0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
Ради ли ко само са наставком да напише своја искуства.Поздрављам вас све.
evo da se i ja malo ubacim...dakle, pčelarim sa oko 170 Ev i 50 Rv košnica. Ramove Ev obavezno žičim sa dve žice vodoravno, Satna osnova ide 8 cm x 32cm.radim isključivo sa nastavcima, plodište držim na 3 nastavka te 4. dodajem između 3-ćeg i 2-gog. oko polovine aprila.Za 3 dana rotiram tako da 3 i 4 nastavak idu na podnjaču pa matična rešetka pa 2 i 1 idu na njih pa matična rešetka pa medište.Za 5 dana pogledam u kojem delu košnice ima mladog legla - tamo je i matica.(preko 85% pogodim da je matica u donjem delu košnice).Ako su pčele prejake, oduzimam 1 nastavak sa pčelama i leglom i pojačavam neku slabiju.krajem 6 mj. razrojavam tako da oduzmem 1 nastavak sa pčelama isto bez traženja matice. za 4-5 dana idem provjerit dal ima legla mladog i ako nema tj. povlače prisilne matičnjake onda dodam zatvoren matičnjak(unaprijed pripremljen) starosti 15 dana. Unazad 2-3 godine čak i ne gledam dal ima mladog legla nego dimilicom duvam 3-4 mlaza i po uznemirenosti pčela prepoznajem situaciju.Radni zahvati na EV košnici su oko 2-3 min. Tehnologiju rada sam razvio u tom pogledu jer radim u firmi od 7-15 a od 16 pa nadalje sam na pčelinjacima i sam održavam oko 220 svojih i 100-njak košnica od drugara