Autor Tema: Pelin (Artemisia absinthium)  (Pročitano 28262 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Odg: Pelin (Artemisia absinthium)
« Odgovor #15 poslato: Maj 08, 2012, 18:11:40 »
Kolega Martine, ako na jesen ne zaboravim, poslaću ti seme od pelina. Pozdrav.

« Odgovor #16 poslato: Oktobar 22, 2012, 14:56:29 »
Imam nešto semena pelina. Zamolio bih članove foruma, koji hoće da ga seju da mi pošalju adresu pa ću im poslati. Pozdrav.

« Odgovor #17 poslato: Oktobar 31, 2012, 20:12:46 »
Pelin se može sejati, ali brže i lakše uspeva deljenjem busena.

Sastav pelina: Pelin sadrži dve gorke kristalne supstancije: apsintin i anapsintin. Ima i oko 0,5% etarskog ulja.
Apsintin je veoma gorka neotrovna materija. Gorčina pelina se oseća čak i u razblaženju 1: 10 000. zbog apsintina se pelin upotrebljava kao lek.
Etarsko ulje je gorka, ljuta, otrovna, plavkasta ili zelena a kasnije mrka tečnost. Plavkasta boja potiče od prisutnog azulena, zbog čega pelin deluje kao antiflogistik, to jest lek protiv raznih zapaljenja sluznice i kože. Ulje je otrovno zbog ketona tujona, koji se naziva još i apsinton, tanaceton ili salvion, jer se nalazi i u ulju od vratiča (Tanacetum officinale), tuje i salvije.

Dr Jovan Tucakov  Lečenje biljem

Van mreže Jovo Todorovic

• Napredni član foruma
« Odgovor #18 poslato: Novembar 02, 2012, 18:33:35 »
Moj prijatelj Sveta, dade obecanje i nije zaboravio. Pre nesto vise od mesec dana donese mi lep razvijen pelen, ja sam ga presadio u vecu posudu i ne pokazuje znake promene zbog toga, cak mislim da je malo i uznapredovao. Na prolece cu ga presaditi da ojaca do sledece zime.
Prilikom preuzimanja Pelina popismo kafu koja mi je veoma prijala u drustvu sa Svetom. Ovom prilikom ga pozdravljam i zahvaljujem.

« Odgovor #19 poslato: Novembar 03, 2012, 16:35:19 »
Druže Jovo, kad se dobro primi sledeće godine i kad ojača nemoj ga zaboraviti podeliti (busen), tako ćeš stvoriti više sadnica pa na taj način možemo da ga širimo po Srbiji i okolini. Nadam se da ćemo još koji put da popijemo kafu i piće. Ona loza je degustirana i dobila je veoma visoke ocene. Pozdrav.

« Odgovor #20 poslato: Novembar 27, 2012, 18:16:44 »
Lekovi od Pelina

Prašak je najprostiji lek od pelina. Pelin, kao, uostalom, i sve druge gorke biljke, treba uzimati samo pre jela. Obično se uzima pola sata  pre obeda po jedna kafena kašičica praška. Prašak treba spravljati od od lišća i cvetnih glavica, a nikako od stabljika od stabljika i grančica, jer u njima nema lekovitih  sastojaka. Ovaj lek se uzima za vraćanje izgubljenog apetita.

Čajevi - Može se upotrbiti samo pelin ili pomešan s kičicom, gorkom detelinom, travom ivom i drugim gorkim travama. Tri supene kašike čaja se popari sa pola litra ključale vode, poklopi i posle 2 sata pije u 3 do 4 obroka pre jela. Ovi čajevi se uzimaju za apetit i protiv gasova.

Pelinovo vino. - 30 g pelinovog lišća ili cveća se ovlaži sa 60 g čistog alkohola ( može i jaka prepečenica od 50 do 55% alkohola), ostavi 24 sata, zatim doda 1 l najboljeg belog vina, ostavi 10 dana uz češće mućkanje, odlije i procedi. Piti 3 puta na dan po 1 kašiku pre jela najviše 3 nedelje, zatim se načini pauza od 3 nedelje, jer ovaj napitak ima pelinovog etarskog ulja, a ono je otrovno i može škoditi ako se stalno i neprekidno upotrebljava.

Dr Jovan Tucakov  Lečenje biljem

Van mreže Mirko Maric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Pancevo
« Odgovor #22 poslato: Avgust 05, 2014, 10:37:58 »
http://i287.photobucket.com/albums/ll129/lakky_01/BILJKE/DSC06079.jpg
Pelin (Artemisia absinthium)
http://img512.imageshack.us/img512/5411/p1000828e.jpg
Pelin (Artemisia absinthium)

Da li je i ovo pelin?

« Odgovor #23 poslato: Avgust 05, 2014, 13:27:26 »
To nije pravi pelin. Pravi pelin, o kome je reč u ovoj temi ima srebrnaste listove i žute cvetove. Ima veoma jak, karakterističan miris i mnogo je gorak. Kad sečem grančice sa cvetovima i kad ih sitnim radi lakšeg sušenja, sva prostorija miriše tim jakim mirisom i kad se uvuče u nozdrve deluje čitav dan, a ruke ne mogu lako da se operu i gorki ukus na prstima ostaje veoma dugo, nekoliko sati. Pozdrav

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #24 poslato: Avgust 05, 2014, 15:55:29 »

Kolega Sveto vidim da ste pre dve godine nudili seme pelina preko ovog foruma u oktobru mesecu. Rado bi ga imao na svom imanju te ako i ove godine budete imali semena zainteresovan sam za sadnju. Pozdrav Rakovac.

Van mreže Mirko Maric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Pancevo
« Odgovor #25 poslato: Avgust 05, 2014, 19:29:22 »
To nije pravi pelin. Pravi pelin, o kome je reč u ovoj temi ima srebrnaste listove i žute cvetove. Ima veoma jak, karakterističan miris i mnogo je gorak. Kad sečem grančice sa cvetovima i kad ih sitnim radi lakšeg sušenja, sva prostorija miriše tim jakim mirisom i kad se uvuče u nozdrve deluje čitav dan, a ruke ne mogu lako da se operu i gorki ukus na prstima ostaje veoma dugo, nekoliko sati. Pozdrav

Hvala..U kojem periodu-mesecu cveta i ima ovakve cvetove kao na  vasoj slici?

« Odgovor #26 poslato: Avgust 05, 2014, 20:06:18 »
Ovaj pelin, koji ja imam u Makovištu (oko 750 m n. v.) cveta u julu, uglavnom u drugoj polovini, ja ga berem za čaj polovinom avgusta kad su cvetovi žuti kao na slikama. Pozdrav.

Van mreže Marko Pukić

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Bar
« Odgovor #27 poslato: Maj 07, 2015, 20:38:58 »
Poštovani pčelari i društvo sa foruma, žao mi je što ovu temu "dižem" poslije duže vremena ali meni je baš potrebno par savjeta iz ove teme.
Ja sam Marko iz CG i nisam pčelar ali nam je jedna stvar zajednička, ja se trudim da sačuvam od istrebljenja neke biljke koje polako "odlaze"
Izvinjavam se još jednom što ovako "upadam" na forum.

Moj problem i pitanje je vezano za pelin. Na našoj obali je postojala jedna vrsta pelina koji je karakterističan za ove naše krajeve ali se vremenom toliko istrijebio da ga sada skoro nema, najveći problem su ovi što to beru i prodaju pa im nije važno kako to rade i uglavnom čupaju sve i tako ga uništavaju. Ja taj pelin berem za lijek. Sad mi je cilj da ga proširim na nekim mjestima koja su malo nepristupačna da bih ga zaštitio od berača.

Prvo bih pokušao da ga sadim u saksije pa onda bih ga presađivao u prirodu.

Moja pitanja su vezana za presađivanje i razmnožavanje.

Kako se presađuje pelin?
Može li se saditi u saksije pa onda u prirodu? (čitao sam u temi da ga presađujete korjenom ali me interesuje postupak)
U koje vrijeme se sadi?
Kako se održava i kako se pazi da bi istrajao?
Može li se sakupjati sjeme pa se sijati na raznim mjestima i da li bi ovo uspjelo?

Ovog pelina je bilo po obali a mene interesuje može li se proširiti na planinskom dijelu primorja, mislim hoce li pelin uspijevati na malo većoj visini?

Hvala puno na pomoći.

« Odgovor #28 poslato: Maj 07, 2015, 21:04:22 »
Pelin se presađuje veoma lako. Najbolje je to raditi u proleće kad ima više vlage, a može i u jesen. Starija stabla pelina mogu da se izvade i da se razdeli koren i zasadi se svaki posebno. Ja nisam sadio pelin u prirodi već u vrtu. U vrtu je lakše za obradu. Brinuo sam se o njemu tako što sam ga povremeno plevio od trave. Moja majka je cvaki mladi pelin koji je nalazila u vrtu presađivala u saksije. Kasnije se iz saksije može presaditi, verovatno i u prirodu koju ti spominješ. Bilo bi poželjno, osim plevljenja da ga zalivaš vodom dok ne ojača. Probaj da prospeš seme na mesta koja ti izgledaju povoljno. Pelin će nići, ali ako ga uhvati trava onda teško opstaje. Ja sam svoj pelin zasadio u selu gde mi je pčelinjak na 750 m namorske visine. Mislim da bi kod tebe moglo da uspe sejanje ili presađivanje na okolna brda, ali uvek će postojati bahati berači trava koji će ga čupati , ali moraš biti uporan. Nadam se da sam ti malo pomogao. Pozdrav iz Užica.

Van mreže Marko Pukić

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Bar
« Odgovor #29 poslato: Maj 07, 2015, 21:43:47 »
Dosta ste mi pomogli, hvala.

Obuhvatili ste sve što sam pitao  ;D

Ja ću ga saditi i u vrtu ali mi je cilj da ga proširim po ovom mom kraju da ostane nešto i za buduće generacije  :)

Da vas pitam je li sada kasno da to uradim?

Da uberem neku stariju i da razdvojim korijen i posadim. Kod nas je sad već počelo toplo vrijeme ali bih ga držao kući u bašti dok malo ne naučim kako sve to ide i onda bih krenuo da ga sadim "okolo".

Ovaj pelin o kome ja pričam je isti kao ovaj sa Vaše slike, samo što su mu listovi dosta tanji a cvijet je isti.