Autor Tema: Pčelarenje Eko Voja košnicama  (Pročitano 692754 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
Odg: Pčelarenje Eko Voja košnicama
« Odgovor #75 poslato: Jun 11, 2011, 15:52:21 »
Miislim, da bi tako nešto bilo  normalno. Imam nekih i boljih ali i nekih  slabijih zajednica.
I kod mene je jedna u EV u rojevom nagonu još od pre desetak dana.

Pozdrav svima.....

Код мене се, за сада, изројиле само 3 кошнице. ДБ, Ф и ЕВ.

Баш тим редоследом.

Поздрав

Van mreže Lazovic Zivojin

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
« Odgovor #76 poslato: Jun 21, 2011, 21:42:07 »
.... Ništa od slika ima svaka oko 700kb pa neče moći.
Mirko, pošaljite mi slika na mail i jaću ih postaviti, ako nemate ništa protiv
Pozdrav

Van mreže Lazovic Zivojin

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
« Odgovor #77 poslato: Jun 22, 2011, 15:45:29 »
Vrcao iz EV košnica i zadovoljan makar su mi LR dale malo više meda ,moja greška jer sam doslovce svatio kad stavim matičnu košnicu netrebam dirati pa su se najvjerovatnije sve izrojile jer sam u svima našao puno otvorenih matičnjaka al ja opet zadovoljan a ako uspijem evo i par slika ljepo poklopljenih okvira .Pozdrav Voji i svim članovima foruma. Ništa od slika ima svaka oko 700kb pa neče moći.
Evo Mirkovih sličica, koje mi je poslao mailom.
Pozdrav i uživajte....

Van mreže zoran vrhovski

• Napredni član foruma
« Odgovor #78 poslato: Jul 04, 2011, 14:10:22 »
Mene je zanimalo kako će se EV ponašati u tihoj paši lipa-kesten koja kod mene kreće odma posle bagrema.Matice sam pre bagrema ograničio rešetkom na jedan nastavak i to je sve.Plodište više nisam dirao.Košnice su bile pune bagremovog meda,ali to mi nije toliko bitno.Bitno je da su sada opet pune meda i to na terenu gde pčelari nakon bagrema voze svoje pčele na neke druge lokacije.Ja pčelarim stacionirano i ovo šta sam sad video je još bolje nego RV,mada su i one na tom terenu i toj drugoj paši puno bolje od LR.
Sada su već preko 2 meseca ograničene na samo jedan nastavak plodišta bez prevešavanja legla,i uopće nevidim da su oslebile,naprotiv rade ko lude.
Neki dan sam zavirio u plodišta i čini mi se da su neke radile smjenu matica,radi prekinutog legla,možda su se i rojile neznam,znam samo da na toj drugoj paši nisam nikad video toliko meda.
Toliko su jake da sam ih sad poduplao jer sam imao viška matica.
Vojo,dali da ostavim rešetku ili da je maknem,pošto paše više nemam?
Dali bi preporučio rešetku bez leta,ali da je donje po cijeloj dužini,kako se eventualno nebi matica nakon parenja zavukla u medišta?
Kakva su Vojo tvoja zapažanja ove godine na tim čudesnim košnicama?
Poduplao sam ih pa mislim da će mi sad u zimu svaka na 3 nastavka,jel to ok,ili da isforsiram izgradnju 4.?

pozdrav svima

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #79 poslato: Jul 04, 2011, 22:41:06 »
Dragi moj Zorane,
raduje me što si zadovoljan rezultatima i prinosom meda sa EV košnicama.

U jednom EV nastavku ima oko 28-30.000 radiličkih ćelija i to je sasvim dovoljno za jedno plodište za održavanje jakih pčelinjih zajednica ali samo pod uslovom da nema trovanja pčela u prirodi ili nekog drugog razloga za prisilni nestanak i slabljenje pčelinjih zajednica.

To jedno plodište opet je sasvim dovoljno da pčelinje zajednice u samo jednoj generaciji legla proizvedu  dovoljnu količinu zimskih pčela.

U Eko Voja košnicama pčele odlično zimuju u 3 nastavka ali bih ipak preporučio zimovanje u što većem broju nastavaka.

Da sam na tvom mestu podigao bih matičnu rešetku (sa ramom matične rešetke i odgovarajućim  letom i poletaljkom) na drugi nastavak i dodao četvrti nastavak.
Dole bih ostavio samo otvoreno leto onoliko koliko je njegova širina i nikako ga ne bih vadio ili proširivao (hladne su noći u kontinentalim uslovima pčelarenja).

Puno pozdrava i srećno!

Pozdrav svima......   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Naste Kitani

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #80 poslato: Jul 16, 2011, 22:22:57 »
Postovani kolegi, voleo bih vase mislenje i iskustva za EV pcelarenje, dali treba neka intervencija (smena nastavcima) u tekom prolecni razvoj, kakov je rojevni nagon, koga treba da se ogranici matica da ne doge do rojevni nagon, kakvi su prinosi u odnod na RV, dali su bolji za tivka pasa, koji su prednosti ili nedostatoci u odnos na RV?

Izvinjavam se za moj srpski nije mi mnogu dobar :)

Ocekujem vasi mislenja i iskustva.

Pozdrav svima...

Van mreže Valon Mustafi

• Stari član foruma
« Odgovor #81 poslato: Avgust 01, 2011, 21:57:31 »
Citat: Vojo Brstina
...Znači medna kapa direktno iznad legla ne postoji.

...Ali skoro uvek ostave po malo (oko jedne trećine) praznog saća u centralnim ramovima iznad rešetke.
Ovo zato da bi matica po nekom njihovom računu mogla zaleći i tu obično donose po malo polena...

Potvrda:

"If thϵ bϵϵ disappϵars from thϵ surfacϵ of thϵ ϵarth, man would havϵ no morϵ than four yϵars to livϵ." - Albϵrt Ԑinstϵin
Moje predstavljanje

Van mreže zoran vrhovski

• Napredni član foruma
« Odgovor #82 poslato: Avgust 12, 2011, 22:13:47 »
pozdrav Vojo!

Kakva su iskustva kod tebe ove godine u radu sa EV košnicama?Dali je bilo još kakvih experimenata?
Kao što sam već napisao,ugodno sam iznedadjen ograničavanjem matice na samo jedan nastavak pred bagremovu pašu.uskoro će biti postavljena i poneka slika.

pozdrav svima

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #83 poslato: Avgust 13, 2011, 00:02:19 »
pozdrav Vojo!

Kakva su iskustva kod tebe ove godine u radu sa EV košnicama?Dali je bilo još kakvih experimenata?
Kao što sam već napisao,ugodno sam iznedadjen ograničavanjem matice na samo jedan nastavak pred bagremovu pašu.uskoro će biti postavljena i poneka slika.

pozdrav svima
Zorane prijatelju,
Ove godine zbog velikih obaveza oko proizvodnje i isporuke rojeva nisam radio eksperimente niti sam uopšte mnogo radio oko EV košnica, čak sam neke ostvio i bez matične rešetke to jest da se same izroje.
Ograničavanje matica u jednom EV nastavku je odlično rešenje za pčelare koji nemaju velikih trovanja pčela u okruženju.
Kod mene u Novom Miloševu ove godine mnogo su prskali šećernu repu kojekakvim insekticidima tako da su zajednice sa jednim EV plodišnim nastavkom bile mnogo oštećene (na pčelinjaku kod brata) i nisu dale neke značajnije prinose. Kako su  mlade pčele postajale izletnice tako su stradale u preletu preko prskanih parcela repe.
Zajednice u dva nastavka koje su se više angažovale na leglu manje su stradale i u pauzi između prskanja repe sakupile su dosta meda a i snaga zajednica je bila mnogo bolja.

Da nema prskanja sve bi bilo drugačije i u korist zajednica ograničenih u jednom EV nastavku.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Valon Mustafi

• Stari član foruma
« Odgovor #84 poslato: Avgust 16, 2011, 21:22:01 »
30.07.2011
"If thϵ bϵϵ disappϵars from thϵ surfacϵ of thϵ ϵarth, man would havϵ no morϵ than four yϵars to livϵ." - Albϵrt Ԑinstϵin
Moje predstavljanje

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #85 poslato: Avgust 16, 2011, 22:58:12 »
Svaka čast kolaga Valon !

Ovo stvarno prelepo izgleda...

Verujem da imaš izuzetno kvalitetan med a još kad je on u pčelinjem saću i ramu bez satne osnove, onda je to najviši nivo kvaliteta i savršenstvo pčelarenja.

Pozdrav svima.....

Три века испред света...

Van mreže Valon Mustafi

• Stari član foruma
« Odgovor #86 poslato: Avgust 16, 2011, 23:41:51 »
  Hvala  :)

Puno pozdrava.
Moje predstavljanje

Van mreže Valon Mustafi

• Stari član foruma
« Odgovor #87 poslato: Avgust 19, 2011, 23:10:14 »
  Zimnica kod jedan od ovogodisnih (prirodnih) rojeva:

Moje predstavljanje

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #88 poslato: Avgust 19, 2011, 23:18:28 »
Kolega Valon,
Ovi ramovi mi izgledaju dosta tamni. Bojim se da u njima nema tamnog šumskog meda-medljike.

On nikako nije preporučljiv za zimovanje pčelinjih zajednica.
Preporučio bih ti da izvršiš kontrolu meda i da eventualno izvrcaš sav med i blagovremeno dodaš odgovarajući lekoviti sirup na kome pčele odlično zimuju.

Pozdrav svima.......

Три века испред света...

Van mreže Valon Mustafi

• Stari član foruma
« Odgovor #89 poslato: Avgust 19, 2011, 23:25:16 »
Kolega Valon,
Ovi ramovi mi izgledaju dosta tamni. Bojim se da u njima nema tamnog šumskog meda-medljike.

On nikako nije preporučljiv za zimovanje pčelinjih zajednica.
Preporučio bih ti da izvršiš kontrolu meda i da eventualno izvrcaš sav med i blagovremeno dodaš odgovarajući lekoviti sirup na kome pčele odlično zimuju.

Pozdrav svima.......

Zdravo kolega Vojo :)

Ramovi izgledaju tamni posto u njima ima i kestenov med. Medljika kod mene nema.

Hvala i puno pozdrava.

Moje predstavljanje