Autor Tema: Zalihe hrane u kosnici  (Pročitano 31339 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mirko Bradić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 108
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Čazma
Odg: Zalihe hrane u kosnici
« Odgovor #30 poslato: Mart 02, 2012, 09:39:00 »
Mirko, sirup nije baš dobro dati sada, ali je moguće.
Problem može biti to što pčele ne izleću redovno. Moja iskustva po tom pitanju nisu najbolja. Radi se o korišćenju tegle na kojoj se izbuši poklopac iglom i tako se postavi preko satonoša na kojima je folija (podrazumeva se da mora biti prazan nastavak da bi se tegla postavila).

Ako već moraš dodati sirup, najbolje je na brzinu izvaditi po jedan prazan ram i u njega sipati gust sirup. Gust onoliko koliko može da se sipa i uđe u ćelije saća. Tako nalivene ramove držiš u prostoriji iznad nekog suda poređane na dve letvice i moraju stajati vertikalno. Ne sme se naslanjati saće na saće, jer zna da curi i nije mi jasno po kojem zakonu fizike :D, ali iscuri dosta.

Mogu se dati i dva rama sa sirupom sipanim samo sa jedne strane i da se stave do legla.
To je inače jedna metoda forsiranja razvoja, koju sam naučio još kao početnik, ali je nisam u tu svrhu koristio dugo (samo par sezona). Nije dobro "prisiljavati" pčele na preterani razvoj, ne dobiju se pojedinačno dobre pčele, ali se postigne brojnost.

Zbog ovoga, a i drugih korisnih stvari je dobro kad je pri zazimljavanju uklonjen bar po jedan ram. Olakšava brze nužne intervencije.

Bilo bi poželjno da su bar sutradan pčele u mogućnosti da izleću.
Pa jel bolje da im stavim po pogaću .

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1962
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Zalihe hrane u kosnici
« Odgovor #31 poslato: Mart 02, 2012, 09:50:29 »
Ne mogu ti reći jeli bolje. To je teško reći dok se ne vidi stanje svakog pojedinačnog društva. Ako ima malo hrane koja je blizu središta gnezda, a ima solidno pčele, mogu započeti leglo niže na ramu jer su tu ćelije uglavnom bolje za leglo (po toplotnim parametrima). Ako bi se desilo da dođe do nekog jačeg zahlađenja (a to je moguće, jer je početak marta), pčele se gušće postavljaju u donju zonu da spreče dotok hladnog vazduha. Tako pogača biva beskorisna.

Uvek je bolja varijanta primaći ramove sa medom do legla nego pogača. Zato ovo sa sirupom može biti bolja varijanta.

Ovo sa sirupom može biti dobro, jer je prognoza da narednih par dana neće biti hladno.
Ali je nezahvalno ubeđivati nekoga i savetovati kod rizičnih intervencija. Ja bih se odlučio za sirup. Daje bolju mogućnost i već je u samom gnezdu (kad se doda ovako sa ramovima).
Ipak moraš sam da odlučiš.


PS Zaboravio sam da napišem da se sirup u saće najbolje sipa džezvom za kafu, koja ima onaj oštri, duži izvod za sipanje  (ne znam kako da ga nazovem osim kako već jesam :D) ili nekom sličnom posudom.
« Poslednja izmena: Mart 02, 2012, 09:56:58 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Zoran Mladenovic

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 73
  • Pol: Muškarac
  • Covekova mudrost je da pronadje pravu ludost
Odg: Zalihe hrane u kosnici
« Odgovor #32 poslato: Mart 02, 2012, 11:11:03 »
Da li postoji mogucnost da se med zagreje do temperature na kojoj moze da se nalije u ramove sa praznim sacem i posle hladjenja doda u kosnicu blizu legla?

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1962
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Zalihe hrane u kosnici
« Odgovor #33 poslato: Mart 02, 2012, 12:05:45 »
Uh, ovo nije dobra zamisao .

Šalim se :D odlična je. Zato što je bolje dodati više meda. Kasnije, kada prostigne polen i ima i nektara, mogu se ubaciti puna dva rama i sa čistim sirupom da bi se osigurale zalihe hrane zbog mogućeg zahlađenja.

Moguće je. Samo što se med ne sme puno grejati. Tako da se prvo mora dekristalisati ili koristiti onaj koji nije kristalisan. To bi značilo da treba „rastvarač“. A to bi bio sirup. Treba malo „vežbati“ da se nađe najbolja gustina rastvora.

Takođe je moguće da se bezbedno radi, jer se dodaju ramovi koji su stajali malo da se ocede. Može doći do pojačanog izleta pčela, jer ipak će ovo smatrati pojavom paše, pa je bolje raditi krajem dana ili kada pčele izleću. Sutradan, već nema problema. Ali ipak treba paziti na moguću grabež. Mada sam ubeđen da do toga ne sme doći, jer se ovi ramovi stavljaju do legla. Nikako dalje.

Ipak bih, ja lično, njih ubacivao u košnice pred smiraj dana.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Mirko Bradić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 108
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Čazma
Odg: Zalihe hrane u kosnici
« Odgovor #34 poslato: Mart 02, 2012, 12:53:19 »
Hvala vam Dragane šta se nađete pri ruci svojim znanjem ,danas radim popodne pa ću sutra do pčela najavljuju isto ovako toplo-pošto su mi dvije košnice skroz bez zaliha naći ću bar dva rama meda u drugim košnicama da ovima vratim.Peće me savjest jer ta dva društva su jesenas imala najviše meda i ja ih pokrao da spasem slabija društva pritom sam krivo procjenio kolko njima ostavljam. Kad je društvo bez zaliha kolko ova kuplena pogača od kile može potrajat mislim kad je ovako toplo i mogu do nje .-.

Van mreže Zoran Mladenovic

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 73
  • Pol: Muškarac
  • Covekova mudrost je da pronadje pravu ludost
Odg: Zalihe hrane u kosnici
« Odgovor #35 poslato: Mart 02, 2012, 13:06:07 »
Ne mogu da nadjem,procitao sam negde i sadne mogu da se setim gde,do koje temperature sme da se greje med a da ne izgubi svojstva,i naravno koji med pri tom istom zagrevanju biva najredji.Ne bih koristio,ako je ikako moguce,sirup kao rastvarac.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1962
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Zalihe hrane u kosnici
« Odgovor #36 poslato: Mart 02, 2012, 14:17:19 »
OK momci.

Dodao bih nešto, Zorane (možda je to kod Mirka "na snazi") koji je problem sa medom koji je razređen sirupom (običnim šećernim). Jel' problem u nekom sertifikatu koji pravi ograničenja (kao što je npr. u organskom pčelarenju).

Ta nepotrebna i sada se pokazuje pogrešna kampanja je dovela do nekih očiglednih posledica. Nikada neće dospeti u med za vrcanje u proleće ili napraviti štetu pčelama dopunjavanje zimnice.

U ove dve poruke (1 i 2) sam prokomentarisao posledice i lažno tumačenje kako nema posledica. Kako onda ljudi pogubiše pčele i ima ih koji su jasno uočili razliku u kvalitetu zimovanja društava koja su hranjena šećernim sirupom jesenas i onih koja nisu.

Neki mitovi su stvarno lažni. I dobro reče jedan naš kolega, …razbijanje mitova.
Pažljivo ponovo pogledajte video i pratite komentar.
Jeste šećer problem, ali sada postoji problem i treba ga rešiti. Pogotovo ako ima meda koji se rastvori sirupom. Treba biti realan.

Temperatura za bezbedno rastapanje meda je do 42º C.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Nenad Nessa Markovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 105
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kumodraz
Odg: Zalihe hrane u kosnici
« Odgovor #37 poslato: Mart 02, 2012, 14:34:35 »
Gosn Sole ja bi Vas zamolio za pojasnjenje, procitao vise puta ovaj post i ne kapiram, negde sam jos citao Vase komentare o upotrebi sirupa u prolece pa mi sad nije jasno kakav je vas stav o upotrebi sirupa kad i kako, havla i pozdrav

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1962
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Zalihe hrane u kosnici
« Odgovor #38 poslato: Mart 02, 2012, 14:41:00 »
Žao mi je ne mogu da učestvijem dalje u diskusiji. Žurim na autobus.

Teško da sam ja bio za to da se pčele prihranjuju u proleće. Izuzetno ako hoće da uginu od gladi. Krajem leta da, u proleće samo u krajnjoj nuždi.

Pozdravljam vas do daljnjeg. Osim ako sin nije nabavio novi comp :D
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Zoran Mladenovic

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 73
  • Pol: Muškarac
  • Covekova mudrost je da pronadje pravu ludost
Odg: Zalihe hrane u kosnici
« Odgovor #39 poslato: Mart 02, 2012, 15:01:21 »
Sole,nismo se razumeli,nemam nista protiv razredjivanja meda sirupom,jednostavno ne znam,pa pitam sta je najbolje.Ako to ne smeta pcelama,meni ce jos manje,ionako moram da kupim med jer svoj nemam.
Hvala za informaciju o temperaturi.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1962
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Zalihe hrane u kosnici
« Odgovor #40 poslato: Mart 03, 2012, 01:11:32 »
Kolege, može se desiti i neki nesporazum, jer sam danas pisao u firmi, pa se moglo pomisliti da nekima od vas upućujem prekor zbog pogrešne kampanje protiv upotrebe šećera. Ali upotrebe kada je to najpovoljnije ili kada se mora (jer to su moji stavovi). A nije tako. Drugi to rade sa nejasnim razlozima.

Nesso, postoje moji komentari o upotrebi šećera, praktično još dok kalendarski traje zima i nema unosa polena. To je u temi Secerni sirup kada i koliko, na SPOS-ovom forumu. Te poruke mogu biti naizgled protivrečne mojim jasnim opredeljnjima koje sam naveo npr. ovde, a treba videti i još nekoliko mojih poruka u toj temi (mislim da ih ima), a ovde sam napisao nešto slično ovome o čemu je danas bilo reči. Međutim, one su verovatno u drugom kontekstu, kada se ljudi već odlučuju da to rade. Treba pročitati i ostale poruke drugih pčelara pa zaključiti zašto sam tako pisao.

Ali, morate razumeti da je teško je i nezahvalno davati savete, kada su nastupili teži problemi (manjak hrane ili vrlo moguća pojava bolesti tj. kada smo već pred svršenim činom) kada se ne zna stanje društava, ne poznaju lokalne prilike (kvalitet zimovanja, snaga društava, blizina visokih planina, teren sa puno magle, raznovrsnost i bogatstvo ili odsustvo dobre paše ne može se pouzdano znati kakve vremenske nastupaju i niz drugih stvari).

Ja znam šta bih ja uradio (a dodao bih med preko ramova u bilo kom obliku – ili pogače ili direktno kristalisan na satonoše, a svakako došla bi u obziri ta opcija sa ramovima nalivenim sirupom, ako nemam drugog rešenja. I to i pišem. Priznajem da se ne bih ni setio ovoga što je Zoran predložio za med. Jer jednostavno ne bavim se takvim problemima mnogo. Uglavnom imam meda u rezervi, koji je u starijim ramovima i nije za vrcanje a ima i na mlađim ramovima, ali sam ga ostavio za rezervu (videti slike). Meni je jako neugodno da kao neki „stručnjaci“ odvalim glupost, da bih upisao jednu poruku na svoj konto i važio za „majstora“ koji će uvek olako dati savet koji često nema smisla. Uvek je tu pri ruci kad zatreba. Kada dođe do problema, takvi majstori jednostavno kažu: ko ih j... što ne paze šta su dosad radili ili šta rade ili kakvo će vreme biti.

Zoki, nije baš da ne smeta pčelama kada se sada dodaje sve na bazi šećera. Ali je najgore ne uraditi ništa.

Ovde i sada se uglavnom radi o skoro bezizlaznim situacijama. Imamo situaciju da je rezerva meda u ramovima malo ili ništa. Zato mislim da je bolje dodati sirup u ramovima, a daleko bolje ovo što je Zoran predložio. Zato što je stavljen direktno u gnezdo i zato što ako se ne stavi, može doći do još većih problema. Pčele bi inače pri zahlađenju napustale klube ako je hrana udaljena i to dovodi do težih problema. Pogača jeste rešenje, ali sam već naveo zašto može biti i rizična. Može se (i najbolje je) prebaciti ramove sa medom iz drugih košnica, ali ako ima viška da se ne ugroze i stabilna društva. Takođe se stavljaju do legla.


PS Kada je u pitanju eventualno dodavanje ramova preko satonoša, postoje i neke nejasnoće i nedoumice. Radi se o otvorenom ramu i ima jedana zanimljiva preporuka: Nije baš dobro stavljati takve ramove, jer je moguće da je med prokisao.

Nije realno da su bakterije (a one bi trebalo da izazivaju takve procese) bile toliko dobro obučene, sa šalovima i rukavicama da nisu prekidale proces fermentacije od letos. Mogu se staviti ovakvi ramovi preko satonoša, samo paziti da deo sa otvorenim medom ne bude van klubeta ako ima mnogo vlage i da eventualno dođe do curenja da se ne izazove grabež. Mada ne verujem da je med upio toliko vlage, da bi se ovo desilo jer je bilo malo oscilacija temperature do sada. Naravno, zavisi od uslova skladištenja.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Nenad Nessa Markovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 105
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kumodraz
Odg: Zalihe hrane u kosnici
« Odgovor #41 poslato: Mart 03, 2012, 10:12:18 »
Hvala sole, nisam nista lose shvatio iz prethodnog posta, hvala na pojasnjenju to sam i hteo da cujem da ne zakljucim ja sam nesto pogresno, bolje da pitam nego sam izvlacim zakljucke mozda i van kontekste, mene je zanimalo principialno kad i sta dodavati i da li dodavati sirup kao podsticaj u prolece, zato sam pitao, za ove izuzetke sam shvatio nuzda zakon menja, hvala i pozdrav

Van mreže Mirko Bradić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 108
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Čazma
Odg: Zalihe hrane u kosnici
« Odgovor #42 poslato: Mart 03, 2012, 17:39:22 »
Da bi izbjegao ove godine probleme sa zalihama probat ću ovako- RV košnica ima dva plodišta prije bagrema stavim matićnu kad je drugi gornji popunjen dodam ispod njega nastavak i ako treba još koji iz ovih nastavaka koji su plodišni ne vrcam jel bi to funkcioniralo-onaj ispod matične i najgornji ne diram , na kraju godine ako treba prihranim šečernim sirupom ,molim komentare-hvala.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 3792
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Zalihe hrane u kosnici
« Odgovor #43 poslato: Mart 03, 2012, 18:34:31 »
Da bi izbjegao ove godine probleme sa zalihama probat ću ovako- RV košnica ima dva plodišta prije bagrema stavim matićnu kad je drugi gornji popunjen dodam ispod njega nastavak i ako treba još koji iz ovih nastavaka koji su plodišni ne vrcam jel bi to funkcioniralo-onaj ispod matične i najgornji ne diram , na kraju godine ako treba prihranim šečernim sirupom ,molim komentare-hvala.
Mirko, nema potrebe ostavljati nastavak meda ispod plodišnog nastavka. Pčele bi ga potrošile na leglo i ostatak-višak meda prebacile bi iznad rešetke.

Tokom leta dovoljno je za održavanje maksimalne snage zajednice jedan RV plodišni nastavak a onaj prvi iznad rešetke možeš ostaviti za zimovanje pčela. Krajem leta može se u zavisnosti od zaliha hrane i potreba za zazimljavanje dopuniti ostala količina hrane. Tu treba tokom septembra (u mom kraju)dok još ima dosta polenovog praha dodati malo gušći lekoviti šećerni sirup i problem rešen.
Važno je samo blagovremeno spustiti prazan medišni nastavak na podnjaču i ako nema neke kasne medljike pčelar može biti siguran da će mu pčele dobro zimovati.
Ako je zajednica slabije snage mnogo je sigurnije zajednicu zazimiti u trećem najgornjem nastavku.
 
Ako naiđe neka kasna paša sa dosta medljike tada je neophodno povećati količine šećernog sirupa i ostaviti pčele da u prvom delu zime pa čak i tokom cele zime troše takvu hranu i sa takvom lako svarljivom hranom sigurno će mnogo bezbednije zimovati.

Pozdrav svima.....   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Mirko Bradić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 108
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Čazma
Odg: Zalihe hrane u kosnici
« Odgovor #44 poslato: Mart 03, 2012, 19:19:35 »
Hvala vam Vojo ,evo četvrtu godinu mi pčele žive pa se tješim da se donekle borim sa varoom al me mući vrcanje il uzimanje meda ,izvadim samo proljetni i bagrem a posle đođem pa nisam siguran kad i kolko smijem uzet ,a cvate Lipa livada Šuma ja dođem ima dosta meda pa mislim neka još skupe pa onda meda nema ,čudno al je tako.