Autor Tema: Forum SPOSa  (Pročitano 469681 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Milojko Vasic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bajina Basta
Odg: Forum SPOSa
« Odgovor #690 poslato: Decembar 23, 2014, 00:02:00 »
Neki dan da ne bi kolegine fotografije nijedan post na forumu, danas prilicno, ali pola u ovoj temi, malo citata malo vremenske situacije, a o pcelarstvu slabo

bas ste dokoni

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #691 poslato: Decembar 23, 2014, 00:12:02 »
Kolega Mile, pa cela je zima ispred nas.
Nema mnogo ni pitanja koliko vidim..  ;)

Pozdrav svima..
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #692 poslato: Decembar 23, 2014, 23:46:33 »
Neki dan da ne bi kolegine fotografije nijedan post na forumu, danas prilicno, ali pola u ovoj temi, malo citata malo vremenske situacije, a o pcelarstvu slabo

bas ste dokoni

Kolega, pokušaću da objasnim zašto ja lično puno pišem u ovoj temi i to tako što ću prokomentarisati nekoliko misli Borisava Pekića.

Pekić: “Čudno je da ljudi o politici sve više govore ukoliko su manje kadri da na nju utiču”.

Razmišljao sam upravo o ovome smatrajući da to jeste činjenica u primitinoj politici koja kod nas postoji u obliku zakržljale demokratije i koja je uglavnom samo tanak sloj na površini, a sve ostalo ispod je podmuklost, dvoličnost, izadaja, korupcija i uglavnom jad (reč je o politici u pčelarstvu koja treba da olakša ovu delatnost – ne želim da pišem o politici u društvu u opšte, jer nije ovde mesto da se o tome previše raspravlja, a i nema potrebe – sve je isto). Pojavni oblik politike koji je slikovito gori od sante leda.

Odgovor je vrlo prost: politika se bavi nama i stvar je samo u odbrambenom refleksu, koji po manifestacijama zavisi od čoveka. Sve je uobičajeno i razumljivo i ćutanje i neslaganje i trpljenje i pobuna ljudi. Samo što ja smatram (i jedan deo razumnih ljudi) da se treba suprotstaviti takvoj vrsti politike i podići je na malo viši nivo, u korist svih, a ne grupe neodgovornih i samoživih uzurpatora koji žive na osnovu laži koje „prodaju“ narodu kao boljitak. Baš kao i vlast u državi.

Takvi nam npr. vode razne pregovore.

Pregovaraju ovi naši (iz SPOS-a) o raznim stvarima, a u narodu pčelarskom je panika. Nit’ ovo znaju šta su ispregovarali, nit’ se puno brinu zbog toga. Da ne navodim to što šalju čoveka koji očigledno nije ni sposoban ni zainteresovan za to (primer oko registracije vozila). Primer „pregovora“ oko doprinosa za PIO ne zanima glavnog „pregovarača“ RŽ, jer je čovek vrlo dobr situiran i neće biti posledica po njega.

Pekić: “Pregovori su mahom uspešni, nakon čega je svetska situacija – takođe kao i uvek – postajala sve gora. Pregovori su uvek sve bolji, situacija sve gora”.

Pre tri dana takođe jednom dobro situiranom pčelaru kažem o mogućim problemima koji postoje i potencijalno još gorim koje nam mogu ispregovarati i da se čak predlaže i oduzimanje vozila. Odmah me je prekinuo. Kao i svako „sito“ razmišljanje ovo ga ne dotiče, ali kaže on meni sledeće (pazite, ovo je slično mišljenju našeg nesposobnog i nezainteresovanog pregovarača): „Da li ti misliš da sada na saobraćanoj dozvoli policija vidi za šta si registrovan. Pa policajac bi trebalo da pozove centar, pa dok mu jave...ne ide to tako jednostavno. Nema veze šta zakon kaže“. Eto, čovek veliki pčelar, dobar domaćin, ima kamion sa utovarnom rukom, pčele seli na paletama ali nije svestan da vozi na nezakonit način (jer se registruje pčelarsko vozilo sa ugrađenim košnicama). Naš pregovarač za ovu problematiku ima 5 kamiona, registrovanih i korišćenih po zakonu i drži stranu vlasti koje nemaju sluha za pčelare. Ali, kao što ste mogli videti (a možda i niste) umešala se upravo primitivna politika i opet je u najboljem obliku pokazao Slobodan Marjanović i Dejo je ostao ličnost koja će nam sve srediti na njabolji način (ali malo sutra). Inače, SM je jedan od najgorih i najdvoličnijih urednika, koji je najčešće izazivao nesloge i nered i uticao na to da se forum pčelara srbije pretvori u kaljugu (u stvari mislim da je kolovođa grupi odvratno loših urednika - čast izuzecima).

Naši pregovarači, koji nam delimično kroje sudbinu a nisu dorasli tom zadatku, ponašaju se kao konobari: prikupljaju podatke i lepe želje po forumu, umesto da jednostavno traže da postoji mogućnost obične registracije vozila koje služi za prevoz pčela kao svakog ostalog tereta. Tamo gde je neophodan atest, radi se, tamo gde ne treba ne radi se (prevoz pojedinačnih košnica, paleta na vozilima sa utovarnom rukom itd). Bojim se da će uspeće da „idejstvuju“ na osnovu predloga da se vremenski ograniči trajanje registracije iako ima potreba da se i u decembru premesti pčelinjak (potvrđeno iz prakse) umesto da to bude samo stvar izbora.

Predloge za PIO u vidu dokumenta predsednik je zaturio (kaže da je to urađeno negde 2009 ili 2010, al’ se negde zaturilo). Verovatno nerealni spisak želja u obliku referata. Pred izbore, dase ne zaboravi.

Pekić: “Gluposti uvek zvuče ubedljivo. Samo pametne stvari izgledaju neverovatne”.

Zanimljiva je "politička popustljivost" (to je ta vrsta korumpiranja javnosti) prema vrhuškama udruženja. Poznati „borac“ za primenu registrovanih sredstava protiv varoe („bata“), nedavno je blagonaklono pohvalio rukovodstvo jednog udruženja što je nabavljalo neregistrovan preparat. Kasnije je preЩednik saveza to malo ispeglao i kaže da je „bata“ rekao da je dobro što kupuju lek (i naravno, "bata" nikako nije zaboravio da nabroji regostrovane preparate – što bi rekla deca bljak).

Opet se mora ponoviti isti citat Pekića:

"Gluposti uvek zvuče ubedljivo. Samo pametne stvari izgledaju neverovatne".

PreЩednik je tako tupavo branio i kada sam kritikovao što se neregostrovano sredstvo promoviše u Pčelaru i to u tekstu koji je napisao član redakcije pčelara Slobodan Marjanović i to na način koji ne govori o stvarnoj primeni (izgleda da je malo smanjio broj tretmana za javnost), ali još više kada sam rekao da se reklamira AMITRAZ u časopisu Pčelar.

Malo ga sklonili (reklamu za amitraz u Pčelaru), pa je opet neko uzeo kintu da se opet reklamira (u Pčelaru). Spomenuta kinta verovatno nije završila u „bužetu“ saveza nego najverovatnije u budžaku nečijeg džepa.

Ovo je samo mali deo politike u obličju koji sam naveo i smatramo da moramo dati doprinos da se to malo promeni. Jedini doprinos možemo dati ako javnost bude svesna da se ne radi u dobrom pravcu i da se vrtimo u krug i da se samo vrh SPOS-a našao merodavan za sve ili nešto njihovih poslušnika ili sledbenika. Ovo se lako vidi po načinu na koji sada rešavaju neke probleme i koga šalju da dogovara sa vlastima. Izuzetak je Rodoljub Živadinović. On će sve sam da sredi. Srediće doprinose PIO za sve u Srbiji, jer kaže da su svi oni nesposobni i neorganizovani. Pre toga ih izgleda nije ni zvao (njihove organizacije).

Smatram da moramo imati bar malo odgovornosti i zdrave pameti i suprotstvaiti se primitivizmu koji nas uvek vuče nazad.

Budući sunovrat nakon dolaska na vlasti Slobodana Miloševića sam shvatio posle 6 meseci, na osnovu informacija jednog čoveka (nije bio javna ličnost, daleko od toga i bio je u pravu, to se danas vidi). „Revolucionarni prevrat“ 2000-te i isti takav u SPOS-u sam uočio kao pogrešan posle tri meseca (otprilike) i to pokušao da pokažem na prvoj skupštini saveza kao pogrešan put. Početak „presednikovanja“ Rodoljuba Živadinovića (prva dva dvogodišnja mandata), nažalost nisam shvatio odmah kao čoveka koji vodi SPOS na osnovu utopije i ličnog interesa (nisam ni znao ko je predsednik nit' me je to puno zanimalo, sve dok nije sve isplivalo na površinu pojavom SPOS-a u javnosti putem interneta). Trebalo je više vremena. Pokazao je pravo lice u trećem uzastopnom mandatu koji je istvario na vrlo sumnjiv način. Laž i obmanu koje je širio su bili vrlo vešto prikriveni u obličje dobroćudnog bucka koji rešava sve probleme pčelara. Sadašnje njegovo primitivno ponašanje pokazuje da je nedostojan svake rasprave i da stvarno mnogo laže pčelarski narod. Ne sumnjam da će nastaviti dalje, jer vodi politiku na onakav način koji sam napisao na početku. Svaku slučajnost će vešto sapštiti kao svoj uspeh, a neuspeh braniti lažima i primitivizmom. Zato teži da sakrije svoje delovanje od očiju šire javnosti i zatvori forum. Dobiće on i naredne izbore. Kao i svi diktatori (npr Čaušesku sa 99,9%). Kako će kasnije proći u budućnosti, ko to zna.

Pekić: “Oni koji lične nedostatke pokušavaju da pretvore u javne vrline, završavaju kao žrtve tih nedostataka kad ove zaista postanu javnim vrlinama”.

Pretpostavljam da sam bar malo objasnio šta je motiv pisanja u temi forum SPOS-a. Neki ne puno sposobni nam kroje sudbinu.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Željko Jovanović

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #693 poslato: Decembar 24, 2014, 01:03:49 »
  Dragane, mislim da je problem još dublje u blatu.
rodoljub (nije štamparska greška) se dogovara sa upravom, komorom, pomoćnikom ali nema pisani trag o konačnom dogovoru, nego samo usmeni dogovor koji ni njega ispred spos-a niti drugu stranu ninašta ne obavezuje, samim tim je izbegnuta obostrano odgovornost.
 Bilo mi je čudno što se insistira na pisanom zahtevu veterinarima, koji treba da se potpiše u slučaju da se promaše termini i da može da se tuži višim instancama.
 Sve liči na pravnu školu iz Lazarevca ubrzani kurs, samo s malom izmenom rodoljube ništa nepotpisuj, čas prvi lekcija prva.
Ako postoji bilo koja prepiska sigutno se prećutkuje i skriva, da se nebi videlo pregovaračko nesposobna strana predsednika, ili u prevodu ubzanog kursa, rodoljube ako si nešto i potpisao stavi strogo poverljivo, čas drugi lekcija druga.
  Kad neko insistira ili ima ispravan stav aktiviraj taster trkač pljuvač. Aktiviranjem tastera direktno se u raspravu uključuju članovi sposa koji su dobili po sendvič, koji vređaju i čekajte reakciju, čas treći lekcija treća.
  U slučaju da nedođe do pozitivnih promena po rodoljuba aktiviraj taster trkač smarač. Aktivacijom automatski se u diskusju uključuju smarači da li ste sposovac, niste, pa što niste,a da jeste,pa bilo je i lepih slika na tv-u živanovića, niste primetili,drugi put obratite pažnju, evo ja imam mlogo postova oko 1000-2000-3000-7000 postova, Čekajte reakciju, ceo dan se nejavljate na forum, šatro imali ste dogovor u bifeu vlade na temu da li nade (nada je ujna na kuma radoja,koja radi ko šankerica) Čas četvrti lekcija četvrta.
  Oprezno preko opcije skriveni član proveriti situaciju, ako ni ovo ne pomogne otvoriti novu temu sa detaljima dogovora u vladi, ali samo bitne stvari, boja kravate i košulje, kafa zamislite sa medom njima, a meni ni vinjak, obavezno velikim slovima nova tema, jer se time automatski aktivira taster oda radosti, sačekati tri puta bravo predsedniče i jedno potpisujem, čas peti lekcija peta
 Pošto ste razvodljili situaciju, aktivirajte taster žuti-crveni, aktiviranjem služba automatski isključuje nepodobne s foruma na određeno vreme neodređenim redom, čas šesti lekcija šesta.
  Skuvajte kafu i nastavite sa daljim radom 

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #694 poslato: Decembar 24, 2014, 03:13:01 »
....

Због ове песме и кометара како доживљавам садржај часописа пчелар, избаци ме пчеларска мафија на годину дана са форума, онако мало проевропски демократски. 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže sasa zivic

• Stari član foruma
  • 338 Nmv
  • Lokacija pčelinjaka: zaječar 43°51′24.73N 22°21′23.27E
« Odgovor #695 poslato: Decembar 24, 2014, 09:57:27 »
   Sale dobrodošao, ja sam ti predsednik komisije za obrazovanje, taman će mi biti potreban još neko ko je voljan da se prihvati obaveza  ;D ;D ;D ;D ;D Ako te ovim ne uplašim  ::)
Slaba fajda će biti od mene jer sam non stop u nekoj jurnjavi.
Izvinjavam se ostalim na pisanju van teme ali Draganova ponuda je bila javna pa zato i odgovor...
Uzgred, pregovaračka pozicija našeg predsednika uopšte ne postoji pošto je duboko zašao u politiku i sve što radi radi u korist onih drugih, a za pčelare kakobude...i ovako  će to da predstavi kao našui svojupobedu prilikom pregovora.
Uostalom šta očekivati  od čoveka sa onolikim fondom reči...
Bolje živeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bijedi

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #696 poslato: Decembar 24, 2014, 11:06:39 »
"Prevara je mera balkanskog uspeha ... " rece jednom Ivo Andric.

Vise puta sam na SPOS-forumu pisao o par stvari i nazalost nikako mi nije jasno kako ljudi ne vide ocigledno:

1. RZ ceka da ga pozovu vec vise od godinu dana na razgovor oko pasarine - setite se slavnog naslova "Najzad ukinuta pasarina"
2. RZ ceka razgovor sa veterinarskom komorom godinu dana i za to vreme vecina pcelara placa sve sto im sem trazi jer njihov zivotni cilj nije da se svadjaju i imaju neprijatelje vec da rade - normalno da se to zavrsava izgleda vecom cenom nego sto je vecina placala u toku godine - oko oktobarskog redovnog pregleda...
3. RZ ceka oko registracije pcelarskih vozila ... kakva nam je drzava ionako niko ne seli po propisima pa nikom nista ...
4. RZ ceka oko pregovora za PIO - nije to samo pcelarski problem vec svih poljoprivrednika a tu i drzavu vode i prave joj planove ljudi koji iz svojih fotelja ne vide stvarnost ali sta reci...
5. RZ vodi Reku meda - sada se to zavrsava najveci uspeh je knjiga DPP koja cak nije ni stampana iz tog projekta vec parama od clanarine i Hleb od heljde sa medom - ajd sto med kad ga ispeces na 180 C vise nije med vec stetan secer ali je to "najveci marketinski potez SPOS-a". Od Reke meda najvise i jedinu korist su imali pojedinci - direktori, rukovodioci, predavaci kontrolori - samo direktor platu od 1000 i nesto evra mesecno da ne pricamo o ostalima...
6. Zatvaranje foruma SPOS-a za neclanove - cak i Severna koreja ima internet ali selekcionisano i pod kontrolom cak i za neclanove partije ali...
7. Subvencije - kamen oko vrata jer niko nista ne daje a da ne uzme. Na konto subvencija nije mnogo uzeto u novcu vec u propisima koje su RZ i njegova ekipa nametnuli a skoro da niko nije trazio da se to radi - sve je upropasteno a najbolji modeli za pcelarstvo - madjarski npr - su obezvredjivani a danski ili ciji vec su odlicni...
8. Vise sajtova SPOS-a koji nicemu ne sluze - bi li neka analiza uspesnosti svih tih sajtova? a svi se finansiraju novcem iz clanarina
9. Casopis Pcelar - nije ni cudo sto nam ide sve gore u pcelarstvu kad se prosipa "znanje" od pre 30-40 godina a niko da kaze sta dalje sa ovim vremenskim uslovima, povecanjem poljoprivrednih kultura koje ne mede, novim bolestima i ko ih izaziva, losim proizvodima na trzistu koji direktno uticu na zdravlje pcela a nove tehnologije se pojavljuju tamo gde i nisu preko potrebne - otklapaci, vrcaljke dodaci bez kojih "nije moguce ekonomicno i profitabilno pcelariti" a kojima jedino fali odgovor kako pcelariti dok se ne dodje do njihove upotrebe ...
10. (Ne)kultura samog RZ - sta da tu kazem...

E sad kolega pita zasto je vise od pola poruka ovde a nista o samom pcelarenju - ovo ubija srpsko pcelarstvo - zajedno sa raznim klasterima, predavacima sa leptir masnama koji su vise promoteri a pod kapom (zvanicnom ili nezvanicnom) SPOS-a vise nego uslovi i tehnike pcelarstva - a i tu se otvaraju nove teme koje ipak traze malo vecu sirinu pogleda i hrabrost de se u to upustite - trut npr i organsko pcelarenje ali se dobar deo ljudi plasi da ce ispasti neuk ili glup jer p..a uz vetar - zato je dobro da ljudi pisu o svojim iskustvima tamo (ne mora svako da bude naucni radnik da doprinese saznanjima o pcelama) jer tako sve pocinje - neko vidi prijavi pa onda neko istrazi ...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #697 poslato: Decembar 27, 2014, 02:22:48 »
Нудили су ми да будем уредник на спосовом форуму а затим сам отворио наш слободни српски пчеларски форум..
Ево им одговора..
Тада је владала таква клима а данас није ни мало боља.. сада је три пута гора..

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #698 poslato: Decembar 27, 2014, 02:35:13 »
Ово је песма за доживотног председника у трећем мандату.. По закону има права на два мандата, али човек је изабрао чланове ИО и оне који ће да га бирају на доживотне функције, уредника часопса пчелар и нико им ништа не може...
Идемо даље...

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #699 poslato: Decembar 27, 2014, 05:21:24 »
Наградно питање Прво , за уреднике спосовог форума, ко је sebastijanpl1, ко је birkut и ко је swiwojtek (као да је овај један довољан за све "војтеке")?

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #700 poslato: Decembar 27, 2014, 05:25:12 »
Питање број2.
шта је то ступарење?

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #701 poslato: Decembar 27, 2014, 05:26:46 »
Питање број 3:
шта је то преподобно ћириличарење?

На тачне одговоре следе  награде..

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #702 poslato: Decembar 27, 2014, 05:28:01 »
И да, за мало да заборавим главно питање, шта их повезује?

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #703 poslato: Decembar 27, 2014, 06:18:47 »
Ево мало помоћи за прво питање. Уђете на профил "Н.С.П.1."
од почетка октобра 2010. на спос форуму и читате.. Затим на профил непознатог себастијанапл1 и читате..

поздрав...
за сва четири тачна одговора следи награда , поклон РВ кошница...

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #704 poslato: Decembar 27, 2014, 07:36:59 »
помоћ за питање број 2. ступарење-адамарење..

Три века испред света...