Autor Tema: Zazimljavanje LR košnice  (Pročitano 136554 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Zazimljavanje LR košnice
« Odgovor #45 poslato: Septembar 29, 2014, 22:22:09 »
Da li moze da neko pojasni detaljnije ovaj pojam "Vrlo bitan je i raspored hrane" .

Aleksandre, povoljan raspored hrane je na gornje dve skice. Nepovoljan na trećoj po redu ili kako sam ja napisao: košnica sa nedovoljnom količinom hrane.

Po izgledu i pretpostavljenoj popunjenosti ramova medom, košnica bi na vagi pokazala pristojnu težinu. Ali, ramovi sa brojevima 4,5,6,7 imaju tanke vence. Klube će se tu formirati i ako bude hladnija zima, ta društva imaju veliku mogućnost da ne dožive proleće.

Ako se najveći deo hrana nalazi po bokovima, a srednji ramovi imaju tanke vence, pčele će obavezno na tim ramovima zazimiti.

Povoljnu težinu može pokazati i košnica kojoj je med podbačen pod plodište (medište spušteno na podnjaču, a plodište podignuto iznad). Verujem da ti je poznato da neki iskusni pčelari ovo preporučuju, zaboravljajući da objasne u kojim uslovima. Ako pčele prenesu nešto malo meda imaće iznad tanke vence u celom nastavku, a ne samo u srednjim ramovima. To je svakako nepovoljno.

Zatim, neka društva skladište hranu više na jednoj strani košnice. Klube obično bude bliže praznijoj strani. Put klubeta je uglavnom prema gore, ponekada se pomera bočno (kada ima uslova da to uradi – kada otopli tokom zime), a praktično nikada se ne kreće prema dole (ali i to se dešava).

Povoljnim rasporedom hrane se može smatrati i postojanje mednog venca gde je nekih 4-5 cm med, a dodatnih 4-7 cm med nastao prihranjivanjem sirupom (srenjih par ramova kod LR košnice), s tim da je obično medni venac u zadnjem delu rama još jači (u uslovima sa unosom medljike i nešto deblji venac meda od šećernog sirupa - ovaj med je u stvari "med" nije pravi med, ali su pčele ipak obogatile taj sadržaj).

Пчеле стављају мед од краја кошнице па према средини . У исто време праве медну капу изнад клубета.Једна од  карактеристике меда и саћа је да су изванредан топлотни изолатор. Измерено је да је разлика у температури са једне стране саћа са медом и до 20 степени, у односу нс другу страну . Како зима одмиче клубе се шири и узима мед од средине кошнице према крајевима.Поздрав

Moje mišljenje je malo drugačije. Pozivam se pri tome na tekst Lebedeva objavljen u Pčelaru, gde on kaže da ram sa medom propusta tri puta brže toplotu od praznog saća. Nemam nekih narođitih podataka o toplotnim osobinama saća i ostalog, ali su ruski stručnjaci osporili neke ustaljene šeme koje nisu tačne i koje se tiču i osobina materijala i provodljivosti samog klubeta (takođe objavljeno u Pčelaru). Ali i da nemam podatke, dovoljno je pogledati pčele tokom zime (a to jesam često radio) i može se videti da pčele samo obodom klubeta zahvataju med, ostali (mnogo veći deo klubeta je na praznom saću (ovo se samo tako kaže, jer to nije potpuno prazno saće i ima razbacanog razređenog meda u saću). U suprotnom, pčele bi razvile drugačiji mehanizam prezimljavanja i samo dogrevale med koji bi bio na svoj raspoloživoj površini saća koje klube zaposeda tokom zimovanja.

Dalje, klube se baš i ne širi mnogo. Postoje uobičajeni gubici pčela i klube se postepeno smanjuje do određene mere. Širenje (ili raspuštanje klubeta) je moguće samo ako dovoljno otopli. Mada je nesigurno oslanjati se na to. Možda zima bude vrlo duga, a moguće je i da se pojavi nešto malo legla, što bi trajno vezalo gnezdo za praznije saće i onemogućilo i delimično napuštanje gnezda zbog dopremanja hrane. Ako su središnji ramovi siromašniji hranom i pčele budu prinuđene da napuštaju klube ili gnezdo zbog dopremanja hrane (i vode) sa bočnih ramova. Takva društva mogu i preživeti zimu, ali su u realnoj opasnosti od nozeme.

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
« Odgovor #46 poslato: Septembar 30, 2014, 21:50:24 »

Pčele će za prezimljavanje i središnju tačku formiranja klubeta izabrati najtamnije ramove.  Razlog ovome je određen broj košuljica lutki u ćelijama iz kojih je izašlo leglo. Za ovih nekoliko godina posmatranja stekao sam utisak da je taj "materijal "dobar toplotni izolator (slikovito objašnjeno: nešto poput stiropora). Pčele se trude da gubitke svedu na minimum, pa iz tog razloga i biraju tamnije ramove, med možemo posmatrati kao materijal koji toplotu rasipa, odvodi van zone klubeta.
  Zagrevanje meda je posledica gubitaka toplote iz klubeta, što je svetlije saće u zoni klubeta veći su gubici a samim tim i utrošak hrane.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #47 poslato: Oktobar 01, 2014, 08:18:53 »

Zagrevanje meda je posledica gubitaka toplote iz klubeta, što je svetlije saće u zoni klubeta veći su gubici a samim tim i utrošak hrane.

Samo što ne znači da to nije povoljno po pčelinju zajednicu u zadovoljavajućim uslovima zimovanja (pri tome mislim na pripremljenost košnice, a ne na spoljne uslove). U odeređenim uslovima je zimovanje na svetlijem saću velika prednost. A svakako jeste prednost.

Idealno bi bilo da se letnje razdoblje i odgajanje legla završi na ramovima sa tamnijim saćem, a zimovanje nastavi na svetlijem saću. Kod LR košnice taj ideal nije uvek moguće ostvariti kod svih društava. Neka društva to mogu i samostalno tako urediti, a kod nekih se mora presložiti košnica ili uticati na drugi način.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
« Odgovor #48 poslato: Oktobar 01, 2014, 17:44:52 »

E, sad Šole da objasniš šta smatraš pod svetlijim saćem, koliko gen pčela je izašlo? Zašto misliš da je na tamnijem lošije zimovanje?

Van mreže Mirko Maric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Pancevo
« Odgovor #49 poslato: Oktobar 01, 2014, 20:08:18 »
Moze li se smatrati da je zimovanje sa mladjim sacem povoljnost u odnosu na tamnije, zbog eventualnog kasnijeg zapocinjanja legla u prolece?

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #50 poslato: Oktobar 01, 2014, 21:33:53 »
Moze li se smatrati da je zimovanje sa mladjim sacem povoljnost u odnosu na tamnije, zbog eventualnog kasnijeg zapocinjanja legla u prolece?

Upravo to je u pitanju.

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #51 poslato: Oktobar 01, 2014, 21:53:36 »
Idealno bi bilo da se letnje razdoblje i odgajanje legla završi na ramovima sa tamnijim saćem, a zimovanje nastavi na svetlijem saću.

Шоле, замолићу те да ову тезу мало детаљније образложиш онако како ти знаш, ако већ негдје ниси писао  :) . Врло је интересантно јер се коси са општеприхваћеним теоријама код нас.
Читао сам чини ми се да нешто слично раде у Њемачкој. Негдје у августу одузимају (скоро?) сво саће из кошница, мед врцају и враћају само рамове са сатним основама. Тада раде интензивну прихрану инверт сирупом све до попуњавања залиха. Пчеле презиме на младом саћу.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #52 poslato: Oktobar 02, 2014, 00:47:18 »
Idealno bi bilo da se letnje razdoblje i odgajanje legla završi na ramovima sa tamnijim saćem, a zimovanje nastavi na svetlijem saću.

Шоле, замолићу те да ову тезу мало детаљније образложиш онако како ти знаш, ако већ негдје ниси писао  :) . Врло је интересантно јер се коси са општеприхваћеним теоријама код нас.

Nemoj druže, ne bih da dodatno "zbunjujem" narod. Pa sve je jasno, ali mogu na pp ili mail da ti napišem, ako te zanima. Mada mislim da je to tebi poznato i neću ti reći ništa novo i epohalno.

Van mreže milos filic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: kamenica
« Odgovor #53 poslato: Oktobar 26, 2014, 17:36:50 »
Dobro vece drugari,pre svega drago mi je sto cu biti sa vama na ovom sajtu i deliti misljenje za vama,,, :)
Procitao sam sve vase komentare o zazimljavanju kosnica,naucio sam dosta po vasim pricama,jer sam ja pocetnik u pcelarstvu od ove godine.
Dobio sam 10 LR sanduka sa paketnim rojevima.

Van mreže milos filic

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #54 poslato: Oktobar 26, 2014, 18:08:01 »
hranio sam ih sirupom 1 lit.vode sa 2kg secera do pre 15 dana dok nije zahladilo,onda sam im stavio pogace ali vidim svakog drugog dana po 10-15 pcela uginu. Zasto ? Nije mi to jasno.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #55 poslato: Oktobar 26, 2014, 19:39:16 »
Kada sam ja učio osnove pčelarstva, stric mi je govorio da se pravo stanje vidi početkom decembra. Zavisno od uslova, tada izumru kratkovečnije pčele. Međutim, postoji teza mnogih kolega da se košnica u to vreme „ne sme ni dodirnuti“. Uputstvo je ne dirati do marta. U martu se vidi sve i svašta. Ja ne poštujem takve preporuke i ne smatram ih ozbiljnim. Ipak treba pogledati povremeno šta se dešava u košnici. Nije to toliko opasno kao što neki misle.

Zato, nemoj da te zabrinjava povremeno osipanje pčela, jer bi to trebalo da bude uobičajeno. Ali ova godina je bila neugodna i treba biti oprezan. Sve je moguće. Moje mišljenje je da si prihranjivao relativno kasno sa većom količinom šećera, a to može biti vrlo nezgodno.

Van mreže milos filic

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #56 poslato: Oktobar 27, 2014, 17:55:29 »
Trojica mojih komsija pcelara koristili su isto tako sirup,jedan naj iskusniji se bavi pcelarstvom preko 20godina tako i on prihranjuje pcele kada je malo hladnije,a dok je toplo 1/1. Ali svi mi pcelari smo se zalili ove godine
Jer se nisu rojile pcele, :) ali sta da se radi takva je god,,, nadamo se da ce biti bolje sl.god. I nama i pcelama :)

Van mreže milos filic

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #57 poslato: Oktobar 27, 2014, 18:44:18 »
pcele nisu sakupile dovoljno meda za zimu i sugurno su napravile neki njihov raspored zbog hrane,pa mozda smanjuju drustvo kako bi prezimele... (sigurno je to) Sta ti mislis? E sada idem kod pcelara da mi prodaju nekoliko ramaova sa medom da im postavim. Postavicu te pune ramove sa strane,pogaca odozgo,stiropor sa folijom takodje odozgo i sigurno ce prezimiti... A odozdo cu postaviti isto stiropor stim sto cu ga malo izbusiti da bi kruzio vazduh... :) ako gresim ispravi te me molim vas :)

Van mreže Dobrica Vulićević

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: SELO GRČAC
« Odgovor #58 poslato: Oktobar 27, 2014, 20:09:55 »
pcele nisu sakupile dovoljno meda za zimu i sugurno su napravile neki njihov raspored zbog hrane,pa mozda smanjuju drustvo kako bi prezimele... (sigurno je to) Sta ti mislis? E sada idem kod pcelara da mi prodaju nekoliko ramaova sa medom da im postavim. Postavicu te pune ramove sa strane,pogaca odozgo,stiropor sa folijom takodje odozgo i sigurno ce prezimiti... A odozdo cu postaviti isto stiropor stim sto cu ga malo izbusiti da bi kruzio vazduh... :) ako gresim ispravi te me molim vas :)

Kolega, utopli malo odozgo, ne tumbaj pčele....Ne smanjuju oni broj, sve će to dobro na kraju da ispadne, ako imaš bar 4-5 ulica pčela.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #59 poslato: Oktobar 27, 2014, 22:59:25 »
Naravno da će biti dobro, ali ako ima tih 4-5 baš dobrih ulica i ima hrane. To ipak mora da pogleda.

Kratkim i brzim pregledom možeš videti šta se dešava. Pred sumrak kada zahladi, podigneš poklopnu dasku (ili šta već imaš na košnici) i vidiš približnu visinu mednih venaca u sredini gde je klube. Potrebno je da bude baš niska temperatura. Ne možeš dobro proceniti, ako je u momentu kratkog pregleda više od 10 ºC ili je Sunce prilično ugrejalo košnicu. Ako gledaš uveče koristi baterijsku lampu. Podigni poklopnu i sačekaj pola minuta da se pčele potpuno smire. Kada je hladno, one su u klubetu i ne izleću.

Ako nemaš dobre uslove uveče, pogledaj ujutro, kada je hladnije. Takav pregled ne traje dugo. Izbrojiš ulice i proceniš visinu mednih venaca iznad klubeta. pretpostavljamo da si dovoljno hrano i da su bočno bogatije hranom.

Kupovina meda može biti neugodna, zbog moguće zaraze. Ako si potpuno siguran u ispravnost meda i to se može uraditi. Ali prvo moraš znati šta imaš u košnicama.

Jesi li izvadio jedan ili dva rama do zida, da možeš u slučaju potrebe brzo i lakše odraditi neki hitan posao?

PS

Samo bez panike. Zamisli sebe u mojim uslovima. Treba da zazimim još trideset i nešto košnica sa potpunim tumbanjem i premeštanjem ramova i par komada da pripremim za spajanje. Biće nezgodno ali pobedićemo  :)