Autor Tema: Pčelarenje Eko Voja košnicama  (Pročitano 692754 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Eko Voja košnicama
« Odgovor #210 poslato: April 27, 2013, 01:04:43 »
Vojo, za 4-5 dana ograničavam maticu na prvi nastavak. Tvoj savet za raspored ramova u njemu?
Evo odgovora Predraže, oprosti za kašnjenje ovih dana imam vrlo malo ili bolje rečeno nemam nimalo slobodnog vremena.
Spustiti na krajeve po jedan ram meda zatim 5 ramova otvorenog legla sa maticom u sredinu nastavka sa jednom osnovom u centru i dve osnove oko legla.
Znači br. 1 med, 2 osnova, 3 otv. leglo, 4 otv. leglo, 5 osnova, 6 otv. leglo, 7 otv. leglo, 8 otv. leglo, 9 osnova i 10 med i naravno matica dole.
U gornji nastavak to jest prvi iznad rešetke spustiti na krajeve po ram-dva zaostalog meda a po sredini      4-5 ramova legla i naravno dve tri osnove. Ostalo je već poznato. Ako su pčele jake iznad poslednjeg nastavka sa saćem i leglom može se dodati ceo nastavak sa osnovama.
Ako neko želi eko med između ramova može u medišta dodavati prazne ramove sa ili bez žica.

Pozdrav svima....   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Petrović Predrag

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Leskovac
« Odgovor #211 poslato: April 27, 2013, 08:31:17 »
Hvala mnogo na odgovoru. Uradiću ovako i idemo dalje. Pozdrav.

• Stari član foruma
« Odgovor #212 poslato: Maj 20, 2013, 08:38:07 »
Juče je jedan deo pčlela "plandovao" skoro ceo dan na poletaljci i čelu košnice. Šta to može značiti?

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #213 poslato: Maj 20, 2013, 21:30:25 »
Juče je jedan deo pčlela "plandovao" skoro ceo dan na poletaljci i čelu košnice. Šta to može značiti?

Да ли си погледао има ли матичњака?

• Stari član foruma
« Odgovor #214 poslato: Maj 21, 2013, 08:08:44 »
Nisam,pogledaću danas. Ne bi trebalo da ih bude jer sam im skoro stavljao prazne ramove da grade. Javljam stanje sutra. pozdrav.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #215 poslato: Maj 21, 2013, 12:32:06 »
Dešava se to mirovanje pčela na poletaljci i kada nisu u rojevom nagonu. Mislim da je to neka vrsta privikavanja pčela na pčelinju pašu koja ne traje preko celog dana. Kod mene pčele unose polen pre podne, zatim naprave neku „pauzu“ i grupišu se oko leta. Oko 14 sati naglo krene paša nektara. To izgleda kao da se pola pčelinjaka roji, kada krenu u pašu. Juče je bilo malo vetrovito i svežije vreme i krenule su nešto posle 15 sati.

Nije isključeno da poneko društvo bude i urojevom nagonu. Mada je ove godine rojevi nagon manje izražen. Tome je doprineo vrlo jak unos na voćnoj paši, zatim medenje bagrema i na kraju društva su u oporavku. Ponovo kreće vrlo buran razvoj legla. Ne treba zaboraviti i da su pčele malo kasnile sa prolećnim razvojem, jer se kasno pojavio polen.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Stari član foruma
« Odgovor #216 poslato: Maj 21, 2013, 13:54:01 »
Šole veliki pozdrav. I meni liči na "pauzu za ručak". Popodne donose neki narandžasti polen kojeg prepodne nema. Ovo stanje se menja u toku dana. Nadam se da ću uspeti da "ukradem" bar deo ovog tvog znanja. Na svako pitanje si odgovorio kao da si pored košnice. Pozdrav.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #217 poslato: Maj 21, 2013, 14:20:44 »
Ako je tamno narandžasti, to je bagremac. Što se tiče te "pauze za ručak", možeš videti po pčelama. Kada nose polen sa bagremca, pčela nema na sebi polena po telu. Ako nosi nektar sa bagremca, svuda po telu ima braonkasti prah.

I bagremac traži više temperature za obilnije lučenje nektara (više od npr. temperature juče koja je kod mene bila samo 24). Pre podne je bilo vetrovito i nekako prohladno. Prati ovo kod pčela tokom leta. Često se dešava da pčele popdne krenu u neverovatan rad, a da su pre toga "lenčarile". To jednostavno uslovljavaju bilje i priroda.

Pozdravljam te druže. Video sam u Pčelarskom žurnalu rečenicu jednog pčelara (nisam siguran iz koje je države), koji kaže: pčele trebe slušati i gledati. To je srž. Zatim dolazi med kao plod te saradnje pčelara i pčela.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Stari član foruma
« Odgovor #218 poslato: Maj 21, 2013, 14:59:18 »
Mislim da ovome ne treba ništa ni oduzeti ni dodati. Svako dobro.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #219 poslato: Maj 21, 2013, 23:47:47 »
Prijatelju Šole svaka čast koliko ti imaš strpljenja i volje da odgovaraš na razna pitanja a i znanje ti je na visokom nivou. Veruj mi da ovaj forum ne bi bio to što jeste da ti ne učestvuješ na njemu. Ja sam izgubio volju i za pčelarenje posle trovanja pčela u mojoj okolini, pa nisam baš mnogo pisao na forumu. Trovanje je bilo takvo da tri dana nisam imao izletnice a pčele su padale 5 do 6 dana, možeš zamisliti šta je bilo u košnicama. Pozdrav prijatelju

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #220 poslato: Maj 22, 2013, 00:02:56 »
Pitanje za kolegu Voju: jedno društvo, radi probe, preseljavam iz LR u RV. Na podnjači mi je LR nastavak sa još malo zatvorenog legla, pa matična rešetka i gore je RV nastavak sa izvučenim saćem na 8 ramova od kojih je 6 zaleženo, matica je u RV nastavku. Kada prebaciti društvo u kompletnu RV i kako rasporediti ramove. Za sada imam izvučeno 8 ramova a ostalo moram popuniti sa SO. Pozdrav

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #221 poslato: Avgust 14, 2013, 22:55:33 »
Da opišem stanje kod mene pa da postavim par pitanja....
EV košnice su u pitanju...
Rojevi od 27.6 do sada izgradili potpuno 4 nastavka. Skinut je i izvrcan  poklopljen med (otprilike pun nastavak više manje). Urađen je tretman protiv varoe. U košnicama ima 10-12 ramova legla što otvorenog što zatvorenog( po tri zatvorenog u drugom i trećem i 5-6 mešanog u prvom ograničenom MR.Prvi i drugi nastavak gusto zaposednuti pčelama sve ulice dok je u trećem slabije zaposednuto, uglavnom oko legla. U košnicama je ostavljen sav med koji nije bio poklopljen, ali mi se čini da ga nema više od tri kilograma raspoređenih na 10 ramova. Ostatak je polen-med mešano i po koji prazan...
Pitanja su

1. Do kad držati MR na košnici?
2. Kako rasporediti izvrcane ramove?
3. Kada započeti prihranu i kolika količina/gustina sirupa sa Nozevojom?
4. S obzirom da nisam pregledao sve košnice i da postoji mogućnost da legla u nekim košnicama ima više ( skinuta MR nakon oduzimanja meda juče, nisam stigao danas da nađem maticu i vratim MR) da li uklanjati višak legla ?
Pozdrav!

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
    • www.parketarski-radovi.rs
  • Lokacija pčelinjaka: Bukulja
« Odgovor #222 poslato: Oktobar 01, 2013, 19:05:11 »
Primetio sam na slikama ovde da se nastavci na EV kosnici ne postavljaju tako da ramovi budu ukrsteni kao sto je slucaj kod RV kosnice. Da li to tako treba ili je to slobodna volja pcelara? I jios nesto: ako hocu da napravim REV kombinaciju, da li ukrstam nastavke ili ne?

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #223 poslato: Oktobar 01, 2013, 19:45:07 »
Колега Драгане,
Колико сам упознат и код ЕВ и код РВ би наставци требали да иду укрштено.
Мислим да би и код РЕВ требало тако.
Поздрав.

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
    • www.parketarski-radovi.rs
  • Lokacija pčelinjaka: Bukulja
« Odgovor #224 poslato: Oktobar 01, 2013, 20:42:17 »
Hvala Nikola, ppretpostavljao sam  ali sam video na slikama kod kolega da nisu ukrsteni. Verovatno moze i jedna i druga opcija.