radi bolje zastite od prodora hladnog vazduha iz pravca leta.To je samo moje razmisljanje neznam dali sam u pravu ?.
Mozda bi kolega Vojo o tome nesto mogao  da kaze.

Pozdrav!! :-\
Lepo je druziti se!!!   Moje predstavljanje

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #107 poslato: Februar 20, 2012, 20:55:34 »
Okretanje ramova na toplo kod mene je prošle zime dalo negativan efekat. Na tom nastavku su mi se ubuđali svi ramovi sa severne strane, jer na tom nastavku se ne može izvaditi ram sa severne strane, kao što to radim kod LR, Farar ili DB. Zbog toga sam ove zime sve nstavke RV i EV zazimio na hladno i svima sam izvadio jedan ram sa severne strane. Videćemo kako će to da izgleda kad počne sezona. Nadam se da nisam pogrešio. Pozdrav.

Van mreže voja stanojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: ub
« Odgovor #108 poslato: Jul 15, 2013, 06:48:32 »
Totalni sam pocetnik pa mi nije jasno zasto pcele izvlace maticnjake u nastavku iznad resetke? Moje su to uradile pa sam u dve kosnice dobio dvomaticna drustva koja sam morao da razdvojim. Nije mi jasno sta se to desilo;da li sam ja napravio neku gresku. U ostale tri kosnice sve je bilo u redu.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #109 poslato: Jul 15, 2013, 11:11:56 »
@Voja Stanojević

Sve što  ti ja napišem uzmi sa rezervom jer sam i ja početnik, ali mislim da ti odgovor može pomoći dok se ne javi neko sa dužim stažom...

Razlog izvlačenja matičnjaka može biti različit:
  • rojevi nagon (previše pčela, premalo mesta)
  • tiha smena (društvo je iz nekog razloga nezadovoljno maticom)
  • nestanak matice (prignječena tvojom greškom, starost ili bolest matice, nepažljivo obeležavanje markerom kada je zbog mirisa markera prepoznaju kao uljeza i ubiju i dr.)
Inače, ako imaš postavljenu MR nema razloga da podižeš leglo i na taj način širiš prostor koji si ograničio rešetkom (svrha rešetke je da bi matica manje zalegala, pčele manje brinule o leglu a više meda donosile).Sve leglo koje si u razvoju podigao u višlji nastavak treba da izađe i oslobodi ćelije za skladištenje meda. Ako i pored toga oslobađaš mesto u plodišnom nastavku zbog zaposlenosti "kućnih" pčela (izvlačenja SO npr) iznad MR se podiže ISKLJUČIVO ZATVORENO leglo.

Nadam se da sam ti bar malo pomogao, a još više se nadam da ti nisam nešto krivo objasnio :-\

Van mreže Kolaric Jure

• Član foruma
« Odgovor #110 poslato: Jul 16, 2013, 12:20:41 »
Totalni sam pocetnik pa mi nije jasno zasto pcele izvlace maticnjake u nastavku iznad resetke? Moje su to uradile pa sam u dve kosnice dobio dvomaticna drustva koja sam morao da razdvojim. Nije mi jasno sta se to desilo;da li sam ja napravio neku gresku. U ostale tri kosnice sve je bilo u redu.
pozdrav. zanima me kad se ti to desilo? po mojim iskustvima (3 godine RV-ja, trenutačno imam 20 RV košnica) tjedan dana nakon ograničenja matice obavezno treba pregledati sve ramove i često češ nači da su na legli iznad matične rešetke izvučeni matičnjaci (koje treba uništiti). to bi trebalo onemogučiti rojenje. G.Vojo je prije 3 godine (na mom početku) pisao u forumu da ako dobro zamedi pčele same ponište te matičnjake ali u to više ne vjerujem. ove godine nisam imao vremena za pregled nakon ograničenja matice i ot prilike 2 tjedna nakon ograničenja (bagrem medio) imao sam 4-5 roja od 15 društva. treba napomenuti da se ne roje sva društva ali da je skoro obavezno pregledati društva tjedan dana nakon ograničenja.
pozdrav svima!

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #111 poslato: Jul 16, 2013, 23:27:53 »
Zanimljiva je tvrdnja da pčele neće povući matičnjake ako su ramovi ispod nastavka sa maticom i matične rešetke. To nisam proverio pa bih želo da čujem mišljena iskusnih majstora.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #112 poslato: Jul 17, 2013, 22:42:33 »
Zanimljiva je tvrdnja da pčele neće povući matičnjake ako su ramovi ispod nastavka sa maticom i matične rešetke. To nisam proverio pa bih želo da čujem mišljena iskusnih majstora.
Da li će povući rojeve matičnjake ili neće zavisi od više faktora. Ako imamo preko 45.000 radiličkog legla u vreme ograničavanja matice matičnom rešetkom pčele najčešće povlače matičnjake. Takođe ako u dužem periodu naiđe loše vreme ikvalitetno othranjene mlade pčele ostanu nezaposlene kao što je to bio slučaj ove godine eto rojevih matičnjaka i rojevog nagona koga je dosta teško suzbiti.
Ne postoji košnica koja može u potpunosti eliminisati rojevi nagon. Konstrukcija košnice može omogućiti pčelama lakšu blokadu matice i ranije usmerenje pčela na iskorišćenje paše. Tu dolazi do veoma brze  blokade matice i razlike u količini pčela u odnosu na količinu otvorenog legla te izuzetno brze promene starosne strukture pčela. Mlade pčele ako se pojavi značajnija paša nemaju mogućnosti da othranjuju leglo ili taj posao rade veoma veoma kratko ranije postaju snažne neistrošene izletnice i količine unetog i prerađenog meda se neslućeno uvećavaju.
Ali, ali, ali, ako paša pođe pa zbog loših vremenskih uslova prestane tu nam posle skoro ništa ne pomaže. Samo ponovno pojavljivanje snažne paše može prekinuti rojevi nagon u poodmakloj fazi.

A što se tiče same pojave rojevog nagona u već ograničenom plodištu, samo oduzimanje zatvorenog legla, mladih pčela ili polenovog praha i eventualno prihranjivanje u bespašnom periodu u nekim godinama kakva je ova mogu sprečiti pojavu rojevog nagona.

Pozdrav svima....   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže slavoljub_simic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrnjačka Banja
« Odgovor #113 poslato: Novembar 20, 2013, 22:49:39 »
ja imam jedno pitanje. Imam jednu rv koju sam formirao 3 avgusta i zazimio sam je. ja sam na 900 m na planini GOC kod Vrnjacke banje.Posto sam spremio 1 ev kosnicu, i obezbedio mladu maticu na prolece,kako da je formiram, i kada.Dali da stavim 1 nastavak ev iznad prvog pa MR ili kako jer sam pocetnik a mojim kolegama u blizini ne verujem mnogo, jer me svi pitaju sta ce mi ta kosnica sto ne uzmem standardne. Pozdrav.

Van mreže Milan Ilić

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #114 poslato: Novembar 21, 2013, 09:17:45 »
Kazi ti njima da je Rodna voja standard ali su oni malo zaostali pcelari koji nece da evoluiraju i osudjuju nesto sto nisu ni probali, imas takvih koliko hoces! Nisam bas najbolje razumeo pitanje... Ako ces da formiras ev ne znam zbog cega stavljas MR. Na plodiste RV stavis ev nastavak i pustis maticu da ga zalegne, naravno kad pcele izgrade sace. Ja bih tako uradio, sad da vidim sta iskusniji imaju da napisu.
"Nema dobrih i loših zanimanja, treba samo u zanimanju koje odabereš biti dovoljno dobar."

Van mreže slavoljub_simic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrnjačka Banja
« Odgovor #115 poslato: Novembar 25, 2013, 20:46:15 »
da pojasnim pitanje. Kada se na prolece razvije rv na 10 12 ramova i kada treba da je pripremim za pasu, a ja mislim da treba da stavim umesto mr na prvi nastavak, u stvari iznad 1 nastavka ja bih trebao da stavim iznad 1 nastavka nastavak ev, pa mr pa sledece nastavke sa yatvorenim leglom i osnovama, dok matica ne napuni nastavak sa ev.Tako kad napune prebacim na podnjacu stavim kavey sa maticom stavim poklopnu dasku i prenesem u Banju jer je to 15 km od Goca.Pozdrav.

Van mreže Danko Marinković

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Stražbenica
« Odgovor #116 poslato: Mart 30, 2014, 16:38:04 »
Pozdrav svima!
Novi sam na forumu i početnik u pčelarenju.Pišem ovdje jer nisam znao pod koju rubriku iznjeti pitanje.
17.3.2014. kupio sam  društva iz RV košnica i preslio u moje košnice.Znači radi se o ukupno 16 ramova po košnici.Kod preslagivanja složeni su tako da je matica ostala sa po 5,6,7 legla(kako gdje) u gornjem nastavku.U plodištu je saće i satne osnove sa strane.Satne su bile dodane i na početak i kraj drugog nastavka.Situacija nakon dva tjedna je ovakva:meda što je bilo od zimus skoro i da nema,satne osnove u drugim nastavcima su izgrađene,ima 5-6ramova legla,dok u plodištu ima malo pčela,saća su prazna skroz a satne nisu izgrađene.Prihranjivao sam ih sirupom i pogačama.Sirup sam prvo davao po 2dcl svaki drugi dan,ali kako je kiša padala cijeli prošli tjedan onda sam im dao po 0,5l svaki drugi,treći dan.Sve su pojele.Znači neznam da li treba premještati ramove?legla se nisu raširila,u plodištu satne nisu izgrađene a saće od prije prazno.Zalihe meda u drugom nastavku malene...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #117 poslato: Mart 30, 2014, 23:03:37 »
Pozdrav svima!
Novi sam na forumu i početnik u pčelarenju.Pišem ovdje jer nisam znao pod koju rubriku iznjeti pitanje.
17.3.2014. kupio sam  društva iz RV košnica i preslio u moje košnice.Znači radi se o ukupno 16 ramova po košnici.Kod preslagivanja složeni su tako da je matica ostala sa po 5,6,7 legla(kako gdje) u gornjem nastavku.U plodištu je saće i satne osnove sa strane.Satne su bile dodane i na početak i kraj drugog nastavka.Situacija nakon dva tjedna je ovakva:meda što je bilo od zimus skoro i da nema,satne osnove u drugim nastavcima su izgrađene,ima 5-6ramova legla,dok u plodištu ima malo pčela,saća su prazna skroz a satne nisu izgrađene.Prihranjivao sam ih sirupom i pogačama.Sirup sam prvo davao po 2dcl svaki drugi dan,ali kako je kiša padala cijeli prošli tjedan onda sam im dao po 0,5l svaki drugi,treći dan.Sve su pojele.Znači neznam da li treba premještati ramove?legla se nisu raširila,u plodištu satne nisu izgrađene a saće od prije prazno.Zalihe meda u drugom nastavku malene...

Kolega Danko dobro nam došao i srećan ti početak sa RV košnicama...

Tek kada pčele rašire leglo na oko 7-8 ramova mogu se vršiti zamene nastavaka.
Pčelama ne treba dodavati osnove na izgradnju dok imamo izgrađenih ramova.
Izgrađene ramove možemo dodati kao prazne u nastavak iznad ovog plodišnog koga spuštamo na drugo mesto (kada u košnici imamo tri nastavka) ili na podnjaču kada u košnici imamo dva nastavka. 

U slučaju da su zalihe meda male, u ovom vremenskom periodu pčele je potreno prihranjivati sirupom 1:1 ili malo gušćim ako u košnici imamo manje od 5 kilograma hrane...

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Danko Marinković

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Stražbenica
« Odgovor #118 poslato: Mart 31, 2014, 07:24:33 »
Hvala puno na brzom odgovoru!Pratit cu situaciju i tako napraviti

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
« Odgovor #119 poslato: April 12, 2014, 21:14:56 »
U svim R.V.imam izgrađena po dva nastavka saća (rojevi od prošle godine).
Ovdje je navedeno da se zajednice koje nemaju  izgrađeno svo saće mogu pustiti na nešto više od 12-13 r. legla prije ograničavanja.Takođe,rečeno je da se u cilju  izgradnje kompletnog saća može raditi i prevješavanje legla. Moje pitanje iskusnijim pčelarima glasi:

Koliko ramova je najbolje prevješavati, sa kojih pozicija i kojim tempom do izgradnje i posljednjeg rama četvrtog nastavka?

Pozdrav svima.