Autor Tema: Pčelarenje Eko Voja košnicama  (Pročitano 692715 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
Odg: Pčelarenje Eko Voja košnicama
« Odgovor #120 poslato: Septembar 13, 2011, 17:14:22 »
Kolega Naste

Kolega Savo, koliko med si izvrcao iz ove kosnice?
koje je tvoje mislenje za tiha livadska pasa, EV ili RV je bolja?

Od ovog društva izvrcao sam oko 40 kg. bagremovog meda. Nije seljena na druge paše i nemam
na mojoj lokaciji suncokretovu pašu.
Predpostavljam da je sama spremila još oko 20 kg. meda i dobice samo oko 2 litra gustog sirupa sa
2 % Nozevoja i to je sve do proleća.
Što se tiče uporedjenja EV i RV za tihe livadske paše ja verujem da oba tipa mogu pokazati dobre
rezultate, stim što ću ja kod oba tipa u narednim godinama nastaviti sa radom samo sa jednim
plodišnim nastavkom tokom cele sezone, bez prevešavanja legla iz plodišta nakon predvajanja plodišta
matičnom rešetkom.
Pošto ove godine imam dosta razrojenih društava u RV i EV košnicama, jedva čekam proleće da
pristupim proverama svega ovoga što sam par puta u svojim postovima pokušao da objasnim.
Puno pozdrava iz Aleksinca.

Van mreže sava mitic

« Odgovor #121 poslato: Septembar 14, 2011, 10:51:41 »
Ovih dana zavrsio sam izradu 20 EV nastavaka sa pripadajućim brojevima ramova.
Evo par slika

Van mreže Lazovic Zivojin

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
« Odgovor #122 poslato: Septembar 14, 2011, 11:14:25 »
Kolega Savo, ako dobro vidim, na slikama je prikazana izrada rama bez žlebljenja bočnih stranica za "upadanje" satonoše i donje letvice. Da li je to tako?
 Ako je tako, kako rešavaš problem manipulaacije sa ramovima, kada ih, recimo, malo grublje "potkačiš" pčelarskim nožem. Meni se ponekad dešava da se i kod ramova sa žlebljenim bočnim stranicama otkiva satonoša kada je neravnomerno pothvatim pč. nožem
Veliki pozdrav

Van mreže sava mitic

« Odgovor #123 poslato: Septembar 14, 2011, 12:07:31 »
Kolega Lazoviću
Sa još par slika ću prikazati kako sam ovogodišnji Rodna voja nukleus sa pet rama preselio
u normalnu RV košnicu a nad drugim RV nastavkom nalazi se EV nastavak kod koga sam
od ove godine uradio probnu količinu rama kakve sam prikazao u predhodnom postu sa
napomenom da je predvidjeno vertikalno užičavanje. Kod ovih slika ima jedna vertikala vise,
ali kod nove serije sam uradio sa pet vertikalnih žica. Planiram da ovu partiju uradim s proleća
sa satnim osnovama a par komada mogu da postavim i samo sa minimalnom trakom SO a
da pčele koristeći postavljene žice dograde voskom ceo ram.
Ovakve ramove sa vertikalnim ožičavanjem uradiću jednu seriju i za RV košnice, takodje sa pet
reda žica a bočne stranice ramova da budu identične kao i kod EV ramova / bez suženja /
u donjoj polovini.
Uz pozdrav iz Aleksinca evo slika

Van mreže Valon Mustafi

• Stari član foruma
« Odgovor #124 poslato: Septembar 14, 2011, 12:21:01 »
  Cika Sava, koliko je debela satonosa i donja letvica?
"If thϵ bϵϵ disappϵars from thϵ surfacϵ of thϵ ϵarth, man would havϵ no morϵ than four yϵars to livϵ." - Albϵrt Ԑinstϵin
Moje predstavljanje

Van mreže Lazovic Zivojin

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
« Odgovor #125 poslato: Septembar 14, 2011, 12:34:21 »
Hvala kolega za odgovor. Sada je sve jasno
Pozdrav

Van mreže sava mitic

« Odgovor #126 poslato: Septembar 14, 2011, 13:12:08 »
  Cika Sava, koliko je debela satonosa i donja letvica?
Kolega Valon
Satonoša je uradjena u debljini 9 mm a donja letvica u debljini od 7 mm. Morao sam u ovim debljinama zbog vertikalnog užičavanja. Armirane satne osnove nisam mogao zbog debljine
satonoše a nisam ni hteo da iskoristim ideju od Udav košnica pa da prošlicam po središnjem
delu satonoše kanal kroz koji bi provukao armiranu satnu osnovu.
Pratiću kako će se ovo ponašati u praksi pa ću uskladjivati kod narednih serija.
Ovo će biti još korisnije kod RV ravova, jer sam imao pojavu posebno kod par medišnih ramova
da mi se saće razvlačilo po visini rama. Nije ovo bilo masovno, ali verujem da će na ovaj način
biti još sigurnije.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Naste Kitani

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #127 poslato: Septembar 17, 2011, 08:06:11 »
Kolega Naste

Kolega Savo, koliko med si izvrcao iz ove kosnice?
koje je tvoje mislenje za tiha livadska pasa, EV ili RV je bolja?

Od ovog društva izvrcao sam oko 40 kg. bagremovog meda. Nije seljena na druge paše i nemam
na mojoj lokaciji suncokretovu pašu.
Predpostavljam da je sama spremila još oko 20 kg. meda i dobice samo oko 2 litra gustog sirupa sa
2 % Nozevoja i to je sve do proleća.
Što se tiče uporedjenja EV i RV za tihe livadske paše ja verujem da oba tipa mogu pokazati dobre
rezultate, stim što ću ja kod oba tipa u narednim godinama nastaviti sa radom samo sa jednim
plodišnim nastavkom tokom cele sezone, bez prevešavanja legla iz plodišta nakon predvajanja plodišta
matičnom rešetkom.
Pošto ove godine imam dosta razrojenih društava u RV i EV košnicama, jedva čekam proleće da
pristupim proverama svega ovoga što sam par puta u svojim postovima pokušao da objasnim.
Puno pozdrava iz Aleksinca.
Kolega Savo,
            moze li da opises prolecni razvoj kad RV i EV, dali se isto razvijaju ili ima neka razlika?

Van mreže sava mitic

« Odgovor #128 poslato: Septembar 17, 2011, 08:33:43 »
Kolega Naste
Za uspešni prolećni razvoj neophodno je da su društva očišćena od varoe, da su zdrava i da imaju solidne zalihe kvalitetnog meda i cvetnog praha / odnosno perge /.
Hrana kod ovih košnica se uglavnom nalazi u nastavku iznad legla. Prevelika zaliha hrane smeštena u dva ili više nastavaka može biti usporavajući faktor u prolećnom razvoju.
Hrana smeštena u jednom RV ili u dva EV nastavka iznad legla je sasvim dovoljna količina za
buran razvoj.
Ja ne upotrebljavam pogače za zimski i prolećni period.
Do početka kretanja prvih polenarica a kasnije i šljive džanarike, ja ne radim ništa na ovim društvima.
Kada počne cvetanje đžanarike nadražajnim prihranjivanjem šećernim sirupom 1 prema 1 uz
2% Nozevoja svakom društvu dodam oko 2 litra sirupa.
U ovim košnicama će društva postepeno proširivati leglo bez naše intervencije u gornjem vrsnom
nastavku i postepeno silaziti u niži nastavak.
U RV košnicama do početka prve obimnije paše / u zavisnosti ko na kakvom terenu pčelari /
a najduže na oko 15 dana pre početka te paše, potrebno je u košnici bude najviše 10 do 12
ramova legla, dok u EV košnicama potrebno je 12 do 15 ramova legla.
U tim situacijama je potrebno svesti društvo na po jedan plodišni nastavak / tako ću ja raditi /
postaviti matičnu rešetku a iznad nje rasporediti sadržinu iz plodišnih nastavaka i dopuniti izgradjenim ramovima.
Ja mislim da radim na ovaj način i nadalje.
Verujem da sam bar malo za početak vam pomogao.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Naste Kitani

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #129 poslato: Septembar 17, 2011, 14:11:13 »
Kolega Naste
Za uspešni prolećni razvoj neophodno je da su društva očišćena od varoe, da su zdrava i da imaju solidne zalihe kvalitetnog meda i cvetnog praha / odnosno perge /.
Hrana kod ovih košnica se uglavnom nalazi u nastavku iznad legla. Prevelika zaliha hrane smeštena u dva ili više nastavaka može biti usporavajući faktor u prolećnom razvoju.
Hrana smeštena u jednom RV ili u dva EV nastavka iznad legla je sasvim dovoljna količina za
buran razvoj.
Ja ne upotrebljavam pogače za zimski i prolećni period.
Do početka kretanja prvih polenarica a kasnije i šljive džanarike, ja ne radim ništa na ovim društvima.
Kada počne cvetanje đžanarike nadražajnim prihranjivanjem šećernim sirupom 1 prema 1 uz
2% Nozevoja svakom društvu dodam oko 2 litra sirupa.
U ovim košnicama će društva postepeno proširivati leglo bez naše intervencije u gornjem vrsnom
nastavku i postepeno silaziti u niži nastavak.
U RV košnicama do početka prve obimnije paše / u zavisnosti ko na kakvom terenu pčelari /
a najduže na oko 15 dana pre početka te paše, potrebno je u košnici bude najviše 10 do 12
ramova legla, dok u EV košnicama potrebno je 12 do 15 ramova legla.
U tim situacijama je potrebno svesti društvo na po jedan plodišni nastavak / tako ću ja raditi /
postaviti matičnu rešetku a iznad nje rasporediti sadržinu iz plodišnih nastavaka i dopuniti izgradjenim ramovima.
Ja mislim da radim na ovaj način i nadalje.
Verujem da sam bar malo za početak vam pomogao.
Pozdrav iz Aleksinca

Kolega Savo fala za vaseto objasnuvanje, meni me interesira  koja se brze razvija RV ili EV ili pak nema keka razlika?

Pozdrav iz Ohrida

Van mreže sava mitic

« Odgovor #130 poslato: Septembar 17, 2011, 16:11:47 »
Po meni nema velike razlike, naravno ukoliko su približno jednage snage u startu pri kraju zime.
Ja sam do sada uglavnom imao kombinacije RV nastavaka sa EV nastavcima, tako da mogu
reći i nisam odvojeno išao samo sa EV nastavcima od uzimljavanja do kraja naredne godine.
Prvobitno sam startovao sa RV košnicama, a onda sam u hodu proširivao EV nastavcima.
Onima koji su počeli EV košnicama, savetujem da istraju i da odmah ne brzaju sa uvodjenjem
i rada sa RV košnicama. Manipulacija jednoobraznim nastavcima, po meni, daje prednost EV
košnicama tim pre da njivova visina omogućava brže odvajanje medova po vrstama, brze
sazrevanje meda i njegovo zatvaranje a kasnije vrcanje i ponovno vraćanju košnici na dalji
rad.
Pozdrav iz ALeksinca

Van mreže sava mitic

« Odgovor #131 poslato: Septembar 17, 2011, 21:03:54 »
Evo i malo današnjih slika mojih kombinacija RV i EV nastavaka. Ovih dana ću kod društava
koja nisu ove godine razrojavana, obaviti skidanje matičnih rešetki i sredjivanje nastavaka
za zimske uslove. Prazne nastavke sa svih košnica pregledaću sve ramove i oni idu ispod
plodišnih nastavaka gde ostaju do proleća.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #132 poslato: Oktobar 18, 2011, 02:01:49 »
Savo,
Sve je ovo zaista prelijepo i želim ti sreću. Molim da mi Vojo i ti odgovorite na pitanje. Jeste li probali raditi (za ogled) i sa RV i sa EV bez rešetke? Znam šta bi bilo na tihoj i ovoj mojoj nikakvoj paši. Ali na burnoj? Jeste li došli do kakvih zapažanja koja su bolja od dosadašnjih, dakle da li ima naprednije tehnike rada sa RV i EV? Svi znamo da je rešetka smetnja, a tek dvije (Renson). I još nešto. Šta misliš o EV ramovima bez užičavanja sa prirodnim saćem? Hvala.
Ne bih vas sve ovo pitao da me nije baš krenulo kako je najgore: nizbrdo (ne samo u pčelarstvu; borim se protiv životne omče!). Inače, probao bih sve sam pa bismo razmijenili mišljenja.
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #133 poslato: Novembar 12, 2011, 01:43:00 »
Ево како Еко Воје на мом пчелињаку чекају пролеће.

Van mreže sava mitic

« Odgovor #134 poslato: Novembar 12, 2011, 07:06:21 »
Kolega Vojko
Dali i ispod drugih košnica imate betonirane površine, ili to zaslužuju
jedino Eko voja košnice.
Pedantno, uredno i vrlo lepo izgledaju a i ostale košnice koje se vide
u pozadini.
Pozdrav iz Aleksinca