Cilj postvljanja ove teme je bio da se skrene pažnja na maksimalno tretiranje varoe u periodu pripreme pčelinjih društava za uzimljavanje.
Pored toga, želeo sam da skrenem pažnju na fakt da prisutnost varoe nosi niz drugih posledica po pčelinja društva, ne samo kao direktan parazit
nego kao i prenosnik drugih bolesti kod pčela. Stručnjaci i naučnici postojano navode da borba protiv varoe mora biti skup mera koje se
sprovode tokom cele godine i da se ne sme nikako to dovesti u povremene ili kampanjske aktivnosti.
Tabela koju je postavio kolega Sveto, ovde, je knjiga za sebe. Mišljenja sam da, poznavajući uslove pod kojima funkcioniše parazit ili bolest,
možemo mnogo uraditi na spračavanju razvoja i širenju samih bolesti ili nametnika.
Tematika je vrlo kompleksna jer se direktno odnosi na mikroklimu u košnici, znači i na sve životne cikluse pčelinjeg društva. Pored navedenog, direktno
je vezana za invazione i zarazne bolesti kod pčelinjih društava.
Literatura koju sam naveo i koju sam detaljno izučio je napisana pre 25 godina, a u tom periodu se došlo do novih
naučnih saznanja i izvršena je gomila naučno-istraživačkih radova u raznim aspektima i granama nauke, od virusologije, mikrobiologije, mikologije,
fiziologije i još mnogo dugih grana naučnih istraživanja. Pokušavam sve to sistematizovati, ne samo radi sebe, nego da mogu argumentovano prezentirati
moja saznanja ovde na forumu i da možemo zajednički izvući određene zaključke i prineti odgovarajuće mere u spoju nauke sa svakodnevnom pčelarskom praksom.
O samoj varoi napisano je toliko da, po meni, količina radova izgleda kao celo more, ako mogu tako da se izrazim.
Probaću, zajedno sa vama, da to izložim i da vidimo kakve zaključke zajednički možemo da izvučemo za praktičan rad u pčelarenju.
Prozdrav