Autor Tema: Pčelarenje Eko Voja košnicama  (Pročitano 692719 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
Odg: Pčelarenje Eko Voja košnicama
« Odgovor #165 poslato: Januar 25, 2012, 18:21:51 »
Pomoć kolega Voji i Predragu

http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=265.msg2407#msg2407

Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Petrović Predrag

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Leskovac
« Odgovor #166 poslato: Januar 26, 2012, 08:39:58 »
Poštovani Vojo, EV će biti košnica sa kojom ću početi pčelarenje. Svi sa kojima sam do sada razgovarao su skeptici. Moja odluka nije plod neznanja i neiformisanosti.Naprotiv. Košnice ću postaviti u svom dvorištu i posvetiti im punu pažnju.  Daće bog da se čujemo što češće i to sa lepim vestima. Čim mi košnice stignu javiću se oko kupovine Nozevoja i Brstivara i dobijanja još po nekog saveta oko njihove upotrebe. Iskreno ti se zahvaljujem na ovom odgovoru. Imam utisak da su ostli pčelari malo zaboravili svoj početak. Pozdrav iz snežnog Leskovca.

• Stari član foruma
« Odgovor #167 poslato: Januar 26, 2012, 08:40:48 »
Hvala kolega Savo. Pozdrav

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #168 poslato: Januar 26, 2012, 16:29:32 »
Predraže, slobodno pitaj sve što te interesuje. Svakako da ću ti preneti sva svoja iskustva.
Takođe oko lečenja pčela slobodno pitaj i pozovi telefonom kad ti zatreba.

Zbog velike zauzetosti u radu sa RV košnicama mislim da su mi EV košnice malo zapostavljene i da tek treba da dobiju malo više pažnje. tehnologija rada sa EV košnicama za sada se mnogo ne zarlikuje od rada sa RV košnicama.

Za EV košnice i prirodno pčelarenje tek treba da se odredi tehnologija rada i dobijanje meda u skladu sa prirodom života pčelinjih zajednica.

U pčelarstvu tek treba da se razbiju mnoge predrasude o saću, strukturi saća, starosti saća, kvalitetu i sastavu cnogog saća, o kvaliteta meda u tom tamnom i crnom saću i da odredimo šta je to zreo med i kako to med dozreva.
Zatim treba da odredimo stepen razumevanja pčelara o potrebama rojenja pčelinjih zajednica.

Još smo mi mnogo mnogo daleko od potreba pčelinjih zajednica i sve tehnike na žalost prilagođavamo sebi radi kojekakvih materijalnih potreba i odsutnosti pčelara sa pčelinjaka. 

U svemu tome EV košnice će u budućnosti naći svoje mesto.

To je sistem za neka buduća vremena.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Stari član foruma
« Odgovor #169 poslato: Januar 27, 2012, 08:37:49 »
Poštovani Vojo, budućnostj e neminovnost koja je pred svima nama. Ko se bude trudio da je razume i donekle shvati,može se nadati nečemu. Moj cilj u pčelarenju će biti dostizanje te budućnosti. Materijalna korist mi nije bitna,već razumevanje pčelinje zajednice kako bi zajedno sa pametnim ljudima doprineo bar malo unapređenju pčelarstva. To je proces koji traje godinama i u kom sam prepoznao tebe kao čoveka sličnih namera. Košnice će biti u mom dvorištu i neće biti jurnjave za kg. i $ već pomno praćenje ponašanja zajednice i učenja od njih. Predrasude su tu da bi ih pametni ljudi razbijali i uprkos njima išli napred. Ukoliko zajedno na tom putu napravimo jedan korak napred biću zadovoljan i sve ovo će imati svoj smisao. Što se tiče osnovnih smernica tehnike rada sa EV mislim da je iguman Petar Dragojlović to dosta dobro napisao.
Čim nabavim košnice čućemo sa i započeti nadam se dugu i uspešnu saradnju. Pozdrav i svako dobro.

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #170 poslato: Februar 04, 2012, 20:28:39 »
Предраже, камо среће кад би сви тако размишљали.

Пчеларити из љубави је једно и то је права ствар.

Бити пчелар професионалаци, значи ићи за зарадом, али преко количине и изнад свега квалитетом.

То је моје размишљање.

Поздрав.

• Stari član foruma
« Odgovor #171 poslato: Februar 06, 2012, 09:05:11 »
Poštovani Vojko. Drago mi je zbog komentara. Sve se može kad se hoće. Samo smo zaboravili da smo zajedno jači i da se mora imati cilj. Ako svi pomognemo sa onim što najbolje znamo može se doći do cilja i ostvariti dobit. Da je Vojo u Americi već bi bio milioner,ovako...
Svako dobro i pozdrav iz zavejanog Leskovca

• Stari član foruma
« Odgovor #172 poslato: Februar 09, 2012, 10:31:25 »
Poštovani Vojo, obzirom da počinjem sa dve EV, da li ih mogu tretirati Brstivarom sa natopljenim kartonskim trakama koje bi postavio u centar zatvorenog legla i ostavio pčelama. Ovo stoga da ne bih odmah morao da kupujem dimni top. Pozdrav iz Leskopvca.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #173 poslato: Februar 09, 2012, 12:01:16 »
Poštovani Vojo, obzirom da počinjem sa dve EV, da li ih mogu tretirati Brstivarom sa natopljenim kartonskim trakama koje bi postavio u centar zatvorenog legla i ostavio pčelama. Ovo stoga da ne bih odmah morao da kupujem dimni top. Pozdrav iz Leskopvca.

Kolega Predraže, nisam probao tako da radim mada sam želeo da natopim nekakve trake pa da ih ubacim u košnice.
Ne znam kakvi će biti rezultati ali verujem da će u nekoj meri biti pozitivni.

Dobri rezultati se postižu i bez dimnog topa sa zapaljenim papirićima natopljenim Brstivarom.

Pozdrav svima......
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

• Stari član foruma
« Odgovor #174 poslato: Februar 09, 2012, 12:50:13 »
Hvala Vojo. Ne zameri ako često pitam. Pozdrav

• Stari član foruma
« Odgovor #175 poslato: Mart 02, 2012, 07:56:38 »
Poštovani Vojo, košnice su spremne. Pređene dva puta sa toplim firnisom,jednom sa osnovnom i dva puta sa završnom uljanom bojom. Treba mi savet kako da ih naselim, jer u mom okruženju niko ne pčelari sa EV. Pčelar od koga planiram da kupim rojeve kaže da mu odnesem po tri tela sa po 4 rama. Ja sam planirao da ih naseli u jednom nastavku pa kad ceo nastavak bude sa zatvorenim leglom dodam drugi  i u njega podignem 5-6 ramaova zatvorenog legla a ostalo popunim ramovima sa S.O. Šta mi ti predlažeš da bi počeli kako treba? Unapred hvala. Predrag.

• Stari član foruma
« Odgovor #176 poslato: Mart 29, 2012, 08:29:23 »
Obzirom na malu visinu rama EV zanima me mišljenje svih koji rade sa ovom košnicom, da saće izgrađuju same pčele bez SO. Da li bi kvalitet saća i meda bio bolji i da li bi ovako izbegli srozavanje saća ? Svaki komentar je dragocen. Pozdrav svima.  .

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #177 poslato: Mart 31, 2012, 22:43:43 »
Kolega Predraže, za početak je možda bolje da se stave satne osnove, tako sam bar ja uradio, a kada se društva dobro razviju onda možeš da stavljaš ramove bez satnih osnova, pčele će ih sigurno uraditi, ali poželjna je i dobra paša. Sigurno je da je saće u kom nema parafina čvršće od saća u kom su satne osnove sa parafinom (jednim delom). Čist vosak se sigurno neće srozati. Nadam se da i druge kolege slično misle. Pozdrav.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #178 poslato: Mart 31, 2012, 23:09:30 »
Kolega Predraže, za početak je možda bolje da se stave satne osnove, tako sam bar ja uradio, a kada se društva dobro razviju onda možeš da stavljaš ramove bez satnih osnova, pčele će ih sigurno uraditi, ali poželjna je i dobra paša. Sigurno je da je saće u kom nema parafina čvršće od saća u kom su satne osnove sa parafinom (jednim delom). Čist vosak se sigurno neće srozati. Nadam se da i druge kolege slično misle. Pozdrav.

U potpunosti se slažem kolega Sveto sa svim navodima.

Pozdrav svima.....

Три века испред света...

• Stari član foruma
« Odgovor #179 poslato: April 02, 2012, 08:19:04 »
Hvala kolegama na odgovoru. Pozdrav iz Leskovca.