Autor Tema: Pelin (Artemisia absinthium)  (Pročitano 28258 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Pelin (Artemisia absinthium)
« poslato: Oktobar 13, 2011, 23:34:54 »
 PELIN, BELI PELIN, PELEN, VERMUT, PELENAK, GORČIKA, PELIM, OSENAČ

Pelen je jedna od najstarijih i najviše cenjenih i upotrebljavanih lekovitih biljaka. Naročito je korišćen u narodnoj medicini svih vremena. Malo je našeg lekovitog bilja koje se oduvek, bez prestanka, tako često upotrebljava za lek kao pelen. Upotrebljavali su ga još stari Egipćani pre nekoliko hiljada godina.
 Međutim, otkako je dokazana otrovnost pelena, on se sve ređe upotrebljava u školskoj medicini, jer materija medika danas raspolaže boljim i neotrovnim gorkim drogama, pre svega lincuro i kičicom.
 I dok je  u nas pelen simbol jada i čemera, dotle su nekad Rimljani na Kapitolu, pre i iznad svih priznanja i počasti, pobednike, najbolje sportiste napajali napitkom od pelena, ubeđeni da je to najviša nagrada za pobednike, jer im  se, po tadašnjemshvatanju, obezbeđuje dobro i večno zdravlje, najveće zemaljsko blago.
 Uostalom, i latinski naziv pelena ima simbolično značenje, tj. ime biljke treba da deluje psihosugestivno na čoveka, da veruje da će biti zdrav i čio. Antički naziv potiče od grčke reči artemis, što znači zdrav, dakle, ukazuje na to da su biljke ovog roda (Artemisia) lekovite. Tako se može i objasniti da je naziv dat po boginji Artemis, zaštitnici žena, jer je jedna biljna vrsta ovog roda upotrebljavana za olakšavanje porođaja.
 Pelen kao lek navode svi naši srdnjevekovni medicinski pisci.
 Pelen je dugovečna, zeljasta, vrlo razgranata biljka, visoka 0,5 do 1,5 m. Cela biljka je obrasla mekim, svilastim dlačicama, zbog čega izgleda srebrnastozelena. Cveta u leto. Lišće je beličasto, svilasto, pokriveno gustim, kao kadifa mekim dlačicama. Prizemno lišće je krupno, troperasto i ima dugačke drške.Lišće na gornjem delu stabljike ima kratke drške, dvoperasto je i li jednoperasto, a okrajci su lopatičasti ili kopljasti. Lišće uz cvast je celo, bez drške, slično bodlji. I stabljika je dlakava. Cvasti su udružene u račvaste  metlice s malim, loptastim, u prečniku oko 3 mm velikim žutim glavicama na kratkim drškama. Na dlakavom cvetištu ima mnogo cevastih , žutih cvetića sa žlezdama napunjenim uljem.
 Pelen raste kao korov po poljima, međama,kraj puteva, po zapuštenim i neobrađenim mestima, a naročito po suvim, sunčanim, plitkim i kamenitim padinama. Ima ga od Srednje i Južne Evrope do Irana i Kamčatke, najviše u Rusiji u Sibiru...

Dr Jovan Tucakov  Lečenje biljem

Ove slike sam napravio u Makovištu, gde mi se nalazi pčelinjak. Tamo imam 4 grma pelina koje sam dobio deljenjem busena. Do ove godine nisam video pčele na pelinu. Intenzivno su sakupljale polen, a da li su usput uzimale nektar, ne znam. Pozdrav.

Van mreže sava mitic

• Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
Odg: Pelin (Artemisia absinthium)
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 14, 2011, 07:32:00 »
Kolega Sveto
Ko ima potrebe neka malo i na ovoj adresi nauči još nešto o vrednostima pelina.
http://www.snagabilja.com/lecenje-biljem/73-pelin-gorki-list-zdravlja.html
Pozdrav iz ALeksinca

Van mreže Jovo Todorovic

• Napredni član foruma
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 29, 2011, 22:28:41 »
Sad je jesen, sto znaci pogodno vreme za zasadjivanje i presadjivanje, pa bi rado video u mom pcelinjaku Pelin. Te ovium putem molim ako neko ima zbun Pelina gde bi se mogao odseci deo korena, odnosno zbuna pelina i da to proda rado bi ove jeseni to realizovao. Dakle slobodno se javite, moze i privatno na Mail ili tel 063 21 21 97

« Odgovor #3 poslato: Oktobar 29, 2011, 23:01:35 »
Znači, deoba korena može i u jesen? Ako je tako, kad odem u Makovište podeliću one koje imam, a za tebe kolega Jovo biće jedan pelin. Pozdrav.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 30, 2011, 18:37:16 »
Sveto, ja sam razumeo da je ta jedna biljka koju si razdelio (delenjem busena)  kod tebe bila samonikla.
Ili ju je neko tu nekada posadio?

Pozdrav svima.... 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

« Odgovor #5 poslato: Oktobar 30, 2011, 19:10:57 »
Ta biljka je donesena iz rodnog kraja, a tek prošle godine sam probao da je razmnožim delenjem. Pošto vidim da to može odlučio sam da razdelim sve na koliko bude moglo, a to sam mislio na proleće. Sad čekam Jovu da mi potvrdi da li može deoba da se izvrši i u jesen, pa ću to i uraditi ako skoro odem u selo, a to bi moglo za desetak dana. Pozdrav.

Van mreže Azem Tursić

• Stari član foruma
« Odgovor #6 poslato: Oktobar 30, 2011, 19:26:18 »
Kolega Sveto, najbolje je pelin presaditi u jesen.Poželjno je da se prilikom dijeljenja žbuna ili prenošenja  sa druge lokacije donese korijen sa što više zemlje odakle je izvađen.Na taj način najbolje "preboli" presađivanje. U proljeće vrlo  dobro startuje.
Na mom pčelinjaku prisutan je pelin već nekoliko godina.
Lijep pozdrav !

Van mreže Jovo Todorovic

• Napredni član foruma
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 31, 2011, 14:51:27 »
Ta biljka je donesena iz rodnog kraja, a tek prošle godine sam probao da je razmnožim delenjem. Pošto vidim da to može odlučio sam da razdelim sve na koliko bude moglo, a to sam mislio na proleće. Sad čekam Jovu da mi potvrdi da li može deoba da se izvrši i u jesen, pa ću to i uraditi ako skoro odem u selo, a to bi moglo za desetak dana. Pozdrav.
Sveto, odmah da ti se zahvalim sto ces mi pomoci da dodjem do te dragocene biljke u takoreci aktivnom stadiumu. Samo ostaje da resimo nacin kako da to stigne do mene. Ja sam u Beogradu. Mozda moze po autobusu ili nekako kako neces mnogo da se namucis. Ja skoro da ne idem na tu stranu. Bitno je da me imas u vidu. Hvala jos jednom i puno pozdrava,

Van mreže sava mitic

• Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #8 poslato: Oktobar 31, 2011, 15:43:08 »
Brza pošta  i stiže za dan dva. Nije skupo.
Možda nešto oko 200 do 300 dinara.
Pozdrav iz Aleksinca

« Odgovor #9 poslato: Oktobar 31, 2011, 18:19:14 »
Kolega Jovo, samo da odem u selo da izdelim korenove. Kao što Savo reče, može i brzom poštom, ako ja ne budem imao nekog razloga da putujem za Beograd. U svakom slučaju, kad god budem delio koren biće i za tebe. Kod moje majke raste i iz semena, mada je klijavost slaba. Možemo probati i semenom, samo možda neko zna kako da poveća klijavost. Pozdrav

Van mreže Jovo Todorovic

• Napredni član foruma
« Odgovor #10 poslato: Oktobar 31, 2011, 19:56:37 »
Kolega Jovo, samo da odem u selo da izdelim korenove. Kao što Savo reče, može i brzom poštom, ako ja ne budem imao nekog razloga da putujem za Beograd. U svakom slučaju, kad god budem delio koren biće i za tebe. Kod moje majke raste i iz semena, mada je klijavost slaba. Možemo probati i semenom, samo možda neko zna kako da poveća klijavost. Pozdrav
Svaka opcija mi odgovara prijatelju Sveto. Rado bi i popio pice u tvom drustvu, ako do toga ne dodje, moze i brza posta. Puno te pozdravljam

« Odgovor #11 poslato: Novembar 22, 2011, 21:13:19 »
Zbog jakih jutarnjih mrazeva odustao sam od deobe korena do proleća. Evo još nekih slika. Pozdrav.

Van mreže Aleksandar Karakas

• Stari član foruma
« Odgovor #12 poslato: Novembar 23, 2011, 19:22:09 »
Recept za tinkturu

Cesto se upotrebljava alkoholna tinktura pelina (Tinctura absinthii) a koja se uzima 8 do 10 kapi na kocki šećera, l do 3 puta dnevno, a priprema se maceracijom 10 g pelina u 2 dl lozovače(45%).

Recept za pelinovo vino

Pelin se stavlja u bijelo vino; za pripremu toga vina uzima se 20 g biljke pelina u l litru vina. Pusti
se da vino izvlači (macerira) pelin do željene gorčine (ne pretjerano!) zatim se procijedi i pelinovo vino je gotovo, a koristi se 2-3 puta dnevno po 0,5 dl.
Tinktura je također korisno sredstvo za vanjsku uporabu, masiranje kod bolova i grčeva u želucu
ili kod bolnog podrigivanja; nakon masiranja stavlja se na bolno mjesto ugrijana vunena tkanina. U tu će svrhu za vanjsku upotrebu poslužiti i pelin kuhan u vinskom octu (20 g pelina na l litru octa). U taj pripravak namočite tkaninu, lagano iscijedite i što je moguće toplije stavite na želudac. Tim se oblogom odstranjuje i glavobolja nastala prehladom.

Recept

Posebna tinktura od pelina, mješavina s drugim ljekovitim biljem kao sredstvo za želudac: 10 g biljke pelina, 4 g dobro usitnjenog podanka iđirota, 4 g dobro usitnjenog korijena srčanika i 4 g usitnjene kore od naranče namoči se tijekom 8 dana u 2 dl vinske žeste ili jake rakije( 45-55% ), nakon čega se procijedi.
Kod svih teškoća u želucu uzima se 15 do 20 kapi s isto toliko kapi vode i to 2 do 4 puta dnevno.
Kao prva pomoć kod otrovanja gljivama, veoma je dobar pelin ako se pije kuhan u octu.

Prekopirano sa  http://ljekovitebiljke.blogspot.com/2008/03/pelin-artemisia-absinthium.html

« Odgovor #13 poslato: April 13, 2012, 12:17:27 »
Krajem prošle nedelje sam u Makovištu iskopao jedan pelin i podelio ga na tri dela. Već je dobro počeo da lista pa nisam siguran da li će deljenje da mi uspe. Ako uspe jedan će dobiti kolega Jovo. Možda je to, ipak trebalo uraditi u jesen, ali šta je tu je. Nisam imao fotoaparat pa nisam napravio slike, ali sledeće nedelje ću da proverim stanje pa ću napraviti fotografije. Pozdrav.

Van mreže Martin Miljkovic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Valjevo
« Odgovor #14 poslato: Maj 08, 2012, 00:50:34 »
Poz,
ja bih probao da ga posejem, radio sam nešto slično na mnogo zahtevnijim biljkama. Ako ne zeznem stvar šaljem deo niklog bilja čim malo ojača članovima.
M.
Ne znam, ne mogu i ne umem se pišu odvojeno. Numem i nemerem  ne koristim pa nevolem i nećem da ih mecem.