Autor Tema: Bagrem (Robinia pseudoacacia)  (Pročitano 22369 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Bagrem (Robinia pseudoacacia)
« poslato: Decembar 17, 2010, 21:25:06 »
Bagrem je poreklom iz Kanade. Kod nas se mnogo gaji. Drvo je visoko oko 20 m, cveta u maju. To je za većinu naših pčelara glavna paša. Odlična je medonoša, a daje i malo cvetnog praha. Najbolje medi kad je vreme bez vetra, jutarnja temperatura oko 160C, uz jutarnju rosu, dnevna temperatura oko 250C. Dnevni unos može da bude i do 15 kg, a ukupni prinos sa jedne paše i do 70 kg meda po košnici. Prinos meda sa 1 Ha može da bude i 1.000 Kg.

Podaci su iz knjiga Dr Jovana Tucakova  Lečenje biljem i Veroljuba Umeljića Atlas medonosnog bilja I
« Poslednja izmena: Decembar 18, 2010, 10:54:44 od strane Global Moderator 1 »

Mario Ratancic

• Gost
Odg: Bagrem (Robinia pseudoacacia)
« Odgovor #1 poslato: Decembar 17, 2010, 21:27:35 »
Sveto, predivne su Ti fotografije
« Poslednja izmena: Decembar 18, 2010, 10:56:02 od strane Global Moderator 1 »

« Odgovor #2 poslato: Decembar 17, 2010, 21:33:02 »
Hvala druže, znaju ponekad da budu i bolje. Ove i nisu neke, ali dogodine ću se više potruditi. Pozdrav.
« Poslednja izmena: Decembar 18, 2010, 10:56:18 od strane Global Moderator 1 »

Van mreže Valon Mustafi

• Stari član foruma
« Odgovor #3 poslato: Decembar 17, 2010, 21:34:47 »
  Stvarno mnogo lepe slike. Samo na mjesto pseudacacija treba Robinia pseudoacacia. ;)

Pozdrav :)
« Poslednja izmena: Decembar 18, 2010, 10:58:04 od strane Global Moderator 1 »
"If thϵ bϵϵ disappϵars from thϵ surfacϵ of thϵ ϵarth, man would havϵ no morϵ than four yϵars to livϵ." - Albϵrt Ԑinstϵin
Moje predstavljanje

Van mreže sava mitic

• Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #4 poslato: Decembar 17, 2010, 21:46:15 »
Kolega Valon
Imate oko sokolovo. Posto je to ipak naslovna tema bilo bi dobro da urednistvo ispravi naslov teme.
Snimljeno sa naslova je upravo kako je i kolega Valon pojasnio.

Robinia pseudoacacia
« Poslednja izmena: Decembar 18, 2010, 10:57:04 od strane Global Moderator 1 »

Moderator 1

• Gost
« Odgovor #5 poslato: Decembar 17, 2010, 22:02:14 »
U knjizi Lečenje biljem od dr Jovana Tucakova piše Robinia pseudacacia, a u knjizi Atlas medonosnog bilja od Veroljuba Umeljića piše Robinia pseudoacacia. Ne znam da li je ovo isto ili je neko od njih dvojice pogrešio u latinskom nazivu. Ipak mislim da to nije mnogo bitno, jer mi ga zovemo Bagrem. Bilo bi dobro da u ovoj temi pišemo o bagremu i  mestima gde je najrasprostranjeniji. Oni koji sele svoje pčelinjake na ovu značajnu pašu sigurno imaju šta da ispričaju. Još ako se postavi i neka lepa fotografija... Pozdrav
« Poslednja izmena: Decembar 18, 2010, 10:57:16 od strane Global Moderator 1 »

Van mreže Valon Mustafi

• Stari član foruma
« Odgovor #6 poslato: Decembar 17, 2010, 22:07:11 »
Систематика:

Тип (Дивизија): Magnoliophyta
Класа (Разред): Magnoliopsida
Ред: Fabales
Породица: Fabaceae
Подпородица: Faboideae
Род: Robinia
Врста: Rоbinia pseudoacacia
« Poslednja izmena: Decembar 18, 2010, 10:57:36 od strane Global Moderator 1 »
"If thϵ bϵϵ disappϵars from thϵ surfacϵ of thϵ ϵarth, man would havϵ no morϵ than four yϵars to livϵ." - Albϵrt Ԑinstϵin
Moje predstavljanje

Van mreže sava mitic

• Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #7 poslato: Januar 22, 2011, 21:08:45 »
Evo malo horske muzike pčele prilikom obilaska bagremovih cvetova.
http://www.dailymotion.com/video/x9c2ie_medosbor_animals

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
« Odgovor #8 poslato: Januar 22, 2011, 21:48:18 »
Iskren da budem, Na bagremu ćete retko čuti ovakvu zuku, osim ako niste blizu pčelinjaka.
Razlog: pčele malo obleću oko cveta, već odmah padnu na laticu zavuku se i sišu nektar i po 15 - 20 sekundi na jednom cvetu.
Od mnogo zuke malo vajde ima. Bar ja tako mislim, kad je bagrem u pitanju.
Pozdrav

« Odgovor #9 poslato: Maj 25, 2011, 13:54:55 »
Danas je bilo ovako na periferiji Užica. U Makovištu će procvetati tek za 7 do 10 dana. Pozdrav.

Van mreže Mirko Bradić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Čazma
« Odgovor #10 poslato: Maj 25, 2011, 20:55:08 »
Kod nas završila cvatnja prije tri,četiri dana sada još da poklope pa čemo vidjet  usporedbu LR , RV samo su mi se RV izrojile nešta sam zabrljao.Pozdrav svima.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #11 poslato: Jun 18, 2011, 16:14:48 »
Pozdrav svima,voleo bih cuti kako prodjoste na bagremu.Kod nas je nakon duge zime i hladnog proleca,gde su pcele mogle nesto uraditi u smislu nektara samo u cvetanju jabuka i visanja,te trnjina i gloga,bagrem bio pravi spas u poslednji cas.PRvi deo maja je bilo puno vetra,dosta sveze,povremena,ali ne previse cesta kisa.Iako su drustva bila zazimljena sa 16 do 20 kg meda,pred samo cvetanje bagrema koje je pocelo 15 maja,kosnice su prakticno bile prazne,u smislu meda.Jacina drustava je kada sam kontrolisao prvi put izmedju 5 i 10 maja bila,6 do 8 ramova,LR,il DB,pa sam se odlucio da neka koja su neposredno jedna pored drugog spojim,uz odvajanja starije matice u nukleus iznad zicane mreze na spojenom drustvu.Elem,bagrem procveta 15 maja,vreme se stabilizova,te potraja tacno 2 nedelje.Najcesci dnevni plus,najveci deo vremena je bio 7 kg.Tako da su kosnice na kraju pase dobile na tezini 5otak do 70tak kg.

No kada se sve smirilo i kada je doslo vreme vadjenja pre par dana,pokazalo se da je ostalo nakupljeno od 20 do 40 kg poklopljenog meda.Oduzeo sam im oko polovine,tamo gde ga je bilo 20tak kg,oduzeh 10kg,ostavih njima 10do 12 kg,tamo gde ga je bilo 40tak kg,oduzeh po 20tak kg,a njima ostavih resto.Naime,kod nas lipe slabo ima,a sto se tice divlje kupine i livade,neizvesno je,nije bilo puno kise,pa sunmnjam u bitan unos ako sad ne padnu neke dobre kise.Nadam se da ce mojih 6otak ari heljde koja ce krenut krajem juna omoguciti tokom jula dobar stimulans za razvoj zimskog legla.Suncoktet ne medi vec 20 godina u ovim krajevima,a medljike mozda bude,al nju vrcam obavezno,ne ostavljam im je da zimuju na njoj,pa eto nadam se da ce ovaj bagrem sto sam im ostavio uspeti da opstane kao njihova glavna zimska zaliha ove godine,sto je onda miran san i za njih i za mene.

Sve u svemu,Bogu hvala na ovom bagremu,bio je pravi spas i nema razloga za nezadovoljstvo,naprotiv,koliko su drustva bila usporena u razvoju i nedovoljno spremna,bagrem je bio vise nego dobar,nek svake godine bude ovakav,bice dobro i pcelama i pcelarima.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #12 poslato: Decembar 24, 2011, 21:51:07 »
Malo da pridignem temu a da ne pokrecem novu. Ono sto me interesuje je sledece: interesuje me da li i kako bagrem medi na visinama oko 1000 m. Nisam nasao podatke o tome a neko kaze da medi (u zavisnosti od vremenskih prilika - neprilika) a veci broj da uopste ne medi. Posadio bih bagrem delom umesto bukove sume a delom oko imanja u dva do tri reda kao vetrobran i ne nadjoh neko drugo drvo koje dobro medi na toj visini.

Tu gde imam nameru da postavim stacionarni pcelinjak ima bagrema ali uglavnom niskog koji cveta prilicno kasno. E sad nisam nikad zagledao oko pcela na njemu pa nista ne mogu reci vec me interesuje kakva su vasa iskustva. Pozdrav Miodrag.

« Odgovor #13 poslato: Decembar 24, 2011, 22:41:40 »
Kolega Miodraže, u literaturi se mogu naći podaci da bagrem na visinama preko 600 m nema nekog značaja za pčele, a ja se nikako ne mogu složiti sa tim. Moj pčelinjak u Makovištu je na 750 m n. v. i tamo je prva značajnija paša malina koje ima u izobilju. Malina počinje da cveta oko Đurđevdana (6. maj) i to je za pčele tada glavna paša koja traje 40-tak dana, ali kada procveta ono malo bagrema što ima u blizini mog pčelinjaka, malinjaci ostaju bez pčela dok god bagrem medi (najviše 5 do 6 dana). Gotovo sve pčele odlaze na bagrem i prava je milina gledati i slušati. Jedino što nikad ne mogu da odvojim med od bagrema i maline. Tada se brzo napune medišta. Kod mog kolege Miroslava Prokića koji je takođe u Makovištu, ali je njegov pčelinjak na 950 m n. v. takođe ima bagrema i po njegovom kazivanju pčele takođe napuštaju malinjake i odlaze na bagrem. Naravno da medenje bagrema zavisi najviše od vremenskih prilika u vreme cvetanja. Često se desi da u dolinama bagrem izmrzne ili ga u vreme cvetanja uništi kiša pa od njega ne bude nikakve koristi. Dok na nešto većim visinama bagrem kasnije cveta pa se desi da ga kiše zaobiđu. Nadam se da sam ti pomogao. Pozdrav.

« Odgovor #14 poslato: April 13, 2012, 12:11:41 »
U okolini mog pčelinjaka u Makovištu bagrem neće procvetati do kraja maja. Ne znam da li je mraz uticao na njega. Ovih dana sam u Beogradu, a ovde na Zvezdari mi izgleda da je bagrem u redu. Cvetni pupoljci su dugački 2 do 3 cm i ne vidim tragove smrzavanja. Evo nekih slika koje sam napravio danas. Pozdrav.